Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Οι γνωστές «σειρήνες» προτάσσουν ενεργειακό αντί του Κυπριακού

Δημοσιεύτηκε

στις

Το ραντεβού στο Βερολίνο, που όρισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται στις 25 Νοεμβρίου, δείχνει την επιμονή του Αντόνιο Γκουτέρες να προκαλέσει κινητικότητα στο Κυπριακό. Δεν ενοχλήθηκε που οι Τούρκοι έθεσαν βέτο και η συνάντηση δεν έγινε στο Παρίσι (12 ή 13 Νοεμβρίου), όπου εκεί θα βρίσκονταν ούτως ή άλλως ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να συμμετάσχουν σε διεθνή φόρουμ. Αποδέχθηκε τη διαμαρτυρία της Άγκυρας πως η Γαλλία είναι φιλική προς την Κύπρο. Προφανώς, το έκανε για να μην δώσει την ευκαιρία στη Τουρκία να ματαιώσει τη συνάντηση.

Επί της ουσίας, η τριμερής και η άτυπη πενταμερής που θα ακολουθήσει δεν έχουν προοπτικές επιτυχίας. Το καθεστώς Ερντογάν θα έχει ευκαιρία την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, να εξηγήσει διά του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην Κωνσταντινούπολη (στο περιθώριο διεθνούς σύναξης), γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Όχι ευθέως, αλλά θέτοντας μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις, που θα εξουδετερώσουν την προσπάθεια.Στην πραγματικότητα, πρώτον, η Τουρκία δεν θέλει να προχωρήσει η οποιαδήποτε διαδικασία στο Κυπριακό, πριν έχει αποτέλεσμα από τις γεωτρήσεις που διενεργεί παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό επί του παρόντος φαντάζει απομακρυσμένο. Στην περίπτωση που θα βρουν, ωστόσο, θα έχουν ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων και στα ενεργειακά. Το ζητούμενο είναι βέβαια τι θα γίνει εάν δεν κατορθώσει η Τουρκία να εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Δεύτερο, η Άγκυρα δεν θέλει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων τώρα γιατί μια τέτοια εξέλιξη θεωρεί πως θα ευνοήσει τον Μουσταφά Ακιντζί ενόψει ψευδοεκλογών. Κι αυτό, ως φαίνεται, δεν το θέλει σε καμία περίπτωση. Είναι για αυτόν, μεταξύ άλλων, τον λόγο, που διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν πως δεν θα υπάρξουν εξελίξεις πριν τον ερχόμενο Απρίλιο, που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα «εκλογές».
Όλα αυτά, βέβαια, μπορούν να μην ισχύσουν εάν στην τριμερή η τουρκική πλευρά θεωρήσει ότι εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα μέσα από τους λεγόμενους όρους αναφοράς ή και στην άτυπη πενταμερή. Το πρώτιστο που προτάσσουν είναι τα βέτο, η θετική ψήφος για κάθε απόφαση του κράτους και μια ανοικτή συζήτηση για το μοντέλο της λύσης. Εάν πάρει ό,τι θέλει, δεν έχει λόγους να καθυστερεί γιατί προφανώς θα εξασφαλίσει και τις επιδιώξεις της στα ενεργειακά.
Η Τουρκία μετά το χαστούκι από τον Πούτιν στο Σότσι, ασφαλώς και θα θέλει μια επιτυχία σε άλλο ανοικτό μέτωπο, όπως είναι η Κύπρος, που θεωρείται και αδύνατος κρίκος. Αλλά, θεωρείται βέβαιο, δεν πρόκειται να εισέλθει σε συζητήσεις που δεν θα της διασφαλίζουν εκ των προτέρων τα λάφυρα.
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία προφανώς και θεωρεί πως μια διαδικασία διαπραγματεύσεων ενδεχομένως να της προσφέρει ανάσες και θα περιορίσει την τουρκική επιθετικότητα. Αυτό δεν θα ισχύσει καθώς η Τουρκία δεν πρόκειται να ακυρώσει τους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς της για τις συνομιλίες στο Κυπριακό. 
Το θέμα που εγείρεται για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι κατά πόσο θα εισέλθει σε συζητήσεις, άτυπες ή μη, ενόσω οι τουρκικές παραβιάσεις συνεχίζονται. Διάλογος, εάν και εφόσον αρχίσει, με τα γεωτρύπανα εγκατεστημένα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι το Κυπριακό που θα συζητηθεί αλλά θα προταχθεί το ενεργειακό. Προ πολλού ακούγονται οι… γνωστές φωνές πως δεν πρόκειται να εξορυχτεί φυσικός πλούτος εάν δεν το εγκρίνει η Τουρκία (με αυτό συμφωνεί για παράδειγμα η EXXON-MOBIL) ή πως η Τουρκία θα πρέπει να είναι στην εξίσωση των ενεργειακών σχεδιασμών γιατί μας συμφέρει. Την Τουρκία συμφέρει, όχι την Κύπρο (Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους).

costas.venizelos@phileleftheros.com

Φιλελεύθερος

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή