Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Εάν μισούνται ανάμεσό τους, δεν τους πρέπει ελευθεριά – "Σφάζονται" αριστεροί και δεξιοί στην Κύπρο για τον "Πορθητή"

Δημοσιεύτηκε

στις

Σφοδρή είναι η σύγκρουση μεταξύ Προεδρικού και ΑΚΕΛ, τις τελευταίες μέρες, μετά και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την έναρξη γεωτρήσεων από την Άγκυρα.
Σε σημερινές του τοποθετήσεις, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αριστεράς, Στέφανος Στεφάνου, έκανε λόγο για λανθασμένη πολιτική Αναστασιάδη, «η οποία διευκόλυνε την τουρκική επιθετικότητα».  
Άμεση η απάντηση του Προεδρικού, δια γραπτής δήλωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου. «Το ΑΚΕΛ αποτελεί και τη μοναδική πολιτική δύναμη σε Κύπρο και Ελλάδα που δεν θέλει να δει την απόλυτη ευθύνη της ίδιας της Τουρκίας για το αδιέξοδο στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά και εξακολουθεί να θεωρεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν «συνυπεύθυνη με την τουρκοκυπριακή για το ναυάγιο», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα.
Αυτούσιες οι τοποθετήσεις ΑΚΕΛ και Προεδρικού:
Δηλώσεις Στέφανου Στεφάνου:
Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απαράδεκτη, προκλητική και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, γι’ αυτό και πρέπει η κυβέρνηση με διαβήματα και παραστάσεις να συνεχίσει να καταγγέλλει την κατοχική δύναμη και να ζητά αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.
Απολύτως προβλεπτές οι εξελίξεις. Εμείς πολλές φορές προειδοποιήσαμε ότι με τις πολιτικές που ακολουθεί ο κ. Αναστασιάδης δεν θα μπορέσει να παρεμποδίσει την Τουρκία να προβεί σ’ αυτές τις ενέργειες. Την περιβόητη θωράκιση της ΑΟΖ, για την οποία όλο αυτό το διάστημα μιλούσαν οι κυβερνώντες, αναμένουμε να τη δούμε.
Με την πολιτική που ακολούθησε ο κ. Αναστασιάδης διευκόλυνε την τουρκική επιθετικότητα, αποενοχοποίησε την Τουρκία και την ίδια στιγμή κατέστησε την ελληνοκυπριακή πλευρά συνυπεύθυνη με την τουρκοκυπριακή πλευρά για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά και το συνεχιζόμενο, παρατεταμένο αδιέξοδο.
Αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ στις Εκθέσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο εκπρόσωπος του ΓΓ, προφανώς σε απάντηση της επιστολής του Προέδρου, κάλεσε απλά σε προσπάθειες για μείωση των εντάσεων και επανέλαβε την πάγια θέση του Οργανισμού ότι το Φυσικό Αέριο μπορεί να ωφελήσει τις δύο κοινότητες, παραπέμποντας στις σχετικές συγκλίσεις.
Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι η καλύτερη θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα ήταν η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που διακόπηκαν στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες έτσι ώστε η Τουρκία είτε να συνεργαστεί σε λύση ή να εκτεθεί στη διεθνή κοινότητα.    
Γραπτή δήλωση Προδρόμου
Για μια φορά ακόμα, με σημερινή δήλωση, το ΑΚΕΛ προκαλεί απογοήτευση και περίσκεψη ως προς τα βαθύτερα κίνητρα και τις σκοπιμότητές του.
Αφιερώνει μόλις 12 λέξεις ως αντίδραση στην παράνομη και παντελώς απαράδεκτη επίθεση της Τουρκίας κατά της χώρας μας, προκειμένου στη συνέχεια το υπόλοιπο 90% της δήλωσης να αποτελεί επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις πολιτικές της Kυβέρνησής μας.
Με τις τοποθετήσεις του, το ΑΚΕΛ παρουσιάζεται ως μια από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη, πολιτική δύναμη στην Ευρώπη που παραβλέπει το παντελώς αυθαίρετο των επιθετικών κινήσεων και τον απολύτως αυταρχικό τρόπο συμπεριφοράς του τουρκικού καθεστώτος, το οποίο δεν ενδιαφέρεται να έχει την παραμικρή συνάφεια με το δίκαιο ή τα διεθνή θέσμια, και σπεύδει να καταλογίσει ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!
Αντί να δει πώς κινείται γενικά η Τουρκία, σπεύδει να κατηγορεί τη δική μας πλευρά ότι «διευκόλυνε την τουρκική επιθετικότητα» ή και «απενοχοποίησε την Τουρκία».
Διερωτάται κανείς με ποιό τρόπο μπορεί εξελίξεις, όπως π.χ. η σαφέστατη καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να αποτελεί για το ΑΚΕΛ «απενοχοποίηση της Τουρκίας»…
Το ΑΚΕΛ αποτελεί και τη μοναδική πολιτική δύναμη σε Κύπρο και Ελλάδα που δεν θέλει να δει την απόλυτη ευθύνη της ίδιας της Τουρκίας για το αδιέξοδο στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά και εξακολουθεί να θεωρεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν «συνυπεύθυνη με την τουρκοκυπριακή για το ναυάγιο».
Δεν θα άξιζε ίσως να ασχοληθούμε με τοποθετήσεις που πιθανώς να επηρεάζονται από την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, αν δεν διερχόταν η ίδια η χώρα μας πραγματικά δύσκολες στιγμές μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα και αν μηνύματα όπως αυτά που στέλνει το ΑΚΕΛ όχι μόνο δεν ενισχύουν, αλλά ενδεχομένως εξασθενούν τις προσπάθειές μας να αποκρούσουμε την τουρκική επιθετικότητα.
Την ώρα που το μόνο που έχει να προβάλει το ΑΚΕΛ είναι ότι θα έπρεπε να υπήρχαν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, πρέπει να επαναλάβουμε το ερώτημα που εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε στην ηγεσία του ΑΚΕΛ αλλά εκείνη αποφεύγει να απαντήσει:
– τι άλλο θεωρούν ότι έπρεπε να είχε γίνει προκειμένου η Τουρκία να εγκαταλείψει την άρνησή της να διαπραγματευτεί και τις προσπάθειες να επιβάλει τις δικές της αυθαίρετες βλέψεις;
Πηγή: philenews

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή