Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Πέσαμε με τα ενεργειακά στα βαθιά, δεν σημαίνει πως πρέπει και να πνιγούμε

Δημοσιεύτηκε

στις

Η άμεση αντίδραση στο νομοσχέδιο Μενέντεζ, πρωτίστως η καταλυτική παρέμβαση του Προέδρου, αιφνιδίασε. Η έκδοση ανακοίνωσης έθετε το πρόβλημα με… κομψό τρόπο, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ. Έπεσαν μαζεμένα τα μικρόφωνα και ξεπεράσθηκε η ανακοίνωση. 

Φοβήθηκαν τη Μόσχα; 

Φοβήθηκαν να μη βγει το ΑΚΕΛ και να υποστηρίξει ότι δικαιώθηκε; 
Βεβαίως όποιοι περίμεναν πως το νομοσχέδιο δεν θα είχε και «ατυχείς αναφορές» ζούσαν και ζουν σε ψευδαισθήσεις. Για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο έγιναν τροποποιήσεις με παρέμβαση και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Επί της ουσίας, που δεν έχει να κάνει με τη διαχείριση: Στενότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ, έχουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία και δεν υπάρχει αντίδραση από την Ουάσινγκτον. Και κάτι επιπρόσθετο: Οι Ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κι άλλο λιμάνι για ανεφοδιασμό, εκτός Κύπρου. Την ίδια ώρα, στον νόμο αναδεικνύεται ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή (όχι μόνη της), αλλά με άλλες χώρες, και τούτο είναι η σημαντικότερη συμβολή του Μενέντεζ. 
Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με την ευρύτερη εικόνα διαχείρισης. Πρόσφατα ήταν και το δείπνο του Προέδρου με τον Οζερσάι. Από αυτό το μυστικό δείπνο κρατά κανείς τα όσα ακολούθησαν. Ο εν δυνάμει εγκάθετος της Άγκυρας δρομολογεί κινήσεις στην Αμμόχωστο και ανακοινώνει τα επόμενα βήματα. 
Κάτω από το βάρος των εξελίξεων, της έντασης, κάποιων μουρμουρητών στο εσωτερικό, ο Πρόεδρος έστειλε δύο επιστολές στον Γ.Γ. των Ην. Εθνών. Η δεύτερη αφορά την Αμμόχωστο. Στην πρώτη ζητά από τον Γ.Γ. να συγκαλέσει συνομιλίες. Αποδέχεται και εγγράφως την πρόταση Λουτ για άτυπη Πενταμερή, θέτει τη δική του ιδέα για κοινή συνάντηση με Ακιντζί και Γκουτέρες. Με την προϋπόθεση, πάντα, ότι θα αποχωρήσει η Τουρκία από την ΑΟΖ. Η κατοχική Τουρκία, όταν και όποτε τελειώσει τις γεωτρήσεις, θα αποχωρήσει. Τότε προφανώς θα γίνουν όλα αυτά που περιγράφηκαν. Και όταν επανέλθουν οι Τούρκοι για άλλες γεωτρήσεις τι θα γίνει; Θα διακοπούν οι συνομιλίες, με ό,τι αυτό θα σημαίνει. Στην εικόνα είναι και το… ξεχασμένο «Μπαρμπαρός», που έγινε αξεσουάρ της κυπριακής ΑΟΖ.
Κι εάν συγκαλέσει συνομιλίες ο Γκουτέρες, ποια είναι η βάση; Οι διαφορετικές ερμηνείες που δίνονται για το πλαίσιο Γκουτέρες; Θα συζητηθεί η νέα βάση, που κουβεντιάζεται ψιθυριστά στις διάφορες παρασκηνιακές συνάξεις; Δηλαδή το μοντέλο των δύο κρατών. Θα συζητηθεί προφανώς και το αέριο καθώς είναι το θέμα που… προκαλεί την ένταση στην περιοχή. Αυτές είναι οι υποδείξεις τρίτων αλλά και των γνωστών κύκλων στη Λευκωσία, που είναι οι σταυροφόροι της όποιας λύσης. Αυτό ήθελαν εξαρχής οι Τούρκοι.
Είναι πρόδηλο πως η αδυναμία διαμόρφωσης πολιτικής οδηγεί στην πεπατημένη. Σε πρώτη ζήτηση μια επιστολή στον Γενικό Γραμματέα με «πρόταση» να επαναληφθούν οι συνομιλίες. Το (ορατό) ενδεχόμενο να αποτύχουν επειδή δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις δεν απασχολεί. Απασχολεί να φύγει από πάνω τους η πίεση και να φανούν για μια ακόμη φορά τα «καλά παιδιά». Όταν αναφέρονται στην προϋπόθεση για αποχώρηση των γεωτρύπανων και των πλοίων, θα πρέπει να σημαίνει πως τερματίζονται και δεν είναι κεκτημένο οι γεωτρήσεις. Δεν θα βάλουν «σημαία» και να φύγουν γιατί θα επανέλθουν, γιατί θα τις θεωρούν «ιδιοκτησία» τους! 
Είναι σοβαρές οι εξελίξεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πολύ αρνητικές επιπτώσεις, ισοδύναμες εκείνων που προκάλεσε η τουρκική εισβολή του 1974. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει επειγόντως επανακαθορισμός πολιτικής. Πέσαμε με τα ενεργειακά στα βαθιά, δεν σημαίνει πως πρέπει και να πνιγούμε. 
Πηγή: Φιλελεύθερος

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή