Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Η Ιταλία καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε καταδίκασε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ιταλίας προς την Κύπρο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα μαζί του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, «ο Πρόεδρος ενημέρωσε αναλυτικά τον Ιταλό Πρωθυπουργό για τις εξελισσόμενες έκνομες ενέργειες και την επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «ο κ. Κόντε επανέλαβε τη θέση της χώρας του, καταδικάζοντας ξεκάθαρα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και εξέφρασε πλήρη αλληλεγγύη της Ιταλίας προς την Κύπρο, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή τη θέση θα τηρήσει και στην επικείμενη συζήτηση του θέματος στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».


Πλήρης αλληλεγγύη της Ιρλανδίας
Την πλήρη αλληλεγγύη της Ιρλανδίας προς την Κύπρο εξέφρασε η Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία Ντίρντρε Νι Άλουιν κληθείσα σήμερα να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ιρλανδία “είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Τόσο ο Πρωθυπουργός (της Ιρλανδίας) όσο και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών έχουν τους τελευταίους μήνες κάνει δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση σε συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών», σημείωσε η κ. Νι Άλουιν.

Πρόσθεσε πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα και από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αργότερα την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ιρλανδία θα εκφράσει τη θέση της και τις απόψεις της για αυτό. Συμμεριζόμαστε τη θέση που εκφράζεται από την ΕΕ πάνω σε αυτό το ζήτημα, είπε η Ιρλανδή Πρέσβης, μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς στην Κύπρο.

Σίγουρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Πρόεδρό μας για αυτό το θέμα, και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα λεχθούν, πρόσθεσε. Η συνάντηση των δυο Προέδρων θα λάβει χώρα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να μεταφέρουμε τη σχετική ενημέρωση στους αρμόδιους στο Δουβλίνο, ανέφερε.

 Ο κ. Χίγκινς θα φθάσει στην Κύπρο στις 13 Οκτωβρίου και θα αναχωρήσει στις 16 του μήνα. Οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία το 2016. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη από Ιρλανδό Πρόεδρο στην Κύπρο μετά το 2006.

Η κ. Νι Άλουιν είπε πως η επίσκεψη του Ιρλανδού Προέδρου στην Κύπρο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για το Brexit,  και το θέμα αυτό αναπόφευκτα θα συζητηθεί από τους δυο Προέδρους.

Τόσο η Ιρλανδία όσο και η Κύπρος θα επηρεαστούν είτε στην περίπτωση μη συμφωνίας, είτε στην περίπτωση μιας παράτασης, σημείωσε. Επεσήμανε ακόμη πως οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας θα συναντηθούν πριν το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η κ. Νι Άλουιν εξέφρασε εξάλλου την ευγνωμοσύνη της Ιρλανδίας για τη συνεπή και συνεχή υποστήριξη που έχει λάβει από την Κύπρο και την κυπριακή κυβέρνηση σε όλα τα στάδια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για το Brexit.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ενώ το θέμα που αφορά τις (βρετανικές) Βάσεις (στην Κύπρο) δεν είναι τόσο δύσκολο ή προβληματικό όσο τα θέματα με τη Βόρεια Ιρλανδία και το σύνορο, την ίδια ώρα αυτό (το Brexit) είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την Κύπρο και έχουμε επιδιώξει να είμαστε βοηθητικοί προς την Κύπρο σε αυτό», σημείωσε.

Η κ. Νι Άλουιν είπε ακόμη πως  η Ιρλανδία και η Κύπρος είναι καλοί φίλοι και εταίροι στην ΕΕ. Έχουμε καλές και πολύ δυνατές σχέσεις, υπογράμμισε.

Επεσήμανε πως η Ιρλανδία και η Κύπρος είναι τα δυο κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται γεωγραφικά στην περιφέρεια της Ένωσης. Είναι και οι δυο νησιά που βίωσαν διαμάχες και διαίρεση, πρόσθεσε.

Οπως είπε “οι ειρηνευτικές διαδικασίες μας είναι σε διαφορετικά στάδια, αλλά υπάρχει σίγουρα σε ένα μεγάλο βαθμό γνώση και αλληλεγγύη στην Ιρλανδία για την κατάσταση στην Κύπρο και αυτό ίσχυε πάντα”.

Η Ιρλανδή Πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική κρίση που βίωσαν και οι δυο χώρες, σημειώνοντας πως υπήρξε μεγάλη αλληλεγγύη στην Ιρλανδία για τις άλλες χώρες που βίωσαν αυτή την κρίση στην πιο σοβαρή της μορφή, όπως και αυτή.

Η κ. Νι Άλουιν είπε επίσης πως ο Πρόεδρος Χίγκινς ενδιαφέρεται πολύ για το θέμα της μετανάστευσης, την επίδρασή της, τους λόγους και τις επιπτώσεις της, καθώς και για την κλιματική αλλαγή και ενδιαφέρεται πολύ να ακούσει για τη σχετική πρωτοβουλία της Κύπρου.

Επεσήμανε πως υπήρξε αύξηση στην ανταλλαγή επισκέψεων σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας τα τελευταία δυο χρόνια. Σημείωσε ιδιαίτερα τη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών, επισημαίνοντας τον μοναδικό ρόλο που παίζει η Κύπρος στην περιοχή.

Ερωτηθείσα για τον αριθμό των Ιρλανδών που διαμένουν στην Κύπρο, η Ιρλανδή Πρέσβης είπε πως υπολογίζεται ότι αυτοί ανέρχονται στους 1200. Είπε ακόμη πως φέτος υπήρξε αναβίωση του συνδέσμου  Κύπρου – Ιρλανδίας που στοχεύει στην ενδυνάμωση των σχέσεών των δυο χωρών και πως υπάρχει επίσης κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας.

Ανέφερε ακόμη πως η Ιρλανδία επιθυμεί να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία με την Κύπρο στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, υπό το φως και του Brexit, σημειώνοντας πως ο αριθμός των Κύπριων που φοιτούν σε πανεπιστήμια στην Ιρλανδία είναι επί του παρόντος μικρός.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Χίγκινς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει προς τιμή του επίσημο δείπνο τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο κ. Χίγκινς θα συναντηθεί επίσης κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο με τη Διοικήτρια της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για να τονίσει τη μακροχρόνια στήριξη της χώρας του στη δύναμη, η οποία χρονολογείται από το 1964, καθώς και τη στήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία γενικότερα.

Θα συναντηθεί επίσης με μέλη της ιρλανδικής αστυνομικής δύναμης που υπηρετούν στην αστυνομική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και που ανέρχονται στα 12 άτομα, έξι άντρες και έξι γυναίκες.

Θα επισκεφθεί εξάλλου τη ΔΕΑ για να συναντηθεί με τα μέλη της και να δει από κοντά το ανθρωπολογικό εργαστήρι. Η Ιρλανδία είναι ένας από τους σημαντικούς δωρητές προς την Επιτροπή και τα τελευταία χρόνια έχει συνεισφέρει σε αυτή το ποσό των 350 χιλιάδων ευρώ. Η ετήσια συνεισφορά της ανέρχεται στα 25 χιλιάδες ευρώ.

Ακόμη ο Ιρλανδός θα επισκεφθεί το Δημαρχείο της Λευκωσίας όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της πρωτεύουσας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, και θα ενημερωθεί για την ιστορία και τα θέματα που επηρεάζουν την πόλη.

Επίσης θα προσφωνήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με πρόσκληση του Προέδρου του σώματος Δημήτρη Συλλούρη.

Ως μέρος του πολιτιστικού προγράμματος της επίσκεψης, ο Ιρλανδός Πρόεδρος θα επισκεφθεί το αρχαίο Κούριο, και θα παραστεί σε εκδήλωση στον ΘΟΚ που θα περιλαμβάνει ιρλανδική ποίηση και μουσική.

Ακόμη θα επισκεφθεί το Λεύκαρα ενώ πριν την αναχώρησή του από το νησί θα συναντήσει στη Λάρνακα τον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και την Υφυπουργό Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου. Θα έχει επίσης συνάντηση με μέλη της κοινοπραξίας ανάπτυξης του Κυπριακού Ναυτικού και Ναυτιλιακού Ινστιτούτου, εκπροσώπους της ΜΚΟ “ΑΚΤΗ” και εκπροσώπους των Αδασμολογήτων των κυπριακών αεροδρομίων, αφού όλοι τους έχουν στενούς δεσμούς και σχετίζονται με την Ιρλανδία.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή