Ακολουθήστε μας

Εθνική Άμυνα

Ασφυκτικές πιέσεις από την Αγκυρα σε Κύπρο και Ελλάδα για ενεργειακά

Δημοσιεύτηκε

στις

Πριν από λίγες ημέρες το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», ολοκλήρωσε την αποστολή του στα νότια της Κύπρου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Σε επιφυλακή για τις επόμενες κινήσεις της Aγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή, ουκ ολίγοι διεθνείς παράγοντες βρίσκονται σε κινητικότητα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ο Σεπτέμβριος θα είναι κρίσιμος μήνας για το Κυπριακό, αλλά και τον γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό της Aγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πριν από λίγες ημέρες το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» ολοκλήρωσε την αποστολή του στα νότια της Κύπρου και κατευθύνθηκε βορειότερα, στο μεσογειακό τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας, έπειτα από πολύμηνες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, βεβαίως, ταυτίζεται και με την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας. Για όσους παρακολουθούν τα γεγονότα εκ του σύνεγγυς, η αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» ενδεχομένως να οδηγήσει στην ανάπτυξη κάποιου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας στα νότια της Κύπρου.
Το «Φατίχ» θα παραμείνει στα δυτικά της Κύπρου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ η αποστολή του δεύτερου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στα ανατολικά του νησιού, ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου. Γι’ αυτό και στη Λευκωσία υπάρχει η ανησυχία ότι στο πλαίσιο κλιμάκωσης των πιέσεων, η Aγκυρα θα στείλει κάποιο από αυτά τα πλωτά γεωτρύπανα στα νότια της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα σε τμήμα της που δεν έχει ακόμα αδειοδοτηθεί (οικόπεδο 1). Εξ ου και το «παράθυρο ευκαιρίας» που βλέπουν αρκετοί στη Λευκωσία για κάποια επί της αρχής συμφωνία διεξαγωγής άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό, προτού οι Τούρκοι κλιμακώσουν τις πιέσεις τους, σε βαθμό που θα μπορούσε να δημιουργήσει και ορισμένα πιο πρακτικά προβλήματα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εκτός απροόπτου, εντός αυτής της περιόδου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι επαφές, διαδοχικές και διασταυρούμενες, ανάμεσα στους άμεσα εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να ολοκληρώσει τις επαφές με τους εμπλεκομένους στο ζήτημα, τόσο στο νησί όσο και σε Aγκυρα, Αθήνα και Λονδίνο.
Πριν από το τέλος του ερχόμενου μήνα ενδεχομένως να υπάρξει και το πρώτο, πολύ σημαντικό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να φανεί και αν η Aγκυρα επιθυμεί να ασκήσει περαιτέρω πίεση προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, ή αν θα ακολουθήσει περίοδος σχετικής ηρεμίας. Προς το παρόν φαίνεται ότι η Aγκυρα ακολουθεί μια τακτική διαρκούς παρουσίας στην περιοχή, με διάφορους τρόπους. Μόνο την Παρασκευή εκδόθηκαν από τον υδρογραφικό σταθμό Αττάλειας πέντε διαδοχικές οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με τις οποίες αναγγέλθηκαν ναυτικά γυμνάσια και ασκήσεις με πυρά στην περιοχή όπου ήδη διεξάγονται γεωτρήσεις από το «Φατίχ» αλλά και στα νότια του Καστελλόριζου. Με τις τέσσερις πρώτες NAVTEX (898/19, 899/19, 900/19 και 901/19) δεσμεύονται περιοχές για γυμνάσια και πυρά γύρω από το «Φατίχ» για όλη την ερχόμενη εβδομάδα (Δευτέρα έως Παρασκευή), ενώ με την πέμπτη (902/19), προαναγγέλλονται στρατιωτικές ασκήσεις σε μια περιοχή νότια του Καστελλόριζου (εντός, βεβαίως, της θαλάσσιας έκτασης που η Ελλάδα θεωρεί δυνητική ΑΟΖ της) για δύο ημέρες (21 και 22 Αυγούστου).
Eμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη τακτική της Aγκυρας έχει ως στόχο τη διατήρηση ενός καθεστώτος πίεσης, ανεξαρτήτως αν αυτά τα γυμνάσια που αναγγέλλονται, τελικά διεξάγονται ή όχι.
Από την Αθήνα παρατηρείται μια κινητικότητα και στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης εξέδωσε την Παρασκευή μια ακόμη NAVTEX (895/19), με την οποία προανήγγειλε ωκεανογραφικές έρευνες του σκάφους «Μαρμαρά» (Tubitak Marmara) από αύριο έως τις 13 Σεπτεμβρίου σε μια περιοχή από τα Στενά των Δαρδανελίων στο Τσανάκαλε και «κατά μήκος των τουρκικών ακτών στο Αιγαίο Πέλαγος». Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι συνήθως αυτές οι αποστολές ολοκληρώνονται στη Σμύρνη και αποτελούν μέρος δοκιμαστικών πλόων για τα συγκεκριμένα ερευνητικά σκάφη. Σε κάθε περίπτωση, ο πλους του «Μαρμαρά» θα παρακολουθείται στενά από την ελληνική πλευρά, για τον φόβο κάποιας παρέκκλισης που θα μπορούσε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Αθήνας. Αναμένεται, επίσης, να φανεί με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσει η Αγκυρα το «Ορούτς Ρέις», το οποίο συχνά αποκαλείται από τους Τούρκους αξιωματούχους ως το «τέταρτο πλοίο» που η Τουρκία θα αναπτύξει στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» προ ολίγων εβδομάδων, η τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) ζήτησε από το τουρκικό ναυτικό διαθεσιμότητα μονάδων προς παροχή προστασίας για σεισμικές έρευνες σε μια περιοχή η οποία περιελάμβανε και μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα νότια του Καστελλόριζου.
Οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας αναμένονται με ενδιαφέρον, σε μια σκακιέρα που, σε κάθε περίπτωση, προσελκύει το ενδιαφέρον πολύ περισσότερων από τους άμεσα εμπλεκομένους.
Η απόκτηση νέων φρεγατών 
Τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται να κριθεί και η τύχη ενός αιτήματος του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) που έχει επανέλθει πιεστικά τα τελευταία χρόνια λόγω της κατάστασης στην περιοχή: αυτού της απόκτησης νέων φρεγατών ή κορβετών που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να διαδραματίσει απρόσκοπτα τον ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο. Πέρα από τον ανταγωνισμό της Τουρκίας, η οποία έχει αποκτήσει ένα ναυτικό με νέες, εγχώριας κατασκευής, μονάδες, η ενέργεια έχει οδηγήσει όλες τις χώρες της Λεκάνης, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, να ενισχύσουν τις ναυτικές δυνατότητές τους. Ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι ενήμερος για την κατάσταση, ωστόσο στην υπόθεση του νέου πλοίου θα εμπλακεί και το υπουργείο Οικονομίας. Κομβικής σημασίας για την επιλογή εταίρου (δηλαδή προμηθεύτριας χώρας) για το νέο πλοίο, θα είναι η τύχη των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, δίχως τα οποία δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα πρόγραμμα κατασκευής φρεγατών ή κορβετών. 
Καθημερινή

Αστυνομία

Αποκάλυψη! Ειδικό λογικό ισραηλινής κατασκευής για μαζική αναγνώριση προσώπων αποκτά η ΕΛ.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αστυνομία: Ειδικό λογισμικό, πιθανόν ισραηλινής κατασκευής, για μαζική αναγνώριση προσώπων με βάση τα βιομετρικά στοιχεία και το οποίο θα συνδεθεί με τις 1.000 κάμερες υψηλής ευκρίνειας που θα τοποθετηθούν στους δρόμους της Αθήνας μελετά να αποκτήσει – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – η ΕΛ.ΑΣ.

Χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις

Στο σύστημα αυτό, που χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις προκειμένου να αποτελέσουν τη συγκριτική τράπεζα δεδομένων για την ταυτοποίηση των υπόπτων που θα εντοπίζονται στον δρόμο, στις κερκίδες κ.λπ. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν στη σύνταξη της σχετικής μελέτης για την τοποθέτηση και τη χρήση του εν λόγω λογισμικού προκειμένου να τεθούν οι σαφείς προδιαγραφές και να προχωρήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Επιπλέον θα ζητηθεί ασφαλώς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν για ένα σημαντικό ψηφιακό «όπλο» για τον άμεσο εντοπισμό ύποπτων ατόμων σε ανοικτούς χώρους, για την ανίχνευση κινήσεων σεσημασμένων προσώπων σε χώρους εκδήλωσης εγκληματικών επιθέσεων, για εντοπισμό πρωτοστατών επεισοδίων σε γήπεδα ή ακόμη και σε δρόμους, σε συγκρούσεις με την Αστυνομία κ.λπ. Ομως ζητούμενο ασφαλώς είναι, όπως υπογραμμίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., να υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις για την εγκατάσταση σε επιχειρησιακό κέντρο και τη χρήση του εν λόγω συστήματος και να εφαρμοστεί πλήρως η νομιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιου είδους σύστημα αναγνώρισης προσώπων σε μικρότερη κλίμακα θα αποκτήσουν σύντομα τουλάχιστον 200-300 αστυνομικοί υπηρεσιών της Ασφάλειας που χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές επικοινωνίας ελληνικής εταιρείας. Μέσω αυτού του λογισμικού που θα εγκατασταθεί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. θα παρέχεται η δυνατότητα σε αστυνομικούς που λαμβάνουν φωτογραφίες – με τις προαναφερόμενες συσκευές – προσώπων κατά τη διάρκεια παρακολουθήσεων ή εποπτείας κερκίδων, να τις αποστέλλουν σε αυτή την ψηφιακή τράπεζα δεδομένων. Κι έτσι να έχουν άμεση απάντηση, από μια λίστα καταχωρισμένων χιλιάδων ατόμων, αν είναι σεσημασμένοι και για ποιον λόγο.

Ανίχνευση μέσω σύγχρονων καμερών

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό σύστημα των 1.000 καμερών, που σχεδιάζουν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Πολιτικής – εφόσον λάβει τις απαραίτητες σχετικές εγκρίσεις των αρμόδιων Αρχών – θα ανιχνεύει μέσω υπερσύγχρονων καμερών μια σειρά από παραβάσεις – και όχι μόνο την υπερβολική ταχύτητα – που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου. Ακόμη αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ενιαία καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων, το οποίο θα δέχεται επίσης πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές των αστυνομικών της Τροχαίας (tablets με άμεση διασύνδεση με τα μητρώα οδηγών και οχημάτων) και επίσης από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα πληροφοριακά συστήματα των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας. Ομως φαίνεται ότι το εν λόγω δίκτυο καμερών θα μπορούν να εκμεταλλεύονται και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για περιπτώσεις εγκληματικών επιθέσεων, όπως συμβαίνει και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις προκειμένου να εντοπίζονται δράστες εγκληματικών επιθέσεων, οι κινήσεις τους κ.λπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Λαθρομετανάστευση

Creta Post: Νέο καραβάνι με… μετανάστες στην Γαύδο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άμεσα έγιναν αντιληπτοί και ενημερώθηκαν οι αρχές που ξεκίνησαν τον εντοπισμό και την συγκέντρωσή τους. Οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Καραβέ 

Νέο καραβάνι με… μετανάστες εντοπίστηκε στην Γαύδο με τις αρχές να σημαίνουν «συναγερμό». Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι δεκάδες μετανάστες έφτασαν με πλοιάριο στο νησί και κατέβηκαν στην παραλία «Ποταμός» και διασκορπίστηκαν.

Άμεσα έγιναν αντιληπτοί και ενημερώθηκαν οι αρχές που ξεκίνησαν τον εντοπισμό και την συγκέντρωσή τους.

Οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Καραβέ ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα μεταφερθούν με πλοίο της γραμμής στα Σφακιά ενώ στη συνέχεια με λεωφορεία θα μεταβούν στα Χανιά για την προσωρινή τους φιλοξενία.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό και την σύλληψη των διακινητών τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή