Ακολουθήστε μας

Διεθνή

O Eρντογάν απαιτεί να σταματήσει “το αίμα και το χάος” στην Λιβύη

Δημοσιεύτηκε

στις

ΑΓΚΥΡΑ, Τουρκία- Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στους ”εμπόρους του αίματος και του χάους” καθώς ηγείται την Κυριακή σε σύνοδο κορυφής του Βερολίνου που επιδιώκει να λύσει την σύγκρουση στην Λιβύη.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει τη διοίκηση που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον στην Τρίπολη με επικεφαλής τον Φαϊέζ Σαράι και απέστειλε στρατεύματα στην Λιβύη νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να τους βοηθήσει στην μάχη τους με τις ανατολικές δυνάμεις.

Επιδιώκει να ενώσει ηγέτες από την Ρωσία, τις Δυτικές και τις Αραβικές χώρες καθώς και τους επικεφαλής των αντιτιθέμενων συντεχνιών της Λιβύης. Όλα αυτά διακυβεύονται στην γερμανική πρωτεύουσα επιδιώκοντας να επιλύσουν 9 μήνες ένοπλων συρράξεων γύρω από την Τρίπολη.

Μιλώντας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν ανέφερε πως ο κόσμος δεν κατάφερε να ανταποκριθεί επαρκώς στις ”απερίσκεπτες επιθέσεις” του Haftar.

Πρόσθεσε “ελπίδες που θα ανθίσουν πάλι με την κατάπαυση του πυρός και η σύνοδος του Βερολίνου δεν πρέπει να θυσιάζονται στις φιλοδοξίες των εμπόρων του αίματος και του χάους”.

Μία επιδρομή που χρηματοδοτήθηκε από την Ρωσία και την Τουρκία επιβλήθηκε πριν μία βδομάδα, αλλά οι σποραδικές μάχες συνεχίστηκαν. Την παρασκευή φυλετικές ομάδες πιστές στον Haftar κατέλαβαν αρκετούς τεράστιους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου κατά μήκος της Λιβυκής ανατολικής ακτής καθώς και στα νότια πεδία πετρελαίου.

Η Γερμανία συγκεντρώνει βασικούς παράγοντες στη μακροχρόνια σύγκρουση της Λιβύης σε μία προσπάθεια να εξουδετερώσει την ξένη ένοπλη παρέμβαση, να εδραιώσει την κατάπαυση του πυρός και να βοηθήσει στην επανέναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό του πολιτικού μέλλοντος της Λιβύης.

Η κυβέρνηση του Σάραζ υποστηρίζεται από την πλευρά της Τουρκίας, της Ιταλίας και του Κατάρ, ενώ ο πλευρά του Χάφταρ υποστηρίζεται από τα Αραβικά Κράτη και την Γαλλία. Οι μισθοφορικές δυνάμεις της Μόσχας μάχονται με την πλευρά του Χάφταρ αλλά διατηρούν δεσμούς και με τις δύο πιθανές κυβερνήσεις.

Καθώς οι ένοπλες διενέξεις συνεχίζονται οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εκδιώχθηκαν ξανά σε συζητήσεις περί διαχείρισης κρίσεων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ- Την Κυριακή κορυφαίοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για μια ολοήμερη σύνοδο κορυφής με σκοπό να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης και τους κύριους διεθνείς δρώντες στα λυβικά εδάφη να διακόψουν τις εχθροπραξίες και να επέλθει εκεχειρία. Επίσης στόχο είναι να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ και να ανοίξει ο δρόμος για πολιτική επίλυση του προβλήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και η Ε.Ε. ευελπιστούν να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους στα  δρώμενα της Λιβύης έχοντας μεγαλύτερο κύρος πολιτικού λόγου στα μελλοντικά γεγονότα της Λιβύης- καθώς οι δυνητικοί αντίπαλοί τους Τουρκία-Ρωσία επεκτείνουν την επιρροή τους στην Μεσόγειο θάλασσα και την Βόρεια Αφρική.

Σε σημάδι αυξανόμενης ανησυχίας της Ουάσινγκτον ο υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα παρευρεθεί στην συνάντηση του Βερολίνου για τα τεκταινόμενα της Λιβύης, δημιουργώντας έτσι έναν αμερικάνικο σύνδεσμο στην περιοχή.

Η Λιβύη έχει γίνει το κέντρο ενός πολυπολικού πολέμου ιδιαιτέρως διεθνοποιημένου, μετατρέποντάς τον σε έναν διαγωνισμό για επικερδείς πόρους πετρελαίου, φυσικού αερίου, πολιτισμικών-θρησκευτικών ιδεών αλλά και γεωστρατηγικών φιλοδοξιών. Οι μισές από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις παραβιάζουν ανοιχτά ο εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ και ενδέχεται να καταδικαστούν για εγκλήματα πολέμου.

Τα Αραβικά Κράτη, η Γαλλία και η Ρωσία καθώς και η Ιορδανία υποστηρίζουν τον στρατηγό Haftar και την επίθεση του στην πρωτεύουσα την Τρίπολη. Η Τουρκία, το Κατάρ και άλλα ευρωπαϊκά κράτη υποστηρίζουν την νόμιμη κυβέρνηση που έχει εγκατασταθεί στην Τρίπολη. Από τον Απρίλιο αρκετές χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια αριθμός μεγαλύτερος από 150.000 και χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.

Οι προσδοκίες είναι χαμηλές για τις πιθανότητες εύρεσης τελικής λύσης στα γεγονότα της Κυριακής.Για χρόνια τα ευρωπαϊκά κράτη χρησιμοποιούσαν την Λιβύη υπό το πρίσμα της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου εμποδίζοντας μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Η παρουσία της Ουάσινγκτον στην Λιβύη ήταν περιορισμένη μετά το 2012 σε έναν διπλωματικό αμερικανικό σταθμό στην Βεγγάζη, όπου το 2012 μία βομβιστική επίθεση σκότωσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ και άλλους 3 ανθρώπους.

Οι κραυγαλέες παραβιάσεις του εμπάργκου όπλων, τα εγκλήματα πολέμου και η στοχευμένες διεθνείς παραβιάσεις υποστηρίχθηκαν από την σιωπή της Ε.Ε. καθώς και από την σιωπή των ΗΠΑ.

Αύριο θα είναι μία διαφορετική μέρα για την Λιβύη.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

Πηγή: Washington Post

 

 

 

 

Λάζαρος Καμπουρίδης

Έτσι λειτουργεί ο μηχανισμός προπαγάνδας της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

TAYFUN: Τον Οκτώβριο του 2022, τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς TAYFUN είναι έτοιμος για παράδοση στις ΤΕΔ κάνοντας μάλιστα και επίδειξη με σχετικό “ελλειμματικό” βίντεο εκτόξευσης στη Μαύρη Θάλασσα.

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Ακολούθησαν οι απειλές από Ερντογάν ότι ο TAYFUN μπορεί να πλήξει και την Αθήνα.

Στις 29 Μαϊου 2023, ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας κατασκευής πυραύλων Roketsan, Μ. Ικιντζί, δήλωσε ότι ο TAYFUN έχει τεθεί στη γραμμή παραγωγής.

Σήμερα, ο Τούρκος ειδικός σε θέματα Άμυνας Τ. Ογούζ δήλωσε ότι, ο TAYFUN πέρασε με επιτυχία τα τεστ βολής και ΘΑ εισαχθεί στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με λίγα λόγια, αυτός μας είπε ότι, ο TAYFUN εδώ και μία διετία υπόκειται σε τεστ δοκιμών και δεν είναι ακόμα επιχειρησιακά έτοιμος.

Δηλαδή, πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Τον Οκτώβριο του 2022, είχα παρουσιάσει σχετική ανάλυση και τόνιζα ότι ο TAYFUN δεν είναι έτοιμος αλλά οι «παπαγάλοι» που μας μεταφέρουν καθημερινά ειδήσεις από την Τουρκία ισχυριζόταν το αντίθετο καθώς επαναλάμβαναν τους ψεύτικος ισχυρισμούς των Τούρκων περί επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυραύλου.

Βλέπετε τότε η υβριδική πίεση της Τουρκίας έπρεπε να περάσει στο μυαλό του κάθε Έλληνα με σκοπό την τρομοκράτησή του για να πειστούμε ότι, η τουρκική πολεμική μηχανή είναι πανίσχυρη, ότι δεν έχει καμία τύχη η Ελληνική Άμυνα ώστε να θεωρηθεί μονόδρομος η διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Επιτέλους, να μπει ένα φίλτρο στις προπαγανδιστικές ειδήσεις που φτάνουν καθημερινά από την Τουρκία και στοχεύουν στην ψυχολογία του Έλληνα πολίτη.

Πρέπει να ιδρυθεί μία Διεύθυνση αντίστοιχη με την τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας για την διαχείριση της επικοινωνίας, δηλαδή των μηνυμάτων επιρροής που φτάνουν στην Ελλάδα αλλά και την κεντρική διαχείριση των μηνυμάτων που θα πρέπει να δημοσιεύονται από τα ελληνικά ΜΜΕ επί εθνικών θεμάτων για το Εθνικό μας Συμφέρον.

Σημείωση Geopolitico: Τα λόγια του Ερντογάν για τους Tayfun

Οι συγκεκριμένες απειλές του Ερντογάν εξαπολύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022. Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας «τρομάζει» την Αθήνα και υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα», ανέφερε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Σαμψούντα.

«Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε εξοπλισμό από την Αμερική και να τον τοποθετήσετε στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα παραμείνει θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.

Λίγες εβδομάδες πριν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Haber, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η εκτόξευση του πυραύλου Tayfun προκάλεσε «πανικό» στους Έλληνες καθώς και ότι «θα αυξηθεί η εμβέλειά του σε περισσότερο από 561 χιλιόμετρα».

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Κι εμείς απαντάμε με τα έργα μας. Αντί να παράγουμε λόγια, παράγουμε έργα. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις», είχε αναφέρει.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει πως «τώρα έχουμε και τους Tayfun μας. Και αυτά γίνονται πλέον (προειδοποιητικά) σημάδια σε κάποια μέρη. Και τα παρακολουθούν με ευχαρίστηση (σ.σ. ειρωνεία). Και τώρα προσπαθούμε να τα πάμε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο αυτά».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Επικίνδυνο το αμερικανικό κενό

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

 

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Για να διορθώσει μια «γκάφα» που είχε κάνει νωρίτερα, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα πάντως, αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν, ενώ είχε ταχθεί κατά μιας επιδρομής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, είπε ότι «συζητάμε» την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Μια δήλωση που έκανε ο Μπάιντεν την ώρα που έμπαινε στο προεδρικό ελικόπτερο και από τον θόρυβο της έλικας ίσως να μην άκουσε καλά την ερώτηση των δημοσιογράφων. Ουδείς λοιπόν ήταν σίγουρος αν το εννοούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «συζητά» με το Ισραήλ το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο ιρανικό πετρέλαιο ή αν του «ξέφυγε». Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φραστική «γκάφα» του Μπάιντεν.

«Κατάφερε» όμως να πανικοβάλει την αγορά πετρελαίου και οι τιμές του μαύρου χρυσού έφτασαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Βυθίζοντας στην απόγνωση την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις κεντρικές τράπεζες που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Χτυπήστε πρώτα τα πυρηνικά και ανησυχήστε για τα υπόλοιπα αργότερα», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα. « Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε, είναι τα πυρηνικά όπλα» του Ιράν συνέχισε ο Τραμπ.

Οσο για το Ισραήλ; Οι ένοπλες δυνάμεις του εκμεταλλεύονται το κενό και την αβεβαιότητα που υπάρχει στις ΗΠΑ ενα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, για να εξαπολύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν γίνει μια ταινία δράσης και αγωνίας στην οποία η ίντριγκα για το αποτέλεσμα παραμένει εντελώς ζωντανή, μετά από πολλές απροσδόκητες ανατροπές σεναρίου. Τουλάχιστον, μέχρι να υπάρξει ο επόμενος πρόεδρος στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο για την Ουάσιγκτον να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θέτοντας τουλάχιστον, όρια στις ισραηλινές ενέργειες.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να ανοίξουν όλα τα μέτωπα, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί οι Αμερικανοί είναι απασχολημένοι με τις εκλογές και δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση. Άλλωστε αυτό που φαίνεται τελικά, είναι ότι ο Μπάιντεν εκλιπαρεί τον Νετανιάχου να συγκρατηθεί.

Το Ισραήλ πιστεύει πώς έχει την ευκαιρία να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ και να αλλάξει τη γεωπολιτική δομή της περιοχής, αποδυναμώνοντας την Τεχεράνη. Ο Νετανιάχου ποντάρει άλλωστε στην εκλογή του Τραμπ για να έχει λευκή επιταγή στην εφαρμογή των σχεδίων του για την αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται μόνο για μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου θα υπογράφει πανηγυρικά με Άραβες και Ισραηλινούς ηγέτες κάποια ειρηνευτική συμφωνία ,όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Ο Τραμπ θέλει να επαναφέρει την ιδέα της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» που σχεδιάστηκε από τον Τζόρτζ Μπους και τα «νεοσυντηρητικά» γεράκια του και τελικά συνετρίβη στις ερήμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.Μόνο που τώρα θα είναι το Ισραήλ που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά», αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ ενδιαφερόταν μόνο για το αποτέλεσμα: μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου μπορούσε να την υπογράψει πανηγυρικά με Άραβες και Παλαιστίνιους ηγέτες, όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Και μετά, το Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο για το οποίο είχε τις υπηρεσίες ενός γκρίζου ακροδεξιού Νορβηγού βουλευτή…

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή