Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Η Κύπρος, η Ελλάδα και οι Λύκοι… – Πού θα οδηγήσουν οι φλυαρίες και οι ρητορείες, οι παθητικοί ρόλοι, οι ευσεβοποθισμοί, οι αυταπάτες της Αθήνας;

Δημοσιεύτηκε

στις

Κώστας Χατζηκωστής
Ούτε στη Συρία, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στα Βαλκάνια έχει παρουσία και ρόλο η Ελλάδα. Ως Μητέρα Πατρίδα στην Κύπρο, συνεχίζει να ρητορεύει χωρίς να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της έναντι της πληττόμενης Κυπριακής Κυριαρχίας. Από το 1974 υπάρχει τουρκική κατοχή της μισής Κύπρου, και η Μητέρα Ελλάδα μάς λέγει ακόμα ότι «λόγω αποστάσεως» δεν μπορεί να μας βοηθήσει…
Η Τουρκία κατακτά τις θάλασσες της Κύπρου και οι άλλες δύο Εγγυήτριες, Ελλάδα (η Μητέρα) και Βρετανία (η Μητριά), είναι απούσες Δυνάμεις. Επικαλούνται κατά της Τουρκίας το Διεθνές Δίκαιο… Όπως ακριβώς το επικαλείται και η Τουρκία για να κατακτά. Για τις κατακτητικές εισβολές της και τις ένοπλες κατακτητικές παρεμβάσεις της στηρίζεται, λέγει, στο… Διεθνές Δίκαιο. Την εισβολή στην Κύπρο το 1974 τη βάφτισε «Ειρηνευτική Επιχείρηση». Την πρόσφατη εισβολή στη Συρία τη χαρακτήρισε «Πηγή Ειρήνης»!..


Η Ελλάδα ρητορεύει με τους κ.κ. Παυλόπουλο (Πρόεδρος) και Μητσοτάκη (Πρωθυπουργός) ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν καλεί το ΝΑΤΟ να τον συνδράμει στο «φιλειρηνικό» έργο του, της κατακτητικής εισβολής στη Συρία. Τα ίδια έλεγε και για την Κύπρο το 1974. Έλεγε ότι εφάρμοζε το Διεθνές Δίκαιο για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που κινδύνευαν δήθεν από το πραξικόπημα…


Οι φλυαρίες και οι ρητορείες, οι παθητικοί ρόλοι, οι ευσεβοποθισμοί, οι αυταπάτες ότι θα κατευνασθεί με «σύνεση» και «ψυχραιμία» η Τουρκία, είναι αποτυχημένη τακτική. Δεν αντιμετωπίζεται ο βίαιος τουρκικός επεκτατισμός με ευχές και φρούδες ελπίδες και κατά κόρον επικλήσεις και… εξυμνήσεις του Διεθνούς Δικαίου. Αντιμετωπίζεται μόνο με πειστική ΔΥΝΑΜΗ. Με το να γνωρίζει ο Τούρκος ότι θα του κοπούν χέρια και πόδια αν συνεχίσει, αν ξαναδοκιμάσει κατάκτηση ελληνικών εδαφών και θαλασσών.


Πώς μπορεί όμως η Ελλάδα, που δεν υπάρχει στον Βαλκανικό χώρο, που δεν παίζει ρόλο στη Μεσόγειο και στη Συρία, που δεν ερωτάται ούτε από Αμερικανούς, ούτε από Ρώσους, να ελπίζει σε καλύτερες μέρες; Έπρεπε να είναι υπαρκτή και ενεργή και δραστήρια στο πολιτικοστρατιωτικό και γεωστρατηγικό παιχνίδι που παίζεται στην περίπλοκη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Έπρεπε να είναι μέσα με σημαντικό και αξιόπιστο ρόλο, όχι έξω με βραχνές φωνές για Διεθνές Δίκαιο, που δήθεν θα επιβάλει η Ευρώπη…


Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε η Ευρώπη έχουν πλέον, δυστυχώς, αξιοπιστία. Τα Ηνωμένα Έθνη με τον θεσμό των 5 Μελών (με veto) δεν μπορούν να λειτουργήσουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο… Λειτουργούν ακριβώς αντίθετα. Με βάση, δηλαδή, τα κατά καιρούς διάφορα συμφέροντα των 5 Ισχυρών Μελών τους. Η Ευρώπη, το ίδιο. Δεν διαθέτει Πολιτική και Στρατιωτική ένοπλη δύναμη για επεμβάσεις. Ταυτοχρόνως έχει διαφορετικά οικονομικά και άλλα συμφέροντα, που της προκαλούν παράλυση. Αδυνατεί να επέμβει ουσιαστικά. Πέραν των ακαδημαϊκής φύσεως φραστικών θολούρων και σχετικών ανακοινώσεων είναι παραλυμένη με απειλές κυρώσεων, οι οποίες χρωματίζουν την πρακτική αδυναμία της.


Τι πρέπει, λοιπόν, να πράξει η μικρή και αδύναμη, και με φαλκιδευμένη την Κυριαρχία της, Κύπρος; Πού στηρίζεται, τι και σε ποιους ελπίζει; Πώς και πότε θα κατανοήσει ότι και οι Αδύναμοι κάποτε μπορούν να επιβληθούν; Ακριβώς όπως και τα δηλητηριώδη κουνούπια μπορούν να θανατώσουν λιοντάρια; Πώς και πότε θα λυτρωθούν από τις ολέθριες πλάνες για λύση του Κυπριακού με τον Τούρκο βάσει του Διεθνούς Δικαίου; Πότε θα αναζητήσουν και σχεδιάσουν τη δύναμη του κουνουπιού εναντίον των Λύκων της Εισβολής και της Κατάκτησης;


Είναι ώρα, Ελλάδα και Κύπρος να ελευθερωθούν από τα βολέματα και τις αυταπάτες τους ότι κάποιοι την κρίσιμη ώρα θα τους βοηθήσουν. Μόνες θα είναι… Ας φροντίσουν, έστω και τόσο καθυστερημένα, να αποκτήσουν σύγχρονη τεχνολογική στρατιωτική δύναμη άμυνας… Πρέπει να λυτρωθούν από την αποκοιμιστική τους πολιτική. Να αφυπνισθούν δυναμικά και άμεσα και αποτελεσματικά για πρακτική αναχαίτιση των όσων έρχονται από την Τουρκία…
Σημερινή

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή