Ακολουθήστε μας

Εθνική Άμυνα

Ευ. Αποστολάκης: Αμυντική προτεραιότητα η συνεργασία με τις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Την ανάδειξη του ευρύτερου σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου τόνισε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο του 35ου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσιγκτον.
«Η σταθερή πολιτική και επιθυμία της Ελλάδας είναι η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές της με βάση το διεθνές δίκαιο, τις ισχύουσες συνθήκες και τη νομιμότητα. Σε αυτή την εποχή των απρόβλεπτων προκλήσεων, η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη γραμμή και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ένας πάροχος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και παρά πέρα», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Ο Έλληνας υπουργός πραγματοποιεί επίσημα επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα και είχε την ευκαιρία για μια σειρά επαφών με βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΠΣΕΚΑ, ο κ. Αποστολάκης δε παρέλειψε να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία για τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και να τονίσει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ και στις νατοϊκές της υποχρεώσεις.

Μήνυμα στην Τουρκία
Στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι έχει καλέσει την Άγκυρα να απέχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Μάλιστα επισήμανε ότι έχει τονιστεί η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.
Παρόλα όμως αυτά, δεν παρέλειψε να εκφράσει μεγάλη ανησυχία για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει έναν «δύσκολο γείτονα» με τον οποίο πρέπει να ζήσει.
«Ανησυχώ για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση της Τουρκίας, που εκφράζεται μέσα από αβάσιμους ισχυρισμούς που παραβιάζουν την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματα», σημείωσε.
«Αμυντική προτεραιότητα» η συνεργασία με τις ΗΠΑ
Ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι η ενεργητικότερη συμμετοχή των ΗΠΑ στα αμυντικά σχήματα περιφερειακής συνεργασίας εκπέμπει ένα σταθερό και σαφές μήνυμα.
«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία της συμμετοχής του υπουργού Πομπέο στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη δέσμευσή μας για το ΝΑΤΟ, αποτελεί για μας μια αμυντική προτεραιότητα. Από αυτή την άποψη, επενδύοντας στη μακροχρόνια φιλία μας, αυξάνουμε την δυναμική και τις νέες πτυχές των εξαιρετικών στρατιωτικών μας σχέσεων» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.
Ευρύτερος περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας
Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο ως «ιστορικά προπύργια της δημοκρατίας και σταθερούς πυλώνες σταθερότητας», ο Έλληνας υπουργός ανέλυσε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζουν στη γεωπολιτική διαμόρφωση της περιοχής μέσα από την προώθηση της ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας με στόχο την επίτευξη της ειρήνης και την εμπέδωση της ευημερίας στην περιοχή.
Όπως εξήγησε ο κ. Αποστολάκης, «η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες σχεδόν τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Προωθούμε συνεργίες και ενεργούμε ως αγωγός μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Συμμετέχουμε σε πολυμερή αμυντικά προγράμματα μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, διεξάγοντας ασκήσεις και πραγματοποιώντας συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο Άμυνας».
Συνεχίζοντας, ο υπουργός άμυνας ανέλυσε την αστάθεια και την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζουν τις αναδυόμενες προκλήσεις μου διαμορφώνουν το σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον της χώρας μας. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι η ελληνική πολιτική πιστεύει ότι ο «αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων ασφαλείας είναι η συντονισμένη συνεργασία περιφερειακών και διεθνών συμμάχων και εταίρων με στόχο την σύνθεση και όχι την διαίρεση».
Η Ομογένεια ως μοχλός «ήπιας ισχύος»
«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για το εξαιρετικό έργο και τη συμβολή σας στην εκπαίδευση της κοινής γνώμης για τις σχέσεις με την Ελλάδα. Όχι μόνο εδώ στις ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, η ελληνική διασπορά, ως πυλώνας της ήπιας ισχύος μας, παρέχει πάντα μεγάλη βοήθεια.
Στο πνεύμα της εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης, προωθεί τα εθνικά δικαιώματα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την ιστορία της χώρας μας, στηρίζοντας την Ελλάδα, μαζί με την αδελφική χώρα της Κύπρου, ως ένα ισχυρό εμπορικό σήμα ανά τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

Εθνική Άμυνα

Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθιστούν επικτακτική την ανάγκη αναβάθμισης της αντιαεροπορικής «ασπίδας» της χώρας καθέ οι αναδυόμενες τεχνολογίες προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στον επιτιθέμενο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Εντός Οκτωβρίου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα φέρει στη Βουλή για έγκριση το σχέδιο εξέλιξης, κατασκευής και ανάπτυξης του σιδερένιου θόλου που θα θωρακίσει την ελληνική επικράτεια σε γη, θάλασσα και αέρα. Παράλληλα, θα μετατρέψει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε απόρθητα φρούρια, εγκαθιστώντας συστοιχίες πυραύλων.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Real News, πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σύστημα θωράκισης της χώρας, η κατασκευή του οποίου θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, οπότε αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία, με το κόστος του να φτάνει τα 2 δισεκατ. ευρώ,

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθιστούν επικτακτική την ανάγκη αναβάθμισης της αντιαεροπορικής «ασπίδας» της χώρας καθέ οι αναδυόμενες τεχνολογίες προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στον επιτιθέμενο.

«Κένταυρος»

Αιχμή του δόρατος είναι το σύστημα «Κένταυρος» που ήδη χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό. Χάρη σε αυτό το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου η φρεγάτα ΨΑΡΑ στην οποία αντικαταστάθηκε αρχικά (και τώρα στην φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ) αντιμετώπισε επιτυχώς στην Ερυθρά Θάλασσα τις επιθέσεις των Χούθι με drones, προχωρώντας ακόμα και στην κατάρριψή τους. Ο «Κένταυρος» έχει αναπτυχθεί και κατασευαστεί από την ΕΑΒ και μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα έχει δοκιμαστεί σε ανύποπτο χρόνο και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανιχνεύοντας πτήσεις τουρκικών drones.

Στα σχέδια του υπουργείου σε πρώτη φάση προβλέπεται η εγκατάσταση του συστήματος Κένταυρος σε όλες τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, ενώ υπάρχει ήδη σχεδιασμός και για πιο εκτεταμένη έκδοσή του με την εγκατάστασή του σε νησιά.

Η πολύτιμη βοήθεια του Ισραήλ

Σαφώς και η Ελλάδα δεν εφηύρε μόνη της την τεχνολογία από το μηδέν αλλά ζήτησε και έλαβε πολύτιμη βοήθεια από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη παραχωρήσει συστήματα και τεχνογνωσία τα οποία δοκιμάστηκαν στην πράξη το 2022 όταν οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο είχαν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Το σχέδιο ανάπτυξης του σιδερένιου θόλου περιλαμβάνει την πλήρη εκμετάλλευση της πολυνησίας του Αιγαίου δημιουργώντας ένα πυκνό δίκτυο παρακολούθησης ή ακόμα και εξουδετέρωσης εναέριων και θαλάσσιων απειλών αλλά και ανταπόδοσης χτυπημάτων με βαθιά πλήγματα στο έδαφος του αντιπάλου.

Το ζητούμενο για τις Ένοπλες Δυνάμεις βάσει της φιλοσοφίας επί της οποίας αναπτύσσεται ο θόλος είναι να απεμπλακούν από επιχειρήσεις προστασίας νήσων οι μεγάλες μονάδες επιφάνειας και τα υποβρύχια του ΠΝ, επικεντρώνοντας στην ανοικτή θάλασσα της Μεσογείου.

Τα 4 επίπεδα του θόλου

Ο θόλος θα αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα. Τα τρία πρώτα θα αφορούν την ασπίδα κατά των drones και και τα συστήματα αντιμετώπισης των πυραυλικών και αεροπορικών επιθέσεων. Έτσι ο ελληνικός θόλος θα χαρακτηρίζεται από anti-drone, anti-aircraft και anti-missile τεχνολογίες. Παράλληλα όμως προωθείται και η δημιουργία ενός πυκνού δικτύου πυραυλικών συστάσεων το οποίο θα λειτουργεί ως πρώτη γραμμή άμυνας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθιστώντας τα απόρθητα φρούρια.

Ο σχεδιασμός αφορά και την αξιοποίηση των υπαρχόντων αμυντικών συστημάτων όπως τα αντιαεροπορικά Patriot S-300, TOR-M1, Hawks κ.α. Ωστόσο οι υποδομές και τα συστήματα που έχει ήδη η Ελλάδα αποτελούν μόνο το 25% του νέου συστήματος αεράμυνάς της. Συνεπώς πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό και καινοτόμο μοντέλο βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά.

Βεβαίως τα υπάρχοντα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν σημαντικό ρόλο, όμως έχει προβλεφθεί και η ανάπτυξη ακόμα περισσοτέρων αντιαεροπορικών συστοιχιών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή, προχωρώντας σε εντοπισμό και κατάρριψη μαχητικών αεροσκαφών, πριν αυτά βρεθούν εντός εμβέλειας πλήγματος.

Στόχος είναι η Πολεμική Αεροπορία να διατηρεί ακέραιο το πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει με τα μαχητικά 4,5 γενιάς F-16 Viper και Rafale ( και τα επόμενα χρόνια με τα F-35) χωρίς να χρειάζεται να απασχολεί δυνάμεις στον τομέα της αναχαίτισης, επικεντρώνοντας σε επιχειρήσεις πληγμάτων στρατηγικών στόχων του αντιπάλου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αστυνομία

Αποκάλυψη! Ειδικό λογικό ισραηλινής κατασκευής για μαζική αναγνώριση προσώπων αποκτά η ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αστυνομία: Ειδικό λογισμικό, πιθανόν ισραηλινής κατασκευής, για μαζική αναγνώριση προσώπων με βάση τα βιομετρικά στοιχεία και το οποίο θα συνδεθεί με τις 1.000 κάμερες υψηλής ευκρίνειας που θα τοποθετηθούν στους δρόμους της Αθήνας μελετά να αποκτήσει – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – η ΕΛ.ΑΣ.

Χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις

Στο σύστημα αυτό, που χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις προκειμένου να αποτελέσουν τη συγκριτική τράπεζα δεδομένων για την ταυτοποίηση των υπόπτων που θα εντοπίζονται στον δρόμο, στις κερκίδες κ.λπ. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν στη σύνταξη της σχετικής μελέτης για την τοποθέτηση και τη χρήση του εν λόγω λογισμικού προκειμένου να τεθούν οι σαφείς προδιαγραφές και να προχωρήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Επιπλέον θα ζητηθεί ασφαλώς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν για ένα σημαντικό ψηφιακό «όπλο» για τον άμεσο εντοπισμό ύποπτων ατόμων σε ανοικτούς χώρους, για την ανίχνευση κινήσεων σεσημασμένων προσώπων σε χώρους εκδήλωσης εγκληματικών επιθέσεων, για εντοπισμό πρωτοστατών επεισοδίων σε γήπεδα ή ακόμη και σε δρόμους, σε συγκρούσεις με την Αστυνομία κ.λπ. Ομως ζητούμενο ασφαλώς είναι, όπως υπογραμμίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., να υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις για την εγκατάσταση σε επιχειρησιακό κέντρο και τη χρήση του εν λόγω συστήματος και να εφαρμοστεί πλήρως η νομιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιου είδους σύστημα αναγνώρισης προσώπων σε μικρότερη κλίμακα θα αποκτήσουν σύντομα τουλάχιστον 200-300 αστυνομικοί υπηρεσιών της Ασφάλειας που χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές επικοινωνίας ελληνικής εταιρείας. Μέσω αυτού του λογισμικού που θα εγκατασταθεί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. θα παρέχεται η δυνατότητα σε αστυνομικούς που λαμβάνουν φωτογραφίες – με τις προαναφερόμενες συσκευές – προσώπων κατά τη διάρκεια παρακολουθήσεων ή εποπτείας κερκίδων, να τις αποστέλλουν σε αυτή την ψηφιακή τράπεζα δεδομένων. Κι έτσι να έχουν άμεση απάντηση, από μια λίστα καταχωρισμένων χιλιάδων ατόμων, αν είναι σεσημασμένοι και για ποιον λόγο.

Ανίχνευση μέσω σύγχρονων καμερών

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό σύστημα των 1.000 καμερών, που σχεδιάζουν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Πολιτικής – εφόσον λάβει τις απαραίτητες σχετικές εγκρίσεις των αρμόδιων Αρχών – θα ανιχνεύει μέσω υπερσύγχρονων καμερών μια σειρά από παραβάσεις – και όχι μόνο την υπερβολική ταχύτητα – που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου. Ακόμη αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ενιαία καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων, το οποίο θα δέχεται επίσης πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές των αστυνομικών της Τροχαίας (tablets με άμεση διασύνδεση με τα μητρώα οδηγών και οχημάτων) και επίσης από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα πληροφοριακά συστήματα των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας. Ομως φαίνεται ότι το εν λόγω δίκτυο καμερών θα μπορούν να εκμεταλλεύονται και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για περιπτώσεις εγκληματικών επιθέσεων, όπως συμβαίνει και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις προκειμένου να εντοπίζονται δράστες εγκληματικών επιθέσεων, οι κινήσεις τους κ.λπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή