Ακολουθήστε μας

Διεθνή

ΕΕ: Θέμα ωρών οι νομικές κυρώσεις στην Τουρκία για την ΑΟΖ της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε

στις

Θέμα ωρών» είναι όπως πληροφορείται ο «Φ» η κατάληξη των κρατών-μελών σε πολιτική συμφωνία, αναφορικά με την πρώτη λίστα στοχευμένων μέτρων της Ε.Ε., για την επιβολή κυρώσεων σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, επιδιώκεται μια διαδικασία «ασανσέρ», στο πλαίσιο της οποίας όσο συνεχίζονται οι τουρκικές παράνομες δραστηριότητες, άλλο τόσο θα «εμπλουτίζεται» η εν λόγω λίστα (και αντίθετα).

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα προσεχή εικοσιτετράωρα δρομολογείται πολιτική συμφωνία των κρατών-μελών, προκειμένου να ετοιμαστούν νομικές πράξεις, οι οποίες «θα αφορούν σε πρώτο χρόνο δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη» που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε συνεδρία της αρμόδιας ομάδας εργασίας, Relex, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα και εντός δύο περίπου εβδομάδων οι απαιτούμενες νομικές πράξεις, μέσω των οποίων θα επιβληθεί στα «δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη» πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως διαθέτουν στην Ε.Ε. και απαγόρευση εισόδου σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.
Οι δρομολογούμενες εξελίξεις είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά δύσκολης διαδικασίας, όπως επανειλημμένα είχε επισημάνει ο «Φ». Κυρίως λόγω της κινητοποίησης της Άγκυρας αλλά και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όπως δημοσιεύσαμε δεν δίστασε να προειδοποιήσει κράτη-μέλη αλλά και τις Βρυξέλλες με «αντίμετρα» εάν και εφόσον τοποθετηθούν ονόματα στη λίστα κυρώσεων. Ως αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων αυτών, ο κ. Ερντογάν και το τουρκικό ΥΠΕΞ εμφανίζονταν μάλιστα βέβαιοι ότι η λίστα κυρώσεων της Λευκωσίας «θα παραμείνει κενή» (μόνο ως empty annex). Η κυβέρνησης της Άγκυρας θεωρούσε δε ως δεδομένο ότι κάποια κράτη-μέλη δεν θα συναινούσαν προς τη κατεύθυνση τοποθέτησης ονομάτων στη λίστα, δεδομένης και της εξάρτησης της Ε.Ε. από την Τουρκία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.


Συνεπώς, η δρομολογούμενη πολιτική απόφαση, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, για μια σειρά λόγων:
1. Κατ’ αρχάς σπάει το «πολιτικό ταμπού» κάποιων κρατών-μελών, εισάγοντας στοχευμένα μέτρα, σε πρώτο χρόνο, κατά φυσικών προσώπων, που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και τείνει να δημιουργήσει ένα «σημαντικό προηγούμενο», προς αξιοποίηση.
2. Καταδεικνύει πλέον ότι η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην οποία προβαίνει η Τουρκία μέσω των έκνομων της ενεργειών, απαιτεί ουσιαστική συλλογική αντίδραση και δεν μπορεί να περιορίζεται σε φραστικές κορώνες περί αλληλεγγύης προς την Κύπρο.
3. Στέλνει σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της Ε.Ε. και εκ των πραγμάτων δημιουργεί κλίμα ανησυχίας για όσες εταιρίες και για όσα φυσικά πρόσωπα προσανατολίζονται να συνδράμουν τις τουρκικές ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.
4. Παρέχει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εξωτερικών και στον Νίκο Χριστοδουλίδη να επιχειρήσουν υποβολή και άλλων ονομάτων, τόσο φυσικών προσώπων, όσο και νομικών οντοτήτων, εάν και εφόσον η Τουρκία δεν συνετιστεί ούτε αυτή τη φορά και συνεχίσει τις έκνομες δραστηριότητές της. Με άλλα λόγια, εγκαινιάζουν μια προσπάθεια, ο κύκλος της οποίας όχι μόνο δεν κλείνει με την τοποθέτηση των «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» στη λίστα, αλλά αναμένεται να διευρυνθεί, «αναλόγως των εξελίξεων επί του εδάφους». Αυτή είναι και η έννοια της διαδικασίας «ασανσέρ», σύμφωνα με την οποία όσο η Τουρκία συνεχίζει τις έκνομες ενέργειές της, άλλο τόσο η λίστα κυρώσεων θα διευρύνεται με νέα ονόματα. Και αντίθετα βεβαίως, εάν η Τουρκία τερματίσει τις έκνομές της ενέργειες, οι λόγοι επιβολής κυρώσεων θα εκλείψουν.

Στην παρούσα φάση που διανύουμε, τα δύο ονόματα «υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» μπορούν να θεωρηθούν αρκετά για να αναχαιτίσουν τις τουρκικές έκνομες δραστηριότητες; Προφανέστατα, όχι. Άλλωστε, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελούν απάντηση στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και στην κλιμάκωσή τους στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Δεν παύουν, ωστόσο, να «κάνουν μια αρχή», προσδίδοντας πλέον ουσία στο ζήτημα των στοχευμένων μέτρων νομικών και φυσικών προσώπων που συμβάλλουν στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Και συνεπώς, επιτρέπουν την οικοδόμηση νέου κύκλου νομικών μέτρων, στη βάση υφιστάμενων προτάσεων που εκκρεμούν, καθώς και νέων εισηγήσεων. Όπως δε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ήδη στο παρασκήνιο συζητούνται διάφορες ιδέες για ενίσχυση του πλαισίου μέτρων κατά της Τουρκίας, εάν και εφόσον η υποψήφια χώρα συνεχίσει την πρακτική των έκνομων ενεργειών στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρινίζεται ότι η αρχική εισήγηση της Λευκωσίας για την τοποθέτηση στη λίστα πέντε φυσικών προσώπων και δύο νομικών οντοτήτων, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι της Ε.Ε. και δεν έχει αποσυρθεί.
Ο «Φ» δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει ονόματα, είτε νομικών οντοτήτων είτε και φυσικών προσώπων που ενδεχομένως συζητούνται πριν αυτά εγκριθούν και ανακοινωθούν επισήμως από την Ε.Ε., προκειμένου να μην υπάρξουν νομικές επιπλοκές και να μην τεθεί εν αμφιβόλω η όλη προσπάθεια που καταβάλλει το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διά χειρός Νίκου Χριστοδουλίδη
Η δρομολογούμενη επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, πιστώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών και στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Το τελευταίο διάστημα, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναγκάστηκε να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με αξιωματούχους της Ε.Ε. και ομολόγους του, προκειμένου να αρθούν επιφυλάξεις συγκεκριμένων κρατών-μελών, ενώ σημαντική συμβολή είχε και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ε.Ε.

Άλλωστε, όπως είχαμε αποκαλύψει, αρκετοί εταίροι της Κύπρου είχαν εισπράξει προειδοποιήσεις από τον Ερντογάν, με φόντο το προσφυγικό/μεταναστευτικό και όχι μόνον, προκειμένου να μην συναινέσουν στην επιβολή στοχευμένων μέτρων. «Κανείς στη λίστα», ήταν το μήνυμα που έφτανε από την Άγκυρα προς τις Βρυξέλλες και προς συγκεκριμένα κράτη-μέλη, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στη διαδικασία. Ωστόσο, το δρομολογούμενο αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της λίστας κυρώσεων, με τη συμπερίληψη «σε πρώτο χρόνο» των ονομάτων «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών», αλλάζει τα δεδομένα και τείνει να δημιουργήσει ένα σημαντικό προηγούμενο, το οποίο οφείλει να αξιοποιήσει η Λευκωσία.

Τα επόμενα βήματα

Η δρομολογούμενη πολιτική συμφωνία για επιβολή στοχευμένων μέτρων, σε πρώτο χρόνο, κατά «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, θα ενεργοποιήσει εκ των πραγμάτων μια διαδικασία σε τέσσερα στάδια:

1. Με την πολιτική απόφαση, η ομάδα εργασίας Relex θα εξουσιοδοτεί τη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου και την ΕΥΕΔ να ετοιμάσουν τις απαραίτητες νομικές πράξεις, εισάγοντας στο «παράρτημα» τα ονόματα των δύο «υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών». Παράλληλα, η Κομισιόν θα περιλάβει το παράρτημα με τα ονόματα στον εφαρμοστικό κανονισμό.
2. Αφού τα δύο αυτά κείμενα ετοιμαστούν, εν συνεχεία (σ.σ. μετά από 10 περίπου μέρες) θα τεθούν ενώπιον της Relex προκειμένου να συζητηθούν και να συμφωνηθούν.
3. Αμέσως μετά παραπέμπονται στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, Coreper προς έγκριση, με τυπική διαδικασία και χωρίς ουσιαστική συζήτηση.
4. Το τελευταίο στάδιο είναι επίσης τυπικό προκειμένου η απόφαση να εξασφαλίσει πολιτική υιοθέτηση, από οποιοδήποτε Συμβούλιο της Ε.Ε., ως σημείο Α, δηλαδή χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Όταν οι νομικές πράξεις υιοθετηθούν, δημοσιοποιούνται και παράλληλα ενημερώνονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ε.Ε. (για ενδεχόμενο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων), καθώς και οι τελωνειακές και αστυνομικές αρχές των κρατών-μελών (για απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια των προσώπων που τοποθετούνται στη λίστα).

Συνολικά, η διαδικασία αυτή δύναται να ολοκληρωθεί από 2-3 εβδομάδες, μετά τη λήψη της πολιτικής απόφασης, η οποία όπως προαναφέραμε, αναμένεται να ληφθεί τα προσεχή εικοσιτετράωρα.

Σημειώνεται ότι στη βάση των εγκεκριμένων νομικών πράξεων, από τα κράτη-μέλη, παρέχονται οι εξής δύο δυνατότητες επιβολής στοχευμένων μέτρων, στην περίπτωση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας:
  1. Θα δεσμεύονται όλα τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι που ανήκουν, κατέχονται ή ελέγχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς που είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται, μεταξύ άλλων με σχεδιασμό, προετοιμασία, συμμετοχή, καθοδήγηση ή παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης σε σχέση με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων ή την εξόρυξη υδρογονανθράκων που προκύπτει από τέτοιες δραστηριότητες που δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, στα χωρικά ύδατά της ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της ή στην υφαλοκρηπίδα της. Επιπλέον, κανένα κεφάλαιο ή οικονομικός πόρος δεν μπορεί να διατίθεται άμεσα ή έμμεσα στα εν λόγω φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς ή προς όφελός τους.
  2. Καλούνται τα κράτη-μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσουν την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφός τους σε φυσικά πρόσωπα (σ.σ. τρίτων χωρών) που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τη συμμετοχή, τη διεύθυνση ή την παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης. Ομοίως, τα κράτη-μέλη οφείλουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσουν την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφός τους σε φυσικά πρόσωπα που παρέχουν χρηματοδοτική, τεχνική ή υλική υποστήριξη.

Ιράν

Το Ισραήλ χτύπησε τα κέντρα διοίκησης του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κέντρα διοίκησης που ανήκουν στο τμήμα πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, σύμφωνα με τους IDF.

Νωρίτερα τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, ο στρατός είπε ότι στόχευσε αρκετές ακόμη τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων κατασκευής όπλων και θέσεων εκτόξευσης πυραύλων στο νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Beqaa.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο, περισσότερες από 70 άλλες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν, προσθέτει ο Ισραηλινός Στρατός.

Περιλάμβαναν εκτοξευτές πυραύλων, κτίρια που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ και αποθήκες όπλων, λέει ο IDF.

Αυτή είναι η κλειστή στρατιωτική ζώνη που επέβαλλε ο Ισραηλινός Στρατός στα σύνορα με τον Λίβανο!

Οι IDF επέβαλαν μια νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο, στις περιοχές των κοινοτήτων Rosh Hanikra, Shlomi, Hanita, Adamit και Arab al-Aramshe.

Ο στρατός λέει ότι η κίνηση ακολουθεί μια νέα αξιολόγηση δεδομένων των χερσαίων επιχειρήσεων εντός του νότιου Λιβάνου.

Είναι η τέταρτη στενή στρατιωτική ζώνη που επιβάλλεται στα βόρεια σύνορα από τότε που ο IDF ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Το διάταγμα απαγορεύει τους αμάχους από περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα από χωριά του Λιβάνου όπου ενδέχεται να διεξάγονται μάχες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ σε περισσότερες λιβανικές συνοριακές κοινότητες.

Times of Israel

Έτοιμος για επέμβαση σε παράκτιες περιοχές του Λιβάνου ο Ισραηλινός στρατός

Στην «παράκτια ζώνη» του νότιου Λιβάνου είναι έτοιμος να επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός, επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πυρά της Χεζμπολάχ στο Μαρούν αλ Ρας

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και «μια συγκέντρωση των εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με ρουκέτες και οβίδες». Αργά το απόγευμα ωστόσο, με νεώτερη ανακοίνωση, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέτει στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μαρούν αλ Ρας, για να προστατεύσει τη ζωή των κυανόκρανων της UNIFIL, της αποστολής του ΟΗΕ που έχει τη βάση της εκεί. Στην ανακοίνωση που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, , κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF

Πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό χτύπησε το Ισραήλ μέσα σε δύο εβδομάδες!

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει χτυπήσει πάνω από 100 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Ο στρατός τους τελευταίους μήνες εντόπισε τη Χεζμπολάχ που μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό κατασκευής από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Beqaa στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Dahiyeh.

Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μετακίνησε τα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ να τα βάλει στο στόχαστρο, καθώς μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απείχε σε μεγάλο βαθμό από επιδρομές στη Βηρυτό. Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία

Πάνω από1 20 στόχοι της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν τη Δευτέρα (7/10)

Περίπου 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον περισσότερων από 120 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον IDF.

Τα πλήγματα, που διήρκεσαν μία ώρα, έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ που ανήκουν στο Νότιο Μέτωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ελίτ Δύναμη Radwan, το τμήμα πυραύλων και πυραύλων και το τμήμα πληροφοριών, σύμφωνα με τον στρατό.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

Μήνυμα Νετανιάχου για την 7η Οκτωβρίου: Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε

Δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε μαγνητοφωνημένο μήνυμα στην κρατική τελετή για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια μέρα απερίγραπτης θλίψης για τη χώρα, λέει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια δήλωση βίντεο στην κρατική τελετή μνήμης, αλλά «δεν νικηθήκαμε». πρόσθεσε.

«Και όπως έχει συμβεί ξανά και ξανά στην ιστορία του Ισραήλ, ακριβώς σε στιγμές δυσκολίας αναδύεται μεγάλη εσωτερική δύναμη».

«Σταθήκαμε μαζί για την υπεράσπιση της χώρας μας, για την υπεράσπιση της πατρίδας μας», λέει ο Νετανιάχου σε προηχογραφημένο μήνυμα. «Έχουμε κινητοποιήσει τεράστια πνευματική δύναμη. Έχουμε καθορίσει τους στόχους του πολέμου και τους πετυχαίνουμε: ανατροπή της κυριαρχίας της Χαμάς. Το να φέρουμε όλους τους ομήρους μας στο σπίτι, ζωντανούς και νεκρούς, είναι μια ιερή αποστολή που δεν θα την αφήσουμε μέχρι να την πετύχουμε, την αποτροπή οποιασδήποτε μελλοντικής απειλής από τη Γάζα για το Ισραήλ· και επιστροφή των κατοίκων του νότου και του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Το Ισραήλ μάχεται, λέει ο Νετανιάχου, «για να φέρει φως στον κόσμο, έναν λαό που αγωνίζεται να διαδώσει το καλό και να εξαλείψει το κακό».

«Όσο ο εχθρός απειλεί την ύπαρξή μας και την ειρήνη της χώρας μας, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Όσο υπάρχουν απαγωγείς στη Γάζα — θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε κανένα από αυτά. Δεν θα τα παρατήσω. Όσο οι πολίτες μας δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους με ασφάλεια, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Όταν το Ισραήλ νικήσει, λέει ο Νετανιάχου, «όχι μόνο για χάρη μας, αλλά για χάρη των μελλοντικών γενεών και για χάρη όλης της ανθρωπότητας — θα ξαναχτίσουμε τις αναζωογονημένες περιοχές σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Κρατώντας τη ρίζα θα ξαναφυτρώσει το δέντρο της ζωής».

«Η 7η Οκτωβρίου θα συμβολίζει για γενιές το τίμημα της αναβίωσής μας και θα εκφράζει για γενιές το μέγεθος της αποφασιστικότητάς μας και τη δύναμη του πνεύματός μας», συνεχίζει ο Νετανιάχου.

«Μαζί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και μαζί —με τη χάρη του Θεού— θα νικήσουμε».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή