Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Το Ukrainegate του Τραμπ και πώς θα βοηθούσε την Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

Της Joanna Hosa
“Είναι καλύτερα να είσαι εδώ παρά στο τηλέφωνο”, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodomyr Zelensky κατά την έναρξη της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Donald Trump στη Νέα Υόρκη στις 25 Σεπτεμβρίου. Ξαφνικά, στην πρώτη του συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Zelensky βρέθηκε στο μάτι μιας καταιγίδας. Η φερόμενη απόφαση του Trump να τον πιέσει να ξεκινήσει έρευνα στις δραστηριότητες του γιου του προεδρικού υποψηφίου των ΗΠΑ Joe Biden, έχει κυριαρχήσει στην αμερικανική πολιτική τις τελευταίες ημέρες. Αλλά τι σημαίνει αυτό για την Ουκρανία;

Το κύριο μήνυμα του Zelensky στη συνέντευξη Τύπου ήταν πως δεν θέλει να εμπλακεί στις δημοκρατικές εκλογές στις ΗΠΑ. Αυτό είναι αρκετά κατανοητό. Για να το πετύχει αυτό, ισχυρίστηκε πως “είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία, ήταν φυσιολογικό, νομίζω διαβάσατε ότι κανένας δεν με πίεσ娔. Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είναι μια ανεξάρτητη χώρα -μια μεγάλη χώρα- και ότι ο νέος ανεξάρτητος γενικός εισαγγελέας, Ruslan Ryaboshapka, είναι ένας επαγγελματίας. Δεν εναπόκειται στον πρόεδρο της Ουκρανίας να ξεκινήσει έρευνες, συνέχισε.

Ανεξαρτήτως του τι σκέφτηκε για το τηλεφώνημα, ο Zelensky δεν είχε άλλη επιλογή από το να πει ότι ο Trump δεν του άσκησε καμία πίεση. Δεν θα ήθελε να φανεί σαν κάποιος που θα μπορούσε να τον πιέσει κανείς. Και θα αισθανόταν υποχρεωμένος να υπερασπιστεί τον Trump διότι η Ουκρανία χρειάζεται τις ΗΠΑ. Ο Trump δήλωσε: “ο πρώην πρόεδρος Obama σου έστελνε μαξιλάρια και σεντόνια, και εγώ σου έδωσα αντιαρματικά όπλα” -κάτι που αν και δεν είναι πολύ δίκαιο, σε ένα μεγάλο βαθμό αντανακλά το πώς αισθάνονται οι Ουκρανοί για τη στήριξη των Δυτικών στον πόλεμο. Ήταν απελπισμένοι για θανατηφόρα όπλα, αλλά έπρεπε να περιμένουν πολύ για αυτά.
Η τηλεφωνική συνομιλία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, δεν είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για τους Ουκρανούς. Για κάποιους Ουκρανούς σχολιαστές, ήταν επώδυνο να βλέπουν την στάση του Zelensky απέναντι στον Trump. Το να συμφωνεί κανείς με τον trump 1000% και να τον αποκαλεί “μεγάλο δάσκαλο”, τον κάνει να φαίνεται υποτελής. Αλλά και πάλι, αυτός δεν είναι ο τρόπος να μιλήσει κανείς με τον Αμερικανό πρόεδρο αυτές τις ημέρες; Το να μιλήσεις στον Trump είναι μία τέχνη, ένα παιχνίδι -και ο Zelensky ως ηθοποιός, είναι καλά τοποθετημένος για να παίξει αυτό το παιχνίδι.
Ένα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Zelensky συμφώνησε με τον Trump στην άσκηση κριτικής στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν ασφαλώς άδικο και οδήγησε σε απάντηση από την υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ευρώπης: “Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία τα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν πρωτοφανής και συνεπής… η ΕΕ και οι ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν κινητοποιήσει περισσότερα από 15 δισ. Ευρώ σε δάνεια και χορηγίες”. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel παρέμενε τυπικά συγκρατημένη, παρόλο που η Γερμανία υπήρξε ένας πολύ στενός σύμμαχος της Ουκρανίας και θα μπορούσε να είχε δεχθεί το σχόλιο του Zelensky ως χαστούκι. Ωστόσο στην πραγματικότητα, είναι απίθανο να σοκαρίστηκε από τη δήλωση του Zelensky. Δεν είναι μυστικό ότι η Ουκρανία αισθάνεται πως δεν έχει λάβει αρκετή στήριξη. Πραγματικά, ο Zelensky έχει ανοιχτά συζητήσει αυτό με τους Ευρωπαίους ηγέτες και έχει προσθέσει πως η τηλεφωνική επικοινωνία έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να είναι θυμωμένοι, αλλά ο θυμός τους δεν θα διαρκέσει πολύ: “τελικά, η υποστήριξη της Ουκρανίας σε άνευ προηγουμένου βαθμό, είναι προς το ζωτικό συμφέρον της Ευρώπης”.
Η εμπλοκή με την ΕΕ καταδεικνύει τις παγίδες που μπορούν να προκύψουν από την εμμονή που περιβάλλει τα αμερικανικά πολιτικά σκάνδαλα. Η Ουκρανία είναι υποχρεωμένη να γίνει θέμα στην αμερικανική πολιτική για κάποιο διάστημα. Ο Zelensky μπορεί να συρθεί στις αμερικανικές εκλογές παρά το τι θέλει αυτός. Η διαδικασία μομφής είναι απίθανο να προκαλέσει κάτι στον Trump, αλλά το όλο σκάνδαλο ασφαλώς θα έχει μια επίδραση στην εκλογική εκστρατεία. Στο μεταξύ, θα υπάρξει πίεση στον Zelensky και στον γενικό εισαγγελέα από διάφορες πηγές. Μια νέα έρευνα στους Bidens θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες αποκαλύψεις για διεφθαρμένες ελίτ στην Ουκρανία που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εσωτερική πολιτική. Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του νέου γενικού εισαγγελέα θα είναι βασική δοκιμασία για τα ουκρανικά θεσμικά όργανα, καθώς χρειάζεται να καταστήσουν βέβαιο ότι οποιαδήποτε έρευνα είναι όσο επαγγελματική και διαφανής γίνεται.
Ενώ η εστίαση στη διαφθορά δεν είναι ιδανική, το να βρίσκεται στο προσκήνιο θα μπορούσε να αποδειχθεί καλό για την Ουκρανία. Η παρατήρηση του Oscar Wilde ότι “υπάρχει μόνο ένα πράγμα χειρότερο στη ζωή από το να μιλάμε για αυτό, και αυτό είναι να μην μιλάμε”, κάτι που ισχύει για τους Ουκρανούς. Οι ηγέτες παγκοσμίως ακούν ξανά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει και ότι είναι μια πολύ σημαντική ουκρανική χώρα. Το μήνυμα του Zelensky ότι “η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη στήριξη για να αγωνιστεί στους δύο πολέμους της: με τη διαφθορά και στο Ντοnμπας”, έχει νέο ακροατήριο. Θα υπάρξει τώρα περισσότερος έλεγχος της αμερικανικής στήριξης προς την Ουκρανία, κάτι που θα βοηθήσει να προστατευτεί η χώρα από απειλές -ρητές ή διαφορετικές. Η Ουκρανία κερδίζει προβολή -τόσο που ο Trump σταμάτησε να την αποκαλεί “the Ukraine”, γεγονός που είναι κάτι.
Ο Zelensky ασφαλώς θα ακολουθήσει τη στρατηγική του να είναι πολύ καλός απέναντι στον Trump, να αποφύγει τις ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στις αμερικανικές εκλογές, και να δηλώνει ότι οποιαδήποτε έρευνα είναι ευθύνη του Ryaboshapka -του οποίου η καλή φήμη σίγουρα θα βοηθήσει. Ο Zelensky θα προσπαθήσει επίσης να υποβαθμίσει όλη την υπόθεση, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουκρανία “έχει πολλά περισσότερα θέματα για να αντιμετωπίσει”. Το σκάνδαλο δεν αφορά στην Ουκρανία, αλλά στο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να ζητά παρεμβολή από μια ξένη χώρα. Η Ουκρανία έχει όντως πολλά θέματα να λύσει -αν μη τι άλλο τον πόλεμο στο Ντονμπας, που ήταν αυτό για το οποίο ήρθε ο Zelensky να συζητήσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη εξ αρχής.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: 
Πηγή: Κάπιταλ

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή