Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Αυτό δεν παραβιάζει βάναυσα τις Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου; Η Τουρκία μετατρέπει τα κατεχόμενα σε στρατιωτικό ορμητήριο

Δημοσιεύτηκε

στις

Φρίξος Δαλίτης

Σε ορμητήριο των παράνομων και επιθετικών δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θέλει να μετατρέψει τα κατεχόμενα η Τουρκία. Οι κινήσεις και ενέργειες στις οποίες προβαίνει, δείχνουν ότι η πρόθεση της Άγκυρας είναι να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε βάση των στρατιωτικών και κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Μετά τη μεταφορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα κατεχόμενα και τις αναφορές για λειτουργία ναυτική βάσης, χθεσινά δημοσιεύματα στα κατεχόμενα έκαναν λόγο για σκέψεις από πλευράς Τουρκίας, χρησιμοποίησης του αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο για προσγείωση και απογείωση πολεμικών αεροσκαφών F-16.

Οι κινήσεις της Άγκυρας παρακολουθούνται στενά τόσο από τη Λευκωσία όσο και από άλλες χώρες της περιοχής, οι οποίες θεωρούν ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στρέφονται και εναντίον τους. Διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία σημείωναν στον «Φ» ότι όλες αυτές οι τουρκικές κινήσεις σκοπό έχουν να δυναμιτίσουν ακόμα περισσότερο το κλίμα, δημιουργώντας ένταση και βάζοντας πίεση σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η Τουρκία σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο Λευκονοίκου στα κατεχόμενα για την προσγείωση-απογείωση και τουρκικών μαχητικών F-16 σε περίπτωση ανάγκης. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το κατεχόμενο αεροδρόμιο αναμένεται μάλιστα να διαμορφωθεί καταλλήλως, προκειμένου να είναι σε θέση να υποδεχτεί τουρκικά F-16, με πρόβλεψη κατασκευής πίστας προσγείωσης/απογείωσης και μεγάλων υπόστεγων για να εισέρχονται τα αεροσκάφη. Το αεροδρόμιο, όπως αναφέρεται, ήταν κλειστό για πολύ καιρό, λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας που δημιουργούσε η γραμμή υψηλής τάσης και τα ηλεκτρικά καλώδια στην περιοχή. Για τη χρήση ωστόσο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι γραμμές υψηλής τάσης δεν αποτελούν εμπόδιο.

Σημειώνεται ότι, ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος Κουντρέτ Οζερσάι, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα κατεχόμενα. Η ανάγκη περιορίζεται επί του παρόντος σε drones μη οπλισμένα. Έπειτα από τη «στρατηγική», όπως τη χαρακτηρίζει η «Γενί Σαφάκ», κίνηση με τα τουρκικά μη επανδρωμένα στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου, τώρα η Τουρκία επιταχύνει την ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, προκειμένου να δημιουργήσει ένα λιμάνι για τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην Κύπρο και να αυξήσει την επιρροή της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι και ο Ερσίν Τατάρ κλήθηκαν και μετέβησαν εκτάκτως στην Άγκυρα, όπου θα έχουν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Μια κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα από πολιτικούς αντιπάλους των δύο. Ανακοινώθηκε ότι η μετάβασή τους στην Άγκυρα γίνεται μετά από επίσημη πρόσκληση του Φουάτ Οκτάι. Ο Οζερσάι σε ανάρτησή του ανέφερε ότι μεταβαίνει στην Άγκυρα για να συζητήσουν θέματα του πρόσφατου «οικονομικού πρωτοκόλλου», όπως χαρακτήρισε την οικονομική σχέση Τουρκίας – κατεχομένων. Η δήλωση Οζερσάι ήρθε ως απάντηση σε ανάρτηση στον «τοίχο» του Χουσεΐν Εκμεκτζί, διευθυντή ειδήσεων της Χαμπέρ Κίπρις. Σημείωσε ακόμα ότι ο Φουάτ Οκτάι είναι ο υπεύθυνος της τουρκικής κυβέρνησης για θέματα Κύπρου. Ο Οζερσάι έγραψε επίσης ότι θα συζητήσουν και κάποιες περιφερειακές εξελίξεις, όπως η χρήση του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.

>>Ιδιαίτερα προκλητικός παρουσιάστηκε για ακόμα μια φορά ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που στάλθηκε στα κατεχόμενα, είπε ότι «αν χρειαστεί θα αυξήσουμε τον αριθμό τους». «Όλα με βάση τις ανάγκες, όλα ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν», ανέφερε ο προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία με την ίδια ταχύτητα. «Ελπίζω ο κ. Κιλιτσντάρογλου από δω και πέρα να μην ρωτά αν είμαστε ή όχι στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε. «Είναι δυνατόν να μην είναι εκεί η Τουρκία που έχει τόσο μεγάλη ακτογραμμή; Αλλά αυτά τα θέματα στρατιωτικής ασφάλειας για εκείνους είναι ξένα. Γι’ αυτό είναι κρίμα αλλά θα συνηθίσουν δυστυχώς», ανέφερε.

Επανέλαβε επίσης τις απειλές του για κλείσιμο των βάσεων Ιντσιρλίκ και Κιουτετσίκ και πρόσθεσε μετά από ερώτηση αν θα γίνουν και άλλα βήματα στην ανατολική Μεσόγειο, ότι «αυτά είναι βήματα που μπορούν να γίνουν ανάλογα με τις εξελίξεις. Ειδικά μετά τη συμφωνία μας με τη Λιβύη θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα», σημείωσε.

Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή