Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Το φυσικό αέριο μετατρέπεται σε μοχλό πίεσης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε

στις

  Πανίκος Χαραλάμπους    
Δεν ανέμενε κανένας ότι κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί την προπερασμένη Παρασκευή θα ανακοινωνόταν κάτι περισσότερο από αυτό που έχει συμφωνηθεί, δηλαδή μια διαδικασία που θα οδηγεί σε επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Και φαίνεται ότι προς αυτό έχει συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης: Συναντήσεις με Λουτ, τριμερής με Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και άτυπη πενταμερής. Είναι φανερό ότι και οι δυο ηγέτες έβαλαν νερό στο κρασί τους. Τα δύσκολα όμως τώρα αρχίζουν. Τώρα που τα δύο μέρη θα κληθούν να καταθέσουν ιδέες για να προσπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα.
Τι θα δώσουν και τι θα πάρουν σε αυτή τη τελευταία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Διότι, όποιοι πιστεύουν ότι το παράθυρο για μια λύση ΔΔΟ θα είναι ανοικτό και για την μεθεπόμενη προσπάθεια, εάν αυτή αποτύχει, πλανώνται πλάνην οικτράν.
Οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση στάθηκαν στο καλό κλίμα. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα «δημιουργικό και ειλικρινές κλίμα όσον αφορά την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», ενώ από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης μίλησε «για ειλικρινή συζήτηση». Πέραν όμως από τα τυπικά και τα καλά κλίματα, από τη συνάντηση ξεχώρισαν δύο πράγματα:

  • Πρώτον και κυριότερο, η συζήτηση για τα ενεργειακά δρώμενα και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και,
  • Δεύτερον, η συζήτηση για την πρόταση του Προέδρου για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. 

Οφείλω να διευκρινίσω ότι δεν έγινε διαβούλευση. Έγινε συζήτηση με την έννοια ότι ο κάθε ηγέτης ήγειρε ή έθεσε και πρόταξε θέμα που ήθελε και ο καθένας επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις. Παρόλο τούτο όμως, η τουρκική πλευρά κέρδισε πόντους. Έβαλε στο τραπέζι των συνομιλιών το θέμα των υδρογονανθράκων και των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, νότια και νοτιοανατολικά της Κύπρου. Και μπορεί κάθε φορά που ο Ακιντζί να θέτει θέμα κοινών αποφάσεων στα ενεργειακά να απαντάμε ότι οι αποφάσεις παίρνονται από κράτη και όχι από δικοινοτικές επιτροπές, όμως από μόνο του το γεγονός ότι η πλευρά μας αναγκάστηκε να καταθέσει στο τραπέζι αντιπροτάσεις στις εισηγήσεις του Τ/κ ηγέτη, δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρο – μαύρο. Και δεν είναι.
Πριν δύο – τρία χρόνια, προτού δηλαδή η Τουρκία είναι σε θέση να διενεργεί γεωτρήσεις με δικά της πλωτά γεωτρύπανα και προτού επιδείξει ύψιστη αντίδραση, όπως την παρεμπόδιση της ιταλικής ENI να διενεργήσει ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η δική μας πλευρά διέθετε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Σήμερα όμως όχι. Ούτε είναι επιλογή να νομίζουμε πως οι συμφωνίες με τις TOTAL, ExxonMobil κι άλλες εταιρείες κατοχυρώνουν την κυπριακή ΑΟΖ και εμποδίζουν την Τουρκία σε νέες παράνομες ενέργειες, κυρίως σε αδειοδοτημένα τεμάχια.
Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση, είπε ότι ήγειρε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας με τις οποίες αμφισβητούνται οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων και οι οποίες προνοούν ότι η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι συμβατή με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θαλάσσης του 1982 και όχι αυτή που καθορίζει η Τουρκία. Για την πρόταση του Τ/κ ηγέτη για τη δημιουργία μεικτής επιτροπής για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων, ο Πρόεδρος είπε, ότι τεκμηριωμένα εξήγησε στον κ. Ακιντζί ότι δεν μπορεί κάτι ανάλογο γίνει αποδεκτό, αφού ΑΟΖ έχουν τα κυρίαρχα κράτη και όχι οποιαδήποτε επιτροπή. «Μόνο τα κυρίαρχα κράτη αδειοδοτούν ή αποφαίνονται εν γένει για την αποκλειστική οικονομική τους ζώνη», σημείωσε ο Πρόεδρος.
Ο κ. Ακιντζί σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα είπε ότι η Τ/κ πλευρά απορρίπτει τις αντιπροτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος Δημοκρατίας και επανέλαβε ότι από την στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την πρότασή του για συνδιαχείριση, οι τουρκικές ενέργειες στις κυπριακές θάλασσες θα συνεχιστούν. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η στάση της ε/κ πλευράς δεν συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Υποστήριξε, επίσης, ότι αυτό μπορεί να ισχύει μετά τη λύση του Κυπριακού όταν τα θέματα του φυσικού πλούτου της χώρας θα τα χειρίζεται η ομόσπονδη κυβέρνηση.
Επομένως, τρία στοιχεία καταγράφονται σε σχέση με το φυσικό αέριο και την κυπριακή ΑΟΖ:

  • Πρώτον, το θέμα μπήκε πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, 
  • Δεύτερον, υπάρχει μετακίνηση της δικής μας πλευράς σε ότι αφορά τη συμμετοχή των Τ/κ στις αποφάσεις και μάλλον έπεται συνέχεια, 
  • Τρίτον, το φυσικό αέριο από παράγοντα άσκησης πίεσης στην τουρκική πλευρά για να προσέλθει διαλλακτική για επίλυση του Κυπριακού, τείνει να μετατραπεί σε μοχλό πίεσης προς τη δική μας πλευρά.

Η απορία Μίκη Θεοδωράκη και ο Πρόεδρος
Τα είπε ωραία και ο Μίκης Θεοδωράκης σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και την κυπριακή ΑΟΖ. Μιλώντας στην αθηναϊκή εφημερίδα «ΝΕΑ», με αφορμή συνέντευξη σε αυτήν του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε τα εξής:
«Όσον αφορά στον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη, απορώ γιατί όταν ξεκίνησε την οριοθέτηση των ζωνών της Κυπριακής ΑΟΖ, πράγμα απολύτως σωστό, δεν θεώρησε ως πολύ θετικό στοιχείο τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, που θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την ουσιαστική ειρήνευση της Μεγαλονήσου. Στο κάτω-κάτω είναι κι αυτοί κάτοικοι της ίδιας χώρας και το γεγονός ότι είναι μειοψηφία κάνει ακόμα μεγαλύτερη κατά τη γνώμη μου την ευθύνη της πλειοψηφίας, όταν μάλιστα πρόκειται για την αναγκαία γαλήνη που χρειάζονται όλοι οι λαοί για να πάνε μπροστά.
Η παρουσία των τουρκικών ‘’ειδικών’’ πλοίων (που δείχνει τον βαθμό σύγχυσης της τουρκικής πλευράς) δεν αντιμετωπίζεται με την παρουσία των ξένων εταιρειών και του στόλου των ΗΠΑ. Όλα αυτά είναι εφήμερα, ενώ η γειτονία με την Τουρκία είναι γεγονός που δεν αλλάζει».
«Οι ιαχές», προσθέτει ο Μίκης Θεοδωράκης, «για τη δήθεν πλεονεκτική θέση της χώρας μας (Ελλάδα) στη συγκεκριμένη συγκυρία λόγω των μετώπων κατά της Τουρκίας και της υποστήριξης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, είναι επικίνδυνοι ακροβατισμοί. Σκεφτείτε μόνο τι θα γίνει αν ο Ερντογάν ή κάποιος μεταγενέστερος Πρόεδρος της Τουρκίας συμφωνήσει να ξαναγίνει η Τουρκία βάση των Αμερικανών. Τότε, εν ριπή οφθαλμού, όλα θα έχουν αναστραφεί αφήνοντας τον λαό και τη χώρα μας στο έλεος της μοίρας του».

Φιλελεύθερος

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή