Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Εξαιρετικά ενδιαφέρον! Τι κρύβεται πίσω από το μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία για «Yavuz»

Δημοσιεύτηκε

στις

  Μιχάλης Ιγνατίου, Ουάσινγκτον   
Χωρίς αμφιβολία ήταν έκπληξη για όσους από εμάς παρακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια τη φιλοτουρκική στάση της Ουάσιγκτον, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ –ως απάντηση σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας Hellas Journal και του καναλιού OPEN– για την εισβολή της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, που κατά τα άλλα παραμένει όμηρος του Ταγίπ Ερντογάν λόγω της περίεργης και ανεξήγητης στάσης του Αμερικανού Προέδρου, απαίτησε από την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να απομακρύνει το γεωτρύπανο Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ήταν πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες φορές και προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ο τόνος της ανακοίνωσης, καθώς χρέωσε την κατοχική δύναμη Τουρκία για την ένταση που έχει προκληθεί στην ανατολική Μεσόγειο και με παράνομες ενέργειες. Και η αλήθεια είναι ότι καμία άλλη χώρα στην περιοχή δεν δημιουργεί «πολεμικό πυρετό».
Αντίθετα επιδεικνύουν μία καλή συμπεριφορά και ο βαθμός συνεργασίας είναι στον ύψιστο βαθμό. Ακόμα και μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, που έχουν σοβαρές διαφορές που πηγάζουν από το Παλαιστινιακό. Είναι το προκλητικό βήμα της Τουρκίας, μέσω του Yavuz, που «δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που προχώρησε πολλά βήματα μπροστά τονίζοντας ότι «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων». 
Το θέμα, βέβαια, και το βασικό ερώτημα παραμένει: Γιατί η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί μία χώρα κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά τον ΟΗΕ παίζει εσχάτως –περισσότερο από κάθε άλλη φορά– ένα βρώμικο ρόλο. Ενώ σε κάθε ευκαιρία κατηγορεί το Ισραήλ για τη δική του κατοχή της Παλαιστίνης, στο θέμα της Κύπρου θεωρεί θύτες τους Ελληνοκύπριους και θύματα –αν είναι δυνατόν– τους Τούρκους. Πρόκειται για εξωφρενική τακτική και πρακτική και ευθύνονται πάνω απ’ όλα οι Κύπριοι πολιτικοί που δέχθηκαν (και έκαναν) σοβαρότατες υποχωρήσεις. Να απομακρύνει άμεσα το Γιαβουζ από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου ζητούν οι ΗΠΑ από τον Ταγίπ Για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα είπαμε πολλές φορές. Είναι μία ανύπαρκτη ένωση διαφορετικών κρατών και πολιτισμών, που σπαράσσεται από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, και η οποία άγεται και φέρεται από άνομα συμφέροντα. Η αλληλεγγύη των κρατών-μελών και των λαών είναι ένα όνειρο απατηλό. Αρκετοί αναλυτές εντοπίζουν σημάδια διάλυσης, που δεν είναι ορατά ακόμα διά γυμνού οφθαλμού. Η Ε.Ε. έχει εγκαταλείψει την Κύπρο και οι μόνοι που δεν το βλέπουν είναι όσοι την απομυζούν. Μιλούν για… υπερδύναμη και ξεχνούν να προσθέσουν ότι διαθέτει πήλινα πόδια.  
Οι Αμερικανοί είναι μία άλλη ιστορία. Ενώ ο Πρόεδρος τους κολακεύεται από τον Ερντογάν, το λεγόμενο «βαθύ κράτος» αντιλαμβάνεται την ανάγκη άλλων συμμαχιών, που θα χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ για να προωθήσουν τα στρατηγικά συμφέροντά τους. Η Τουρκία έχει χαθεί για την Αμερική, η οποία θα το πληροφορηθεί τελευταία, όπως την απατημένη σύζυγο. Βεβαίως η Ουάσιγκτον είναι και τυχερή στην ατυχία της. Διότι θα μπορέσει να «πατήσει» στους γνήσιους συμμάχους της στη Μεσόγειο και να σταθεί στα πόδια της. Είναι καλή η δύναμη των κανονιοφόρων, αλλά χρειάζονται και πραγματικοί φίλοι.  
Στη Βόρεια Συρία οι Κούρδοι μαχητές των YPG πρόσφεραν πέρυσι μία περηφανή νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των τζιχαντιστών. Μία νίκη που φεύγει από τα χέρια τους λόγω των παιγνιδιών του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του. Ποιος θα πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος ξανά; Οι Τούρκοι; Κούνια που τον κούναγε τον κ. Τραμπ… Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο παραδέχθηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει απειλητικά στη Συρία και στο Ιράκ. Αρκετοί πιστεύουν ότι η πρόσφατη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αποτελεί κατηγορώ για την Τουρκία και στήριγμα για την Κύπρο, έχει σχέση με κάποιες νέες εξελίξεις στο μέτωπο της Αμερικής με την Άγκυρα. Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας εναντίον των ΗΠΑ για τη «ζώνη ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία, ετοιμάζουν το έδαφος για πιθανή ρήξη. Εάν η Τουρκία επιτεθεί στους Κούρδους συμμάχους των Αμερικανών, η Ουάσιγκτον θα καταλάβει πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Μπορεί τα άστρα να ευθυγραμμιστούν 
Σίγουρα, ήταν προειδοποίηση η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Κύπρο, αλλά δεν αρκεί για να φύγουν οι Τούρκοι από τα κυπριακά χωρικά ύδατα. Απαιτείται και η πειθώ με την ισχύ. Είναι διατεθειμένη η Ουάσιγκτον να παίξει αυτόν τον ρόλο; Ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται κάτι στον ορίζοντα. Αλλά η δήλωση αυτή καθ΄ αυτή «ιντρικάρει» τους παρατηρητές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Οι οποίοι θα συνεχίσουν να έχουν τα βλέμματα τους στραμμένα στην Τουρκία, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο, και για μία πιθανή ρήξη με την Αμερική, αλλά και για περαιτέρω κλιμάκωση στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να άστρα να ευθυγραμμιστούν πάνω από το νησί…
Φιλελεύθερος

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή