Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Συνεκμετάλλευση φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού;

Δημοσιεύτηκε

στις

Εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη προς τον Τουρκοκύπριο ομόλογό του. Διχασμένες φαίνεται να είναι οι απόψεις από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Έδαφος κερδίζει το σενάριο που θέλει τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά πριν από τη επίλυση του Κυπριακού.
Όλα ξεκίνησαν από την πρόταση που φέρεται να κατέθεσε στις αρχές Αυγούστου ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προς τους Τουρκοκύπριους και τον ηγέτη τους Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πρόταση που επικαλείται η «Καθημερινή της Κύπρου» φέρεται να εκφράζεται η πρόθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών στο κομμάτι των υδρογονανθράκων, ακόμα και πριν την επίλυση του Κυπριακού.

Ειδικότερα, γίνεται λόγος για τη ύπαρξη ενός δεσμευμένου λογαριασμού ειδικού σκοπού, (escrow account), όπου η Κυπριακή Δημοκρατία θα μεταφέρει το μερίδιο από την πώληση του φυσικού αερίου το οποίο αναλογεί στους τουρκοκυπρίους,
Η πρόταση φαίνεται να ισχύει, μόνο εάν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις της στην περιοχή, με ταυτόχρονη αναγνώριση των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ.
Την ίδια στιγμή, πηγή μέσα από την Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων αναφέρει στο Sputnik ότι η πιθανότητα δημιουργίας του ταμείου πριν από τη λύση του Κυπριακού είναι μεγάλη.
«Είναι μεγάλη η πιθανότητα, μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό για την επανεκκίνηση των συνομιλιών να δημιουργηθεί το ταμείο πριν την επίλυση του Κυπριακού. Δεν είναι απαγορευτικό να γίνει κάτι τέτοιο. Τα οφέλη θα είναι σημαντικά όσο πιο γρήγορα το λύσουμε», σημειώνει μεταξύ άλλων η πηγή.
Μια ακτινογραφία της πρότασης επιχειρεί η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, επιστημονική συνεργάτιδα στο Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
«Διχασμένες φαίνεται να είναι οι απόψεις για την (αντί)πρόταση Νίκου Αναστασιάδη προς τον Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με το φυσικό αέριο, που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία», επισημαίνει στο Sputnik η αναλύτρια, που διαθέτει εξιδείκευση σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Διαχείρισης Κρίσεων και Ανάλυσης Πολιτικού Ρίσκου. 
«Αφενός, επικρατεί η άποψη ότι για ακόμη μια φορά, η ελληνοκυπριακή πλευρά, λόγω του τέλματος που παρατηρήθηκε στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό αλλά και το blame game που ενορχηστρώθηκε εναντίον του ίδιου του Νίκου Αναστασιάδη μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, βιάστηκε να βγάλει ένα άσο από το μανίκι της (βλ. τα αναμενόμενα έσοδα από το ΦΑ) και να τον προσφέρει ως δείγμα εξευμενισμού στην απαράδεκτα επιθετική και προκλητική Τουρκία. Η πρόταση αποτελεί ακόμα μια κίνηση καλής θέλησης από την Λευκωσία και μπορεί να κριθεί και ως αναγκαία διπλωματική κίνηση υπό τις περιστάσεις, μετά την  επικοινωνιακά παραγωγική εκμετάλλευση του στοιχείου της πρωτοβουλίας και του αιφνιδιασμού των ελληνοκυπρίων από την απέναντι πλευρά», επισημαίνει.
Την ίδια στιγμή, σημειώνει τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας στην πρόταση.
«Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση, παρά το γεγονός ότι την παρέλαβε ο κ. Ακιντζί, παραπέμφθηκε, όπως πάντα, στην Άγκυρα για επεξεργασία και τελικές αποφάσεις, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά  το γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν παύει παρά να είναι κατοχικός ηγέτης και να δρα υπό την καθοδήγηση και τις εντολές της Τουρκίας», επισημαίνει. 
Επιπλεόν, καθιστά σαφές ότι είναι πρακτικά αδύνατον η Τουρκία να αποδεχθεί την αναγνώριση της ΑΟΖ. 
«Αφετέρου, πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη θέτει ως όρο την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον να αποδεχτεί η Άγκυρα, η οποία θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως ‘εκλιπούσα’ και ως εκ τούτου δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στις πολλαπλές δημόσιες παραινέσεις της Λευκωσίας για το θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ».  
Παράλληλα, επισημαίνει το ενδεχόμενο μια ενδιάμεση συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Αναπόφευκτα, η πρόταση ναι μεν γίνεται υπό συγκεκριμένους όρους αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις για μια πιθανή τελική κατάληξη σε ένα είδος άτυπης ενδιάμεσης συμφωνίας, με βάση το φυσικό αέριο, που μόνο επιζήμια μπορεί να αποβεί στην θέση αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα. Κάτι που αφαιρεί το κίνητρο από την τουρκοκυπριακή κοινότητα για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού και απομακρύνει παρά βοηθά τη λύση του Κυπριακού», εξηγεί η αναλύτρια.
Πηγή: Σπούτνικ

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή