Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Πού είναι η Ελλάδα; Γιατί δεν αντιδρά ως εγγυήτρια δύναμη στην τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε

στις

του  Λουκή Λουκαΐδης*
Εφόσον πρέπει να επικαλούμαστε οτιδήποτε πλέον βοηθά την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λπ. έστω και αν δεν είναι αποτελεσματικό όπως θα θέλαμε, δεν πρέπει να ξεχνούμε και ορισμένες Συνθήκες που διέπουν το καθεστώς της Κύπρου. Μια από αυτές είναι η Συνθήκη Εγγυήσεως σύμφωνα με την οποία τρεις χώρες η Ελλάδα, η Τουρκία και η Αγγλία έχουν εγγυηθεί την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Για την Τουρκία, βεβαίως, δεν ισχύει πλέον αυτή η Συνθήκη, αφού την παραβίασε και συνεχίζει να την παραβιάζει. Ούτε είναι νοητό να αποταθούμε στην Αγγλία η οποία έκδηλα είναι εχθρική προς τη χώρα μας, αλλά παραβίασε και τη Συνθήκη αφού δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της σε σχέση με την τουρκική εισβολή και κατοχή. Παραμένει η Ελλάδα η οποία γνωρίζουμε βεβαίως ότι είναι αδύνατη στρατιωτικά και οικονομικά και δεν είναι σε θέση να δράσει αποτελεσματικά έναντι στην τουρκική βουλιμία, είτε στρατιωτικά, όπως θα έπρεπε να ήταν η περίπτωση, είτε με άλλες κυρώσεις. Υπάρχει όμως περιθώριο δυναμικής αντίδρασης με τη μορφή μιας διεθνούς εκστρατείας επιστρατεύοντας κάθε διπλωματικό μέσο και αποτεινόμενη σε κάθε διεθνές όργανο. 

Το ερώτημα είναι αν έκανε οτιδήποτε και μας διέφυγε διότι δεν είδαμε καμία κίνηση στο διεθνές πεδίο ή άλλη διπλωματική ενέργεια. Αντίθετα, παρακολουθώντας ένας τις συζητήσεις στη Βουλή των Ελλήνων γίνεται δυστυχής βλέποντας ότι το μόνο που απασχολεί κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα είναι πώς θα εκθέσει ο ένας τον άλλο για να κερδίσουν τις εκλογές. Τα δε λόγια που χρησιμοποιούνται δεν έχουν καν σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό. Οι ύβρεις που χρησιμοποιούν ιδίως οι δύο αρχηγοί των κομμάτων αυτών, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, ξεπερνούν εκείνη των πεζοδρομίων και εισέρχονται στα επίπεδα χαμαιτυπείων. Η κατάσταση είναι δραματική. Να ακούς τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού να ανταλλάσσουν ύβρεις όπως «απατεώνες», «κλέφτες», «ψεύτες» «μιζαδόροι» «γλείφτες» και χειρότερα. Και για το προεξέχον εθνικό μας θέμα της  Κύπρου ούτε λέξη. Εδώ ένα νησί που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Έλληνες με ελληνική ιστορία αιώνων το έχασε η Ελλάδα με τις πολιτικές του καλού παιδιού που κατέληξαν στη Ζυρίχη. Έγινε η τουρκική απόβαση και ο Καραμανλής μας είπε ότι λόγω αποστάσεως είναι αδύνατο να μας βοηθήσει. Και αυτό επειδή φοβόταν μήπως του επιτεθεί η Τουρκία στα νησιά. Η πιο «τολμηρή» πράξη που έκανε σχετικά με την τουρκική εισβολή ήταν να αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ! Και έκλαιγαν Αμερικανοί και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για την απόσυρση της Ελλάδας… Δεν άργησαν, βεβαίως, να ξαναεισέλθουν γιατί δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να σταθούν στα πόδια τους. Γιατί δεν αποτάθηκε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ; 

Γιατί δεν επιστράτευσε όλους τους διπλωμάτες της για να κινηθούν προς την κατεύθυνση καταγγελίας της τουρκικής παρανομίας; Όταν ήμουν στην Ευρώπη, 20 περίπου χρόνια μετά την εισβολή, γνώρισα πολλούς Έλληνες διπλωμάτες και μη στη Γαλλία και στις γειτονικές χώρες. Όλοι με διαβεβαίωναν πως έχουμε δίκιο αλλά οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν στοιχειώδεις πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Ένας από αυτούς, λόγω άγνοιας του προβλήματος, μου ζήτησε να του ετοιμάσω μια ομιλία προς όφελος της Κύπρου. Μας έφεραν το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή. Τι έκαναν έκτοτε για να μας βοηθήσουν; Εκτός από τα παλικάρια της ΕΛΔΥΚ που πολέμησαν κατά την εισβολή, η ελληνική ηγεσία ψέλλιζε μόνο ορισμένα πικρόχολα λόγια για την Τουρκία. Και η ιστορία συνεχίζεται. Δεν μπορούσαν τουλάχιστον για αυτό το θέμα να ομοφωνήσουν τα κόμματα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να πάψουν να αλληλοβρίζονται και να σχηματίσουν μια πανελλαδική πολιτική πιο αιχμηρή από την παρούσα απραξία, διότι αυτό δεν είναι μόνο ηθικά επιβεβλημένο, αλλά είναι και νομικά επιτακτικό; 
Εκτός βέβαια αν θέλουν να αποβάλλουν τον «πονοκέφαλο» του Κυπριακού από τα ελληνικά θέματα. Και ακούστηκαν δυστυχώς τέτοιες φωνές στο παρελθόν και από πολιτικούς και από απλούς πολίτες. Δεν υπάρχει λόγος να επιδεικνύουν συνέχεια τον φόβο τους προς την Τουρκία και να τρομοκρατούνται για τις νησίδες όπως τα Ίμια ενώ στην Κύπρο κυματίζει στον Πενταδάκτυλο η τουρκική σημαία. Και από τις μίζες τις πολλές και τα σκάνδαλα με το φαγοπότι του δημοσίου χρήματος θα μπορούσαν να στρέψουν το βλέμμα τους και τις ενέργειές τους προς την τραγική Κύπρο. Είναι καιρός να πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν και να αρχίσουν να διαμαρτύρονται  διεθνώς και καθημερινά για τους Έλληνες αδερφούς τους στην Κύπρο. 
* Δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ.
ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/727551/poy-einai-i-ellada

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή