Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Κυρώσεις Ε.Ε. κατά Τουρκίας – Προχωρούν με λίστα ονομάτων

Δημοσιεύτηκε

στις

Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες 

Πραγματικότητα αποτελεί πλέον το νομικό πλαίσιο κυρώσεων για τις «μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες» της Τουρκίας στην ΑΟΖ, στην υφαλοκρηπίδα και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και όπου η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα της Κύπρου δεν έχουν διεθνώς οριοθετηθεί. Από σήμερα τοποθετείται στο επίκεντρο η συμπλήρωση της λευκής λίστας (empty annex) με τα ονόματα των νομικών οντοτήτων και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στις έκνομες τουρκικές ενέργειες. 
Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών υιοθέτησε χθες και τυπικά την κατ’αρχήν συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει τη περασμένη Τετάρτη η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, Coreper. Οι απόφασεις δικαιώνουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος πλέον επιφορτίζεται με την υποβολή συγκεκριμένων ονομάτων, στοιχειοθετημένων και συνοδευόμενων από τα απαραίτητα αιτιολογικά και στοιχεία, ούτως ώστε να τοποθετηθούν στη λίστα.
Μια διαδικασία, η οποία προϋποθέτει και πάλι συμφωνία στην ομάδα εργασίας Relex, έγκριση από την Coreper και τυπική υιοθέτηση, χωρίς συζήτηση, από οποιονδήποτε Συμβούλιο της Ε.Ε. Κατά τη συζήτηση χθες, τοποθετήθηκαν, όπως πληροφορούμαστε, επτά κράτη που στήριξαν την Κύπρο: Πρόκειται για τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Δανία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα.

Το μεγαλύτερο κέρδος του πλαισίου κυρώσεων που εγκαθιδρύθηκε χθες αφορά στην ευρύτατη στόχευσή τους, η οποία, όπως προκύπτει αβίαστα, δεν εξαντλείται στις γεωτρήσεις, αλλά καλύπτει τις τουρκικές έκνομες δραστηριότητες από το στάδιο της προετοιμασίας, δηλαδή από τις σεισμικές ενέργειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάτι στο οποίο επέμεινε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης και έγινε πράξη κατόπιν ενεργειών του Μόνιμου Αντιπροσώπου Νίκου Αιμιλίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στις νομικές πράξεις που αποκάλυψε ο «Φ», οι κυρώσεις κινούνται στις εξής δύο κατευθύνσεις: 
1.    Θα δεσμεύονται όλα τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι που ανήκουν, κατέχονται ή ελέγχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς που είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, με σχεδιασμό, προετοιμασία, συμμετοχή, καθοδήγηση ή παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης σε σχέση με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων ή την εξόρυξη υδρογονανθράκων που προκύπτει από τέτοιες δραστηριότητες που δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, στα χωρικά ύδατά της ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της ή στην υφαλοκρηπίδα της. Επιπλέον, κανένα κεφάλαιο ή οικονομικός πόρος δεν μπορεί να διατίθεται άμεσα ή έμμεσα στα εν λόγω φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς ή προς όφελός τους.
2.    Καλούνται τα κράτη-μέλη (σ.σ. τα οποία ομόφωνα ενέκριναν το εν λόγω κείμενο νομικών πράξεων) να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσουν την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφός τους σε φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τη συμμετοχή, τη διεύθυνση ή την παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης σε σχέση με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων ή την εξαγωγή υδρογονανθράκων που προκύπτει από τέτοιες δραστηριότητες που δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, στα χωρικά της ύδατα ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της ή στην υφαλοκρηπίδα της. Ομοίως, τα κράτη-μέλη οφείλουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσουν την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφός τους σε φυσικά πρόσωπα που παρέχουν χρηματοδοτική, τεχνική ή υλική υποστήριξη. Ανάλογη ρύθμιση υπάρχει και για φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με τα φυσικά πρόσωπα των δύο προαναφερθεισών κατηγοριών.
Παράλληλα, η Λευκωσία, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Κέντρου και της ΜΑΕΕ, εξασφάλισε κι άλλα σημαντικά κέρδη στο κείμενο των νομικών πράξεων:
·    Η Ε.Ε. καλεί και τρίτα κράτη, εκτός δηλαδή της Κοινότητας, να υιοθετήσουν ανάλογα μέτρα κυρώσεων κατά νομικών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.
·    Στο μείζον ζήτημα «προηγούμενων συμβολαίων» νομικών και φυσικών προσώπων, η Λευκωσία εξασφάλισε κατόπιν γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου, ότι οποιαδήποτε προηγούμενα συμβόλαια νομικών ή φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στις μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες της Τουρκίας θα πρέπει να τερματιστούν. Η πρόνοια αυτή έχει τεράστια σημασία, καθώς τα εν λόγω «προηγούμενα συμβόλαια» δεν είναι απαραίτητο να αφορούν στην Κύπρο. Με άλλα λόγια, όλα τα «προηγούμενα συμβόλαια» νομικών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στις μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες της Τουρκίας τερματίζονται, χωρίς καμιά εξαίρεση, ούτε και για ανθρωπιστικούς λόγους.
Οι νομικές πράξεις που υιοθετήθηκαν χθες και ο εφαρμοστικός κανονισμός θα δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε.


Νομική κάλυψη την Ε. Ένωση 
Όπως δημοσίευσε ο «Φ» προχθές Κυριακή, κατόπιν υποδείξεων της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου ο τίτλος που επιλέχθηκε για το νομικό πλαίσιο κυρώσεων αναφέρεται σε τουρκικές «μη εξουσιοδοτημένες» γεωτρητικές ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στόχος του τίτλου που υιοθετήθηκε είναι να διασφαλίσει την απαραίτητη προστασία των νομικών πράξεων και να αποφευχθούν ενδεχόμενες νομικές επιπλοκές. Σημειώνεται ότι από τον τίτλο των νομικών πράξεων προκύπτει ότι οι τουρκικές ενέργειες έπρεπε να τύχουν εξουσιοδότησης από την Κυπριακή Δημοκρατία.


Στήριξη στον Λίβανο
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε από τους εταίρους του να στηρίξουν τον Λίβανο και να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο, υπό το φως των εξελίξεων στη χώρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερα κράτη-μέλη –η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα– τοποθετήθηκαν υπέρ της ανάληψης ενεργότερου ρόλου από την Ε.Ε., προσυπογράφοντας την εισήγηση της Λευκωσίας. 

Φιλελεύθερος

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή