Ακολουθήστε μας

Τύπος

Ως “παράλογη ιδέα” αποκαλεί ο γερμανικός Τύπος τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε

στις

Έκπληξη και επικριτικά σχόλια προκαλεί στον γερμανικό τύπο η ιδέα της Αθήνας να περιορίσει τη μετανάστευση με πλωτά φράγματα. Δεν λείπουν όμως και οι επισημάνσεις για τις ευθύνες της Ευρώπης.

“Τείχη στη θάλασσα” επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που αναφέρει τα εξής: “Στον Μεσαίωνα άνοιγαν τάφρους γύρω από τα τείχη του κάστρου, για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό. Τώρα η Ελλάδα θέλει να υψώσει τείχη στη θάλασσα, ώστε να προφυλάξει το οχυρό της Ευρώπης από τους μετανάστες. Μία ακριβή και παράλογη ιδέα. Το φράγμα που αναβοσβήνει και εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φόβητρο, γιατί εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί. Άλλωστε η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφράξει όλα της τα νησιά μπροστά στα τουρκικά παράλια”.

Για το ίδιο θέμα, η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού DER SPIEGEL σχολιάζει: “Αυτό το σχέδιο, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ελληνικές αρχές, θυμίζει το συνοριακό τείχος του Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε στην Ελλάδα γνωρίζουν πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για πράξη απελπισίας, η οποία διαβρώνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές αξίες”. Στη συνέχεια πάντως ο σχολιαστής δεν παραλείπει να επισημάνει και τις ευθύνες της Ευρώπης στο μεταναστευτικό: “Το οχυρό που επεκτείνει η Ελλάδα είναι και δικό μας. Δυτικοευρωπαίοι και Βορειοευρωπαίοι φέρουν κι εκείνοι ηθική ευθύνη. Τα πλωτά φράγματα αποτελούν μέρος μίας απελπισμένης προσπάθειας των Ελλήνων να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές- υπό τις προϋποθέσεις εκείνες, τις οποίες τους έχει υπαγορεύσει η υπόλοιπη Ευρώπη”.

“Εξηγήσεις” στις Βρυξέλλες;

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστηρίζει ότι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από την Αθήνα για το διαμφισβητούμενο σχέδιο που αναμένεται να στοιχίσει μισό εκατομμύριο ευρώ” και προσθέτει ότι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, “η Κομισιόν πληροφορήθηκε το σχέδιο από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι ακόμη σαφής”. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο “στην Αθήνα το σχέδιο για πλωτά φράγματα θεωρείται εσωτερικοπολιτικός ελιγμός λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα. Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι συνεχείς ροές σημαίνουν πολιτικό κόστος”.

H Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου σημειώνει ότι “η ελληνική κυβέρνηση επινόησε μία νέα μέθοδο για να δυσχεράνει τη διέλευση των μεταναστών μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα: πλωτά φράγματα μπροστά στις νησιωτικές ακτές σε μήκος χιλιομέτρων, κατασκευασμένα από συνθετική ύλη, θα εμποδίζουν τους μετανάστες να προσεγγίζουν με τις βάρκες τους την ξηρά. Οργανώσεις για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν την ιδέα ως παράνομη”.

ΠΗΓΗ: Deutesche Welle

Συνέχεια ανάγνωσης

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τρόμος για τους δημοσιογράφους στο Πακιστάν! Συνεχίζονται οι δολοφονίες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πέντε δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στο Πακιστάν από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Επιμέλεια: ΧΑΚ

Τρόμος για τους δημοσιογράφους στο Πακιστάν, καθώς συνεχίζονται οι δολοφονίες ανθρώπων που εργάζονται στον Τύπο.  Τελευταίο θύμα είναι ένας δημοσιογράφος που εργαζόταν σε πρακτορείο ειδήσεων, ο οποίος σκοτώθηκε στην περιοχή Μαστούνγκ του Βελουχιστάν. Όπως αναφέρει η πακιστανική εφημερίδα «Dawn», ο Νισάρ Αχμέντ Λεχρί πυροβολήθηκε από ενόπλους ενώ κατευθυνόταν προς το σπίτι του. Η Αστυνομία έφτασε στο σημείο αφού έλαβε πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό και μετέφερε τη σορό στο Νοσοκομείο Nawab Raisani Memorial.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών, ο δημοριογράφος δολοφονήθηκε λόγω μιας φυλετικής σύγκρουσης για μια διαμάχη γης. Ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε: «Ερευνούμε το περιστατικό».

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Δημοσιογράφων του Πακιστάν (PFUJ) και η Ένωση Δημοσιογράφων του Μπαλουχιστάν (BUJ) καταδίκασαν έντονα τη δολοφονία του Νισάρ Αχμέντ Λεχρί και προέτρεψαν την κυβέρνηση να συλλάβει τους δολοφόνους του δημοσιογράφου.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις, ο πρόεδρος του PFUJ Afzal Butt, ο Γενικός Γραμματέας Αρσάντ Ανσαρί και ο πρόεδρος BUJ επέκρινε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Μπαλουχιστάν για προστασία των δημοσιογράφων, αναφέροντας τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στην περιοχή όλα αυτά τα χρόνια ως απόδειξη της αποτυχίας της.

Τόνισαν ότι η δολοφονία του Νισάρ Λεχρί ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως γραμματέας Τύπου της Λέσχης Τύπου Sarawan στο Μαστούνγκ, θα αυξήσει τον φόβο μεταξύ των Μέσων Ενημέρωσης στην επαρχία.

«Φαίνεται ότι τόσο οι απομακρυσμένες περιοχές του Βελουχιστάν όσο και οι κύριες πόλεις έχουν καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνες για το προσωπικό των Μέσων Ενημέρωσης», ανέφεραν και υπογράμμισαν, ότι το περιστατικό θα μπορούσε να είχε αποτραπεί εάν η κυβέρνηση συλλάμβανε και τιμωρούσε τους δράστες προηγούμενων δολοφονιών δημοσιογράφων.

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να συλλάβει όλους τους δολοφόνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται για τη δολοφονία του Λέχρι», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι δημοσιογραφικές ενώσεις.

Τον Αύγουστο η προηγούμενη δολοφονία δημοσιογράφου

Σημεωτέον, ότι τον περασμένο Αύγουστο, ένας ντόπιος δημοσιογράφος σκοτώθηκε στην περιοχή Γκοτκί στη Σίντ του Πακιστάν, όπως ανέφερε η Geo News, επικαλούμενη την αστυνομία. Οι ντόπιοι κατηγόρησαν τους ντακόιτς για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Μπαχάλ Γκούνιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεκρός δέχθηκε επίθεση ενώ εργαζόταν στα χωράφια του. Η αστυνομία είπε ότι η σορός του δημοσιογράφου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ubuaro της Ταλούκα και διεξάγεται έρευνα.

Η οικογένεια του Μπαχάλ Γκούνιο διαμαρτυρήθηκε έξω από το γραφείο του ανώτερου αρχηγού της αστυνομίας στο Μιρπούρ Μαθέλο και ζήτησε τη σύλληψη των υπόπτων.

Μιλώντας στο Geo News, ο ανήλικος γιος του εκλιπόντος δημοσιογράφου είπε ότι υπήρχε έχθρα μεταξύ του πατέρα του και ορισμένων μελών της κοινότητας. Ωστόσο, ο Γκούνιο σκοτώθηκε παρά τα ζητήματα που είχαν αποφασιστεί. Δήλωσε επίσης ότι οι αντίπαλοι είχαν επίσης βάλει στο στόχαστρο τον πατέρα του πριν από μερικά χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη το θέμα, ο επικεφαλής υπουργός της Σιντ Μουράντ Αλί Σαχ είχε εκδώσει διαταγές για την άμεση σύλληψη των υπευθύνων για τη δολοφονία, ανέφερε το Geo News. Διέταξε επίσης την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων κατά των δακοειδών στην παραποτάμια περιοχή.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, ο δημοσιογράφος Μαλίκ Χασάν Ζαΐμπ πυροβολήθηκε από άγνωστους δράστες στην περιοχή Nowshera του Khyber Pakhtunkhwa ενώ ταξίδευε με τον αδελφό του.

Στις 15 Μαΐου, ο Ασφάκ Αχμέντ Σιάλ από το Μουζαφαργκάρχ πυροβολήθηκε από δύο μοτοσικλετιστές. Ο Μουχαμάντ Σιντικέ Μενγκάλ από το Βελουχιστάν σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στις 3 Μαΐου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Τύπος

Ραγδαία μείωση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων για την παρακολούθηση των ειδήσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μεγάλο το έλλειμμα εμπιστοσύνης και για την δημοσιογραφία και τα ελληνικά ΜΜΕ

Οι παραπάνω διαπιστώσεις ασφαλώς και δεν αποτελούν εξαίρεση στον παγκόσμιο κανόνα και γενικότερη τάση, παρά μόνο ίσως στο μέγεθος των ποσοστών, τα οποία στην χώρα μας είναι σαφώς μεγαλύτερα σε σύγκριση τις υπόλοιπες χώρες που αξιολογούνται.

Σύμφωνα με συγκριτική παρατήρηση δεδομένων του 2022 και του 2024 του Ινστιτούτου Ρόιτερς της Οξφόρδης στο κομμάτι της παγκόσμιας έρευνας που αφορά στην Ελλάδα η πτώση είναι ραγδαία…

Παρατηρείται πτώση στο ενδιαφέρον για όλα τα είδη ειδήσεων. Στην πολιτική ειδησεογραφία το ενδιαφέρον διαμορφώθηκε φέτος στο 43% από 58% το 2022. Για τα νέα από τον κόσμο το ενδιαφέρον έπεσε στο 50% φέτος από 66% που ήταν πριν από δυο χρόνια.

Ως και στις ειδήσεις lifestyle η αποστροφή διαμορφώθηκε στο 79% το 2024 από 68% που ήταν το 2022. Ακόμα και για την ειδησεογραφία για την κλιματική αλλαγή η αδιαφορία διαμορφώθηκε στο 53% όταν δύο χρόνια πίσω ήταν στο 40%.

Μία πιθανή εξήγηση είναι η πτώση της εμπιστοσύνης στις ειδήσεις, όπως καταγράφεται σε αρκετές χώρες του δείγματος της έκθεσης του Ρόιτερς για τη Δημοσιογραφία.

Ωστόσο, στην Ελλάδα, η εμπιστοσύνη στις ειδήσεις βρίσκεται σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η πτώση στο ενδιαφέρον για τις ειδήσεις είναι σχετικά απότομη.

Μία άλλη εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές του ακαδημαϊκού ερευνητικού οργανισμού, που παρακολουθούν τις στάσεις και τις συμπεριφορές της κοινής γνώμης για τα ΜΜΕ και την ενημέρωση στην Ελλάδα, έχει να κάνει με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και γενικότερα με την αρχιτεκτονική των ψηφιακών μέσων.

Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως σημειώνεται, η πρωτοβουλία της Meta να ιεραρχήσει τις ειδήσεις ή τις συζητήσεις για την επικαιρότητα χαμηλά στον αλγόριθμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσής της (το Facebook, το Instagram ή το Threads).

Τα ΜΚΔ, αλλά και πλατφόρμες περιεχομένου όπως το Netflix, το Spotify ή το YouTubeέχουν αντικαταστήσει την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για μεγάλα κομμάτια του πληθυσμούκατάσταση που σημειώνεται και στο σκέλος της έρευνας του Ρόιτερς που αφορά στην ελληνική πραγματικότητα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Κίνα

Ο χειρότερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων και συγγραφέων στον κόσμο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Κίνα διπλασιάζει την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου

Καθώς ο κόσμος γιόρταζε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου, ανησυχητικές νέες αναφορές υπογραμμίζουν πώς η Κίνα παραμένει ο χειρότερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων και συγγραφέων στον κόσμο. Ο τελευταίος Παγκόσμιος Δείκτης για την Ελευθερία του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) κατέταξε την Κίνα κοντά στην τελευταία θέση στην 172η από τις 180 χώρες και περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα. Το καθεστώς στο Πεκίνο επισημάνθηκε και πάλι ως ο μεγαλύτερος κρατούμενος δημοσιογράφων παγκοσμίως, με πάνω από 100 φυλακισμένους σήμερα.

Η έκθεση RSF επέκρινε τις αυστηρές πολιτικές λογοκρισίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), δηλώνοντας ότι «συνεχίζει να ασκεί αυστηρό έλεγχο στα κανάλια πληροφόρησης, εφαρμόζοντας πολιτικές λογοκρισίας και επιτήρησης για τη ρύθμιση του διαδικτυακού περιεχομένου και τον περιορισμό της διάδοσης πληροφοριών που θεωρούνται ευαίσθητες ή αντίθετες με την κομματική γραμμή». Τόσο πολύ για να επιτρέπεται ένας ελεύθερος τύπος και ανοιχτός λόγος.

Αυτή η καταστολή της ελευθερίας του Τύπου φαίνεται να επιδεινώνεται, υπό την αυταρχική διακυβέρνηση του Xi Jinping. Η RSF σημείωσε ότι ενώ η αριθμητική κατάταξη της Κίνας αυξήθηκε ελαφρά σε σύγκριση με πέρυσι, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην επιδείνωση της κατάστασης σε άλλα έθνη όπως το Αφγανιστάν και όχι λόγω κάποιας θετικής μεταρρύθμισης από το Πεκίνο.

Η κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε επίσης οριακά, αλλά και πάλι, όχι λόγω σημαντικών βελτιώσεων. Η RSF εξήγησε ότι το χτύπημα του Χονγκ Κονγκ ήταν «παραπλανητικό», καθώς ο βαθμός ελευθερίας του έπεσε στην πραγματικότητα λόγω της δίωξης δημοσιογράφων βάσει του δρακόντειο «Νόμο Εθνικής Ασφάλειας» που επιβλήθηκε από το Πεκίνο το 2020 μετά από διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Μια νέα έκθεση από την PEN America διαπίστωσε ότι η Κίνα φυλάκισε περισσότερους από 100 συγγραφείς το 2023, τον υψηλότερο αριθμό από οποιαδήποτε χώρα. Μεταξύ των φυλακισμένων ήταν 50 διαδικτυακοί σχολιαστές που κατηγορήθηκαν για το παράλογα ασαφές «έγκλημα» της «επιλογής καυγάδων και πρόκλησης ταραχών» επειδή απλώς μοιράστηκαν απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κλίμακα αυτής της καταστολής κόβει την ανάσα και είναι απεχθής. Όπως είπε ο Καναδός δημοσιογράφος Sheng Xue, «Κανείς δεν ξέρει πόσοι δημοσιογράφοι στην Κίνα έχουν διωχθεί μέχρι θανάτου, πόσοι έχουν συλληφθεί κρυφά, καταδικαστεί, διώχθηκε και βασανίστηκε». Υπό τον πλήρη έλεγχο πληροφοριών του ΚΚΚ, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε την πραγματική έκταση αυτής της καταστολής.

Ο Κινέζος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λάι Τζιανπίνγκ εκτίμησε ευθαρσώς ότι η ελευθερία του Τύπου στην Κίνα αναμφισβήτητα «μειώνεται και επιδεινώνεται». Υποστηρίζει ότι η εντεινόμενη ασφυξία του ΚΚΚ στον λόγο και τον Τύπο προέρχεται από τις βαθύτερες ανασφάλειές του εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής. Φοβούμενος ότι η αυταρχική του λαβή στην εξουσία μπορεί να γλιστρήσει, το κόμμα καταφεύγει σε όλο και πιο δρακόντεια μέτρα για να καταπνίξει τη διαφωνία.

Αυτή η σκόπιμη και συστηματική εξάλειψη της ελευθερίας του Τύπου αντιπροσωπεύει μια βαθιά απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ανοιχτό λόγο και τις δημοκρατικές αξίες. Όταν η ελεύθερη ροή πληροφοριών και η ελευθερία της έκφρασης ποινικοποιούνται, δίνει τη δυνατότητα στη διαφθορά, την κατάχρηση εξουσίας και τις φρικαλεότητες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επιμείνουν ανεξέλεγκτα και ακαταλόγιστα πίσω από ένα αδιαπέραστο πέπλο λογοκρισίας.

Η επίθεση του Πεκίνου σε δημοσιογράφους και συγγραφείς είναι επίθεση στην ίδια την αλήθεια. Φιμώνοντας τους επικριτές και τις ανεξάρτητες φωνές, το καθεστώς του ΚΚΚ μπορεί να διαδώσει τη δική του παραμορφωμένη αφήγηση και την οργουελική εναλλακτική πραγματικότητα χωρίς αμφισβήτηση. Οι πολίτες στερούνται την απεριόριστη πρόσβαση στα γεγονότα και την ποικιλομορφία των προοπτικών – τους θεμελιώδεις πυλώνες ενός ενημερωμένου πληθυσμού σε μια ελεύθερη κοινωνία.

Εάν η ακρίβεια και η αντικειμενικότητα αποτελούν υπαρξιακή απειλή για ένα αυταρχικό καθεστώς, μιλάει πολύ για την απόλυτη έλλειψη νομιμότητας και ηθικής υπόστασης αυτού του καθεστώτος. Ένα σύστημα που κυβερνά μέσω της ωμής βίας και όχι της πολιτικής συναίνεσης δεν μπορεί ποτέ να ανεχθεί τον ελεύθερο Τύπο που απαιτείται για να λογοδοτήσει η εξουσία.

Η καταστολή δημοσιογράφων και συγγραφέων από την Κίνα είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι, ακόμη και όταν διακυβεύεται διεκδίκηση της παγκόσμιας ηγεσίας, το ΚΚΚ παραμένει μια βάναυση, απάνθρωπη δικτατορία που δεν ανέχεται τις βασικές ελευθερίες. Οι δημοσιογράφοι και οι συγγραφείς δεν είναι εγκληματίες – είναι αλήθειες και θεματοφύλακες της ελεύθερης σκέψης που κάθε κοινωνία που σέβεται πραγματικά τα δικαιώματα πρέπει να σέβεται, όχι να διώκει. Η διεθνής κοινότητα έχει ηθική υποχρέωση να εκφράσει ενιαία καταδίκη του πολέμου της Κίνας κατά της ελευθερίας του Τύπου. Οι δημοσιογράφοι και οι συγγραφείς που φυλακίστηκαν ή εξαφανίστηκαν άδικα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως. Όσο αυτή η καταπίεση συνεχίζεται, η λεγόμενη αυταρχική καπιταλιστική ευημερία της φτιαγμένης στην Κίνα δεν μπορεί ποτέ να αγκαλιαστεί ως νόμιμο μοντέλο διακυβέρνησης πέρα από τη φιλελεύθερη δημοκρατία.

 

ΠΗΓΗ: Directus.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή