Ακολουθήστε μας

Κύπρος

Ένα ακόμη ψήφισμα του ΟΗΕ ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με πολλές προεκτάσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

ΕΝΑ ακόμη ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε έξι μήνες θα έχουμε έναν νέο κύκλο συζητήσεων που θα καταλήξουν προφανώς σε ένα νέο ψήφισμα. Είναι προφανές πως από τα πρώτα προσχέδια μέχρι και το τελικό περιεχόμενο που υιοθετήθηκε υπήρξε βελτίωση ως αποτέλεσμα των έντονων διπλωματικών παρεμβάσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Είναι σαφές πως ένα ψήφισμα έχει ασφαλώς τη σημασία του, υπό την έννοια ότι καθορίζει τα επόμενα βήματα κι αυτό γίνεται και με το νέο, που ψηφίσθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας το απόγευμα της Πέμπτης. Την ίδια ώρα, οφείλουμε να αναφέρουμε πως από το 1974 και εντεύθεν η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει κανένα ψήφισμα, ούτε για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ούτε για το Κυπριακό. Για την κατοχική Τουρκία δεν έχουν καμία σημασία, δεν τα λαμβάνει υπόψη και δεν έχει κόστος για τη συμπεριφορά της. Άλλωστε, ουδέποτε είχε κόστος η Άγκυρα καθώς τόσα χρόνια αντί να είναι μέρος του προβλήματος, το οποίο προκάλεσε και συντηρεί για 46 χρόνια, θεωρείται «τρίτο μέρος» και… εγγυητής.
ΣΕ σχέση με το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης για έξι ακόμη μήνες θα επισημάνουμε τα εξής σε σχέση με το περιεχόμενο:

Η αναφορά «το ΣΑ ζητεί τη δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού για απευθείας στρατιωτικές επαφές μεταξύ των πλευρών και των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών και καλεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ως διευκολυντή μέσω του ρόλου της ως συνδέσμου να υποβάλει σχετικές προτάσεις», αν και βελτιωμένη, σαφώς και πρέπει να προσεχθεί. Ιδιαίτερα όταν γίνεται αναφορά σε «πλευρές» και «των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών». Ποιους εννοεί; Προφανώς το κατοχικό καθεστώς.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε από τους δυο ηγέτες να εξουσιοδοτήσουν τις Τεχνικές Επιτροπές να υποβάλουν προτάσεις προς εξέταση από αυτούς για την ενίσχυση των διακοινοτικών επαφών και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και να λάβουν υπόψη τις συμβουλές της Αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα σχετικά με περαιτέρω τρόπους να ενισχυθούν οι Τεχνικές Επιτροπές και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, να εξασφαλίσουν τον αποτελεσματικό συντονισμό και τη συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις – εγκλήματα».

 

ΜΙΑ τέτοια υπόδειξη προφανώς και παραπέμπει σε λογικές ομαλοποίησης με την κατοχή. Αυτό θα πρέπει να αποτραπεί. Αυτό θα πρέπει να μην προχωρήσει. Ο ρόλος των Τεχνικών Επιτροπών αφορά στην προετοιμασία για τη λύση και σε καμία περίπτωση να συντηρήσει το κατοχικό στάτους κβο. 

 

ΟΣΟΝ αφορά τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, το Συμβούλιο Ασφαλείας κινείται στο πλαίσιο δήθεν των ίσων αποστάσεων, «εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για την περαιτέρω κλιμάκωση και τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων» και «το ΣΑ ζητεί τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας τους ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων και όλων των εμπλεκόμενων μερών να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσαν να βλάψουν τις πιθανότητες επιτυχίας». Ποιος προκαλεί την ένταση; Η Κυπριακή Δημοκρατία; Όχι, βέβαια. Η κατοχική Τουρκία, την οποία συγκαλύπτουν. Ποιος θα προχωρήσει σε αποκλιμάκωση; Η Λευκωσία; Όχι γιατί δεν είναι η ταραχοποιός. Εάν θέλουν να είναι αποτελεσματική στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ονοματίσουν τον ταραχοποιό.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν! Αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα στην τελευταία πέμπτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται ότι η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».

Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και η κατάσταση στο πεδίο όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων των οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, σε Βόρειο Ιράκ και Συρία αντίστοιχα, όπως και η αντιμετώπιση των μελών του δικτύου FETO, των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η ‘Αγκυρα κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016..

Συγκεκριμένα, εκτός από την αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σημειώνεται:

«1- Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των κάθε είδους απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK, PYD/YPG, FETO και Ισλαμικό Κράτος, καθώς και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.

»2- Τονίστηκε ότι οι δραστηριότητες για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων που φωλιάζουν στο συριακό έδαφος θα συνεχιστούν αδιάλειπτα και ότι δεν θα γίνουν ανεκτά οποιαδήποτε σχέδια ή τετελεσμένες προσπάθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια. Θα αυξηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της περιοχής μας και του συριακού λαού.

»3- Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το γειτονικό μας Ιράκ στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως των PKK/KCK και PYD/YPG, που αποτελούν κοινή απειλή για τις χώρες μας, και υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία του αδελφού ιρακινού λαού.

»4- Πέραν των αποφασιστικών προσπαθειών της Τουρκίας να σταματήσει η γενοκτονία που υφίσταται εδώ και ένα χρόνο ο παλαιστινιακός λαός μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση μια διαρκής κατάπαυση του πυρός και ειρήνη στην Παλαιστίνη, οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αυξανόμενες.

»Προκειμένου να αποτραπούν οι επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο την εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πέρα από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καλούνται οι οι δρώντες που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό.

»Απέναντι στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία, ως έθνος και κράτος στο σύνολό της, θα σταθεί στο πλευρό του αδελφού λαού του Λιβάνου και της κυβέρνησής του.

»Η κήρυξη “ανεπιθύμητου προσώπου” του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το Ισραήλ και η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα καταδικάζεται ως το τελευταίο παράδειγμα της παρανομίας του Ισραήλ».

 

Τουρκία – Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: «Δεν θα επιτρέψουμε την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών μας για ειρήνη σε Μεσόγειο και Αιγαίο»

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή