Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Η στρατηγική σημασία της γαλλικής στήριξης και τα ρεαλιστικά όριά της

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Νίκου Μελέτη

Σημαντική πολιτική και διπλωματική στήριξη προσφέρει το Παρίσι στην Αθήνα στο πλαίσιο όχι μόνο των παραδοσιακά καλών σχέσεων των δυο χωρών αλλά και λόγω της στρατηγικής επιλογής του προέδρου Μακρόν για ανάληψη πιο ενεργού ρόλου ως αντίβαρο και συμπλήρωμα της γερμανικής κυριαρχίας στην Ε.Ε. αλλά και για διεύρυνση της γαλλικής επιρροής σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

Παρά τις προσδοκίες που δημιουργούνται καθώς η επίσκεψη συμπίπτει με την στιγμή που Τουρκική επιθετικότητα εναντίον δυο κρατών μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κυπρου, την οποία το Παρίσι καταδικάζει και εκτιμά ως απειλή για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, δεν θα πρέπει να δημιουργείται σύγχυση και να λειτουργεί παραπλανητικά η γαλλική στήριξη, ότι αρκεί για την αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής. 

Η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι και οι συνομιλίες με τον Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επιβεβαιώσουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών η οποία ξεκινά από την εποχή Ζισκάρ ντ Εστέν- Κ. Καραμανλή, αναπτύχθηκε με τους Μιτεραν -Α.Παπανδρέου, διατηρήθηκε επι προεδρίας Σιράκ, συνεχίσθηκε επί Ν. Σαρκοζί και εδραιώθηκε στα χρόνια της κρίσης με την στηριξη της Ελλάδας τοσο από την Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και από τον Φ. Ολάντ.

Η στρατηγική σχέση Ελλάδας- Γαλλίας είναι εξαιρετικά σημαντική σε ότι αφορά την στήριξη της Ελλάδας στην μεταμνημονιακη εποχή, αλλά οι προσδοκίες της Αθήνας αφορούν πλέον και τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

 Η στρατηγική επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλει τον δικό του «Νόμο» στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, δεν θίγει μόνο τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά μετατρέπεται σε απειλή για όλες τις χώρες της Μεσογείου και για την ίδια την Ευρώπη και τις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες, των οποίων η Γαλλία θεωρεί ότι είναι ο παραδοσιακός θεματοφύλακας.

Εξάλλου η Γαλλία τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια εκφράζει το ρεύμα εκείνων των ευρωπαίων που αμφισβητούν την δυνατότητα της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε., αλλά και την συμβατότητα της με τις ευρωπαϊκές Αρχές του Κράτους Δικαίου.

Σε περιφερειακό επίπεδο η Γαλλία  δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με την προσπάθεια αναβίωσης της ζώνης επιρροής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον Τ. Ερντογάν σε περιοχές που και η ίδια λόγω παραδοσιακων σχέσεων και μακρόχρονης παρουσίας αναζητεί ρόλο και επιρροή . Δεν είναι τυχαίο ότι Τουρκία δεν βρέθηκε ποτέ ψηλά στην λίστα των αγοραστών γαλλικού αμυντικού υλικού σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής όπως η Ελλάδα και η Αίγυπτος. 

Και φυσικά σε αυτό το πλέγμα πρέπει να προστεθεί η εμπλοκή του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού της TOTAL και η εξασφάλιση αδειών έρευνας και εξόρυξης σε οριοθετημένα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και η δρομολόγηση αγοράς των γαλλικών φρεγατών Belhara.

Ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ο ίδιος πριν λίγες ημέρες την αναχώρηση του αεροπλανοφόρου  Charles de Gaulle  στο πλαίσιο της επιχείρησης “Chammal” που αφορά την αντιμετώπιση του ISIS . Είναι η πέμπτη φορά που το γαλλικό αεροπλανοφόρο επιχειρεί στο πλαίσιο της “Chammal” από το 2014 με αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Περσικό κόλπο, ενώ γαλλικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το Charles de Gaulle έπληξαν στόχους του ISIS στο Ιράκ αλλα και στην Συρία.

Ο ο γάλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Η παρουσία της ισχυρής αυτής αρμάδας με επικεφαλής το γαλλικό αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι προφανές οτι δεν αφορά την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου .

Ούτε θα πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι η δύναμη αυτή ή το ίδιο το γαλλικό αεροπλανοφόρο εχουν αποστολή να παρέμβουν για να εμποδίσουν ένα τουρκικό ερευνητικό να επιχειρήσει παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή λειτουργεί αποτρεπτικά για την Τουρκία σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί ζήτημα ούτε έχει δηλωθεί ότι θα παρεμποδιστεί κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει τετελεσμένα, τα οποία μπορεί να έχουν είτε την μορφή αποστολής ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είτε στην παράνομη εκδίωξη ή ακόμη και σύλληψη ελληνικών αλιευτικών σκαφών στην περιοχή δυτικά της Ρόδου και της Κρήτης και νότια του Καστελόριζου, την οποία η Αγκυρα βαφτίζει «τουρκική ζώνη» βάσει του παράνομου Μνημονίου με την Λιβύη.

Πρακτικά η γαλλική παρουσία στην περιοχή θα λειτουργήσει περισσοτερο πυροσβεστικά ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση μετά από ένα θερμό επεισόδιο. Οταν δηλαδή θα είναι ήδη αργά..

Εξάλλου και στην περίπτωση της Κύπρου έχει καταστεί σαφές ότι η γαλλική αντίδραση δεν αφορά ούτε καλύπτει τις περιπτώσεις που κάποιο τουρκικό γεωτρύπανο και όχι απλώς ερευνητικό θίγει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και «δικαιώματα» που έχει αποκτήσει η γαλλική TOTAL σε συγκεκριμένα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως τωρα με την απόπειρα γεώτρηση του Yavuz στο Οικόπεδο 8.

Η αξιοπιστία των γαλλικών δεσμεύσεων θα δοκιμασθεί εάν η Τουρκία επιχειρήσει να εμποδίσει γεωτρύπανο το οποίο έχει μισθώσει η TOTAL για δοκιμαστικές γεωτρήσεις στα Οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο. 

Η γαλλική στήριξη η οποία θα εκφρασθεί και σε ανώτατο επίπεδο στην συνάντηση Μακρόν -Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά μόνο το πλαίσιο μιας συνολικότερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

πηγή: https://www.liberal.gr/diplomacy/i-stratigiki-simasia-tis-gallikis-stirixis-kai-ta-realistika-oria-tis/283859

Γαλλία

Le Figaro: Ο πολιτισμικός πόλεμος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Η τεχνική της υπονόμευσης των κοσμικών δημοκρατιών από την Μουσουλμανική Αδελφότητα αναπτύσσεται γύρω από το «δικαίωμα της διαφορετικότητας» ένα δικαίωμα που δεν υπάρχει πουθενά ως τέτοιο αλλά το οποίο συναγάγουν από το άρθρο κατά των διακρίσεων που υπάρχει στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι των ευρωπαικών χωρών εκπόνησαν και συνέταξαν μια στρατηγική για να ενισχύσουν το αίσθημα του ανήκειν στην Umma των μουσουλμανικών κοινοτήτων που είναι εγκατεστημένες στη Δύση.

Η διαστροφή του διεθνούς δικαίου είναι μέρος της στρατηγικής της Isesco (Islamic Educational, Scientific and Cultural Organization), που οφείλει πολλά στις οδηγίες του Yusuf al-Qaradâwî. Η τεχνική της υπονόμευσης των κοσμικών δημοκρατιών από την Μουσουλμανική Αδελφότητα αναπτύσσεται γύρω από το «δικαίωμα της διαφορετικότητας» ένα δικαίωμα που δεν υπάρχει πουθενά ως τέτοιο αλλά το οποίο συναγάγουν από το άρθρο κατά των διακρίσεων που υπάρχει στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Για την Μουσουλμανική Αδελφότητα η τεχνολογική και οικονομική δύναμη της Δύσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια χρήσης στρατιωτικών μέσων και η κατάκτηση της μπορεί να γίνει μόνο μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Οι δυτικές δημοκρατίες θα υποχωρήσουν όπως υποχώρησε ο μουσουλμανικός κόσμος τον 18ο αιώνα.

Η τεχνική της υπονόμευσης των κοσμικών δημοκρατιών από την Μουσουλμανική Αδελφότητα αναπτύσσεται γύρω από το «δικαίωμα της διαφορετικότητας» ένα δικαίωμα που δεν υπάρχει πουθενά ως τέτοιο αλλά το οποίο συναγάγουν από το άρθρο κατά των διακρίσεων που υπάρχει στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980 οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι των ευρωπαικών χωρών εκπόνησαν και συνέταξαν μια στρατηγική για να ενισχύσουν το αίσθημα του ανήκειν στην Umma των μουσουλμανικών κοινοτήτων που είναι εγκατεστημένες στη Δύση. Εκδόθηκε στο Κατάρ το οποίο και είναι ο σημαντικότερος χρηματοδότης της Αδελφότητας στον κόσμο από την Isesco που δημιουργήθηκε κατά τα πρότυπα της Unesco για τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (αντίγραφο του ΟΗΕ των μουσουλμανικών χωρών), υπό τον τίτλο Πολιτιστική Ισλαμική Δράση έξω από τον Ισλαμικό Κόσμο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί να εμποδίσει τις μουσουλμανικές μειονότητες να υιοθετήσουν τοπικούς νόμους και αρχές που απορρέουν από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο έγγραφο, που δημοσιεύθηκε στα αγγλικά και τα γαλλικά, οι Αδελφοί αναλαμβάνουν να «χτίσουν την προσωπικότητα του μουσουλμάνου », ώστε αυτός «να σέβεται στην καθημερινή του ζωή τις εντολές του Αλλάχ, τις απαγορεύσεις του, να συμπεριφέρεται στα πλαίσια της γενναιόδωρης και ανεκτικής ισλαμικής ηθικής και να εφαρμόζει την σαρία.». Η στρατηγική αποσκοπεί στην παροχή προστασίας από την «πολιτισμική αλλοίωση και αποξένωση» και «εγγυάται την απαραίτητη πολιτισμική ασφάλεια για την ανάπτυξη της μουσουλμανικής προσωπικότητας».

Η διδασκαλία των δυτικών αξιών, της ανεξιθρησκίας και των κανόνων του κοσμικού κράτους στο σχολείο αποτελούν εμπόδιο για την ισόρροπη ανάπτυξη των παιδιών των μουσουλμάνων.

Το έγγραφο της Isesco είναι ένα κείμενο εκατό σελίδων, μπερδεμένο, άτακτο και επαναλαμβανόμενο. Δεν είναι υπογεγραμμένο αλλά ορισμένα χωρία που σχετίζονται με τη Γαλλία υποδηλώνουν μια εγγύτητα με τα κείμενα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του IESH (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών) του Château-Chinon. Το έγγραφο εστιάζει στην εκπαίδευση των νεότερων γενεών που γεννήθηκαν στη Δύση, τις οποίες το Ισλάμ δεν πρέπει να χάσει, καθώς θα είναι εκείνες οι αγγελιοφόροι που θα διαδώσουν τη θρησκεία των εκλεκτών σε όλο τον κόσμο. Οι αδελφοί εξηγούν ότι οι μουσουλμάνοι δεν είναι «αφομοιώσιμοι», ότι θα προκαλέσουν προβλήματα στους Δυτικούς μόνο εάν αυτοί επιμείνουν να αγνοούν την ανάγκη τους να καθοδηγούνται από το Ισλάμ (ένα επιχείρημα γνωστό από τον βασιλιά του Μαρόκου που ήθελε να κρατήσει υπό τον έλεγχό του το Μαροκινή διασπορά στην Ευρώπη). Σύμφωνα με το κείμενο λόγω της ιδιαιτερότητάς τους οι μουσουλμάνοι «συνεχίζουν να υποφέρουν από ρατσισμό, ιδιαίτερα όταν ασκούν ορισμένες θρησκευτικές πρακτικές και τηρούν θρησκευτικούς κανόνες. Θεωρούνται υπεύθυνοι για τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες είναι μεμονωμένες πρακτικές ξένες προς το Ισλάμ».

Ο Isesco καλεί τις ισλαμικές χώρες να διατηρήσουν δεσμούς με τις μουσουλμανικές μειονότητες “χρησιμοποιώντας όλο το φάσμα των μέσων ενημέρωσης προκειμένου να διασφαλιστούν […] μόνιμες, διαρκείς και γόνιμες σχέσεις και επικοινωνία”.

Η διδασκαλία των δυτικών αξιών, της ανεξιθρησκίας και των κανόνων του κοσμικού κράτους στο σχολείο αποτελούν εμπόδιο για την ισόρροπη ανάπτυξη των παιδιών των μουσουλμάνων. «Ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών […] στις δυτικές χώρες οφείλονται εν μέρει στα σχολικά προγράμματα που απευθύνονται τόσο σε μουσουλμάνους όσο και σε δυτικούς. Είναι δύσκολο για ένα παιδί που έχει εμποτιστεί από την κοσμική δυτική εκπαίδευση να απομακρυνθεί από αυτήν. Είναι λοιπόν απαραίτητο να εφαρμοστεί στη Δύση –και αυτή είναι η στρατηγική– «μια κατάλληλη και υγιή ισλαμική εκπαίδευση με συνετά επεξεργασμένα προγράμματα που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση, τον πολιτισμό, τον προσανατολισμό και την κοινωνική προστασία (των μουσουλμάνων), σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του Ισλάμ». Ο σκοπός είναι «η επίτευξη μιας βιώσιμης πολιτιστικής ανάπτυξης των ισλαμικών κοινωνιών εντός μη μουσουλμανικών χωρών» και η ανάπτυξη ενός βιώσιμου ισλαμικού οικοσυστήματος σε μη μουσουλμανικές χώρες.

Ο Isesco καλεί τις ισλαμικές χώρες να διατηρήσουν δεσμούς με τις μουσουλμανικές μειονότητες “χρησιμοποιώντας όλο το φάσμα των μέσων ενημέρωσης προκειμένου να διασφαλιστούν […] μόνιμες, διαρκείς και γόνιμες σχέσεις και επικοινωνία”. […] Ο εκπαιδευτικός τομέας των media halal που αναπτύχθηκε από τη δεκαετία του 2010 είναι ένα από τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής. Με το πρόσχημα ότι παρέχουν στους Μουσουλμάνους «μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους, εμπνευσμένη από την πνευματικότητα του Ισλάμ», οι Αδελφοί απαιτούν σεβασμό για την ιερότητα του Ισλάμ τόσο από τους Μουσουλμάνους όσο και από τους μη Μουσουλμάνους εξού και η προώθηση της αόριστης έννοιας της ισλαμοφοβίας.

ΠΗΓΗ: Le Figaro

Μετάφραση: Μπάμπης Πετράκης

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή