Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Θεοδωράτος – Με το κλειδί της Ιστορίας 17/12/19

Δημοσιεύτηκε στις

Διεθνή

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!

Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, αποφυλακίστηκε προσωρινά για ιατρικούς λόγους, βγήκε από τη φυλακή της Τεχεράνης φωνάζοντας «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, είπε σήμερα ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.

«Βγήκε σε καλή ψυχική κατάσταση, σε μια μαχητική κατάσταση παρά την κατάσταση της υγείας της που είναι πολύ εύθραυστη», δήλωσε ο ίδιος σε μια βιντεοδιάσκεψη από το Μεξικό, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στο Παρίσι από τους υποστηρικτές της Ιρανής ακτιβίστριας.

Παρών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο γιος της Ναργκίς Μοχαμαντί, Αλί Ραχμανί, είπε ότι μπόρεσε να μιλήσει λίγο με τη μητέρα του, την οποία δεν έχει δει εδώ και χρόνια.

«Ήταν πολύ σύντομο, όμως πολύ έντονο, εκείνη κατάφερε να μου πει ότι με αγαπάει», αφηγήθηκε ο νεαρός άνδρας, ο οποίος έχει μια δίδυμη αδελφή.

«Το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν ότι βγήκε από τη φυλακή του Εβίν χωρίς να φοράει μαντίλα και ότι είχε μια μοναδική φράση στο στόμα: “Γυναίκα, ζωή, ελευθερία”», συνέχισε ο ίδιος.

«Το δεύτερο, αυτό είναι το σημαντικότερο, είναι ότι θα συνεχίσει να μάχεται αδιάκοπα εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν προκειμένου το φυλετικό απαρτχάιντ να αναγνωριστεί ως ένα οικουμενικό έγκλημα σε ολόκληρο τον κόσμο κι ότι θα συνεχίσει να μάχεται επίσης εναντίον της θανατικής ποινής», συμπλήρωσε.

Στη Ναργκίς Μοχαμαντί, 52 ετών, δόθηκε μια προσωρινή αναστολή της ποινής της κάθειρξης για τρεις εβδομάδες.

Η ακτιβίστρια έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας στη φυλακή, για τη δέσμευσή της κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας και κατά της θανατικής ποινής.

Η Επιτροπή Νόμπελ ζητά από το Ιράν την οριστική αποφυλάκιση της Μοχαμαντί
Την ίδια ώρα, η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ προέτρεψε σήμερα τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν οριστικά την Ιρανή Νομπελίστρια.

«Ζητάμε από τις ιρανικές αρχές να βάλουν ένα οριστικό τέλος στη φυλάκισή της και να διασφαλίσουν ότι θα λάβει μια επαρκή για τις ασθένειές της ιατρική θεραπεία», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, Γέργκεν Βάτνε Φρίντνες.

«Η νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ είναι χαρούμενη που έμαθε ότι η Ναργκίς Μοχαμαντί αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή της Τεχεράνης, όμως εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την υγεία της και τις ασθένειές της», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, σε μια συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Βαλτική: Ρωσικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά σε γερμανικό ελικόπτερο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το πλήρωμα ρωσικού πλοίου χρησιμοποίησε πυρομαχικά σηματοδότησης, τα οποία προορίζονται για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εναντίον γερμανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Βαλτική Θάλασσα, μετέδωσε πριν από λίγο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, επικαλούμενο ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο περιθώριο της συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το dpa, το ελικόπτερο επρόκειτο να πραγματοποιήσει διαδικασία αναγνώρισης στην περιοχή, στην οποία, όπως δήλωσε νωρίτερα η κυρία Μπέρμποκ, βρίσκονται πάντα πλοία τα οποία εμπλέκονται στην προσπάθεια αποφυγής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η υπουργός τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί και η φύλαξη των αγωγών και των καλωδίων που βρίσκονται στην Βαλτική, λόγω της αύξησης των υβριδικών επιθέσεων από την Ρωσία και τους υποστηρικτές της. «Πρέπει να επεκταθεί η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας μέσω περιπολιών», ανέφερε.

Ερωτηθείς πάντως σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου ‘Αμυνας δήλωσε πριν από λίγο ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το περιστατικό.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Συνέντευξη συμβούλου του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή στη Le Point: Ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ, ο ρόλος της Τουρκίας σε Συρία-Γάζα και στο βάθος… Ιράν

Συνέντευξη από τον Μασάντ Μπούλος, τον νέο ειδικό σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι όρισε τον Αμερικανολιβανέζο επιχειρηματία Μασάντ Μπούλος ως ειδικό σύμβουλο για την Μέση Ανατολή. Σε ηλικία 53 ετών, ο επί χρόνια ρεπουμπλικανός, που έχτισε την περιουσία του πουλώντας αυτοκίνητα στη Νιγηρία, δεν είναι άλλος από τον πατέρα ενός από τους γαμπρούς του Αμερικανού προέδρου. Μπήκε στον στενό κύκλο του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου μετά το γάμο, το 2022, του γιου του Μάικλ Μπούλος με την Τίφανι Τραμπ, μια από τις κόρες του εκλεγμένου προέδρου.

Συνέντευξη από τον Μασάντ Μπούλος, τον νέο ειδικό σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή.

Le Point : Πώς νιώθετε ως ο νέος σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ στη Μέση Ανατολή ;

Είναι μεγάλη μου τιμή που διορίστηκα από τον Πρόεδρο Τραμπ για να είμαι μέλος της ομάδας του και ταυτόχρονα είναι μεγάλη ευθύνη να πρέπει να εργαστείς σε μια περιοχή που υποφέρει εδώ και αρκετό καιρό. Το όραμα είναι η επίτευξη διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας για να δουλέψουμε και ελπίζουμε να πετύχουμε κάτι που θα είναι βιώσιμο για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.

Le Point : Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο επείγον ζήτημα στη Μέση Ανατολή ;

Το πρώτο θέμα στο οποίο υπήρξε μια πολύ σημαντική εξέλιξη είναι η συμφωνία πριν από μια εβδομάδα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, για την οποία μεσολάβησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία και για τις δύο χώρες, η σημασία της οποίας θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Είναι πολύ περιεκτική και καλύπτει όλα τα απαραίτητα σημεία. Υπήρξε μια παρεξήγηση στην αρχή, ειδικά στον Λίβανο, όπου πίστευαν ότι αυτό το έγγραφο κάλυπτε μόνο την περιοχή νότια του ποταμού Λιτάνι αλλά αυτό δεν ισχύει. Αφορά ολόκληρη τη χώρα και τον αφοπλισμό όλων των ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων.

Το κείμενο είναι πολύ ακριβές ως προς την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, είτε του 1701 είτε του 1559. Έτσι, μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός οργανισμών και υπηρεσιών έχουν το δικαίωμα να κατέχουν όπλα στον Λίβανο, μεταξύ των οποίων ο λιβανικός στρατός, οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας, οι τελωνειακές υπηρεσίες και η δημοτική αστυνομία.

Le Point : Αν και δεν την κατονομάζετε, αρνείστε επομένως στην Χεζμπολάχ να έχει όπλα. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο ;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση και όχι εύκολη. Επιτρέψτε μου να σας πω ήδη ότι σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, σχεδόν το 70% των στρατηγικών όπλων και των αποθηκών πυραύλων και drone καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Για ό,τι απομένει, εναπόκειται στο λιβανικό κράτος και επομένως στον λιβανικό στρατό να αφοπλίσει τις μιλίτσιες και τις παραστρατιωτικές ομάδες. Προς το παρόν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία μέρα και θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών δίνει σε κάθε περίπτωση στον λιβανικό στρατό το περιθώριο για να ξεκινήσει την εφαρμογή της. Σύμφωνα με το κείμενο, ο στρατός είναι επίσης υπεύθυνος για τον έλεγχο της ροής όπλων από τα συριακά σύνορα, το αεροδρόμιο της Βηρυτού ή το λιμάνι της πρωτεύουσας, τα οποία βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχό του.

Le Point : Ισχύει όμως αυτή η συμφωνία, με τις αρχές του Λιβάνου να καταγγέλλουν πολυάριθμες παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον ισραηλινό στρατό;

Ναι, αυτό είναι αλήθεια αλλά βλέπουμε το ίδιο πράγμα και από την άλλη πλευρά. Δεν είναι έκπληξη. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε δοκιμαστική περίοδο 60 ημερών και το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας μιλά για το δικαίωμα κάθε μέρους να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Le Point : Τι ακριβώς ρόλο διαδραματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην παρακολούθηση αυτής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ;

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη συμφωνία είναι η επιτροπή παρακολούθησης που είναι αρμόδια για την εφαρμογή της. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία πρέπει να επαληθεύσουν ότι όλες οι λεπτομέρειες εφαρμόζονται πράγματι επί τόπου. Διότι αν το ψήφισμα 1701 δεν εκτελέστηκε καθόλου όταν εγκρίθηκε το 2006, είναι ακριβώς επειδή τότε δεν υπήρχε μηχανισμός που να διασφαλίζει την εφαρμογή του. Αυτό το σφάλμα διορθώθηκε με αυτό το συμφωνητικό.

Le Point : Πιστεύετε ότι οι Λιβανέζοι βουλευτές θα πρέπει να βιαστούν να διορίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 9 Ιανουαρίου ;

Νομίζουμε ότι έχουν χρόνο. Στις 9 Ιανουαρίου (ημερομηνία κατά την οποία πρόκειται να συνεδριάσει το Κοινοβούλιο), θα έχουν περάσει δύο χρόνια και δύο μήνες από τότε που δεν υπάρχει πρόεδρος στον Λίβανο. Κατά τη γνώμη μου, οι Λιβανέζοι μπορούν να περιμένουν άλλους δύο ή τρεις μήνες για να διορθώσουν τα πράγματα, ως μέρος μιας συνολικής συμφωνίας πακέτου. Δεν πρέπει να βιαστούν να εκλέξουν οποιονδήποτε και όπως να’ ναι. Αντίθετα, πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της απόλυτης πλειοψηφίας των εκπροσώπων του λιβανικού λαού και να μην έχουμε εκλογή προέδρου με μόλις 65 ψήφους.

Le Point : Τι εννοείτε ως συνολική συμφωνία πακέτου ;

Μια συμφωνία στην οποία θα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου, των θεσμών του – δικαστικών και στρατιωτικών –, σεβασμός της δημοκρατίας και του λιβανικού Συντάγματος, καθώς και η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Όλες αυτές οι πτυχές είναι πολύ σημαντικές. Θα είναι επίσης απαραίτητο να έχουμε ένα συγκεκριμένο όραμα για το Συμβούλιο Υπουργών και να γνωρίζουμε ποιος θα προεδρεύει, ποια κόμματα θα εκπροσωπούνται και ποιο θα είναι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσής τους, ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο. Τέλος, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αντιπολίτευση, η οποία σήμερα αποτελεί σχεδόν το ήμισυ του Κοινοβουλίου, θα εκπροσωπείται με τρόπο ακέραιο .

Le Point : Στη Συρία, πώς αναλύετε την πρόσφατη αιφνιδιαστική κατάληψη του Χαλεπίου από τους ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς αντάρτες ;

Είναι πολύ περίπλοκο να διατυπωθεί άποψη αυτή την στιγμή. Τα πράγματα συμβαίνουν τόσο γρήγορα στη Συρία και μπορούν να αλλάξουν από τη μια ώρα στην άλλη. Φυσικά θα υπάρχουν ρόλοι για την πλευρά της Τουρκίας, της Ρωσίας και, φυσικά, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, αλλά προτιμώ να μην υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή γιατί οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ γρήγορες.

Le Point : Θα επιθυμεί η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση να διευκολύνει τη μετάβαση της εξουσίας στη Δαμασκό ή, αντίθετα, να αποκαταστήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ ;

Δεν μπορώ να σας πω.

Le Point : Ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε τη Δευτέρα για τη Γάζα δίνοντας τελεσίγραφο στη Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους. Πώς σκοπεύει να αποστασιοποιηθεί από τον Τζο Μπάιντεν σε αυτό το θέμα;

Ο πρόεδρος είναι σαφέστατος ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος σήμερα να καθυστερεί η απελευθέρωση των ομήρων. Ο πόλεμος ουσιαστικά έχει τελειώσει. Δεν έχει απομείνει ουσιαστικά καμία σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα. Απομένει μόνο το ζήτημα των ομήρων και τα μέρη έχουν ήδη συμφωνήσει αρκετές φορές για ανταλλαγή μεταξύ ομήρων και Παλαιστινίων αιχμαλώτων. Μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με ορισμένα πρόσωπα από την πλευρά των Παλαιστινίων αλλά κατά τα άλλα και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στις γενικές γραμμές μιας συμφωνίας.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος πιστεύει ότι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Η μοίρα τους δεν πρέπει να συνδεθεί με άλλα ερωτήματα που σχετίζονται με την επόμενη μέρα στη Γάζα. Αρκετές χώρες βοηθούν επί του παρόντος στην επίτευξη αυτού του στόχου, είτε πρόκειται για την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Κατάρ ή ακόμα και την Τουρκία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ορισμένοι εκπρόσωποι της Χαμάς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

Le Point : Αυτό σημαίνει ότι πιστεύετε ότι η Τουρκία πρέπει να αντικαταστήσει το Κατάρ ως μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ, Ηνωμένων Πολιτειών και Χαμάς ;

Όχι, μίλησα για την Τουρκία γιατί τώρα φιλοξενεί υψηλά στελέχη της Χαμάς και έχει επιρροή πάνω τους. Δεν μιλώ για αυτή τη χώρα για να παράσχει κάποιου είδους leadership επί του θέματος. Φυσικά το Κατάρ συνεχίζει να έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, όπως και η Αίγυπτος.

Le Point : Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Γάζας, ενώ ορισμένοι Ισραηλινοί υπουργοί μιλούν ανοιχτά για επανεποικισμό του παλαιστινιακού θύλακα. Ποια είναι η γνώμη σας ;

Δεν έχουμε ακόμα αναλάβει την εξουσία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να διαχειρίζεται την αμερικανική διπλωματία. Εμείς δεν λέμε παρά μόνο τη γνώμη μας και δεν μπορούμε να απαιτήσουμε τίποτα.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πολλά σχέδια σήμερα και δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αν και μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Αυτό που εξέφρασε ο πρόεδρος Τραμπ στο χθεσινό του tweet είναι ότι δεν πρέπει να συνδέσουμε όλα τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Γάζας με την υπόθεση των ομήρων. Το πρώτο πράγμα είναι να απελευθερωθούν αμέσως οι όμηροι και να πραγματοποιηθεί αυτή η ανταλλαγή. Στη συνέχεια, μπορούμε να ασχοληθούμε με όλα τα άλλα σημεία.

Le Point : Η βόρεια Γάζα δεν πολιορκείται ακόμα από τον ισραηλινό στρατό ;

Ναι, ναι, φυσικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η συμφωνία, την οποία όλοι έχουμε δει ή ακούσει, εμπίπτει στο πλαίσιο μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.

Le Point : Στη Δυτική Όχθη, θα μπορούσε η νέα κυβέρνηση Τραμπ να υποστηρίξει την καθαρή και απλή προσάρτηση από το Ισραήλ αυτού του παλαιστινιακού εδάφους όπως ζήτησε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich ;

O Πρόεδρος Τραμπ δεν έχει ακόμη αναφερθεί δημόσια σε αυτά τα ζητήματα και η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμη εφαρμόσει πολιτικές που σχετίζονται με όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από τις 20 Ιανουαρίου θα υπάρχει μια πολύ σαφής και πολύ ακριβής πολιτική για αυτό το θέμα, την οποία θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε.

Le Point : Θα μπορέσει ο Πρόεδρος Τραμπ να προχωρήσει στην αναβίωση των Συμφωνιών του Αβραάμ επιτυγχάνοντας την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ χωρίς την απόκτηση ενός Παλαιστινιακού κράτους σε αντάλλαγμα ;

Πιστεύω ότι το ζήτημα ενός οδικού χάρτη που θα οδηγούσε σε ένα παλαιστινιακό κράτος αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος των συζητήσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας. Είναι βέβαιο ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η Σαουδική Αραβία δεν απαιτεί τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους σήμερα αλλά ζητά τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για αυτό το θέμα, αυτό είναι όλο. Αν κοιτάξετε το σχέδιο που προτάθηκε το 2020 από τον Πρόεδρο Τραμπ μιλούσε πολύ καθαρά για ένα πιθανό παλαιστινιακό κράτος.

Le Point : Αυτό το παλαιστινιακό κράτος δεν έχει συρρικνωθεί ;

Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι λεπτομέρειες απορρίφθηκαν και από τις δύο πλευρές, και από τους Ισραηλινούς και από τους Παλαιστίνιους. Αλλά μιλάω εδώ μόνο για την αρχή ενός παλαιστινιακού κράτους που περιείχε η πρόταση του Προέδρου Τραμπ. Σήμερα, η προτεραιότητα του προέδρου είναι η επανέναρξη των συζητήσεων για τις Συμφωνίες του Αβραάμ, με πρώτη φυσικά τη Σαουδική Αραβία. Γνωρίζουμε πολύ καλά, και ο Πρόεδρος το είπε, ότι μόλις καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για το Ισραήλ, θα υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα αραβικές χώρες που θα είναι άμεσα έτοιμες να ακολουθήσουν το ίδιο βήμα.

Le Point : Είναι το Ιράν η κύρια πρόκληση της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ ;

Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ ξεκάθαρος ότι δεν θέλει το Ιράν να έχει πυρηνικό πρόγραμμα. Φυσικά, θα ασκήσει και πάλι τη «μέγιστη πίεση» του εναντίον του Ιράν και έχετε δει ότι αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Αμέσως μετά την εκλογή του, το Ιράν άρχισε να αλλάζει τις πολιτικές του στην περιοχή. Το είδαμε αυτό με τη συμφωνία που συνήφθη στον Λίβανο και το βλέπουμε σήμερα και στη Συρία.

Le Point : Οι Ιρανοί έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν τις περιφερειακές τους πολιτικές και ο πρόεδρος Τραμπ έχει πει αρκετές φορές ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια νέα πυρηνική συμφωνία.Ποια είναι η θέση του Ντόναλντ Τραμπ για αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη ;

Δεν μίλησε για αλλαγή καθεστώτος αλλά μόνο για πυρηνική συμφωνία, καθώς και για το γεγονός ότι ήταν έτοιμος να κάνει σοβαρές διαπραγματεύσεις με το σημερινό καθεστώς. Αλλά υπάρχουν τρία πολύ σημαντικά σημεία στα μάτια του : το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνική ενέργεια. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν αποτελούν κίνδυνο όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις χώρες του Κόλπου. και τέλος το πρόβλημα που θέτουν οι ιρανοί proxies στην περιοχή, είτε στη Γάζα, στον Λίβανο, στο Ιράκ ή στην Υεμένη. Πέρα από αυτούς τους τρεις τομείς, ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει μιλήσει για αλλαγή καθεστώτος.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή10 λεπτά πριν

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!

Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Μεγάλη κινητοποίηση στην Κω για τα Διογένεια! Οι επιχειρήσεις του νησιού αγκαλιάζουν για μια ακόμα χρονιά τη διοργάνωση

Η αφίσα των Διογενείων είναι έτοιμη. 50 περίπου τοπικές επιχειρήσεις είναι δίπλα μας ,για να μπορέσουμε για μια ακόμη χρονιά...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Μπούμερανγκ η πρόταση Χριστοδουλίδη

Ποιες είναι οι προοπτικές ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και πιθανοί κίνδυνοι για το Κυπριακό

Άμυνα2 ώρες πριν

Το «success story» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζεται

Το «άλμα» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αποφέρει συνάλλαγμα και επιρροή

Αναλύσεις3 ώρες πριν

SoutFront: Τί επιδιώκει ο Ερντογάν στη Συρία;

Ο Ερντογάν προσπαθεί τώρα να επωφεληθεί από την επιτυχία της επίθεσης θέτοντας απαιτήσεις για τη συριακή κυβέρνηση, κυρίως να μοιραστεί...

Δημοφιλή