Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Το τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο και οι τρύπες στο νερό που κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη στο Κυπριακό

Δημοσιεύτηκε

στις

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Την ώρα κατά την οποία η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζείν Χολ Λουτ, πηγαινοέρχεται από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα και τανάπαλιν,  το μήνυμα από την Άγκυρα, ανέτρεψε το σκηνικό.
Μέχρι τη Δευτέρα,  όλοι μιλούσαν για συμφωνία στους όρους αναφοράς. Η αξιωματούχος του ΟΗΕ γνώριζε πως ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί είχε ζητήσει χρόνο για να… συνεννοηθεί με την Τουρκία. Από εκείνη τη στιγμή, όπως υποστηρίζουν στη Λευκωσία, έχει αλλάξει το κλίμα. Νέες απαιτήσεις τέθηκαν από την τουρκική πλευρά τουμπάροντας τη συμφωνία.

Αλλά και να επιτυγχανόταν συμφωνία επί των όρων αναφοράς, θα άρχιζαν συνομιλίες;
  • Η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως χωρίς να αποχωρήσει η κατοχική Τουρκία από την κυπριακή ΑΟΖ, νέα διαδικασία δεν θα ξεκινήσει. Βεβαίως, μπορεί να … κρυφτεί η Λευκωσία πίσω από τις άτυπες επαφές, αλλά αυτό δεν θα οδηγήσει πουθενά και το γνωρίζουν.
Ταυτόχρονα η τουρκική πλευρά με προβοκατόρικες διαρροές, επιχείρησε να προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και αναταράξεις στο εσωτερικό της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με  δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Κίπρις Πόστασι, η κ. Λουτ είδε προχθές το απόγευμα τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Επικαλούμενη πηγές των Ηνωμένων Εθνών, η Κίπρις Ποστασί γράφει ότι ο κ. Μαυρογιάννης παρουσίασε μια πολύ διαφορετική και ριζοσπαστική άποψη από το προσχέδιο για τους όρους αναφοράς που είχε μέχρι τότε καταγραφεί. Αναφέρεται δε ότι αυτή η άποψη προκάλεσε έκπληξη στα Ηνωμένα Έθνη. Η είδηση χαρακτηρίστηκε από κύκλους της κυπριακής κυβέρνησης ως προβοκατόρικη.
Πέραν τούτων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανεβάζει τους τόνους και συντηρεί την ένταση. Έκανε λόγο για αγορά και τρίτου γεωτρύπανου! Σάμπως και τα γεωτρύπανα βρίσκονται σε ράφια των σούπερ μάρκετ. Πέρα από το γεγονός ότι με τα δυο γεωτρύπανα που βρίσκονται σε δράση στην κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν τίποτε, λόγω τεχνικής ανεπάρκειας.
Περαιτέρω, είπε πως  «αν έχουμε λόγο στην έρευνα για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο το οφείλουμε στα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία μας. Τώρα έχουμε δύο δικά μας ερευνητικά και δύο πλοία-γεωτρύπανα. Και μπορεί να έρθει και τρίτο γεωτρύπανο».
Όλα αυτά συν οι… fake παραστάσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ με… πτήσεις στο Αιγαίο, η δήθεν αντιπαράθεση με ελληνικά πλοία στη θάλασσα, διαμορφώνουν ένα σκηνικό, στο οποίο δύσκολα θα επιβιώσει μια νέα προσπάθεια.
  • Μια νέα κινητικότητα στο Κυπριακό για να πετύχει χρειάζεται ομαλές συνθήκες και τερματισμό των προκλητικών ενεργειών. Κι αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και στα Ηνωμένα Έθνη, που επικεντρώνονται στους όρους αναφοράς και όχι στις τουρκικές παραβιάσεις.
Αυτό ισχύει και στους οπαδούς της όποιας λύσης στις ελεύθερες περιοχές, που δεν βλέπουν τις πραγματικότητες  και επιμένουν να ασκούν και να προωθούν πολιτικές, που πηγάζουν από ψευδαισθήσεις και αφελείς προσεγγίσεις.

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή