Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Πιθανή κίνηση τακτικής η αποχώρηση του «Φατίχ» από την ΑΟΖ της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε

στις

  Ανδρέας Πιμπίσιης   

Οι δύο κινήσεις της Τουρκίας στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου μετατρέπουν το όλο σκηνικό σε ενεργειακά και Κυπριακό σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Η σχεδόν ταυτόχρονη αποχώρηση των δύο γεωτρύπανων από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δεν θεωρούνται ως τυχαία συμβάντα. Γι’ αυτό και η Λευκωσία βρίσκεται σε στάση αναμονής για την επόμενη κίνηση από πλευράς Τουρκίας εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Στις κινήσεις αυτές, δηλαδή της αποχώρησης των δύο πλοίων, θα πρέπει να προστεθεί και η αποστολή του ερευνητικού «Όρουτς Ρέις» σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, με το σκάφος να κινείται εντός τουρκικών νερών. 
Η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάχ» έγραψε ότι το «Φατίχ» έχει ολοκληρώσει τη γεώτρηση στα δυτικά της Κύπρου και ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το «Φατίχ» ενδέχεται να κατευθυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα για να αναλάβει εκεί καθήκοντα.
Για το «Γιαβούζ», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι Τασουτσού της Αττάλειας, αναφέρει ότι έχει ολοκληρώσει τη γεώτρησή του στην Καρπασία και, αφού ολοκληρώσει την προετοιμασία του, θα ξεκινήσει για την περιοχή στην οποία θα του ανατεθούν καθήκοντα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται να σταλεί στις περιοχές όπου το «Μπαρμπαρός» διεξήγαγε έρευνες το τελευταίο διάστημα νοτίως της Κύπρου.
Για το «Ορούτς Ρέις», το οποίο έχει ξεκινήσει για την ανατολική Μεσόγειο με τη συνοδεία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η περιοχή που θα αναλάβει τη διεξαγωγή ερευνών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τόσο τις γεωτρήσεις όσο και τις δραστηριότητες έρευνάς της, προσθέτοντας ότι «παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων που συνεχίζει ο άξονας ‘ε/κ διοίκηση’ και Ελλάδα». Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών η Τουρκία είναι σε θέση να κάνει όλους τους σχεδιασμούς συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς νέου ερευνητικού πλοίου και νέου γεωτρύπανου.
Η Λευκωσία δεν αποκλείει η αποχώρηση του «Φατίχ» να είναι μία ακόμα κίνηση τακτικής από πλευράς Τουρκίας ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ερωτηθείς αν η Λευκωσία θεωρεί αποκλιμάκωση το γεγονός ότι έχει αποχωρήσει το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», ενώ ενωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε ότι αναχωρεί και ο «Φατίχ» από την ΑΟΖ της Κύπρου, και εάν αυτό δίνει περιθώριο να δούμε τα πράγματα από άλλη σκοπιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως θα εκτιμηθεί συνολικά η όλη κατάσταση. Επεσήμανε πως από την αρχή ήταν γνωστό ότι προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να είχαν σταματήσει όλες αυτές οι παράνομες ενέργειες.
Το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά, μέσα και από το δημοσίευμα της «Γενί Σαφάχ», αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ένα από τα δύο γεωτρύπανα να επανέλθει στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και ειδικότερα νοτίως του νησιού είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τη Λευκωσία. Το όλο σκηνικό, σύμφωνα με τις αναλύσεις της Λευκωσίας, θα πρέπει να αναμένεται να ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα.


Τέλος στην ανοχή έναντι της Τουρκίας
Τέρμα στην ανοχή της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας, ζήτησαν με παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου Κύπριοι ευρωβουλευτές.
Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου υπέδειξε πως πρέπει να επιδειχθεί μηδενική ανοχή προς την Τουρκία από την Ε.Ε. «Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από ψηφίσματα. Να παγώσουμε τα ενταξιακά κονδύλια προς τη Τουρκία. Καμία στήριξη και βοήθεια στη χώρα που παραβιάζει τις αρχές και αξίες της ΕΕ», ανάφερε.
Σημείωσε πώς αποτελεί κανόνα πλέον η Τουρκία να εφαρμόζει βία, να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και να καταργεί δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους και να τρομοκρατεί εντός και εκτός Τουρκίας. «Εδώ και 45 χρόνια στη δική μου πατρίδα, την Κύπρο, παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, κατέχει τα εδάφη μας, παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο την οποία απειλεί με εποικισμό. Την ίδια στιγμή βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Λευτέρης Χριστοφόρου. «Κανένα ευρώ σε αυτή τη χώρα που τρομοκρατεί εντός και εκτός Τουρκίας», σημείωσε.
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου στην παρέμβαση του ανέφερε ότι κάθε φορά που μιλάμε για την Τουρκία έρχεται στο μυαλό του μια εικόνα. «Από την μια ο Ερντογάν με βλοσυρό βλέμμα να κρατά και να ανεμίζει στο ένα χέρι τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και στο άλλο τα νούμερα με τα εμπορικά ισοζύγια της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές χώρες και από την άλλη οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκυφτοί και γονατισμένοι μπροστά στα αδιέξοδα των πολιτικών τους», πρόσθεσε.
Υπέδειξε πως όσο δεν αλλάζει αυτό, η Τουρκία θα διολισθαίνει στον αυταρχισμό. «Θα συνεχίζει να κρατά όμηρο την Κύπρο. Να αλωνίζει ελεύθερα αλλά παράνομα στις θάλασσες. Να καταστρατηγεί τη δημοκρατία. Να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες.  Να διώχνει εκλελεγμένους δημάρχους, και να παραμερίζει Πρωθυπουργούς. Θα συνεχίσει να διώκει και τους Κούρδους και τους Τούρκους, είτε πολιτικούς, είτε δημοσιογράφους, είτε διανοούμενους». Κλείνοντας, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε τους Ευρωπαίους να αλλάξουν την εικόνα.
Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης στην παρέμβαση του, τόνισε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών». Ο Δημήτρης Παπαδάκης υπογράμμισε ότι  η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών, «τη στιγμή που στην Ευρώπη αναλωνόμαστε σε θεωρητικές συζητήσεις και ψηφίσματα χωρίς η Τουρκία να συμμορφώνεται με τις εκκλήσεις της ΕΕ».
Καταλήγοντας σημείωσε ότι κάποιοι πρέπει να προβληματιστούν για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα και την αποτελεσματικότητά τους. «Μόνο με λήψη οικονομικών κυρώσεων θα ανατραπεί η σημερινή κατάσταση και θα οδηγήσει σε μία δημοκρατική Τουρκία που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα να είναι αξιόπιστος εταίρος».
 

Φιλελεύθερος

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή