Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Νεο-οθωμανισμός και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης

Το 1997 έγινε το τέταρτο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία. Υποχρέωσε τον Ισλαμιστή πρωθυπουργό Ερμπακάν να αποχωρήσει και να φυλακιστεί. Ένα χρόνο αργότερα, φυλακίστηκε και ο Ερντογάν, τότε Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Το 2001 ο Ερντογάν ιδρύει το διάδοχο κόμμα του Ερμπακάν χωρίς όμως να έχει πολιτικά δικαιώματα, τα οποία απέκτησε ξανά το 2003. Την ίδια περίοδο, το 2001, εκδίδεται το βιβλίο του ακαδημαϊκού τότε Αχμέτ Νταβούτογλου «Το στρατηγικό βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας». Το βιβλίο εκδόθηκε στα ελληνικά το 2011 από τις εκδόσεις Ποιότητα.
Από το 2003 την Τουρκία την κυβερνάει ο Ερντογάν. Το 2009 δίνει την θέση του υπουργού εξωτερικών στον Νταβούτογλου, για να εφαρμόσει τις ιδέες του βιβλίου του, οι οποίες περιγράφονται από τον όρο «νεο-οθωμανισμός». Το 2014 μάλιστα, τον έκανε και πρωθυπουργό για δύο χρόνια, όταν ο ίδιος ο Ερντογάν μεταπήδησε στην θέση του Προέδρου της Τουρκίας.
Νεο-οθωμανισμός σημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περιοριστεί στα ισχύοντα σύνορα. Θεωρεί πυρήνα του ζωτικού της χώρου επιρροής όλες τις παλαιές κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  Αυτό το νέο της δόγμα από το περιθώριο κατέστη πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας.
Αυτό την έκανε αναθεωρητική χώρα, δηλαδή χώρα που επιδιώκει την αλλαγή των Συνθηκών Ειρήνης. Η εισβολή της στην Συρία ήταν αποτέλεσμα αυτού του δόγματος. Εξάλλου, δεύτερο επίπεδο ζωτικού χώρου είναι όλοι οι μουσουλμάνοι του πλανήτη. Διακαής πόθος του Ερντογάν είναι στα 100 χρόνια ίδρυσης της Τουρκίας, το 2023, να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου του ΟΗΕ ως εκπρόσωπος όλων των μουσουλμάνων.
Στο Αιγαίο επίσης επιδιώκει αναθεώρηση των Συνθηκών. Κατά τον Νταβούτογλου η Ελλάδα αποτελεί απειλή για την Τουρκία, διότι κατέχει τα νησιά του Αιγαίου και δεν πρέπει τρόπο να αφεθεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή στις 6.3.2011, έλεγε:
«είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σε ό, τι αφορά το νησί του Καστελόριζου, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Ασχετα, όμως, με τη γεωγραφική συνάφεια ή άλλα θέματα, εμείς θέλουμε να λύσουμε όλες τις διαφορές μας με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.»
Όπως διαβάζουμε, εδώ και 8 χρόνια δημοσίως ο δημιουργός του δόγματος του Ερντογάν έχει διαχωρίσει δημοσίως σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης το Καστελόριζο από το Αιγαίο. Το έχει εντάξει στην ανατολική μεσόγειο και το έχει σπάσει από τα Δωδεκάνησα, τα οποία η Ελλάδα απέκτησε το 1949 από την Ιταλία.
Τρέχουμε στο 2019. Το άκρων άωτον της εγκληματικής ανοησίας είναι η δήλωση του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τσιρώνη ότι «το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, ανήκει στην ανατολική Μεσόγειο». Τελικά είναι καλοί στην αποστήθιση οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά που ακούν από τουρκικά χείλη, όχι μόνο δεν τα απαντούν, αλλά τα φουρνίζουν στους Έλληνες αυτολεξεί ως δήθεν πειστικά επιχειρήματα για τα δίκαια των γειτόνων μας! Στην ίδια γραμμή με Κοτζιά και Κατρούγκαλο, οι οποίοι ουσιαστικά αμφισβητούν το δικαίωμα του Καστελορίζου να έχει ΑΟΖ.
Γίναμε κι εμείς αναθεωρητική δύναμη εις βάρος μας και υπέρ της Τουρκίας;!

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 26 Μαρτίου 2019

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή