Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Σφραγίζονται οι συμφωνίες της Κύπρου με την Total – Προχωρά σε νέο κύκλο αδειοδοτήσεων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Λευκωσία, αν και συνεχίζει να απορρίπτει τη διασύνδεση του κυπριακού προβλήματος με το θέμα του φυσικού αερίου, εν τούτοις, φαίνεται να ερωτοτροπεί με την ιδέα δημιουργίας ενός κοινού ενεργειακού φόρουμ, με τη συμμετοχή των Τ/κ, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις στα ενεργειακά, χωρίς, ωστόσο, να έχουν συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων
Με επέκταση του ερευνητικού της προγράμματος απαντά η Κυπριακή Δημοκρατία στην επίταση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, στέλνοντας, προς πάσα κατεύθυνση, το μήνυμα ότι η ενεργειακή της στρατηγική συνεχίζεται απαρέγκλιτα, συμφώνως προς το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και το δικαίωμα προάσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», η Λευκωσία προβαίνει στην πλήρη υλοποίηση του ενεργειακού της σχεδιασμού, η οποία περιλαμβάνει, αφενός, όλα τα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και, αφετέρου, την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων εταιρειών (Total, Exxon Mobil, Eni), γεγονός που μεγιστοποιεί, στρατηγικά, τον τελεστή διασφάλισης του προγράμματος έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Έναν από τους βασικούς άξονες της επέκτασης του ερευνητικού προγράμματος αποτελεί ο νέος κύκλος αδειοδότησης, ο οποίος θα διενεργηθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους ή αρχές του ερχομένου.
Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ενέργειας προβαίνουν, με εντατικούς ρυθμούς, στην τεχνοκρατική προετοιμασία του νέου κύκλου αδειοδότησης, ο οποίος αναμένεται να θωρακίσει ακόμη περισσότερο το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει και τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση για την Αφροδίτη.

Ένας από τους βασικούς άξονες της επέκτασης του ερευνητικού προγράμματος αποτελεί ο νέος κύκλος αδειοδότησης, ο οποίος θα διενεργηθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους ή αρχές του ερχομένου

Ρυθμίζονται οι εκκρεμότητες
Την ίδια ώρα, όπως πληροφορούμαστε, προς οριστική ρύθμιση βαίνουν και κάποιες από τις βασικές εκκρεμότητες του ενεργειακού σχεδιασμού, ήτοι, 
  • υπογραφή με την Total του συμβολαίου για το τεμάχιο 7, 
  • προέκταση της συμφωνίας με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό και στα υπόλοιπα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, 
  • οριστικοποίηση του θέματος του συμβολαίου για την Αφροδίτη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Υπουργείου Ενέργειας, μόνον μερικές τυπικότητες, νομοτεχνικής υφής, απομένουν για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το τεμάχιο 7, και, περί τα τέλη Ιουλίου, το όλο θέμα θα αχθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. «Απαιτούνται ακόμη κάποιες εγκρίσεις, ενώ απομένει η διαδικασία ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Το ζήτημα, αυτήν τη στιγμή, είναι μόνον τυπικό και, ώς το τέλος του επί θύραις μήνα, θα έχει ολοκληρωθεί, προκειμένου να αχθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου», μας τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα μας ότι το ίδιο ισχύει και για τη συμφωνία για προέκταση της συνεργασίας με την Total και στα υπόλοιπα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, η οποία όχι μόνο βρίσκεται εν ισχύι, «αλλά η συνεργασία με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό εμβαθύνεται ολοένα και περισσότερο».
Αίσια έκβαση φαίνεται να έχει και το θέμα της οριστικοποίησης του συμβολαίου για το κοίτασμα «Αφροδίτη», καθώς, και εδώ, απομένει μόνον η ολοκλήρωση των νομοτεχνικών ελέγχων και του σχεδίου εκμετάλλευσης, ενώ, παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με τις εταιρείες και η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, στο πλαίσιο του ενδεικνυόμενου δημόσιου διαλόγου.
Μόνιμη βάση εξυπηρέτησης
Την ίδια ώρα, θετικά προχωρεί και το «φλέγον» θέμα της δημιουργίας μόνιμης βάσης εξυπηρέτησης των εταιρειών που επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που θα καταστήσει δυνατή τη διενέργεια ταυτόχρονων γεωτρήσεων. Ειρήσθω εν παρόδω, ότι η δημιουργία μόνιμης βάσης αποτελεί πάγιο αίτημα των εταιρειών, οι οποίες θεωρούν ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό το έργο τους.
Όπως πληροφορούμαστε, αυτήν τη στιγμή το θέμα χειρίζεται το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο αναμένεται σύντομα να προχωρήσει στην προκήρυξη του σχετικού προσφοροδοτικού διαγωνισμού. Η μόνιμη βάση εξυπηρέτησης αναμένεται να αναπτυχθεί στο Βασιλικό, ενώ μέχρι τη δημιουργία και λειτουργία της θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ο λιμένας Λεμεσού.
Επιχειρεί πακετοποίηση η Άγκυρα
Την ίδια ώρα, η Τουρκία επιχειρεί, διά της άσκησης ωμής στρατιωτικής ισχύος, να σύρει την ελληνική πλευρά σε μια μορφή πακετοποίησης του φυσικού αερίου με το Κυπριακό, από την οποία θα εξέλθει πολλαχώς κερδισμένη, αποκομίζοντας οφέλη εξ αμφοτέρων των θεμάτων.
Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στο μεν Κυπριακό, θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση από θέση ισχύος και επιβάλλοντας τους δικούς της όρους, στο δε θέμα της ενέργειας θα έχει καταφέρει να επιβάλει την καταστροφική, για την Κυπριακή Δημοκρατία, λογική της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων φυσικών πόρων που ευρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πράγμα που θα σημαίνει, ipso facto, άρση της κυριαρχίας της ΚΔ και πλήρη προτεκτορατοποίηση της Κύπρου από την Άγκυρα.
Ήδη, ο Ρ. Τ. Ερντογάν, σ’ ένα ρεσιτάλ πρωτοφανούς θρασύτητας, κάλεσε την Κύπρο να συνεργαστεί για διαμοιρασμό και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων με τους Τουρκοκυπρίους, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας win-win, λέγοντας, μάλιστα, ότι η Άγκυρα ξέρει να… μοιράζεται το φυσικό αέριο και ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συμπεριφέρεται και η απέναντι πλευρά!
Ιδέα για Forum
Η Λευκωσία, από την πλευρά της, αν και συνεχίζει να απορρίπτει τη διασύνδεση του κυπριακού προβλήματος με το θέμα του φυσικού αερίου, εκτιμώντας ότι, μια τέτοια εξέλιξη, «θα είναι καταστροφική εφ’ όλης της ύλης για την Κυπριακή Δημοκρατία», εν τούτοις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, φαίνεται να ερωτοτροπεί με την ιδέα δημιουργίας ενός κοινού ενεργειακού φόρουμ, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις στα ενεργειακά, χωρίς, ωστόσο, να έχουν συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, έως την επίλυση του Κυπριακού. Ιδέα, η οποία, ωστόσο, δεν προβλέπεται να βρει ευήκοα ώτα στην άλλη πλευρά, αφού θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι η σύσταση μεικτής επιτροπής από εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων, η οποία να διαχειρισθεί όλα τα ζητήματα φυσικού αερίου (έρευνες, εκμετάλλευση, συμφωνίες, υποδομές, μεταφορά στις αγορές, κατανομή εσόδων κ.λπ.), γεγονός που, επί της ουσίας, θα συνιστούσε μιαν άτυπη αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος από την ΚΔ. Επιπλέον, οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς, επί τη βάσει των τετελεσμένων που δημιουργεί, υπερβαίνουν τέτοιου είδους ρηχές συμψηφίσεις των ε/κ υποχωρήσεων με τον εκδιπλούμενο τουρκικό μαξιμαλισμό.
Σημερινή

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή