Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Μια σύγχρονη προσέγγιση για τη λύση των προβλημάτων με την Τουρκία, με το προσωπείο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Του ΆγγελουΧωριανόπουλου

Στις 7 Ιανουαρίου σύμφωνα με επίσημα και μη δίκτυα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδος με τον Donald Trump στις ΗΠΑ. Πέραν της αναλύσεως του ζητήματος των ελληνοτουρκικών που ελπίζουμε να συζητηθεί καθώς και αυτού της παράνομης οριοθέτησης Α.Ο.Ζ. μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης υπάρχουν άλλα δύο σημαντικά ζητήματα που ελπίζουμε να τεθούν από ελληνικής πλευράς αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας.

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αυτήν την στιγμή έχει επικεντρωθεί στην θάλασσα νοτίως της Κίνας περιορίζοντας την εμπορική της δύναμη κατά ένα τεράστιο ποσοστό. Η αναθεωρητική τόσο εκ της θαλάσσης όσο και εκ της ξηράς πολιτική της Κίνας διεκδικεί το 90% των δικαιωμάτων ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας που ανήκουν στις ΗΠΑ στην θάλασσα της νότιας Κίνας απειλώντας με συνεχείς αναθεωρήσεις και γκριζαρίσματα ζωνών και νησιών στην περιοχή. Μια πολιτική που ακολουθεί ακριβώς και κατά γράμμα η κυβέρνηση της Τουρκίας στην θάλασσα της Μεσογείου απασχολεί τόσο την ελληνική όσο και την αμερικανική κυριαρχία επί τη θαλάσσης, δύο χώρες που αντιμετωπίζουμε τον αναθεωρητισμό στενά στα θαλάσσια σύνορά μας, ανεχόμενοι μέχρι πρότινος την οποιαδήποτε καταπάτηση του διεθνούς δικαίου. Ως ενεργά μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας και ως ενεργοί συμμετέχοντες στους πολέμους του Κόλπου καθώς και της Κορέας οφείλουμε μαζί να συνάψουμε και να βελτιστοποιήσουμε τα ανακριβή στοιχεία που διέπουν το δίκαιο της θάλασσας ενισχύοντας την θέση των χωρών μας. Στα γκρίζα σημεία των συμφωνιών εφάπτεται τόσο ο Κινεζικός όσο και ο Τουρκικός αναθεωρητισμός δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνησή μας σε μια διμερή συνάντηση άνευ παρεμβολών να θέσει ουσιαστικές προτάσεις και πολιτικές που θα πλαισιώσουν τις συνθήκες περί του δικαίου της θάλασσας εξαλείφοντας έτσι παράλληλα οποιοδήποτε στοιχείο αναθεωρητισμού επί των θαλασσίων ζωνών μας. Το πρόβλημα της χώρας μας και των ΗΠΑ είναι κοινό και η πολιτική του αντιπάλου πανομοιότυπη, το δίκαιο είναι με το μέρος μας και η χρονική συγκυρία ιδανική για την κυβέρνησή μας η οποία πατώντας στο πρόβλημα των ΗΠΑ οφείλει να λύσει και το δικό μας.

Δευτερεύοντος η ελληνική διπλωματική αποστολή οφείλει να θέσει και το θέμα των Νατοϊκών βάσεων στην ατζέντα. Η χρήση τους χρονολογείται από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου μέχρι τις μέρες μας, διευκολύνοντας και εξοπλίζοντας αμερικανικά πλοία από τους Αραβοϊσραηλινούς πολέμους το 1972 μέχρι τους πολέμους του Κόλπου το 2001. Η χρήση τους δεν έχει γίνει αισθητή μόνο κατά περιόδους ένοπλων διενέξεων των ΗΠΑ αλλά και κατά το ενδιάμεσο διάστημα όπου το κρητικό πέλαγος εχρησιμοποιήθη επανειλημμένως  από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό για σειρά ασκήσεων τεραστίου βεληνεκούς και κόστους. Έπειτα από όλες αυτές τις ‘’υπηρεσίες’’ που προσέφερε η χώρα μας έρχεται η μέρα 3 Δεκεμβρίου για να ακούσουμε από τα χείλη ανώτατου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ ένα πλήρες ‘’άδειασμα’’ των ελληνικών υποχωρήσεων στα δικαιώματα των βάσεων λέγοντας πως σε περίπτωση διμερούς διένεξης με την Τουρκία το ΝΑΤΟ δεν συνίσταται να παρέμβει. Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει ως οριζόντια ρήτρα στα συμβόλαια λειτουργίας των βάσεων πρόταση η οποία θα αναφέρει κατηγορηματικά πως σε περίπτωση διμερούς διενέξεως της Ελλάδος με οποιαδήποτε άλλη χώρα σε ξηρό ή σε θαλάσσιο περιβάλλον παύουν να ισχύουν όλοι οι περιοριστικοί κανόνες του ΝΑΤΟ καθώς και η αποπληρωμή οποιουδήποτε δανείου της χώρας μας μέχρι αποκαταστάσεως της παλαιάς θαλάσσιας ή ξηράς εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδος.

Δύο ζητήματα από τα οποία βγαίνουν κερδισμένες και οι δύο κυβερνήσεις ελπίζουμε να τεθούν από ελληνικής πλευράς, δύο προτάσεις που αν υλοποιηθούν και στηριχτούν σε ορθά κείμενα η γεωπολιτική στάση τόσο της Ελλάδος όσο και των ΗΠΑ θα παγιοποιηθεί συν θέμελα. Η στρατηγική αναβάθμιση και των δύο αυτών χωρών θα δώσει λύση στο ζήτημα των αναθεωρητικών δυνάμεων του 21ου αιώνα δίνοντας έτσι και πάλι στις δυτικές θαλάσσιες δυνάμεις την πρωτοκαθεδρία στο θαλάσσιο εμπορικό και ναυτικό γίγνεσθαι.

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή