Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

«Αν μπει το φυσικό αέριο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αυτό θα σήμαινε εν τη ουσία εθνική αυτοκτονία»

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα λέμε για να τα λέμε, τελικά. Μεταξύ μας, κουτουρού και αδιάφοροι για τις συνέπειες. Χωρίς καμιά μελέτη. Χωρίς κανένα σχέδιο. Να πάει ο Αναστασιάδης στον Γκουτέρες να του πει καθαρά ότι θέλει συνομιλίες από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντάνα, χωρίς προϋποθέσεις, λένε. Και νομίζουν ότι κάνουν πολιτική. Νομίζουν ότι έτσι θα σώσουν τον τόπο. Οι δικοί μας. Οι ηγεσίες μας. Οι σωτήρες μας. Και να έχεις από την άλλη τον Οζερσάι, το αστέρι της Άγκυρας, να βάζει στην άκρη τον Ακιντζί και να τους απαντά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: Εάν ο διεθνής παράγοντας θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν «μπορώ να σας διαβεβαιώσω το εξής: αυτό δεν θα γίνει» (5/7/19). Διότι, είναι πολύ ξεκάθαρο για να νομίζουμε πως θα το προσπεράσουμε αβρόχοις ποσί. Οι συνομιλητές μας δεν διαπραγματεύονται τίποτε άλλο εκτός από το φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο έχει «από κοινού ιδιοκτησία», λέει, και «είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία στο να βρεθεί μια ρεαλιστική προσέγγιση». Για να τον συμπληρώσει από την Τουρκία ο υφυπουργός Ενέργειας, Αρμπασλάν Μπαϊρακτάρ: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στην πολιτική λύση του κυπριακού προβλήματος, εάν αυτή (η λύση) θα συμβάλει στην εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου». Η εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου είναι το θέμα. Δεν είναι οι κατεχόμενες περιουσίες μας, δεν είναι οι πρόσφυγες μας, δεν είναι ο εποικισμός, δεν είναι ο διαμοιρασμός της εξουσίας, δεν είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Κι αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί την ηγεσία μας ένα είναι: Ότι η Τουρκία δημιουργεί τις συνθήκες ώστε το ζήτημα των κοιτασμάτων να γίνει μέρος του Κυπριακού και να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Και, μάλιστα, να γίνει διαπραγμάτευση υπό εκβιασμό. Με τις τουρκικές φρεγάτες γύρω από την Κύπρο και τα τουρκικά γεωτρύπανα να αρπάζουν στην πράξη τα κομμάτια της κυπριακής ΑΟΖ.
Δεν χρειάζεται βαθιά πολιτική σκέψη για να αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι αν αυτή τη στιγμή, υπό τις συνθήκες που δημιουργεί η Άγκυρα και η τ/κ ηγεσία, πάμε τυφλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πάμε για να αποδεχθούμε εκείνο που επιδιώκουν την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον. Να παγώσει και να τοποθετηθεί στο τραπέζι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι αυτό είναι κάτι που απέρριπτε όλη η πολιτική μας ηγεσία, εκτιμώντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, εκτός από το ότι θα χαθεί κάθε πιθανότητα να αποτελέσουν τα κοιτάσματα κίνητρο για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους για να κάνουν βήματα επίλυσης του Κυπριακού (αυτός δεν είναι ο στόχος μας;), η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδεχόταν ότι δεν έχει κυριαρχία κι ότι η Τουρκία έχει λόγο ακόμα και σε όσα η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως νόμιμα δικαιώματά της. Να θυμίσω μόνο ότι το 2014, όταν είχαμε την εισβολή του Μπαρμπαρός (και όχι γεωτρύπανων) ο Νίκος Αναστασιάδης, δήλωνε «διάλογος υπό την απειλή επιβολής του ισχυρού, των θέσεων και αξιώσεων του ισχυρού θα σήμαινε εν τη ουσία εθνική αυτοκτονία» (Φιλελεύθερος, 21/12/2014). Και ο Γιαννάκης Κασουλίδης, λίγο νωρίτερα (15/12/14), εξηγούσε ότι η τουρκική θέση «όχι μόνο στοχεύει στη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων στη νότια ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και στην κατάργηση της νομικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εθνική αυτοκτονία παραμένει και τώρα είναι πιο κοντά. 
Να πάει, λένε, στον Γκουτέρες να του πει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Μα, ο Γκουτέρες είναι που θα βάλει στο τραπέζι τα κοιτάσματα. Ούτε αυτό το κατάλαβαν, όμως. Ήταν σαφέστατη η έκθεση του τον περασμένο Οκτώβριο, παρότι δεν απασχόλησε κανέναν (αυτή η στήλη το επεσήμανε από τότε, 18/10/18, για να υπάρξει αντίδραση, αλλά ουδείς ασχολήθηκε). Ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλάμβανε στην έκθεση του ότι «οι φυσικοί πόροι που βρέθηκαν εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν τις δύο κοινότητες» και πρόσθετε: «Πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να αποφευχθεί η περιττή κλιμάκωση στους προσεχείς μήνες και να επιδιωχθεί διάλογος επί του θέματος». Τι σημαίνει να επιδιωχθεί διάλογος επί του θέματος αν όχι πλήρης υιοθέτηση της τουρκικής αξίωσης. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας είναι έτοιμος να τοποθετήσει στο τραπέζι το φυσικό αέριο, αλλά εμείς τον χαβά μας. 
Φιλελεύθερος

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή