Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Η τακτική της αναβολής ως σύνδρομο διπλωματικής φοβίας – Είμαστε ενώπιον μιας νέας εθνικής καταστροφής

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι στόχοι της Άγκυρας σε τουρκικό χάρτη

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ
Η αντίδραση της Λευκωσίας έναντι των τουρκικών ενεργειών δεν είναι σταθερή. Μέρα παρά μέρα οι δηλώσεις για τον «στόχο» και πως αυτός θα επιτευχθεί αλλάζουν. Η Λευκωσία ξεκίνησε με πολύ έντονες δηλώσεις και διεκδικήσεις, αλλά δε φαίνεται να είχε κάποιο σχέδιο υπόψη της για τις ακριβείς κινήσεις που θα έκανε. Η τακτική που ακολουθείται αποκαλύπτει στοιχεία αυτοσχεδιασμού. Η Λευκωσία γνώριζε, αλλά ταυτόχρονα αιφνιδιάστηκε από τις κινήσεις της Τουρκίας. Αυτό από μόνο του είναι προβληματικό. Φαίνεται να μην υπήρχε σχέδιο, μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντίδρασης με καλοζυγισμένους στόχους, τακτική, εναλλακτικές επιλογές, στόχευση των μέγιστων, των αποδεκτών και των ελάχιστων στόχων, «οργανόγραμμα» συμμάχων, φίλων και εχθρών.
Από τις έντονες δηλώσεις και τις ισχυρές προφορικές απαιτήσεις των πρώτων ημερών, σήμερα το μήνυμα που στέλλει η Λευκωσία και επιθυμεί να δημοσιευτεί (και δημοσιεύεται) είναι ότι «δεν βιάζεται», «μέτρα δε μπορούν να ληφθούν από τη μια μέρα στην άλλη».
Αυτή η διαρκής αλλαγή διάθεσης δείχνει ένα πράγμα: Δεν υπήρξε η απαραίτητη προετοιμασία, δεν διερευνήθηκαν οι προθέσεις των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ, δεν υπήρξε προ-συνεννόηση με την Ελλάδα για το είδος και τον τρόπο της αντίδρασης. Η Τουρκία επεκτείνει την στρατιωτική κατοχή στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου εδώ και μερικά χρόνια. Η κλιμάκωση ήταν αναμενόμενη και οι λεπτομέρειες γνωστές. Η Λευκωσία όμως περιμένει την εκδήλωση των τουρκικών ενεργειών για να αντιδράσει. Γιατί;
Προσπάθειες γίνονται και πρέπει να εκτιμηθούν. Και οι προσπάθειες είναι πολύ καλές. Ο Υπουργός Εξωτερικών και το Διπλωματικό Σώμα της Κύπρου δίνουν το άπαν των δυνάμεων τους. Μέρα παρά μέρα ενημερώνουν, δίνουν μάχη, προσπαθούν να πείσουν. Μάχη όμως πυρόσβεσης. Μάχη αντίδρασης. Μάχη ελέγχου της διαφαινόμενης «ζημιάς» που κάνει η Τουρκία. Μάχη που ενεργοποιείται από διπλωματικά αντανακλαστικά έναντι της Τουρκίας.
Εάν υπήρχε ολοκληρωμένος σχεδιασμός, η Λευκωσία θα έδινε και το ανάλογο επικοινωνιακό βάρος στην Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή κοινή γνώμη. Παρόλο που ο δημοκρατικός έλεγχος στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής δεν είναι πάντοτε ισχυρός και διαφέρει από κράτος σε κράτος, το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να φρόντιζε και γι’ αυτό. Όπως αναφέρθηκε και σε χθεσινό κείμενο, τη Δευτέρα ο κύπριος Υπουργός Εξωτερικών έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
Όλη αυτή η αστάθεια, η αναβλητικότητα, η αλλαγή διάθεση, η προσπάθεια διαχείρισης διαφορετικών μηνυμάτων δεν συνάδει μόνο με το γενικότερο ήθος απρονοησίας, αλλά αποκαλύπτει και ένα γνωστό σύνδρομο στη διπλωματία, το σύνδρομο του φόβου της απόρριψης. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μεγάλη εμπειρία στην απόρριψη θέσεών της, στην άρνηση της διεθνούς κοινότητας να δείξει έμπρακτη στήριξη, μια δεκαπεντάχρονη εμπειρία απογοητεύσεων εντός της ΕΕ. Αυτή η εμπειρία όντως δημιουργεί φόβο. Όμως θα έπρεπε να δημιουργεί ταυτόχρονα και γνώση και θα έπρεπε να ενεργοποιεί και μια διάθεση στρατηγικής σκέψης και δημιουργίας.
Η τραγικότερη συνέπεια αυτού του συνδρόμου διπλωματικής φοβίας δεν αφορά τους επαγγελματίες διπλωμάτες, αλλά τους επαγγελματίες πολιτικούς. Οι δεύτεροι δεν φοβούνται μόνο τους ξένους, φοβούνται περισσότερο την εσωτερική κοινή γνώμη, την οποία θέλουν να κρατούν ικανοποιημένη και να γεμίζουν τα μυαλά της ενίοτε με αέρα και ενίοτε με ηττοπάθεια. Όμως οι επαγγελματίες πολιτικοί δίνουν και τις οδηγίες άσκησης εξωτερικής πολιτικής, καθορίζουν τους στόχους, θέτουν τους περιορισμούς.
Ενόσω η εξωτερική πολιτικής της ηγεσίας, του εκάστοτε Προέδρου ή/και Υπουργού Εξωτερικών, εκπηγάζει από αυτό το σύνδρομο της διπλωματικής φοβίας (ή της αντανάκλασης του ως συνδρόμου του καλού παιδιού), η τακτική της Λευκωσίας θα είναι εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο αναβλητικότητας, αβεβαιότητας και ηττοπάθειας.
Πηγή: Απόψεις

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή