Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Τα Υψώματα του Γκολάν, η προσάρτησή τους από το Ισραήλ και πώς βγάζουμε στην Κύπρο μόνοι τα μάτια μας

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι τριμερείς συνεργασίες συγκροτούνται για να ικανοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία τους στόχους και τις επιδιώξεις των άλλων κρατών ακόμη κι όταν αποβαίνει αυτό σε βάρος των δικών μας συμφερόντων; Έτσι, τουλάχιστον, το αντιλαμβάνονται κάποιοι. Να έχει η χώρα, παρά τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, συμπληρωματικό ρόλο. Κοντολογίς, να τρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία ξοπίσω τους, να στηρίζει τους σχεδιασμούς τους, να παρέχει πλουσιοπάροχα διευκολύνσεις.
Οι τριμερείς δεν συγκροτούνται για να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή νομιμότητα. Οι συνεργασίες αυτές δεν δημιουργήθηκαν για να αντιστρατευόμαστε τις διαχρονικές μας θέσεις και επιδιώξεις. Το ψήφισμα της Βουλής που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για καταδίκη της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ των κατεχομένων εδαφών των Υψωμάτων Γκολάν, ως έδαφος ισραηλινής κυριαρχίας δεν έτυχε καθολικής υποστήριξης.
Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή. Γιατί άραγε; Στις τοποθετήσεις επικαλέστηκαν τις τριμερείς, τα στρατηγικά ανοίγματα της χώρας μας. Πολιτικά ατεκμηρίωτα τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν και άκρως επικίνδυνη η προσέγγιση αυτή. Γιατί δημιουργεί κακό προηγούμενο. Σαφώς με τη στάση τους δεν ήθελαν να κακοφανίσουν ΗΠΑ και Ισραήλ. Αυτό, όμως, δεν λέγεται πολιτική στάση. 
Το θέμα με τα Υψώματα του Γκολάν μας ενδιαφέρει γιατί έδαφος της χώρας μας κατέχεται παράνομα και διά της στρατιωτικής ισχύος από την Τουρκία. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το ζήτημα τούτο επιδ ερμικά και με τοποθετήσεις, οι οποίες θα κυνηγούν την Κύπρο στη συνέχεια. Σε περίπτωση που ο Τραμπ τα βρει με τον Ερντογάν, ποιος αποκλείει ο Αμερικανός Πρόεδρος να θέλει, με αφορμή την ομαλοποίηση των σχέσεων τους, να του κάνει δώρα; Και η Κύπρος, όπως είναι γνωστό και από προηγούμενες περιπτώσεις, είναι πρώτη στο ράφι που ανασύρεται από τις ΗΠΑ και προσφέρεται στην Τουρκία. Εάν γίνει, λοιπόν, αυτό πώς θα αντιδράσουν όσοι τήρησαν την περασμένη Παρασκευή αποχή; 
Προφανώς και θα αντιδράσουν. Ωστόσο, θα έχουν ήδη τοποθετηθεί για άλλη περίπτωση, που θα έχει ίδια χαρακτηριστικά με τη δική μας υπόθεση. Σαφώς και η ενέργεια των ΗΠΑ με τα Υψώματα Γκολάν έχουν δημιουργήσει σοβαρό προηγούμενο νομιμοποίησης κατεχόμενων περιοχών και επιβολής τετελεσμένων, που επιβάλλονται διά της ισχύος κι αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν στην Πινδάρου. 
Αυτές οι κινήσεις –περιλαμβανομένης και της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους– μπορεί σ’ αυτή τη φάση να αφορούν μόνο το Ισραήλ. Είναι, ωστόσο, μια πολιτική προσέγγιση, που προδήλως παραπέμπει σ’ ένα πλαίσιο πολιτικής με μονομερείς αποφάσεις, που παραβιάζουν διεθνείς κανόνες, αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν πρέπει να το παραγνωρίζει κανείς στη Λευκωσία, ακόμη και εκείνοι που είναι παρασυρμένοι από τις εξαγγελίες ότι η Κύπρος είναι «στρατηγικός εταίρος τους». Θα δούμε, βέβαια, αυτή τη συνεργασία και κατά τη διάρκεια των διεργασιών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Οι χώρες που συνεργαζόμαστε σαφώς θα εκτιμήσουν περισσότερο εάν στεκόμαστε αμετακίνητοι σε ζητήματα που αγγίζουν τα συμφέροντα μας, παρά να συρόμαστε πίσω τους για να τους… καλοπιάνουμε. Οι μεγάλες δυνάμεις, οι χώρες με μεγαλύτερες δυνατότητες από εμάς, δεν επενδύουν σε συνεργασίες με ασπόνδυλους. Δεν τους εξυπηρετεί. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι πάντες. 
ΣΗΜ.: Σε μια κανονική χώρα, δεν περιμένουν να εξιχνιαστούν τα εγκλήματα (αυτό έγινε με την παραδοχή του υπόπτου) για να αρχίσει το ξήλωμα. Γιατί εάν ούτε και αυτή τη φορά υπάρξει ξήλωμα… αρμοδίων, τότε η συνενοχή του κράτους θα είναι γεγονός. Ζούμε την απόλυτη φρίκη και στην Αστυνομία αντί να αρχίσουν παραιτήσεις θέλουν να τους συγχαίρουν. Ο Αρχηγός θα απαντήσει, είπε, όλα τα ερωτήματα των πολιτών. Σύνδεσμος κοινωνικών λειτουργών είναι;
costas.venizelos@phileleftheros.com
Φιλελεύθερος

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή