Ακολουθήστε μας

Τύπος

Μας δουλεύει ψιλό γαζί ο Σημίτης – Ο πρωθυπουργός των Ιμίων και του φιάσκο με τον Οτζαλά γράφει για τα ελληνοτουρκικά

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο κ. Σημίτης θυμάται τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι το 1999 όπου έγινε το πρώτο βήμα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό και τη ΝΔ για τις μετέπειτα εξελίξεις. Ειδικά για τους χειρισμούς στη Σύνοδο Κορυφής του 2004

ίσθηση και έντονες συζητήσεις προκάλεσε το άρθρο – παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μέσα από τις σελίδες των «ΝΕΩΝ» του Σαββατοκύριακου.

Ο κ. Σημίτης θυμάται τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι το 1999 όπου έγινε το πρώτο βήμα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό και τη ΝΔ για τις μετέπειτα εξελίξεις. Ειδικά για τους χειρισμούς στη Σύνοδο Κορυφής του 2004

Επιστρέφει το «Point system» για τους παραβάτες οδηγούς
«Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (2004) αποφασίστηκε η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας παρόλο που δεν είχε τακτοποιήσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση, αν και είχε τη δυνατότητα, δεν πρόβαλε την ένσταση για την έλλειψη ανταπόκρισης της Τουρκίας στον όρο που είχε τεθεί στο Ελσίνκι -και αφορούσε την ύπαρξη διαφορών σχετικά με την έκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αντίθετα, επεσήμανε, ότι «οι ασφυκτικοί χρονικοί περιορισμοί δεν βοηθούν»», γράφει ο πρώην πρωθυπουργός.

Τίτλος στην πρώτη σελίδα των «ΝΕΩΝ» ήταν: «Καταπέλτης ο Κώστας Σημίτης για τα ελληνοτουρκικά – Για όλα φταίει ο Καραμανλής»

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να μη συμφωνεί με τον τίτλο τονίζοντας ότι προσωπικοί χαρακτηρισμοί για πολιτικούς «μου ήταν πάντα ξένοι».
«Το σημερινό μου άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έχει τίτλο ‘’μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε’’ και αναφέρεται στη συμφωνία του Ελσίνκι. Προσωπικοί χαρακτηρισμοί για πολιτικούς, όπως εκείνος που αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, μου ήταν πάντα ξένοι», δηλώνει ο κ. Σημίτης.

Η ουσία πάντως μένει και δεν είναι άλλη από τη σφοδρή κριτική που ασκείται στον Κ. Καραμανλή για τους χειρισμούς του. Και για το γεγονός ότι μπλόκαρε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δεν σχολίασε το άρθρο σημείωσε ωστόσο ότι η ευθύνη για το ότι η Τουρκία δεν μπήκε στην ΕΕ, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στη γείτονα.

Συμφωνεί η Φώφη
Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά συντάχθηκε πλήρως με την τοποθέτηση του κ. Σημίτη και άσκησε με τη σειρά της κριτική στους χειρισμούς του Κώστα Καραμανλή το 2004.

«Ήταν κορυφαία στιγμή το Ελσίνκι το 1999, 20 χρόνια πριν, όπου η Ελλάδα, με τον Κώστα Σημίτη πρωθυπουργό και τον Γιώργο Παπανδρέου, υπουργό εξωτερικών, έδωσε το πράσινο φως να πάρει η Τουρκία καθεστώς «υπό ένταξη χώρας», με την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η διαφορά μας θα επιλυθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Έναν όρο, τον οποίο απεμπόλησε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 και επέτρεψε να προχωρήσει η έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας. Χάθηκε έτσι μια ευκαιρία να πιεστεί η Τουρκία και να ρυθμιστεί το θέμα της υφαλοκριπίδας, το οποίο δυστυχώς το επαναφέρει κατά καιρούς προκαλώντας συνεχείς εντάσεις», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Ολόκληρο το άρθρο του Κώστα Σημίτη έχει ως εξής:
Το 1999, όταν πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι η τακτική Σύνοδος Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ενωση των 15 κρατών βρισκόταν σε μία μεταβατική φάση. Επιχειρούσε να θέσει σε παράλληλη τροχιά τη διεύρυνση και την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση. Ηταν η χρονιά που κυκλοφόρησε το ευρώ, αποδεικνύοντας την πρόοδο της Ενωσης. Το επόμενο βήμα, η διεύρυνση είχε ήδη αποφασιστεί, αλλά δεν είχε προσδιοριστεί η διαδικασία προσχώρησης των νέων μελών. Επίσης είχε συμφωνηθεί η «ατζέντα 2000», η διαδικασία χρηματοδότησης της διεύρυνσης και η χρηματική ενίσχυση διαφόρων κρατών της Ενωσης, που παρουσίαζαν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως η Ελλάδα.

Στις διαβουλεύσεις για τη διαδικασία που θα εφαρμοζόταν για τη διεύρυνση, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε δύο κρίσιμα θέματα. Αφορούσαν: α) την υπέρβαση της άποψης που επικρατούσε στην Ενωση, ότι η λύση Κυπριακού είναι προϋπόθεση για την κυπριακή ένταξη και β) την άποψη των περισσοτέρων χωρών, πως η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα έπρεπε να συμβαδίζει με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η Ελλάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να μεταπείσει τα μέλη της ΕΕ και να γίνει αποδεκτή η δική της στρατηγική. Η «στρατηγική του Ελσίνκι» περιελάμβανε ένα ενιαίο σύνολο ρυθμίσεων οι οποίες αφορούσαν την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ευρωτουρκική πορεία.

Κατ’ αρχάς επιδιώκαμε, η Ελλάδα να υποστηρίξει δραστικά την κυπριακή υποψηφιότητα για ένταξη, η οποία έδειχνε να χωλαίνει. Στην Ενωση επικρατούσε η αντίληψη, ότι η Κύπρος δεν μπορούσε να ενταχθεί χωρίς προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος, δηλαδή πριν από την επανένωση του νησιού. Επίσης θέλαμε, η Ευρωπαϊκή Ενωση να εμπλακεί στην επίλυση των ελληνοτουρκικών εκκρεμοτήτων – ως άμεσα ενδιαφερόμενη – διευκολύνοντας έτσι, ανάμεσα στα άλλα, και τη συνεπή εφαρμογή όσων θα συμφωνούσαμε. Με άλλα λόγια, η «κοινοτικοποίηση» των ελληνοτουρκικών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα αξιόπιστο και, κυρίως αποτελεσματικό υποκατάστατο στη μέχρι τότε πολιτική των συνεχών βέτο κατά της ένταξης της Τουρκίας που, σε κάθε περίπτωση, είχε εξαντλήσει τις δυνατότητές της.
Ο στόχος της στρατηγικής μας ήταν σαφής. Οι ενστάσεις μας για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και ειδικότερα για την αναβάθμισή της ως υποψήφιας χώρας θα αίρονταν, εφόσον θα διασφαλίζονταν δύο όροι: α) Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα καθοριζόταν ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, και β) θα κατοχυρωνόταν η προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο για την οριοθέτηση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, σε συγκεκριμένο ορατό χρονικό ορίζοντα.

Το Ελσίνκι μας υποδέχτηκε χιονισμένο, οι δρόμοι παγωμένοι, τα παράθυρα στολισμένα με τα παραδοσιακά λευκά χριστουγεννιάτικα κεριά. Η συνάντηση με τη φινλανδική προεδρία έγινε το μεσημέρι της παραμονής της Συνόδου.

Το κείμενο που μας παρουσίασαν, ως αποτέλεσμα και των συνεννοήσεων με τους εταίρους, απείχε θεαματικά από το κείμενο των θέσεών μας. Αοριστολογίες που σε τίποτα δεν δέσμευαν και σε τίποτε δεν οδηγούσαν. Το απορρίψαμε αμέσως.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνήλθε στις 10 Δεκεμβρίου 1999. Ξεκίνησε με θέμα τη διεύρυνση της Ενωσης και την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Δήλωσα ότι αδυνατώ να συναινέσω στην υποψηφιότητα της Τουρκίας, αν δεν αντιμετωπιστεί θετικά και η υποψηφιότητα της Κύπρου. Το Συμβούλιο, μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, διακόπηκε. Εγιναν διαδοχικές τριμερείς συνεννοήσεις με την Προεδρία και τους συναδέλφους μας για να διατυπωθεί μια γενικά αποδεκτή απόφαση. Αισθάνθηκα ότι βαθμιαία το κλίμα άλλαζε.

Οι αντιρρήσεις στηρίζονταν στο επιχείρημα, ότι οι Τούρκοι δεν δέχονται τη λύση του Κυπριακού.

Η Προεδρία βρισκόταν διαρκώς σε επαφή με την τουρκική αντιπροσωπεία και την Αγκυρα, ενώ το Συμβούλιο είχε αρχίσει να ενοχλείται από την άτεγκτη στάση τους. Με μεγάλη προσπάθεια, στην οποία συνέβαλε καθοριστικά ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας κ. Σολάνα, επιτύχαμε στο τέλος τους σκοπούς μας. Οι δύο κρίσιμες ρυθμίσεις έγιναν αποδεκτές.

Τα 15 κράτη-μέλη συμφώνησαν να αναγνωρισθεί η Τουρκία ως υποψήφια χώρα. Θα έπρεπε σε εύλογο χρονικό διάστημα, να επιλύσει τις τυχόν συνοριακές ή άλλες διαφορές της με τα κράτη μέλη στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης – εφόσον δεν επερχόταν συμφωνία σε εκκρεμείς διαφορές.

Προς περαιτέρω αποσαφήνιση, εξάλλου, στα συμπεράσματα Συνόδου σημειώθηκε ότι «το αργότερο το 2004» οι 15 ηγέτες θα επανεξέταζαν την κατάσταση για να εγκρίνουν την εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Αν δεν είχαν επιλυθεί οι εκκρεμείς διαφορές, θα προωθούσαν την επίλυσή τους μέσω του ∆ιεθνούς ∆ικαστηρίου.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο πείσαμε τους εταίρους μας, ότι η προϋπόθεση λύσης του Κυπριακού, που πρότειναν ως αφετηριακό σημείο ενταξιακής πορείας της Κύπρου, καθιστούσε τον πρόεδρο της «Βόρειας Κύπρου» Ρ. Ντενκτάς κυρίαρχο των εξελίξεων. Θα μπορούσε στο εξής να διαπραγματεύεται εκβιαστικά απέναντι στην Ενωση και στην Ελλάδα, αφού θα κρατούσε στα χέρια του το κλειδί της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Οι 14 εταίροι μας αποδέχθηκαν τον συλλογισμό μας.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου σημειώθηκε, ότι «εάν μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Κύπρου δεν έχει επιτευχθεί λύση (στο Κυπριακό), η απόφαση του Συμβουλίου όσον αφορά την προσχώρηση θα ληφθεί χωρίς το ανωτέρω να αποτελεί προϋπόθεση». Η Τουρκία εξοργίστηκε με την απόφαση στο Ελσίνκι. Γι’ αυτό και ο κ. Σολάνα μετέβη αμέσως στην Αγκυρα για να καθησυχάσει την τουρκική ηγεσία – το οποίο και πέτυχε.

Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με άλλες δέκα χώρες την 1η Μαΐου 2004. Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης έγινε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2003 όταν η Ελλάδα προήδρευε του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το 2004 όταν πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την απόφαση του Ελσίνκι, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για να αποφασισθεί η έναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία, την Ελλάδα εκπροσωπούσε ο νέος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αποφασίστηκε η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας παρ’ όλο που δεν είχε τακτοποιήσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση, αν και είχε τη δυνατότητα, δεν πρόβαλε την ένσταση για την έλλειψη ανταπόκρισης της Τουρκίας στον όρο που είχε τεθεί στο Ελσίνκι – και αφορούσε την ύπαρξη διαφορών σχετικά με την έκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αντίθετα επεσήμανε, ότι «οι ασφυκτικοί χρονικοί περιορισμοί δεν βοηθούν». Απεδέχθη έτσι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με ανεπίλυτες τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως προς τα όρια των υφαλοκρηπίδων και των αιγιαλίτιδων ζωνών τους.

Ισως σήμερα με την εμπειρία των εξελίξεων στην Τουρκία προβληθεί το επιχείρημα, ότι ο Ερντογάν δεν θα δεχόταν ποτέ την παραπομπή των υφισταμένων διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αδιαφορώντας για την ένταξη της Τουρκίας. Ομως το 2004, ο Ερντογάν δεν υποστήριζε ακόμη τις απόψεις για μια Τουρκία διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία έχει δικαιώματα σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Τις απόψεις του αυτές πρόβαλε αργότερα ιδίως μετά το 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. Το 2004 επιθυμούσε ιδιαίτερα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι αναπτύχθηκε μια δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και οι αλλεπάλληλες διερευνητικές συνομιλίες για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων διαφορών. Αλλά και στις συζητήσεις αυτές η τότε νέα ελληνική κυβέρνηση τελικά δεν έδωσε συνέχεια. Το αποτέλεσμα της στάσης του 2004 είναι οι σημερινές απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας.

Συμπληρωματικά, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, η προσφυγή στη Χάγη δεν αποκλείει ούτε την ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, ούτε την πραγματοποίηση διερευνητικών συνομιλιών για την αντιμετώπιση των μεταξύ τους προβλημάτων. Είναι ένα μέσο για την ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τρόμος για τους δημοσιογράφους στο Πακιστάν! Συνεχίζονται οι δολοφονίες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πέντε δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στο Πακιστάν από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Επιμέλεια: ΧΑΚ

Τρόμος για τους δημοσιογράφους στο Πακιστάν, καθώς συνεχίζονται οι δολοφονίες ανθρώπων που εργάζονται στον Τύπο.  Τελευταίο θύμα είναι ένας δημοσιογράφος που εργαζόταν σε πρακτορείο ειδήσεων, ο οποίος σκοτώθηκε στην περιοχή Μαστούνγκ του Βελουχιστάν. Όπως αναφέρει η πακιστανική εφημερίδα «Dawn», ο Νισάρ Αχμέντ Λεχρί πυροβολήθηκε από ενόπλους ενώ κατευθυνόταν προς το σπίτι του. Η Αστυνομία έφτασε στο σημείο αφού έλαβε πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό και μετέφερε τη σορό στο Νοσοκομείο Nawab Raisani Memorial.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών, ο δημοριογράφος δολοφονήθηκε λόγω μιας φυλετικής σύγκρουσης για μια διαμάχη γης. Ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε: «Ερευνούμε το περιστατικό».

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Δημοσιογράφων του Πακιστάν (PFUJ) και η Ένωση Δημοσιογράφων του Μπαλουχιστάν (BUJ) καταδίκασαν έντονα τη δολοφονία του Νισάρ Αχμέντ Λεχρί και προέτρεψαν την κυβέρνηση να συλλάβει τους δολοφόνους του δημοσιογράφου.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις, ο πρόεδρος του PFUJ Afzal Butt, ο Γενικός Γραμματέας Αρσάντ Ανσαρί και ο πρόεδρος BUJ επέκρινε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Μπαλουχιστάν για προστασία των δημοσιογράφων, αναφέροντας τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στην περιοχή όλα αυτά τα χρόνια ως απόδειξη της αποτυχίας της.

Τόνισαν ότι η δολοφονία του Νισάρ Λεχρί ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως γραμματέας Τύπου της Λέσχης Τύπου Sarawan στο Μαστούνγκ, θα αυξήσει τον φόβο μεταξύ των Μέσων Ενημέρωσης στην επαρχία.

«Φαίνεται ότι τόσο οι απομακρυσμένες περιοχές του Βελουχιστάν όσο και οι κύριες πόλεις έχουν καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνες για το προσωπικό των Μέσων Ενημέρωσης», ανέφεραν και υπογράμμισαν, ότι το περιστατικό θα μπορούσε να είχε αποτραπεί εάν η κυβέρνηση συλλάμβανε και τιμωρούσε τους δράστες προηγούμενων δολοφονιών δημοσιογράφων.

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να συλλάβει όλους τους δολοφόνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται για τη δολοφονία του Λέχρι», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι δημοσιογραφικές ενώσεις.

Τον Αύγουστο η προηγούμενη δολοφονία δημοσιογράφου

Σημεωτέον, ότι τον περασμένο Αύγουστο, ένας ντόπιος δημοσιογράφος σκοτώθηκε στην περιοχή Γκοτκί στη Σίντ του Πακιστάν, όπως ανέφερε η Geo News, επικαλούμενη την αστυνομία. Οι ντόπιοι κατηγόρησαν τους ντακόιτς για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Μπαχάλ Γκούνιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεκρός δέχθηκε επίθεση ενώ εργαζόταν στα χωράφια του. Η αστυνομία είπε ότι η σορός του δημοσιογράφου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ubuaro της Ταλούκα και διεξάγεται έρευνα.

Η οικογένεια του Μπαχάλ Γκούνιο διαμαρτυρήθηκε έξω από το γραφείο του ανώτερου αρχηγού της αστυνομίας στο Μιρπούρ Μαθέλο και ζήτησε τη σύλληψη των υπόπτων.

Μιλώντας στο Geo News, ο ανήλικος γιος του εκλιπόντος δημοσιογράφου είπε ότι υπήρχε έχθρα μεταξύ του πατέρα του και ορισμένων μελών της κοινότητας. Ωστόσο, ο Γκούνιο σκοτώθηκε παρά τα ζητήματα που είχαν αποφασιστεί. Δήλωσε επίσης ότι οι αντίπαλοι είχαν επίσης βάλει στο στόχαστρο τον πατέρα του πριν από μερικά χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη το θέμα, ο επικεφαλής υπουργός της Σιντ Μουράντ Αλί Σαχ είχε εκδώσει διαταγές για την άμεση σύλληψη των υπευθύνων για τη δολοφονία, ανέφερε το Geo News. Διέταξε επίσης την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων κατά των δακοειδών στην παραποτάμια περιοχή.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, ο δημοσιογράφος Μαλίκ Χασάν Ζαΐμπ πυροβολήθηκε από άγνωστους δράστες στην περιοχή Nowshera του Khyber Pakhtunkhwa ενώ ταξίδευε με τον αδελφό του.

Στις 15 Μαΐου, ο Ασφάκ Αχμέντ Σιάλ από το Μουζαφαργκάρχ πυροβολήθηκε από δύο μοτοσικλετιστές. Ο Μουχαμάντ Σιντικέ Μενγκάλ από το Βελουχιστάν σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στις 3 Μαΐου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Τύπος

Ραγδαία μείωση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων για την παρακολούθηση των ειδήσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μεγάλο το έλλειμμα εμπιστοσύνης και για την δημοσιογραφία και τα ελληνικά ΜΜΕ

Οι παραπάνω διαπιστώσεις ασφαλώς και δεν αποτελούν εξαίρεση στον παγκόσμιο κανόνα και γενικότερη τάση, παρά μόνο ίσως στο μέγεθος των ποσοστών, τα οποία στην χώρα μας είναι σαφώς μεγαλύτερα σε σύγκριση τις υπόλοιπες χώρες που αξιολογούνται.

Σύμφωνα με συγκριτική παρατήρηση δεδομένων του 2022 και του 2024 του Ινστιτούτου Ρόιτερς της Οξφόρδης στο κομμάτι της παγκόσμιας έρευνας που αφορά στην Ελλάδα η πτώση είναι ραγδαία…

Παρατηρείται πτώση στο ενδιαφέρον για όλα τα είδη ειδήσεων. Στην πολιτική ειδησεογραφία το ενδιαφέρον διαμορφώθηκε φέτος στο 43% από 58% το 2022. Για τα νέα από τον κόσμο το ενδιαφέρον έπεσε στο 50% φέτος από 66% που ήταν πριν από δυο χρόνια.

Ως και στις ειδήσεις lifestyle η αποστροφή διαμορφώθηκε στο 79% το 2024 από 68% που ήταν το 2022. Ακόμα και για την ειδησεογραφία για την κλιματική αλλαγή η αδιαφορία διαμορφώθηκε στο 53% όταν δύο χρόνια πίσω ήταν στο 40%.

Μία πιθανή εξήγηση είναι η πτώση της εμπιστοσύνης στις ειδήσεις, όπως καταγράφεται σε αρκετές χώρες του δείγματος της έκθεσης του Ρόιτερς για τη Δημοσιογραφία.

Ωστόσο, στην Ελλάδα, η εμπιστοσύνη στις ειδήσεις βρίσκεται σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η πτώση στο ενδιαφέρον για τις ειδήσεις είναι σχετικά απότομη.

Μία άλλη εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές του ακαδημαϊκού ερευνητικού οργανισμού, που παρακολουθούν τις στάσεις και τις συμπεριφορές της κοινής γνώμης για τα ΜΜΕ και την ενημέρωση στην Ελλάδα, έχει να κάνει με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και γενικότερα με την αρχιτεκτονική των ψηφιακών μέσων.

Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως σημειώνεται, η πρωτοβουλία της Meta να ιεραρχήσει τις ειδήσεις ή τις συζητήσεις για την επικαιρότητα χαμηλά στον αλγόριθμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσής της (το Facebook, το Instagram ή το Threads).

Τα ΜΚΔ, αλλά και πλατφόρμες περιεχομένου όπως το Netflix, το Spotify ή το YouTubeέχουν αντικαταστήσει την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για μεγάλα κομμάτια του πληθυσμούκατάσταση που σημειώνεται και στο σκέλος της έρευνας του Ρόιτερς που αφορά στην ελληνική πραγματικότητα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Κίνα

Ο χειρότερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων και συγγραφέων στον κόσμο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Κίνα διπλασιάζει την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου

Καθώς ο κόσμος γιόρταζε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου, ανησυχητικές νέες αναφορές υπογραμμίζουν πώς η Κίνα παραμένει ο χειρότερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων και συγγραφέων στον κόσμο. Ο τελευταίος Παγκόσμιος Δείκτης για την Ελευθερία του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) κατέταξε την Κίνα κοντά στην τελευταία θέση στην 172η από τις 180 χώρες και περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα. Το καθεστώς στο Πεκίνο επισημάνθηκε και πάλι ως ο μεγαλύτερος κρατούμενος δημοσιογράφων παγκοσμίως, με πάνω από 100 φυλακισμένους σήμερα.

Η έκθεση RSF επέκρινε τις αυστηρές πολιτικές λογοκρισίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), δηλώνοντας ότι «συνεχίζει να ασκεί αυστηρό έλεγχο στα κανάλια πληροφόρησης, εφαρμόζοντας πολιτικές λογοκρισίας και επιτήρησης για τη ρύθμιση του διαδικτυακού περιεχομένου και τον περιορισμό της διάδοσης πληροφοριών που θεωρούνται ευαίσθητες ή αντίθετες με την κομματική γραμμή». Τόσο πολύ για να επιτρέπεται ένας ελεύθερος τύπος και ανοιχτός λόγος.

Αυτή η καταστολή της ελευθερίας του Τύπου φαίνεται να επιδεινώνεται, υπό την αυταρχική διακυβέρνηση του Xi Jinping. Η RSF σημείωσε ότι ενώ η αριθμητική κατάταξη της Κίνας αυξήθηκε ελαφρά σε σύγκριση με πέρυσι, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην επιδείνωση της κατάστασης σε άλλα έθνη όπως το Αφγανιστάν και όχι λόγω κάποιας θετικής μεταρρύθμισης από το Πεκίνο.

Η κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε επίσης οριακά, αλλά και πάλι, όχι λόγω σημαντικών βελτιώσεων. Η RSF εξήγησε ότι το χτύπημα του Χονγκ Κονγκ ήταν «παραπλανητικό», καθώς ο βαθμός ελευθερίας του έπεσε στην πραγματικότητα λόγω της δίωξης δημοσιογράφων βάσει του δρακόντειο «Νόμο Εθνικής Ασφάλειας» που επιβλήθηκε από το Πεκίνο το 2020 μετά από διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Μια νέα έκθεση από την PEN America διαπίστωσε ότι η Κίνα φυλάκισε περισσότερους από 100 συγγραφείς το 2023, τον υψηλότερο αριθμό από οποιαδήποτε χώρα. Μεταξύ των φυλακισμένων ήταν 50 διαδικτυακοί σχολιαστές που κατηγορήθηκαν για το παράλογα ασαφές «έγκλημα» της «επιλογής καυγάδων και πρόκλησης ταραχών» επειδή απλώς μοιράστηκαν απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κλίμακα αυτής της καταστολής κόβει την ανάσα και είναι απεχθής. Όπως είπε ο Καναδός δημοσιογράφος Sheng Xue, «Κανείς δεν ξέρει πόσοι δημοσιογράφοι στην Κίνα έχουν διωχθεί μέχρι θανάτου, πόσοι έχουν συλληφθεί κρυφά, καταδικαστεί, διώχθηκε και βασανίστηκε». Υπό τον πλήρη έλεγχο πληροφοριών του ΚΚΚ, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε την πραγματική έκταση αυτής της καταστολής.

Ο Κινέζος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λάι Τζιανπίνγκ εκτίμησε ευθαρσώς ότι η ελευθερία του Τύπου στην Κίνα αναμφισβήτητα «μειώνεται και επιδεινώνεται». Υποστηρίζει ότι η εντεινόμενη ασφυξία του ΚΚΚ στον λόγο και τον Τύπο προέρχεται από τις βαθύτερες ανασφάλειές του εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής. Φοβούμενος ότι η αυταρχική του λαβή στην εξουσία μπορεί να γλιστρήσει, το κόμμα καταφεύγει σε όλο και πιο δρακόντεια μέτρα για να καταπνίξει τη διαφωνία.

Αυτή η σκόπιμη και συστηματική εξάλειψη της ελευθερίας του Τύπου αντιπροσωπεύει μια βαθιά απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ανοιχτό λόγο και τις δημοκρατικές αξίες. Όταν η ελεύθερη ροή πληροφοριών και η ελευθερία της έκφρασης ποινικοποιούνται, δίνει τη δυνατότητα στη διαφθορά, την κατάχρηση εξουσίας και τις φρικαλεότητες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επιμείνουν ανεξέλεγκτα και ακαταλόγιστα πίσω από ένα αδιαπέραστο πέπλο λογοκρισίας.

Η επίθεση του Πεκίνου σε δημοσιογράφους και συγγραφείς είναι επίθεση στην ίδια την αλήθεια. Φιμώνοντας τους επικριτές και τις ανεξάρτητες φωνές, το καθεστώς του ΚΚΚ μπορεί να διαδώσει τη δική του παραμορφωμένη αφήγηση και την οργουελική εναλλακτική πραγματικότητα χωρίς αμφισβήτηση. Οι πολίτες στερούνται την απεριόριστη πρόσβαση στα γεγονότα και την ποικιλομορφία των προοπτικών – τους θεμελιώδεις πυλώνες ενός ενημερωμένου πληθυσμού σε μια ελεύθερη κοινωνία.

Εάν η ακρίβεια και η αντικειμενικότητα αποτελούν υπαρξιακή απειλή για ένα αυταρχικό καθεστώς, μιλάει πολύ για την απόλυτη έλλειψη νομιμότητας και ηθικής υπόστασης αυτού του καθεστώτος. Ένα σύστημα που κυβερνά μέσω της ωμής βίας και όχι της πολιτικής συναίνεσης δεν μπορεί ποτέ να ανεχθεί τον ελεύθερο Τύπο που απαιτείται για να λογοδοτήσει η εξουσία.

Η καταστολή δημοσιογράφων και συγγραφέων από την Κίνα είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι, ακόμη και όταν διακυβεύεται διεκδίκηση της παγκόσμιας ηγεσίας, το ΚΚΚ παραμένει μια βάναυση, απάνθρωπη δικτατορία που δεν ανέχεται τις βασικές ελευθερίες. Οι δημοσιογράφοι και οι συγγραφείς δεν είναι εγκληματίες – είναι αλήθειες και θεματοφύλακες της ελεύθερης σκέψης που κάθε κοινωνία που σέβεται πραγματικά τα δικαιώματα πρέπει να σέβεται, όχι να διώκει. Η διεθνής κοινότητα έχει ηθική υποχρέωση να εκφράσει ενιαία καταδίκη του πολέμου της Κίνας κατά της ελευθερίας του Τύπου. Οι δημοσιογράφοι και οι συγγραφείς που φυλακίστηκαν ή εξαφανίστηκαν άδικα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως. Όσο αυτή η καταπίεση συνεχίζεται, η λεγόμενη αυταρχική καπιταλιστική ευημερία της φτιαγμένης στην Κίνα δεν μπορεί ποτέ να αγκαλιαστεί ως νόμιμο μοντέλο διακυβέρνησης πέρα από τη φιλελεύθερη δημοκρατία.

 

ΠΗΓΗ: Directus.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή