Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις - Γνώμες

Σενάρια για αλισβερίσι για αναγνώριση Αμπχαζίας από Τουρκία και κατοχικού καθεστώτος από Ρωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

File Photo: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Α) και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Δ) κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνάντησής τους. EPA, MAXIM SHIPENKOV, POOL POOL PHOTO

Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ

Κυκλοφόρησε πρόσφατα σε μια όχι πολύ γνωστή αλλά μεγάλης κυκλοφορίας καθημερινή τουρκική εφημερίδα, την Sözcü (Εκπρόσωπος), μια «είδηση» για ένα πιθανό «αλισβερίσι» μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας με επίκεντρο την Κύπρο.

  • Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αφορά σε συνέντευξη ενός απόστρατου Τούρκου συνταγματάρχη από δυο δημοσιογράφους της εφημερίδας, η Άγκυρα θα αναγνωρίσει την αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, την Αμπχαζία -την οποία στηρίζει και αναγνωρίζει η Ρωσία- και, σε αντάλλαγμα, η Ρωσία θα αναγνωρίσει το κατοχικό καθεστώς στις περιοχές της Κύπρου που κατέχει ο τουρκικός στρατός από το 1974. Και πως επιπλέον, κατά τον Τούρκο απόστρατο, η Μόσχα θα απαιτήσει «βάση» στην κατεχόμενη Καρπασία ή, τέλος πάντων, διαφόρων μορφών «διευκολύνσεις» ώστε να εξυπηρετηθεί στη μελλοντική «ανοικοδόμηση» της Συρίας, αλλά και για πιθανούς μελλοντικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς της στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα συνάδουν με αυτούς της Άγκυρας.

Ο ορμώμενος από το Κιόνελι -χωριό των σφαγιαστών οκτώ ανυπεράσπιστων Ελλήνων χωρικών το 1958- σχολιογράφος της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ Γιουσούφ (Ιωσήφ) Κανλί -φερέφωνο του Ερντογάν στην Κύπρο και απολογητή των εγκλημάτων του, ιδιαίτερα κατά των δεκάδων φυλακισμένων συναδέλφων του δημοσιογράφων- ανέλαβε να μας εξηγήσει τη «βαθύτερη» σημασία των θέσεων του απόστρατου. Υπογραμμίζει πως οι δυο δημοσιογράφοι της Sözcü, που είναι αντιπολιτευόμενη και κεμαλοεθνικιστική, θεωρούνται αξιόπιστοι. Για την όποια «αξιοπιστία» του απόστρατου δεν γράφει. Συμπληρώνει όμως πως ως «ανεξάρτητο» κράτος, το κατοχικό καθεστώς έδωσε «άδεια» στην Τουρκία να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις και πως επειδή αυτές δεν θα είναι Νατοϊκές, δεν θα περιπλέξουν σημαντικά τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, αν η τελευταία, με τη σειρά της, εμπλακεί σε αλισβερίσι με τους Ρώσους με επίκεντρο την Κύπρο.

  • Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο από Τούρκους. Σίγουρα κάτι σχετικό επιθυμούν. Σε συνέντευξή του στον σχολιογράφο Pepe Escobar ο καθηγητής Hasan Unal -κεμαλοεθνικιστής και αυτός αλλά αρεστός στον Ερντογάν- εισηγείται μια μελλοντική εξέλιξη των ρωσο-τουρκικών σχέσεων όπου «μπορεί τελικά να καταλήξουμε στο σημείο όπου οι Ρώσοι αναγνωρίζουν τη βόρεια Κύπρο και εμείς την Κριμέα ως μέρος της Ρωσίας. Εγώ θα έφτιαχνα και μια αεροναυτική βάση (στην Κύπρο) για κοινή χρήση από Ρωσία και Τουρκία.» (Εφημερίδα Asia Times και ιστότοπος Saker, 1/12/2018).

Διαβάζουμε σε δηλώσεις στον ελληνικό Tύπο πως επίσημες ρωσικές πηγές αποκηρύσσουν ως «ανοησίες» και ως «fake news» τα σχετικά που γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ και πως «η θέση της Ρωσίας είναι αμετάβλητη στο Κυπριακό». Και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι -και ευτυχώς και παρά πολλοί στα δυτικά κέντρα εξουσίας- πως από τον Ερντογάν και κάτω, το ψεύδος, η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα είναι ενδογενή στο σύστημα εξουσίας που κυριαρχεί στην Τουρκία. Και με τους κεμαλοφασίστες πριν τον Ερντογάν τα ίδια είχαμε. Μόνο που αυτοί ήταν πολύ πιο «εξεζητημένοι» και πολύ πιο επιτήδειοι από τους ισλαμοφασίστες επιγόνους τους.

  • Προσωπικά δεν αμφισβητώ την τοποθέτηση πως η ρωσική θέση παραμένει «αμετάβλητη». Αλλά για πόσο ακόμη; Και να μην έχουν καμιά αμφιβολία όλοι οι ετερόφωτοι και «εσπερόπληκτοι» στη Λευκωσία -και οι οποίοι πέφτουν μπρούμυτα με μόνο μια πρόσκληση από τον τρίτο ανθυποπρόξενο δυτικής πρεσβείας- πως αν η Ρωσία αρχίσει να λειτουργεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως π.χ. η «εγγυήτριά» μας Μεγάλη Βρετανία, η αντίστροφη μέτρηση για την κατάλυση του κυπριακού κράτους θα έχει αρχίσει.

Συμβαίνουν «τέρατα και πράγματα» στην περιοχή μας τις τελευταίες δεκαετίες. Και δυστυχώς για μας έχει δημιουργηθεί μια εργαλειακή στρατηγική σχέση ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα, την οποία η πρώτη χρησιμοποιεί επίμονα για να υποσκάψει την παραδοσιακά σταθερή θέση της Ρωσίας σε ζωτικά για την Κύπρο ζητήματα που άπτονται αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διότι είναι μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας που η Μεγάλη Βρετανία βυσσοδομεί έναντι της Κύπρου -υποσκάπτοντας την κυριαρχία της με περίτεχνα φραστικά τεχνάσματα εδώ και δεκαετίες- ποδηγετώντας ή παρασύροντας τη Γραμματεία του ΟΗΕ καθώς και άλλες δυτικές δυνάμεις με στόχο την «ομαλοποίηση» της τουρκικής κατοχής. Αυτή η «ομαλοποίηση» και η αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής παραμένει η διαχρονική πολιτική του Λονδίνου. Μπορεί η Ουάσιγκτον να διαφοροποιείται τελευταία έναντι της Κύπρου, όχι όμως και το Λονδίνο. Αν μπορούσε το Λονδίνο θα ήταν σήμερα απόλυτα ταυτισμένο με τη βουλιμική Άγκυρα.

  • Ο μεγάλος για μας κίνδυνος είναι να αρχίσει να διαφοροποιείται η Μόσχα προς την αντίθετη με τις ΗΠΑ κατεύθυνση. Δηλαδή να αρχίσει αρχικά να «υιοθετεί» φαινομενικά ήσσονος σημασίας φιλοτουρκικές θέσεις π.χ. περισσότερη επίσημη παρουσία στις τουρκοκρατούμενες περιοχές. Στο Προεδρικό και στο ΥΠΕΞ δεν πρέπει να έχουν καμιά αμφιβολία για την πίεση -το πρέσινγκ που λεν στο ποδόσφαιρο- που εξασκούν οι Τούρκοι στους Ρώσους αναφορικά με ζητήματα της Κύπρου.

Αν και το παράδειγμα που θα αναφέρω δεν είναι το ίδιου μεγέθους, θέλω να θυμίσω ποιο ήταν ένα από τα πρώτα αποτελέσματα της εκτόνωσης των σχέσεων Άγκυρας-Δαμασκού την εποχή της λεγόμενης τουρκικής «πολιτικής μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες». Ήταν πριν το 2012, τότε που Ερντογάν και Άσαντ (και οι γυναίκες τους) αντάλλασσαν επισκέψεις και κρατούσαν, κυριολεκτικά, χέρι χέρι. Ως αποτέλεσμα ο Άσαντ άνοιξε ατμοπλοϊκή γραμμή από τη Συρία στα κατεχόμενά μας εδάφη. Τότε τρέχαμε και δεν προλαβαίναμε. Ευτυχώς ο Άσαντ την ακύρωσε όταν κατάλαβε με τι φίδι πήγε να κάνει παρέα. Όταν ο Ερντογάν του επιτέθηκε με τους τζιχαντιστές και αιματοκύλησε τη χώρα του.

Δεν αμφιβάλλω, επαναλαμβάνω, πως οι κουβέντες των Τούρκων για αλισβερίσι με τους Ρώσους είναι πράγματι «ανοησίες» και «fake news», όπως λεν οι Ρώσοι. Αλλά δεν είναι τυχαίο πως τέτοια δημοσιεύματα εμφανίζονται κατά καιρούς στα τουρκικά ΜΜΕ. Για αυτό στο Προεδρικό, στην προεδρική αυλή και στο ΔΗΣΥ του κ. Αβέρωφ, κυρίως, θα πρέπει να βάλουν την μπάλα κάτω και να πάψουν να φαντασιώνονται πως «ανήκουν στη Δύση», πως έτσι η Κύπρος προστατεύεται και πως, αντίθετα, η Μόσχα είναι δευτερεύουσας σημασίας δύναμη για την ασφάλεια του κυπριακού κράτους.

ΕASTMED KAI ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Είναι γεγονός πως η αμερικανική νομοθεσία EastMed Act σηματοδοτεί μια σημαντική διαφοροποίηση της πολιτικής της Ουάσινγκτον έναντι της Κύπρου σε σχέση με την τουρκολαγνεία του παρελθόντος. Ακούμε έστω και λεκτικές τοποθετήσεις υποστήριξης της Κύπρου έναντι των πειρατικών συμπεριφορών της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου, που είναι πρωτάκουστες. Αντίθετα, η Μόσχα παραμένει σιωπηρή που είναι μια θέση όχι αρεστή στη Λευκωσία. Όπως δεν είναι και αρεστές για τη Μόσχα κάποιες από τις πολιτικές του EastMed Act, που λεκτικά τη στοχοποιούν.

Το παρήγορο είναι πως οι αποχρώσεις αυτές στις κυπρο-ρωσικές σχέσεις είναι αντιληπτές στο ΥΠΕΞ. Ο κίνδυνος προέρχεται από αυτούς που πιστεύουν πως η Μόσχα δεν διαδραματίζει παρά μόνο «περιθωριακό» ρόλο στο Κυπριακό και στην ασφάλειά του κυπριακού κράτους. Όμως συμβαίνει το αντίθετο λόγω ακριβώς των διαχύσεων μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν. Αν μας προκύψει καμιά εξέλιξη του τύπου «Συρίας – κατεχομένων», στην οποία αναφέρθηκα πιο πάνω, τότε είναι που θα αντιληφθούμε πως δεν έχουμε καμιά πολυτέλεια να συμπεριφερόμαστε ως εάν η Ρωσία έπαψε να είναι Μεγάλη Δύναμη με συμφέροντα στη Μεσόγειο -πολύ μεγαλύτερη από τη Μεγάλη Βρετανία- και πως πρέπει να ακολουθούμε, πάντοτε, μια ορθολογιστική πολιτική συμφερόντων απέναντί της χωρίς ιδεοληπτικές παρωπίδες.

Υ.Γ. Στις 20 Ιανουαρίου διοργανώθηκε εκδήλωση προς τιμήν του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που οργανώθηκε από την Αρχιεπισκοπή στο Ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Ήταν παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλη η πολιτική ηγεσία του τόπου. Παρών ήταν και ο επιτετραμμένος της Ελλάδας. Δεν γνωρίζω ποιοι άλλοι εκπρόσωποι ξένων αντιπροσωπειών καλέστηκαν, αλλά ο μόνος που παραβρέθηκε ήταν ο Ρώσος πρέσβης. Κανείς από τους ομιλητές δεν χαιρέτισε, ως όφειλε και ως απαιτούσε το πρωτόκολλο, την παρουσία του. Λεπτομέρεια.

Apopseis

Συνέχεια ανάγνωσης

Λάζαρος Καμπουρίδης

Έτσι λειτουργεί ο μηχανισμός προπαγάνδας της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

TAYFUN: Τον Οκτώβριο του 2022, τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς TAYFUN είναι έτοιμος για παράδοση στις ΤΕΔ κάνοντας μάλιστα και επίδειξη με σχετικό “ελλειμματικό” βίντεο εκτόξευσης στη Μαύρη Θάλασσα.

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Ακολούθησαν οι απειλές από Ερντογάν ότι ο TAYFUN μπορεί να πλήξει και την Αθήνα.

Στις 29 Μαϊου 2023, ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας κατασκευής πυραύλων Roketsan, Μ. Ικιντζί, δήλωσε ότι ο TAYFUN έχει τεθεί στη γραμμή παραγωγής.

Σήμερα, ο Τούρκος ειδικός σε θέματα Άμυνας Τ. Ογούζ δήλωσε ότι, ο TAYFUN πέρασε με επιτυχία τα τεστ βολής και ΘΑ εισαχθεί στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με λίγα λόγια, αυτός μας είπε ότι, ο TAYFUN εδώ και μία διετία υπόκειται σε τεστ δοκιμών και δεν είναι ακόμα επιχειρησιακά έτοιμος.

Δηλαδή, πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Τον Οκτώβριο του 2022, είχα παρουσιάσει σχετική ανάλυση και τόνιζα ότι ο TAYFUN δεν είναι έτοιμος αλλά οι «παπαγάλοι» που μας μεταφέρουν καθημερινά ειδήσεις από την Τουρκία ισχυριζόταν το αντίθετο καθώς επαναλάμβαναν τους ψεύτικος ισχυρισμούς των Τούρκων περί επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυραύλου.

Βλέπετε τότε η υβριδική πίεση της Τουρκίας έπρεπε να περάσει στο μυαλό του κάθε Έλληνα με σκοπό την τρομοκράτησή του για να πειστούμε ότι, η τουρκική πολεμική μηχανή είναι πανίσχυρη, ότι δεν έχει καμία τύχη η Ελληνική Άμυνα ώστε να θεωρηθεί μονόδρομος η διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Επιτέλους, να μπει ένα φίλτρο στις προπαγανδιστικές ειδήσεις που φτάνουν καθημερινά από την Τουρκία και στοχεύουν στην ψυχολογία του Έλληνα πολίτη.

Πρέπει να ιδρυθεί μία Διεύθυνση αντίστοιχη με την τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας για την διαχείριση της επικοινωνίας, δηλαδή των μηνυμάτων επιρροής που φτάνουν στην Ελλάδα αλλά και την κεντρική διαχείριση των μηνυμάτων που θα πρέπει να δημοσιεύονται από τα ελληνικά ΜΜΕ επί εθνικών θεμάτων για το Εθνικό μας Συμφέρον.

Σημείωση Geopolitico: Τα λόγια του Ερντογάν για τους Tayfun

Οι συγκεκριμένες απειλές του Ερντογάν εξαπολύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022. Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας «τρομάζει» την Αθήνα και υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα», ανέφερε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Σαμψούντα.

«Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε εξοπλισμό από την Αμερική και να τον τοποθετήσετε στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα παραμείνει θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.

Λίγες εβδομάδες πριν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Haber, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η εκτόξευση του πυραύλου Tayfun προκάλεσε «πανικό» στους Έλληνες καθώς και ότι «θα αυξηθεί η εμβέλειά του σε περισσότερο από 561 χιλιόμετρα».

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Κι εμείς απαντάμε με τα έργα μας. Αντί να παράγουμε λόγια, παράγουμε έργα. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις», είχε αναφέρει.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει πως «τώρα έχουμε και τους Tayfun μας. Και αυτά γίνονται πλέον (προειδοποιητικά) σημάδια σε κάποια μέρη. Και τα παρακολουθούν με ευχαρίστηση (σ.σ. ειρωνεία). Και τώρα προσπαθούμε να τα πάμε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο αυτά».

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις - Γνώμες

Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;

Tο δομικό πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ένα πρόβλημα τόσο μείζον που η επιπολαιότητα της δήλωσης αυτής του Υπουργού των Εξωτερικών μοιάζει ως δευτερεύουσα, αποκαλυπτική μεν, λεπτομέρεια δε.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιώργος Γεραπετρίτης: Εάν η παρούσα κυβέρνηση με Υπουργό Εξωτερικών έναν εξωκοινοβουλευτικό, δηλαδή μη εκλεγμένο από τον ελληνικό λαό που κόπτεται για τις μελλοντικές γενιές, θεωρεί ότι μπορεί παραπλανητικά να αναγάγει την ελληνοτουρκική διαφορά Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο κατεξοχήν αίτιο των ελληνοτουρκικών προβλημάτων που οφείλονται στον τουρκικό αναθεωρητικό επεκτατισμό ώστε να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι εφόσον επιλυθεί αυτή η διαφορά τελειώνουν τα ελληνοτουρκικά, τότε αναμφίβολα καθίσταται πλέον δια της σιωπής της υπόλογος και ηθική συναυτουργός στα μελλούμενα ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Γράφει ο Παναγιώτης Παύλος, Πανεπιστήμιο του Όσλο

Tο δομικό πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ένα πρόβλημα τόσο μείζον που η επιπολαιότητα της δήλωσης αυτής του Υπουργού των Εξωτερικών μοιάζει ως δευτερεύουσα, αποκαλυπτική μεν, λεπτομέρεια δε.

Αργά χθες βράδυ ενημερώθηκα για τη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε χθες, Παρασκευή, ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και τον Παύλο Τσίμα, ανήμερα των εορτασμών για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Η ενημέρωση αυτή με εξέπληξε καθώς περιλάμβανε μια κατακλείδα δήλωση στην οποία προέβη ο κ. Γεραπετρίτης προς το πέρας της συζήτησης με τον δημοσιογράφο, που με συγκλόνισε και σας την παραθέτω αυτούσια: «Αν είναι να αφήσω μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα μου για τις επόμενες γενιές, να είναι μια γειτονιά η οποία θα είναι ήρεμη, μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας, της υπερηφάνειας, ας χαρακτηριστώ και μειοδότης».

Όπως καταλαβαίνετε, ήταν τέτοια η έκπληξή μου στο άκουσμα τοιαύτης δήλωσης εκ στόματος του Υπουργού των Εξωτερικών, που αναγκάστηκα να ξενυχτίσω για να ακούσω προσεκτικά ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Γεραπετρίτη και να καταλάβω τί εννοεί. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι το ξενύχτι άξιζε τον κόπο. Διότι μου έδωσε τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσω το δομικό πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ένα πρόβλημα τόσο μείζον που η επιπολαιότητα της δήλωσης αυτής του Υπουργού των Εξωτερικών μοιάζει ως δευτερεύουσα, αποκαλυπτική μεν, λεπτομέρεια δε.

Θα σταθώ σε ορισμένα μόνον σημεία, τα οποία έρχονται, δυστυχώς, να προστεθούν εκ νέου, σε μια σειρά εσφαλμένων στρατηγικών κατευνασμού της Τουρκίας, ατυχέστατης ανάγνωσης και αντιμετώπισης της δικής της στρατηγικής, και επιπόλαιης, αν όχι επιβεβλημένης έξωθεν, βιασύνης προς μια διευθέτηση που ελλείψει κατανόησης της γείτονος θα αποτελέσει ταφόπλακα των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

Το πρώτο δομικό πρόβλημα που έχει η σκέψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών είναι η αδυναμία που επιδεικνύει στο να εκτιμήσει στην πραγματική διάστασή του τον νεοθωμανικό αναθεωρητισμό. Αδυναμία που τον οδηγεί μεταξύ άλλων σε τραγική, αν όχι εγκληματική, αντιστροφή της αιτιοκρατικής σχέσης που διέπει αίτιο και αιτιατό. Ισχυρίζεται, λοιπόν, ο κ. Γεραπετρίτης ότι «εάν δεν λυθεί η μεγάλη μας διαφορά της οριοθέτησης, τότε μακροπρόθεσμη ειρήνη και ευημερία δεν πρόκειται να υπάρξει στην περιοχή μας». Θεωρεί και πιστεύει δηλαδή ο ίδιος, ή εν πάσει περιπτώσει θέλει εμείς να δεχθούμε και να πιστέψουμε, ότι το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι ότι εμείς δεν ανταποκρινόμαστε ως τώρα στην επιθυμία της Τουρκίας να οριοθετήσουμε Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Αυτό σημαίνει, αν φυσικά μετέχουμε του ιδίου Κοινού και Ορθού Λόγου με τον κ. Γεραπετρίτη, ότι, παραδείγματος χάριν, ο τουρκικός αναθεωρητισμός εις βάρος της Ελλάδας που εκπτύσσεται ως πάγια στρατηγική τουρκοποίησης της Θράκης, δημιουργίας παράλληλων παρακρατικών δομών ελέγχου της εκεί μουσουλμανικής μειονότητας, η εργαλειοποίηση από την Τουρκία της αποβατικής στα νησιά του Αιγαίου λαθρομετανάστευσης, στο πνεύμα του δόγματος Οζάλ, οι άνω των 1600 μέχρι στιγμής φέτος παραβιάσεων των εθνικών χωρικών μας υδάτων, η μόνιμη παράνομη αλιεία τουρκικών σκαφών εντός των ΕΧΥ, από την Αλεξανδρούπολη ως τις Κυκλάδες, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας του Αιγαίου με την εκστρατεία του Turkaegean, η εισαγωγή του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Τουρκίας που θα γαλουχεί τα τουρκόπουλα στην πίστη ότι οι Έλληνες είναι κλέπτες κατακτητές των «τουρκικών νησιών του Αιγαίου», η αξίωση Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο, και πολλά ακόμη, όλα αυτά, κατά τον κύριο Γεραπετρίτη είναι συνέπειες της «μιας μείζονος ανεπιλύτου ελληνοτουρκικής διαφοράς»! Πραγματικά είναι για γέλια μια τέτοια αντίληψη, αν δεν είναι για κλάματα ο ισχυρισμός του Υπουργού ότι είναι μάλιστα και αληθής. Το μόνον που έχω να προσθέσω σε αυτήν την τρικυμία εν κρανίω είναι ότι λυπάμαι βαθύτατα ως θρέμμα της Θράκης που ο κ. Γεραπετρίτης φαίνεται να έχει μαύρα μεσάνυχτα για το μοντέλο εκτουρκισμού της Θράκης και την αποτελεσματικότητα που η υπερπολλαπλάσια έναντι των δικών μας διάθεση ατύπων κονδυλίων του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει στην ακριτική μας γη.

Δεύτερον. Επικαλείται ο Υπουργός Εξωτερικών την προσήλωσή του στη λογική και τον ορθό λόγο. Στο πλαίσιο αυτής της ορθολογικής του ικανότητας προβαίνει στην ακόλουθη διαπίστωση: «…Γιατί κάθε φορά που τελείωνε ένας κύκλος (σσ. διερευνητικών επαφών), λυπούμαι που το λέω, αλλά διαπιστώναμε ότι, αν όχι ότι βρισκόμασταν σε χειρότερη θέση, ότι παραμέναμε στάσιμοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι συν τω χρόνω οι τουρκικές αξιώσεις έχουν μεγαλώσει, έχουν παγιωθεί και έχουν γίνει πολύ πιο έντονες οι πιέσεις οι οποίες ασκούνται».

Φαντάζομαι καταρχήν, και θέλω πραγματικά να ελπίζω, ότι αναφέρεται στις πιέσεις της Τουρκίας και όχι τυχόν κάποιων συμμάχων μας, παραδείγματος χάριν της Γερμανίας ή άλλων. Έτσι αν έχει το πράγμα, είναι δυνατόν Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος να θεμελιώνει επιχείρημα περί της ανάγκης ΤΩΡΑ να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία, με το casus belli μάλιστα ενεργό πέραν των όσων αναφέραμε ανωτέρω, διότι «ήδη δεχόμαστε μεγάλες πιέσεις», οι οποίες, προφανώς, κατά τη συλλογιστική του κ. Γεραπετρίτη, αύριο θα είναι ακόμη μεγαλύτερες; Αυτό είναι σκεπτικό loser, που θέλει πάση θυσία να συνάψει ανακωχή με τον επιβουλέα του, και όχι ισχυρού παίκτη και «πυλώνα σταθερότητος» στην περιοχή. Τεράστιο ατόπημα του Υπουργού, και δεν εκπλήσσει το γιατί η συνέντευξή του αυτή δεν έχει ακόμη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τρίτον. Αναφερόμενος στα της οριοθέτησης εν γένει, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε στον Παύλο Τσίμα τα εξής: «Εμείς έχουμε κάνει την οριοθέτησή μας με την Αίγυπτο στην ευρύτερη περιοχή. Απομένει να υπάρξει περαιτέρω οριοθέτηση με τις άλλες γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων κυρίως η Τουρκία, με την οποία έχουμε γειτονία και στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Είναι αναγκαίο να υπάρξει αυτή η οριοθέτηση». Ειλικρινά, αναρωτιέμαι, σε τί είδους αναγκαιότητα έχει υποταχθεί η ελληνική εξωτερική πολιτική ώστε να ξεφεύγει από τον επικεφαλής της τέτοια συγκλονιστική ομολογία. Να αποκαλύπτει δηλαδή, άθελά του προφανώς, ότι η μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο αυτή τη στιγμή θα πρέπει να θεωρείται ως ολική και τελική! Διότι τί άλλο μπορεί να σημαίνει η ανωτέρω διατύπωση, πέραν του ότι «για περαιτέρω οριοθέτηση από το ανατολικό ήμισυ της Ρόδου και πέρα, το λόγο έχει η Τουρκία»; Κι εν πάσει περιπτώσει, γιατί έχει η Ελλάδα ξεγράψει την ΑΟΖ με Κύπρο;

Εάν η παρούσα κυβέρνηση με Υπουργό Εξωτερικών έναν εξωκοινοβουλευτικό, δηλαδή μη εκλεγμένο από τον ελληνικό λαό που κόπτεται για τις μελλοντικές γενιές, θεωρεί ότι μπορεί παραπλανητικά να αναγάγει την ελληνοτουρκική διαφορά Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο κατεξοχήν αίτιο των ελληνοτουρκικών προβλημάτων που οφείλονται στον τουρκικό αναθεωρητικό επεκτατισμό ώστε να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι εφόσον επιλυθεί αυτή η διαφορά τελειώνουν τα ελληνοτουρκικά, τότε αναμφίβολα καθίσταται πλέον δια της σιωπής της υπόλογος και ηθική συναυτουργός στα μελλούμενα ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή