Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Ο κατάλογος των απαιτήσεων των Τούρκων από την Κύπρο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανδρέας Πιμπίσιης   
Η Άγκυρα ετοίμασε την λίστα απαιτήσεων στο Κυπριακό η οποία θα προωθηθεί κατά την επικείμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η λίστα αυτή μπορεί μεν να έχει ως περιτύλιγμα τα θέλω του Μουσταφά Ακιντζί (πολιτική ισότητα, αποτελεσματική συμμετοχή και εγγυήσεις), πλην όμως αυτό που πραγματικά στοχεύει η Άγκυρα είναι η συζήτηση άλλων μορφών λύσης του Κυπριακού. Δείγμα του ότι αυτή τη στιγμή εκείνος που μιλά για το Κυπριακό και καθορίζει το πλαίσιο των κινήσεων είναι η Τουρκία και όχι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. 
Οι τελευταίες τοποθετήσεις του Φουάτ Οκτάι είναι αρκούντως δεικτικές των τουρκικών προθέσεων ενόψει Νέας Υόρκης. Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος διαμήνυσε πως το σημαντικό για την τουρκική πλευρά δεν είναι το όνομα του μοντέλου λύσης για το Κυπριακό, αλλά η λύση να συμπεριλαμβάνει πολιτική ισότητα, αποτελεσματική συμμετοχή στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και εγγυήσεις για την ασφάλεια.Ο Ερσίν Τατάρ, «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, επιχείρησε να περιορίσει το εύρος των κινήσεων του Μουσταφά Ακιντζί και κυρίως να τον αποτρέψει από του να προβεί σε ενέργειες οι οποίες να ήταν εκτός του πλαισίου που καθορίζει η Άγκυρα. «Δεν τίθεται θέμα να μπούμε εμείς σε ένα παιχνίδι ή σε επικίνδυνες περιπέτειες. Πρέπει να επιδειχθεί προσοχή στη Νέα Υόρκη. Όπως είπε και ο κ. Τσαβούσογλου, εάν αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία, πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό». Δεν πρέπει, συνέχισε, να παρασυρθούν σε μια διαδικασία που θα παραβλέπει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη των Τ/κ. 
Μίλησε για τη συνεργασία με την Τουρκία στο Κυπριακό και πως κι απ’ εδώ και πέρα μαζί με την Τουρκία πρέπει να αξιολογούνται «χωρίς να σκύβουμε κεφάλι» τα βήματα που θα γίνονται. «Δεν πρέπει να δοθεί η άδεια σε κανέναν, λόγω των δικών του σκέψεων ή συναισθημάτων. να γίνουμε μέρος των παιχνιδιών τους ή μιας περιπέτειας». 
Αυτό που πραγματικά θέλει να πετύχει η Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα όταν θα γίνουν επαφές για το Κυπριακό, είναι να προωθήσει τις «νέες ιδέες» στο τραπέζι των συνομιλιών. Κι αυτό θέλει να το πετύχει αφού πρώτα περάσει το μήνυμα ότι η λίστα απαιτήσεων «πολιτική ισότητα, αποτελεσματική συμμετοχή και εγγυήσεις» δεν γίνεται αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους.  
Όπως το έθεσε και ο Φουάτ Οκτάι, η συνέχιση του στάτους κβο στο νησί δεν βοηθά την οικονομική ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή, στηρίζει τη «βιώσιμη λύση και τη δίκαιη πολιτική ισότητα». «Για μας το σημαντικό δεν είναι το όνομα του μοντέλου λύσης αλλά η λύση να συμπεριλαμβάνει την πολιτική ισότητα των Τ/κ και την αποτελεσματική συμμετοχή στους μηχανισμούς αποφάσεων, καθώς και ρυθμίσεις που να θέτουν υπό εγγύηση την ευημερία και την ασφάλεια», ανέφερε.
 
Οι επόμενες κινήσεις στην Αμμόχωστο  
Ο Ερσίν Τατάρ, σε νέες δηλώσεις του για την Αμμόχωστο, επανέλαβε τη θέση ότι «έσπασαν τα τετριμμένα, το κατεστημένο», λέγοντας ότι το Βαρώσι «είναι ένα με την Αμμόχωστο. Τη στιγμή που θα σηκώσεις το συρματόπλεγμα, σε περίπτωση που ανοίξουν μερικά ξενοδοχεία, τα Βαρώσια θα ανθήσουν από μόνα τους και θα μας δώσουν οικονομική δύναμη. Δεν νομίζω ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν πολύ. Υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που έρχονται σε επαφή μαζί μας, από τώρα γίνονται κάποιες αξιολογήσεις και εκτιμήσεις. Το ότι τα Βαρώσια μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν είναι μια πραγματικότητα». 
Υπάρχει η σκέψη οι προσφυγές να γίνονται μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», η οποία θα δίδει τις επιλογές της επιστροφής, της ανταλλαγής ή της αποζημίωσης, πρόσθεσε ο ΕρσίνΤατάρ, λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόβλημα οικονομικών πόρων για την «επιτροπή», αλλά θα επιλεγεί η οδός της επιστροφής των περιουσιών από αυτούς που θα προσφύγουν σε αυτή. Αν τα άτομα έχουν ισχυρούς ισχυρισμούς (απαιτήσεις) ή είναι ενοικιαστές των βακουφίων, θα μπορούν να επιστρέψουν εδώ. Αυτή είναι η πολιτική μας. Τα Βαρώσια είναι ένα μέρος με αξία. Στο θέμα των Βαρωσίων ενεργούμε μαζί με την Τουρκία».
Φιλελεύθερος

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή