Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Δεν αρκούν τώρα οι δηλώσεις, επείγει πρακτική αντίδραση από την Ε.Ε. και όχι μόνο…

Δημοσιεύτηκε

στις

Αν δεν καταφέρουμε ούτε αυτή τη φορά να ενεργοποιήσουμε τους ισχυρούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να τερματιστούν οι παράνομοι τουρκικοί σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ας σηκώσουν τα χέρια οι ηγέτες μας και να μας καλέσουν να παραδοθούμε. Τουλάχιστον, να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Διότι, αυτή τη φορά, δεν έχουμε περιθώρια να αρκεστούμε στη φραστική υποστήριξη και να πανηγυρίζουμε με τις διάφορες δηλώσεις που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες. Όταν, ας πούμε, η Φεντερίκα Μογκερίνι καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ και να απέχει από οποιαδήποτε παράνομη δράση», σημαίνει πολλά σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά δεν σημαίνει τίποτα σε πρακτικό επίπεδο. Διότι ήδη είμαστε πολύ μακριά από τη διπλωματία. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται νέα τουρκική εισβολή, παραβιάζεται η κρατική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν αρκεί να καλείται η Τουρκία να απέχει από παράνομη δράση. Βρίσκεται σε παράνομη δράση από καιρό. Βρίσκεται σε παράνομη δράση την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητεί μαζί της αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, την ώρα που εγκρίνει προενταξιακά κονδύλια δισεκατομμυρίων, την ώρα που η ενταξιακή της σχέση κλονίστηκε από άλλα γεγονότα, αλλά όχι από τις παρανομίες της στην Κύπρο.

Επομένως, η αντίδραση της Κυβέρνησης αυτή τη φορά πρέπει να είναι απόλυτη σε ό,τι αφορά την απαίτηση για επιβολή κυρώσεων. Πρακτικών μέτρων. Όπως έκανε η ΕΕ με τη Ρωσία, που είναι μια τρίτη χώρα και όχι χώρα υπό ένταξη. Οι σχέσεις, που περηφανεύονται, ο Πρόεδρος, ο υπουργός Εξωτερικών, το κυβερνών κόμμα ότι ανέπτυξαν στην Ευρώπη, τώρα πρέπει να αποδώσουν καρπούς. Όπως και όσα μας λένε τόσο καιρό για την αναβάθμιση των σχέσεων με την Αμερική, αλλά και με πολλές χώρες, που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Τώρα είναι η ώρα, διότι, αν δεν αποτραπεί η παρανομία, θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου. Η Τουρκία θα κάνει γεώτρηση σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, που δεν είναι αδειοδοτημένη.
Αλλά, αν δεν αποτραπεί αυτό, το επόμενο βήμα θα είναι γεώτρηση σε αδειοδοτημένο τεμάχιο, στο τεμάχιο 6, για παράδειγμα. Με στόχο, να δημιουργήσει προβλήματα ώστε να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα και να αναγκάσει την Κυπριακή Δημοκρατία να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη διαχείριση των κοιτασμάτων. Είναι ζωτικής σημασίας, δηλαδή, να τερματιστεί τώρα η παρανομία, να αντιληφθεί ότι θα έχει σημαντικό κόστος για να μην προχωρήσει. Και μόνο μέσω της Ευρώπης μπορεί να το αντιληφθεί. Γι’ αυτό πρέπει η αντίδραση να είναι καθολική και αποφασιστική. Και όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη. Να τεθεί ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, όχι απλώς μια καταγγελία, αλλά σαφής προειδοποίηση ότι ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να πάει σε διαπραγμάτευση υπό αυτές τις συνθήκες. Τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πολύ πιθανό να στηρίξουν τη θέση μας. Αν ζητήσουμε, φυσικά, στήριξη. Ρωσία, Γαλλία, Κίνα. Ούτως ή άλλως, όμως, δεν μπορούμε με τέτοιες συνθήκες να αφήνουμε τα πράματα να τα χειρίζεται μία απεσταλμένη του Γκουτέρες, η κ. Λουτ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι που πρέπει να ενεργοποιηθεί.

Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο που φτάσαμε ώς εδώ κι ας μας λένε ότι ήταν αναμενόμενο. Εδώ και χρόνια η Τουρκία προχωρεί σε παραβιάσεις και προκλήσεις, σχεδιάζοντας την κορύφωσή τους με γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Ποια ήταν η αντίδρασή μας; Η ανάπτυξη των τριμερών συνεργασιών, η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η ενίσχυση της θέσης μας στην ΕΕ. Θετικά όλα αυτά. Κι αν δεν υπήρχαν μπορεί να έκανε χειρότερα η Τουρκία. Αλλά τώρα αυτά πρέπει να αποδώσουν καρπούς στην πράξη. Διότι, αν προχωρήσει τώρα σε γεώτρηση και δεν υπάρξουν κυρώσεις, το χάσαμε το παιγνίδι.

Υ.Γ.: Εκτός τόπου και χρόνου οι ανοησίες πως δεν θα γίνονταν αυτά αν υπήρχαν διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία δεν σταμάτησε ούτε μία μέρα να δημιουργεί τετελεσμένα με τις παρανομίες της, ακόμα και όταν ήταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες, ακόμα και όταν οι αφελείς έβλεπαν λύση οσονούπω… 
aristosm@phileleftheros.com

Φιλελεύθερος

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή