Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Δένδιας για το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για εθνική σύμπνοια και ενότητα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για την τουρκική προκλητικότητα, το σύμφωνο Τουρκίας- Λιβύης, αλλά και τις κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στη στάση της Αγκυρας. «Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια. Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνεδρίαση.

Η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία, σημείωσε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».

Λοβέρδος: Αρραγές το εθνικό μέτωπο

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πέρα από τις συνήθεις, αλλά υπογράμμισε ότι είναι αρραγές το εθνικό μέτωπο, μιλώντας μετά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

«Η όξυνση είναι συγκεκριμένη και οι δυσκολίες πολλές. Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει. Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ακούσαμε τον υπουργό και ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική, από την οποία βλέπει τα πράγματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές και ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, σε αυτή τη συγκυρία, συγκροτεί έναν καλό όρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξωτερικής μας πολιτικής», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, ενώ σημείωσε ότι τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όσο και στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων δεν εκδηλώθηκαν «διχοτομήσεις εσωτερικές του παρελθόντος. Αυτό είναι καλό».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. «Σε ό,τι μας αφορά ως πολιτικό κόμμα, συνδυάσαμε στη δική μας τοποθέτηση τα μεγάλα θέματα της ελληνικής διπλωματίας με τα θέματα που αφορούν την άμυνα της πατρίδας. Δηλαδή, οι προτάσεις και οι σκέψεις μας αποτελούν συνδυασμό μιας διπλωματικής πολιτικής και μιας πολιτικής Άμυνας», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

«Δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ό,τι σημαίνει αυτό το πράγμα», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Αγγελος Συρίγος.

«Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους Ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ», δήλωσε η Σοφία Σακοράφα, η οποία εκπροσώπησε το ΜέΡΑ25 στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Στη συνεδρίαση υπό τον Νίκο Δένδια μετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα.

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει λόγος για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αυτή τη στιγμή.

«Ήρθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δε θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος που κάλεσε την κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, ζητώντας να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις για την παράνομη δραστηριότητα της Αγκυρας στην Κύπρο. Παράλληλα ζήτησε να επεκταθούν οι κυρώσεις «σε περίπτωση εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη, και ενεργητικά μέτρα όπως η σύγκληση της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου».

«Παράλληλα, να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, άμεσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να ξαναρχίσουν οι εργασίες οι διερευνητικές. Μόνο με αυτό τον τρόπο με ενεργητική εξωτερική πολιτική μπορούμε πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος.

Πηγή: iefimerida.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή