Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Τι κρύβεται πίσω από το βέτο Μακρόν για τα Σκόπια; Η συμφωνία των Πρεσπών και η «υποχώρηση» του Βερολίνου

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομιλεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαβιέ Μπετέλ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. REUTERS/TOBY MELVILLE
Τον Αύγουστο του 2012, τον Οκτώβριο του 2012, τον Ιανουάριο του 2013, τον Απρίλιο του 2014, τον Μάρτιο του 2015, ήταν μερικές από τις φορές που η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας έθεταν επιτακτικά στους Ελληνες πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα το θέμα της επίλυσης της ονομασίας των Σκοπίων. Η γερμανική θέση ήταν ξεκάθαρη. Η επίλυση του ονόματος θα επέτρεπε στη γειτονική χώρα να ενταχθεί στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και έτσι να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενίσχυσης της Μόσχας στα δυτικά Βαλκάνια.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν το θέμα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τα Σκόπια τέθηκε για τρίτη φορά στους ηγέτες της Ε.Ε., η Γαλλία είπε ένα μεγάλο «όχι». Και τη στιγμή που όλοι περίμεναν, πόσο μάλλον η Αθήνα, ότι το Βερολίνο θα έδινε μάχη για τα Σκόπια, η κ. Μέρκελ αποφάσισε να μη συγκρουστεί. Πολλοί στις Βρυξέλλες αναρωτιούνταν γι’ αυτή την αλλαγή της γερμανικής στάσης.

Πηγές από το Βερολίνο ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε αλλαγή της στάσης τους στο θέμα της Μακεδονίας, αλλά μπροστά στην έντονη στάση του Μακρόν αποφάσισαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, προκρίνοντας ως πιο σημαντική τη σχέση Γαλλίας – Γερμανίας. Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι κάθε σημαντική μεταρρύθμιση στην Ε.Ε. χρειάζεται το πράσινο φως από Παρίσι και Βερολίνο. Από τη μια πλευρά, ιστορικά το Βερολίνο δεν θέλει να επωμίζεται τον ηγετικό ρόλο και το βάρος δύσκολων αποφάσεων «μόνο του» και από την άλλη, το Παρίσι γνωρίζει ότι χρειάζεται τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για να προχωρήσει οτιδήποτε περαιτέρω. Η ερμηνεία όμως που δίνει το Βερολίνο στη γαλλική στάση, είναι ότι ήταν περισσότερο διαπραγματευτική παρά ουσιαστική. Σύμφωνα με τον Γιάννη Εμμανουηλίδη, διευθυντή μελετών του European Policy Center, «η γαλλική στάση δεν έχει να κάνει με τα Σκόπια, την Αλβανία ή τη διεύρυνση, αλλά με κάτι άλλο. Ισως είναι διαπραγματευτικό κόλπο και ο Μακρόν κάτι άλλο να θέλει». Και αυτό γιατί ο Γάλλος πρόεδρος το τελευταίο διά-στημα έχει δεχθεί μια σειρά από πλήγματα που έχουν μειώσει το κύρος του. Οχι μόνο απορρίφθηκε η επίτροπος που πρότεινε ο ίδιος, η Σιλβί Γκουλάρ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά χρονικά, αλλά περισσότερο του στοίχισε ότι το μεγάλο του σχέδιο για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης κατέληξε αδιάφορο. Επειτα από περίπου δύο χρόνια διαπραγματεύσεων τα κράτη-μέλη κατέληξαν σε ένα ποσό τόσο μικρό, που αντιπροσωπεύει λιγότερο από 2% του συνολικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Οσον αφορά το θέμα της επιτρόπου, η γαλλική πλευρά θεωρεί ότι το Βερολίνο έπαιξε αρνητικό ρόλο. Ειδικότερα, όχι μόνο γιατί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδινε διαβεβαιώσεις στον Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την υποψηφιότητα της Γκουλάρ, αλλά το Παρίσι θεωρεί ότι και ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, όχι μόνο δεν βοήθησε αλλά δυναμίτισε την υποψηφιότητά της, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή του για τη στάση της Γαλλίας στη δική του υποψηφιότητα για την προεδρία της Επιτροπής.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η σύνοδος βρήκε τον Μακρόν απομονωμένο. Οι υπόλοιποι ηγέτες όμως γνωρίζουν ότι το θέμα δεν έχει τελειώσει, θα ξανασυζητηθεί στο Ζάγκρεμπ την άνοιξη του 2020. Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν υπάρξει θετικό κλίμα στην Κροατία αυτό μπορεί και να βοηθήσει ουσιαστικά τον Ζόραν Ζάεφ στις εκλογές που θα έχει λίγο αργότερα.
Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα παρουσιαζόταν το εμπόδιο για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι το πραγματικό εμπόδιο δεν είναι η Αθήνα, αλλά οι συσχετισμοί του γαλλογερμανικού άξονα. Και μπορεί για τα δύο μεγάλα κράτη-μέλη η εξέλιξη αυτή να ήταν μια προσωρινή διαφωνία, για τη μικρή γειτονική χώρα όμως πυροδότησε σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε περαιτέρω αποσταθεροποίησή της.
Καθημερινή

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή