Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις - Γνώμες

Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να γίνει Ειρηνο-Ατλαντική Συμμαχία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, μίλησε στις 7 Αυγούστου 2019 στο Lowy Institute του Σίδνεϊ. Δήλωσε ότι δεν είναι το ΝΑΤΟ που θέλει να αναπτυχθεί στον Ειρηνικό, αλλά η Κίνα που απειλεί τους Συμμάχους.

Τιερί Μεϊσάν

Κανείς δεν σταματάει το Πεντάγωνο. Ενώ η προγραμματισμένη στρατιωτική επέκταση γύρω από την Κίνα που ξεκίνησε από τη Χίλαρι Κλίντον το 2011 είχε εγκαταλειφθεί επισήμως, το ΝΑΤΟ μόλις την πιστοποίησε στη Διάσκεψη Κορυφής του Λονδίνου. Η διαδικασία ξεκίνησε και αναμένεται να αρχίσει με την ένταξη της Αυστραλίας το 2026.

Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία)| 10 Δεκεμβρίου 2019

DEUTSCH  ESPAÑOL FRANÇAIS  ITALIANO  ROMÂNĂ  TÜRKÇE ΕΛΛΗΝΙΚΆ  عربي  PORTUGUÊS 

Ο διεθνής Τύπος δεν κράτησε από τη Σύνοδο Κορυφής της 70ης Επέτειος του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο παρά μόνο τις εκρήξεις φωνής που προηγήθησαν και τα χαχανητά που την ρύθμισαν. Το σημαντικό ήταν προφανώς αλλού [ 1 ].

Όταν δημιουργήθηκε, ο σκοπός της Ατλαντικής Συμμαχίας συνοψίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα της, Λόρδο Hastings Ismay, ως «Κρατήστε τη Σοβιετική Ένωση έξω, τους Αμερικανούς μέσα και τους Γερμανούς κάτω» ( keep the Soviet Union out, the Americans in, and the Germans down ) [ 2 ]. Αυτός ο στόχος, έχοντας εξαφανιστεί μαζί με την «πατρίδα του κομμουνισμού», καταβλήθηκαν προσπάθειες να παρουσιαστεί η Ρωσική Ομοσπονδία ως συνέχεια της. Στη συνέχεια αποδέχτηκε η ιδέα να επιτραπεί στη Γερμανία να έχει τη δική της πολιτική. Τέλος, εξετάστηκε η επέκταση της Συμμαχίας στον Ειρηνικό ώστε να “γίνεται ανάσχεση” της Κίνας, γεγονός που μόλις επιβεβαιώθηκε.

Οι τρέχουσες προσβολές δίνουν μια κακή εικόνα της Συμμαχίας, αλλά αντιστοιχούν στην επιστροφή της προαιώνιας γαλλο-γερμανικής αντιπαλότητας. Η Γαλλία προτίθεται να καταστεί μια πολύ μεγάλη δύναμη, τόσο χάρη στην ατομική βόμβα της όσο και χάρη στο ευρωπαϊκό υπερεθνικό κράτος, ενώ η Γερμανία δεν μπορεί να καταστεί πάλι στρατιωτική δύναμη χωρίς την πυρηνική προστασία του ΝΑΤΟ [ 3 ].

Αυτή η εκδοχή εκφράζεται σχετικά στη Συρία και το Σαχέλ. Στη Συρία, η Γαλλία γκρινιάζει για τη τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων μισθοφόρων του PKK/YPG, ενώ η Γερμανία προτείνει να αναπτύξει τα στρατεύματά της υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ. Κανένας από τους δύο δεν καταφέρνει να προχωρήσει, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμένουν οι μόνοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. 

Στο Σαχέλ, η Γαλλία αρχίζει να βρίσκει υπερβολικό για τον εαυτό της το βάρος της διατήρησης του status quo, ενώ η Γερμανία φέρεται να είναι έτοιμη να αυξήσει το μερίδιό της, αλλά αποκλειστικά υπό αμερικανική διοίκηση. Και πάλι εκεί, κανένα κράτος από τα δυο δεν καταφέρνει να προχωρήσει. Όλοι έχουν καταλάβει τι παίζεται πίσω από την αντιτρομοκρατική ρητορική: η διατήρηση των σημερινών κυβερνήσεων που επιτρέπουν την εκμετάλλευση των πόρων της περιοχής. Εδώ και πάλι, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μόνοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού και σκοπεύουν να επωφεληθούν πρώτες από αυτή την εκμετάλλευση.

Η καινοτομία είναι το πιθανό άνοιγμα του κινεζικού μετώπου. Θα περιελάμβανε τη μετατροπή της Ατλαντικής Συμμαχίας σε ” Ειρηνο-Ατλαντική Συμμαχία “. Σύμφωνα με μελέτες του Πενταγώνου, θα έπρεπε συνεπώς να ενταχθούν η Αυστραλία, η Ινδία και η Ιαπωνία για να περικυκλωθεί η Κίνα όπως έγινε με τη Ρωσία. Αυτή η διαδικασία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μια δεκαετία, μόλις ξεκίνησε με τη Σύνοδο Κορυφής του Λονδίνου.

Ήδη, η US PaCom, ήτοι η αμερικανική διοίκηση του Ειρηνικού, έχει μετονομαστεί από τον υπουργό Άμυνας Jim Mattis σε US IndoPaCom [ 4 ].

Στη συνέχεια, ο νέος υπουργός Άμυνας Mark Esper, ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo και ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Jens Stoltenberg πήγαν διακριτικά στο Σίδνεϊ στις αρχές Αυγούστου, για να ζυγίσουν τις αντιδράσεις των Αυστραλών ηγετών οι οποίοι βρέθηκαν πολύ τιμημένοι, αλλά και φοβισμένοι από την προοπτική να πρέπει να φιλοξενούν πυρηνικούς πυραύλους στο έδαφος τους [ 5 ]. 

Παρόμοιες επαφές έγιναν με την Ινδία και την Ιαπωνία, αλλά ήταν πολύ λιγότερο επιτυχείς. Περαιτέρω, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναθεώρησαν την πολιτική τους έναντι της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας, του Μυανμάρ, των Φιλιππίνων, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ για να φέρουν πιο κοντά τους αντίστοιχους στρατούς τους. Αυτά τα κράτη συνήθισαν να εργάζονται με το προσωπικό του Πενταγώνου, αλλά καθόλου μεταξύ τους.

Το Πεκίνο είχε συνειδητοποιήσει το 2014 ότι η προθυμία των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς  ήταν λιγότερο αντιρωσική και ππερισσότερο μια απειλή εναντίον της. Είναι πλέον προφανές ότι θα υπάρξει ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων των ΗΠΑ ολόγυρο της Κίνας και ότι θα ακολουθήσει το ΝΑΤΟ.

Για τους Κινέζους, είναι ένα βήμα προς τα πίσω, όταν στα τέλη του 19ου αιώνα οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν το «δόγμα της ανοιχτής πόρτας». Επρόκειτο για τη δημιουργία ενός συμφώνου μεταξύ των αποικιοκρατικών αυτοκρατοριών έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια μορφή ελεύθερου εμπορικού ανταγωνισμού μεταξύ τους και να εκμεταλλευτούν υπανάπτυκτες περιοχές αντί να κάνουν πόλεμο μεταξύ τους για να αρπάξουν ένα έδαφος. Δεδομένης της βιομηχανικής υπεροχής της, η Ουάσιγκτον ήταν σίγουρη ότι θα επικρατούσε. 

Για να συνεχίσει αυτή την επίθεση, ανέπτυξε έναν χαλαρωτικό λόγο. Υποστήριξε την “εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία” των χωρών όπου ήθελε να κάνει μπίζνες. Ενθάρρυνε τις τοπικές κυβερνήσεις, στο μέτρο που μόνο αυτές μπορούσαν να εγγυηθούν την εφαρμογή άνισων συνθηκών. Με αυτόν τον τρόπο, οι λαοί αυτοελέγχονταν προς όφελός της. Ο ψεύτικός χαρακτήρας των δηλώσεων αρχής των ΗΠΑ επαληθεύτηκε κατά τις ιαπωνικές επιθέσεις εναντίον της Κίνας: η Ουάσιγκτον υποστήριξε όλες τις ιαπωνικές απαιτήσεις και άφησε την Ανατολική Κίνα να διαμελιστεί.

Ήταν ακριβώς αυτή η εμπειρία μάχης εναντίον όλων των αποικιακών αυτοκρατοριών εναντίον της Κίνας – συμπεριλαμβανομένης της τσαρικής Ρωσίας – η οποία ώθησε τον πρόεδρο Ξι Τζίνπινγκ να προσεγγίζει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, επειδή η χώρα του γνώρισε την ίδια μορφή επίθεσης αργότερα: τα δύο κράτη γνωρίζουν στο αίμα τους ότι θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουν μία ημέρα ή την άλλη. 

Ωστόσο, το Πεντάγωνο έχει στοιχηματίσει ότι, μόλις έρθει ο κίνδυνος, η Μόσχα δεν θα υποστηρίξει το Πεκίνο, μια εκτίμηση ρίσκου που έγινε πριν από τους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους.

Η Κίνα δεν προβλέπει αυτόν τον πόλεμο με τους ίδιους όρους με το ΝΑΤΟ: σκοπεύει να μετακινήσει το πεδίο της μάχης στην σφαίρα του κυβερνοχώρου και να καταστρέψει τα όπλα της Διευρυμένης Συμμαχίας του Βορειοατλαντικού Συνασπισμού μέσω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο πριν να τα χρησιμοποιήσει.

Τον Οκτώβριο του 2011, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ξεκινούσε στο Foreign Policy την έκκληση της για  «την στροφή προς την Ασία” (pivot to Asia): Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να εγκαταλείψουν την Ευρώπη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή για να αναπτυχτούν στην  Άπω Ανατολή [ 6 ]. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Tom Donilon, εξήγησε το σχέδιο αυτό τον Μάρτιο του 2013 στην Asia Society  [ 7 ]. Περιέλαβε μεταξύ άλλων ένα διπλωματικό και χρηματοδοτικό πακέτο, το σχέδιο συμφωνίας εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού. 

Ωστόσο, πολύ γρήγορα το Πεντάγωνο διόρθωνε τη βολή: δεν επρόκειτο να εγκαταλειφθεί ένα μέρος του κόσμου για ένα άλλο, αλλά για εξάπλωση και στο ένα και στο άλλο. Ήταν η έννοια της «εξισορρόπησης» (rebalance), η μόνο συμβατή με τη συνέχιση του «ατελείωτου πόλεμου» ( war without end) στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Μη μπορώντας να πείσει, το Πεντάγωνο τερμάτισε απότομα τη συζήτηση επισημαίνοντας ότι ήταν αδύνατο, από δημοσιονομική άποψη, να διατηρηθούν τρία μέτωπα ταυτόχρονα [ 8 ]. Από τότε, το Πεντάγωνο έχει αποκτήσει μια μεγάλη ποσότητα όπλων τα οποία έχει αποθηκεύσει στον Ειρηνικό.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να σταματήσει αυτή την αυταπάτη, αποσύροντας τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δι-ειρηνική εταιρική σχέση μόλις ανέλαβε τον Λευκό Οίκο. Αλλά τίποτα δεν αλλάζει. Το Πεντάγωνο συνεχίζει αδιάκοπα την πορεία του και μόλις επέβαλε το όραμά του μετά από εννέα χρόνια κουβέντων.

Ενώ από γαλλικής άποψης, το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου», το Πεντάγωνο έχει αρχίσει τη μετατροπή του σε παγκόσμια οργάνωση. Όλα τα κράτη μέλη έχουν υπογράψει χωρίς να το σκεφτούν τη Δήλωση του Λονδίνου που αναφέρει: «Συνειδητοποιούμε  ότι η αυξανόμενη επιρροή και οι διεθνείς πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε από κοινού ως σύνολο, ως Συμμαχία” [ 9 ]. Η διαδικασία ξεκίνησε.

Τιερί Μεϊσάν

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά

Πηγή Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

[1] « Sommet de l’Otan : le parti de la guerre se renforce », par Manlio Dinucci, Traduction Marie-Ange Patrizio, Il Manifesto (Italie) , Réseau Voltaire, 7 décembre 2019.

[2] Whitehall, Peter Hennessy, The Free Press, 1989.

[3] « Έξι αντιφατικά σχέδια για τη παγκόσμια τάξη », του Τιερί Μεϊσάν, μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα),  Δίκτυο Βολταίρος, 19 novembre 2019.

[4] « L’US PaCom devient US IndoPaCom », Réseau Voltaire, 3 juin 2018.

[5] “Australia-US Ministerial Consultations (AUSMIN) 2019”, Voltaire Network, 4 August 2019.

[6] “America’s Pacific Century”, Hillary Clinton, Foreign Policy, October 11, 2011.

[7] “The United States and the Asia-Pacific in 2013”, by Tom Donilon, Voltaire Network, 11 March 2013.

[8] “DoD Official : Asia Pivot ‘Can’t Happen’ Due to Budget Pressures”, Defense News, March 4, 2014.

[9] « Déclaration de Londres », Réseau Voltaire, 4 décembre 2019

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιώργος Αϋφαντής: Στείλτε Patriot στην Κύπρο!

Δεν είμαι με τους μουλάδες, αλλά ούτε με τους κυρίους με τα κοτσιδάκια είμαι με τη χώρα μου και θέλω να έχουμε καλές σχέσεις εξίσου με Ιράν και Ισραήλ γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή από την Τουρκία και χρειάζεται φίλους και συμμάχους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιώργος Αϋφαντής: Δεν είμαι με τους μουλάδες, αλλά ούτε με τους κυρίους με τα κοτσιδάκια είμαι με τη χώρα μου και θέλω να έχουμε καλές σχέσεις εξίσου με Ιράν και Ισραήλ γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή από την Τουρκία και χρειάζεται φίλους και συμμάχους.

Θα μπούμε σε διαδικασία επέκτασης του πολέμου! Το Ιράν δεν έχει ηθικό πρόβλημα να πλήξει την Ευρώπη. Τί θα κάνει το ΝΑΤΟ; Θα μας πλήξουν με τρομοκρατικές ενέργειες αλλά και με πυραύλους στην Κύπρο. Πρέπει να αμυνθούμε στην Κύπρο. Να πάρουμε τη συστοιχία Patriot από τη Σαουδική Αραβία και να τα πάμε στη Μεγαλόνησο.

Ο πρέσβυς ε.τ Γιώργος Αϋφαντής έχει υπηρετήσει στην Τεχεράνη. Γνωρίζει το Ιράν, την κοινωνία του, τις αντιστάσεις των πολιτών του και φυσικά τη λογική και τη νοοτροπία της ηγεσίας του. Γι΄ αυτό και όσα λέει για τα γεγονότα έχουν βαρύνουσα σημασία.

«Το Ισραήλ θα νοσταλγήσει τον Νασράλα», λέει ο κ.Αυφαντής ,θέλοντας να εξηγήσει γιατί η στρατηγική του Τελ Αβίβ και των ΗΠΑ είναι εκ των πραγμάτων αδιέξοδη. Ότι και όσους να εξοντώσει το Ισραήλ, η «Λερναία Ύδρα» της αντίστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής «τρέφεται» από την ιστορία.

Ο πρέσβυς ε.τ εκφράζει τις ανησυχίες του για την στοχοποίηση Ελλάδας και Κύπρου από τα ιρανικά όπλα. Ασκεί κριτική για τα τραγικά λάθη που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Πως επηρεάζουν οι εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής την Ελλάδα;

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

1.-Η θέση αρχής που διαμορφώνει τις παρακάτω απόψεις είναι, κατ αρχάς, ανθρωπιστική.

2.- Η δεύτερη θέση είναι το συμφέρον της χώρας μας. Κυρίως η επιβίωσή της που απειλείται. Η γεωπολιτική, δηλαδή, της περιοχής. Ακόμη και όταν επιδιώκουμε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν το κάνουμε ιδεοληπτικά. Αναζητούμε το πλαίσιο που θα μπορούσε να μειώσει την απειλή αφανισμού μας. Δεν παραβλέπονται ούτε οι ιστορικές αμαρτίες της ούτε η επιθετικότητά της. Αλλά με κάποιους που ταιριάζουμε περισσότερο πρέπει να συμβιώσουμε.

Με αυτά ως δεδομένα ιδού μια μικρή ανάλυση των δύο πολέμων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

3.-Στο παλαιστινιακό η θέση μου είναι δύο κράτη στα σύνορα του 67. Δεν είμαι, δηλαδή, ούτε κατά της ύπαρξης του Ισραήλ, ούτε υπερ της εξάλειψης των παλαιστινίων.
Παρά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν δεν πίστεψα ποτέ πως είτε η μια πλευρά είτε η άλλη ήθελε πραγματικά λύση δύο κρατών.
Η λύση αυτή τωρα εξέλειπε. Το Ισραήλ φαίνεται να κέρδισε την τελευταία αντιπαράθεση αλλά είναι και αιχμάλωτο της νίκης του. Τι θα κάνει με τους Παλαιστίνιους; Όσους και να σκοτώσει, όποια εθνοκάθαρση ή γενοκτονία και να πραγματοποιήσει, δεν θα μπορέσει να τους εξαφανίσει όλους. Αυτό δείχνει η ιστορία των εθνοκαθάρσεων.
Πιστεύω πως η θέση του ήταν ένα ενιαίο κράτος στο οποίο με κάποια μορφή θα συνυπήρχαν και οι παλαιστίνιοι. Σήμερα θα προβληματίζεται και το ίδιο το Ισραήλ αν μια τέτοια λύση είναι βιώσιμη. Έχει προκαλέσει τέτοια τραγωδία στο εσωτερικό τους που δύσκολα θα βρει και μορφή συνύπαρξης και αξιόπιστη και ικανή διοίκηση των παλαιστινίων.

3.-Η ενέργεια της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν ήταν, απλώς, αδικαιολόγητη. Ήταν απάνθρωπη, καταστροφική και τρομοκρατική. Τρομοκρατία είναι κάθε ενέργεια που καταφέρεται κατά των πολιτών. Η αντίδραση του Ισραήλ ως ένα σημείο ήταν δικαιολογημένη. Το Ισραήλ ξεπέρασε εκείνο τη σημείο κατά πολύ και σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων. Πρόκειται για πολιτική εθνοκάθαρσης. Το Ισραήλ είναι κατηγορούμενο στο Διεθνές Δικαστήριο για γενοκτονία. Και το ίδιο ως χώρα και η ηγεσία του δεν θα αποφύγουν το κατηγορητήριο μετά τον πόλεμο, ανεξαρτήτως εκβάσεως.
Είμαι αντίθετος στην πολιτική αυτή του Ισραήλ. Πολλοί απο την ελληνική κοινή γνώμη δικαιολογούν τις ενέργειές του παρόλο που αντιτίθενται σε αυτήν την πολιτική του επιφανείς Εβραίοι και στο Ισραήλ και ανα τον κόσμο. Βασιλικότεροι του βασιλέως, δηλαδή;

4.-Η γεωπολιτική διάσταση γίνεται περίπλοκη. Το Ισραήλ αυτήν την στιγμή φαίνεται να εξόντωσε τους αντιάλους του (Χαμάς, Χεζμπολάχ) και εκμηδένισε το γεωπολιτικό εκτόπισμα του Ιράν. Η γεωπολιτική έκλειψη του Ιράν δημιουργεί κενό στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής. Το Ιράν ήταν ο μόνος πόλος που είχε εξ ορισμού γεωπολιτικές αντιθέσεις με την Τουρκία και μπορούσε να τις διεκδικήσει. Το Ισραήλ φαίνεται, επίσης, ότι μπορεί να προβάλλει ενεργά σκληρή ισχύ που το καθιστά περιφερειακή δύναμη αλλά την ισχύ του, λόγω μειωμένου, αριθμητικά, ανθρώπινου δυναμικού την κρατά για τον εαυτό του. Για την περίπτωση που διακινδυνεύσει. Με την αποδυνάμωση του Ιράν και με την στάση του Ισραήλ όπως περιγράφηκε παραπάνω η Τουρκία εμφανίζεται ως η μόνη περιφερειακή δύναμη. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική για την Ελλάδα δεδομένου ότι ο μόνος κίνδυνος εναντίον της ακεραιότητας και των συμφερόντων της προέρχεται απο την Τουρκία.

5.-Το Ισραήλ θα συνεχίσει την αντιπαράθεση με το Ιράν αλλά όχι και με την Τουρκία. Οι δεσμοί Τουρκίας -Εβραίων είναι παλαιοί και στέρεοι. Δεν χαλούν για συγκυριακούς λόγους του Ερντογάν. Ο Νετανιάχου παρουσίασε στον ΟΗΕ δύο χάρτες. Τις χώρες της κόλασης και τις χώρες του καλού. Δεν περιέλαβε σε κανέναν απο τους δύο την Τουρκία. Αφήνει περιθώρια συνεννόησης. Αν λάβει κανείς υόψη του την δουλική στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Αγκυρα, το Ισραήλ μετά τον πόλεμο θα επιδιώξει αποκατάσταση των σχέσεών του με την Τουρκία.

6.-Παρά την γεωπολιτική απομείωση του Ιράν η περιοχή δεν θα ηρεμήσει. Ένοπλα κινήματα θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες διότι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν απευθείας με τις κρατικές δυνάμεις. Αυτή θα είναι μια συνεχής αιμοραγία για το Ισραήλ. Μια συνεχής, καθημερινή, αγωνία με σημαντικές επιπτώσεις.

7.-Οι ΗΠΑ μετά τους δύο εν εξελίξει πολέμους θα αποχωρήσουν απο την περιοχή. Θα αφήσουν πληρεξουσίους. Θα συνδιαμορφώσουν ΗΠΑ και Ισραήλ ένα νέο περιβάλλον στην περιοχή; Μια νέα ισορροπία; Ευνοϊκή για το Ισραήλ θα ήταν η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Με τους Κούρδους οι σχέσεις τους δεν είναι, απλώς, καλές. Βοηθιούνται στους μεσανατολικούς πολέμους και αναταραχές. Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή αν αντιδράσει-που θα αντιδράσει- η Τουρκία;

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

8.-Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν αν είχαν-που δεν έχουν εδώ και μια τριακονταετία- πολιτική ηγεσία να αποκτήσουν γεωπολιτικό βάρος και να επηρεάσουν την πλάστιγγα. Αυτήν την στιγμή κανείς δεν υπολογίζει σε τίποτα την Αθήνα. Η Ελλάδα είναι ένα σύνολο που, απλώς, καταναλώνει τον χρόνο. Είναι παρατηρητής των εξελίξεων και περιμένει παθητικά τις συνέπειες που θα υποστεί.

Αντιπολίτευση δεν έχει, ανθρώπινο δυναμικό που να φιλοδοξεί να διοικήσει την χώρα, επίσης, δεν έχει και ο πρωθυπουργός της έχει την αρχή πως το παγκόσμιο συμφέρον είναι σημαντικότερο απο το τοπικό [εθνικό], ενδιαφέρεται για την παγκόσμια διακυβέρνηση και εκφράζει την ικανοποίησή του που η ελληνική κοινωνία μεταβάλλεται σε πολυπολιτισμική.

Με τις θέσεις αυτές η πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί αλλά ο πρωθυπουργός και το κόμμα του απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης, έστω και της σχετικής πλειοψηφίας.

Η χώρα δεν διαθέτει σοβαρή αστική τάξη, ούτε πνευματική. Και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στριμώχνονται ποιος θα πάρει την μεγαλύτερη μερίδα από τον κρατικό κορβανά.

Η χώρα, μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ από τις αρχές του 80, είναι σε όλα πίσω. Λειτουργεί με τη λογική της αρχαίας πόλης κράτους με τις αποικίες της, [έχει καταντήσει αθηναϊκή αποικία], η ηγεσία της ενδιαφέρεται μόνο πως θα μοιράσει τα ιμάτιά της και η ελεύθερη πτώση επιταχύνεται. Ελλάδα που να λαμβάνεται υπόψη δεν υπάρχει.

Κάνει θελήματα μήπως και πάρει το φιλοδώρημά της. Το υπουργείο εξωτερικών ανύπαρκτο από όλες τις απόψεις και για το υπουργείο άμυνας ας μιλήσουν αρμοδιότεροι. Όσοι πέρασαν από υψηλές θέσεις του έχουν ευθύνες σε μια ενδεχόμενη τραγωδία [που δεν είναι εκτός ορίζοντα].

Στο ΥΠΕΞ ένας ικανός ακαδημαϊκός αλλά απαράδεκτος υπουργός διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ελληνικών υποχωρήσεων με διατυπώσεις και μεθοδεύσεις που δεν θα γίνουν αντιληπτές απο την κοινή γνώμη και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για συνομιλίες για το Αιγαίο. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο Μητσοτάκης του υποσχέθηκε να λύσει τα προβλήματα του Αιγαίου. Ο Μητσοτάκης διαλαλεί ότι οι θέσεις του είναι οι εδώ και χρόνια ελληνικές (η μόνη διαφορά είναι η επίλυση του θέματος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) αλλά η ανυποχώρητη θέση της Άγκυρας είναι πως υπάρχει πληθώρα άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν. Πως θα λύσει τα προβλήματα ο κ. Μητσοτάκης; Δεν πρόκειται να το μάθουμε πριν το παραπέντε. Ακόμη και οι παραχωρήσεις (αν γίνουν) θα περάσουν από τα ΜΜΕ και τους κομματικούς οπαδούς ως επιτυχία.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

9.-Οι Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν την Ουκρανία και την Ευρώπη σε έναν καταστροφικό και ατελείωτο πόλεμο του οποίου οι συνέπειες ήταν θετικές για τις ΗΠΑ, αρνητικές για την Ευρώπη και τραγικές για την Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα ενέργεια. Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν εισβολές, όποια και αν είναι η αιτία.

Η επιδίωξη των ΗΠΑ και στον πόλεμο αυτό και στον πόλεμο τη Μέσης Ανατολής είναι η αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στον χώρο Ευρώπη- Μέση Ανατολή με στόχο τον έλεγχο της περιοχής από ταυτισμένες με την Ουάσιγκτον δυνάμεις. Μια νέα Ευρώπη με δική της άμυνα, εντός του ΝΑΤΟ, και δική της εξωτερική πολιτική που θα επηρεάζεται από τις ΗΠΑ είναι υπο διαμόρφωση, όπως και μια νέα δυναμική στο μεσανατολικό χώρο, φιλική, επίσης, προς τις ΗΠΑ.

Στη νέα Μέση Ανατολή η Τουρκία είναι απαραίτητη για τις ΗΠΑ αλλά όλα δείχνουν πως η Τουρκία έγειρε ανατολικά.
Στην Ευρώπη η αμερικανική πολιτική δεν διακυβεύεται αλλά στη Μέση Ανατολή ο παράγων Τουρκία και η επιρροή Ρωσίας και Κίνας είναι υπολογίσιμες παράμετροι.

Η επίδειξη στον ΟΗΕ από τον Νετανιάχου χάρτη της εμπορικής και ενεργειακής διαδρομής που σχεδιάζεται, από Ινδία στην Ευρώπη μέσω χωρών της Μέσης Ανατολής, της Κύπρου και της Ελλάδας δείχνει τις αμερικανικές επιδιώξεις και μερικοί διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως η τελευταία μεσανατολική κρίση έχει ως αιτία τον χάρτη αυτό. Ο χάρτης δεν περιλαμβάνει ούτε το Ιράν, ούτε την Τουρκία.

Πριν μερικά χρόνια ο χάρτης της Μεγάλης Μέσης Ανατολής πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη η οποία δεν είχε την κατάληξη που επεδίωκαν οι ΗΠΑ. Ο άξονας IMEK (Ινδία Μέση Ανατολή, Κύπρος, Ελλάδα, Ευρώπη) επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνέχεια εκείνης της επιδίωξης για να διαμορφώσει το τελικό σκηνικό.

Ούτε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ούτε στο Μαξίμου μπορούν κάτι να κάνουν για όλα αυτά. Απαιτούν βαθιά γνώση και λεπτούς χειρισμούς, ικανότητες για τις οποίες δεν διακρίνονται.

Ας βελτιώσουν, τουλάχιστον, τις σχέσεις τους με την Εκκλησία και αα αρχίσουν να προσεύχονται και να επικαλούνται τη βοήθεια του πανάγαθου ο οποίος, επανειλημμένως, έχει δηλώσει ότι είναι Έλληνας.

Τουλάχιστον ας κρατήσουν ζωντανό και προσφιλές το όνομα Ελλάδα που από τα ελληνιστικά χρόνια κυριαρχεί στην περιοχή. Οι πολιτικοί ερασιτέχνες των Αθηνών το έχουν αμαυρώσει.

Συνέχεια ανάγνωσης

Λάζαρος Καμπουρίδης

Έτσι λειτουργεί ο μηχανισμός προπαγάνδας της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

TAYFUN: Τον Οκτώβριο του 2022, τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς TAYFUN είναι έτοιμος για παράδοση στις ΤΕΔ κάνοντας μάλιστα και επίδειξη με σχετικό “ελλειμματικό” βίντεο εκτόξευσης στη Μαύρη Θάλασσα.

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Ακολούθησαν οι απειλές από Ερντογάν ότι ο TAYFUN μπορεί να πλήξει και την Αθήνα.

Στις 29 Μαϊου 2023, ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας κατασκευής πυραύλων Roketsan, Μ. Ικιντζί, δήλωσε ότι ο TAYFUN έχει τεθεί στη γραμμή παραγωγής.

Σήμερα, ο Τούρκος ειδικός σε θέματα Άμυνας Τ. Ογούζ δήλωσε ότι, ο TAYFUN πέρασε με επιτυχία τα τεστ βολής και ΘΑ εισαχθεί στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με λίγα λόγια, αυτός μας είπε ότι, ο TAYFUN εδώ και μία διετία υπόκειται σε τεστ δοκιμών και δεν είναι ακόμα επιχειρησιακά έτοιμος.

Δηλαδή, πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Τον Οκτώβριο του 2022, είχα παρουσιάσει σχετική ανάλυση και τόνιζα ότι ο TAYFUN δεν είναι έτοιμος αλλά οι «παπαγάλοι» που μας μεταφέρουν καθημερινά ειδήσεις από την Τουρκία ισχυριζόταν το αντίθετο καθώς επαναλάμβαναν τους ψεύτικος ισχυρισμούς των Τούρκων περί επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυραύλου.

Βλέπετε τότε η υβριδική πίεση της Τουρκίας έπρεπε να περάσει στο μυαλό του κάθε Έλληνα με σκοπό την τρομοκράτησή του για να πειστούμε ότι, η τουρκική πολεμική μηχανή είναι πανίσχυρη, ότι δεν έχει καμία τύχη η Ελληνική Άμυνα ώστε να θεωρηθεί μονόδρομος η διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Επιτέλους, να μπει ένα φίλτρο στις προπαγανδιστικές ειδήσεις που φτάνουν καθημερινά από την Τουρκία και στοχεύουν στην ψυχολογία του Έλληνα πολίτη.

Πρέπει να ιδρυθεί μία Διεύθυνση αντίστοιχη με την τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας για την διαχείριση της επικοινωνίας, δηλαδή των μηνυμάτων επιρροής που φτάνουν στην Ελλάδα αλλά και την κεντρική διαχείριση των μηνυμάτων που θα πρέπει να δημοσιεύονται από τα ελληνικά ΜΜΕ επί εθνικών θεμάτων για το Εθνικό μας Συμφέρον.

Σημείωση Geopolitico: Τα λόγια του Ερντογάν για τους Tayfun

Οι συγκεκριμένες απειλές του Ερντογάν εξαπολύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022. Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας «τρομάζει» την Αθήνα και υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα», ανέφερε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Σαμψούντα.

«Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε εξοπλισμό από την Αμερική και να τον τοποθετήσετε στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα παραμείνει θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.

Λίγες εβδομάδες πριν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Haber, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η εκτόξευση του πυραύλου Tayfun προκάλεσε «πανικό» στους Έλληνες καθώς και ότι «θα αυξηθεί η εμβέλειά του σε περισσότερο από 561 χιλιόμετρα».

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Κι εμείς απαντάμε με τα έργα μας. Αντί να παράγουμε λόγια, παράγουμε έργα. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις», είχε αναφέρει.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει πως «τώρα έχουμε και τους Tayfun μας. Και αυτά γίνονται πλέον (προειδοποιητικά) σημάδια σε κάποια μέρη. Και τα παρακολουθούν με ευχαρίστηση (σ.σ. ειρωνεία). Και τώρα προσπαθούμε να τα πάμε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο αυτά».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή