Ακολουθήστε μας

Ανατολική Μεσόγειος

Οι υπερκομματικές αθλιότητες που ακούστηκαν στο ΕΛΙΑΜΕΠ

Δημοσιεύτηκε

στις

Νομίζω πως όλοι γνωρίζουν τι εστί πραγματικά ΕΛΙΑΜΕΠ, και δεν εκπλήσσεται κανείς με το αναμενόμενα ανθελληνικό πρόσημο της εκδήλωσης με τίτλο «Μας συμφέρει η Χάγη;», που πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Ούτε βέβαια πρέπει να μας εκπλήσσει η αναμενόμενα εθνοβόρα απάντηση της εκδήλωσης στο ερώτημα του τίτλου της, αν αναλογιστεί κανείς τους ομιλητές της: Γ. Παπανδρέου, Ν. Μπακογιάννη, Γ. Κατρούγκαλος και Χ. Ροζάκης. Άλλωστε η κ. Μπακογιάννη το ξεκαθάρισε πως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ομονοούν για την προσφυγή στη Χάγη. Αυτά να τα ακούν οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων..

Αυτό όμως που πραγματικά συνέβη ήταν δίχως προηγούμενο. Αντί για τις αναμενόμενα μειοδοτικές τους θέσεις περί Χάγης, φιλοτουρκισμού, κτλ., η ανωτέρω ομάδα επιδόθηκε σε συναυλία ανθελληνισμού! Ας αντικρίσουμε λοιπόν κατάματα τον «πάτο του βαρελιού» – τις δηλώσεις αυτών των ανθρώπων που πέρασαν δυστυχώς από τις υψηλότερες θέσεις ευθύνης της πατρίδας μας.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πρώτος λοιπόν πήρε τον λόγο ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος όσο διάβαζε την έτοιμη και προκατασκευασμένη του ομιλία, φάνηκε ιδιαίτερα μετριοπαθής. Όταν όμως, στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, αφέθηκε ελεύθερος να αναπτύξει τη δική του σκέψη, έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Εν πολλοίς, ο πρώην πρωθυπουργός, εξύμνησε το ναυάγιο του Ελσίνκι και την αρρωστημένη σύλληψη υποστήριξης κάποιας δήθεν ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Στη συνέχεια επιχείρησε να δέσει τη μοίρα της χώρας μας με το κάλεσμα του Ελσίνκι για προσφυγή στη Χάγη. Αναλυτικότερα:

Παπανδρέου: «Είναι λόγια του αέρα η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας εάν δεν μπορεί να μας πει, όποιος την προτείνει, πώς θα αντιμετωπίσουμε τα πιθανά σενάρια μετά από την οριοθέτησή της, διασφαλίζοντας της εθνικής μας κυριαρχίας».

Δηλαδή ένας πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει πως η πατρίδα μας είναι αδύναμη να υποστηρίξει τα εθνικά της δικαιώματα; Και αν ισχύει κάτι τέτοιο, ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή την άθλια κατάσταση της Ελλάδας που περιγράφει; Δεν είναι και ο ίδιος συνυπεύθυνος και δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα της κατάστασης που περιγράφει; Το τραγικό είναι πως η κ. Μπακογιάννη έσπευσε να συμφωνήσει μαζί του. Αυτό που όμως αμέλησε να αναφέρει, είναι πως ως πρώην ΥΠΕΞ, έχει και αυτή ευθύνη και πρέπει εξίσου να λογοδοτήσει.

Παπανδρέου: «Μου είχε κάνει έκπληξη όταν ο Ισμαήλ Τζεμ μου εξήγησε πως στην Τουρκία φοβούνται την ύπαρξη ενός ορθόδοξου τόξου συμμαχίας, με Ρωσία, Αρμενία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ελλάδα. Μου είπε μας έχετε περικυκλώσει. Κάτι τέτοιο βέβαια, δεν υπάρχει ουσιαστικά».

Απίστευτη παραδοχή Έλληνα πολιτικού, που αποκαλύπτει τις συμμαχίες της χώρας μας, ή μάλλον την ανυπαρξία αυτών, από δημόσιο κιόλας βήμα! Θα μπορούσε να ήταν μια απλή γκάφα, αν ο κ. Παπανδρέου δεν είχε υπάρξει διαχρονικά επιζήμιος για την πατρίδα μας.

Παπανδρέου: ««Δεν πρέπει να έχουμε φοβική στάση έναντι μιας πιθανούς προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης».

Εδώ το πολιτικό σύστημα θέλει να κρύψει το δικό του φοβικό σύνδρομο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία τους παγώνει το αίμα και τρέμουν να ανακηρύξουν ΑΟΖ ή/και να επεκτείνουν τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ.. Από το φόβο του λοιπόν, ο Παπανδρέου χαρακτηρίζει «φοβικό σύνδρομο» την αποφυγή της Χάγης. Δεν είναι όμως φοβικό σύνδρομο. Εθνική θέση είναι.

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Τη σκυτάλη ανέλαβε η κ. Μπακογιάννη η οποία συνηγορούσε τακτικά υπέρ του Παπανδρέου, ενώ οι δυο τους φάνηκε πως συμφωνούσαν σε όλα. Μάλιστα, φαινόταν πως ο ένας υποστήριζε τον άλλο στα διάφορα θέματα, εκ περιτροπής.

Όπως ήταν αναμενόμενο η πρώην ΥΠΕΞ, υποστήριξε πλήρως το πεθαμένο ΠΑΣΟΚικό Ελσίνκι και την προσφυγή μας στη Χάγη. Οι παραδοχές της ωστόσο υπήρξαν σκανδαλώδεις και αποκαλυπτικές:

Μπακογιάννη: «Είχαμε συζητήσει εκτενώς για τα Ελληνικά χωρικά ύδατα, και είχαμε φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο συμφωνίας με τους Τούρκους».

Τις λεπτομέρειες της προδοτικής «συμφωνίας», την οποία ποτέ δεν πέρασαν από τους πολίτες, έσπευσε να διευκρινίσει ο συνένοχος Παπανδρέου, ομολογώντας πως «οι διερευνητικές είχαν καταλήξει στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. όπου δεν γειτνίαζε η Ελλάδα με την Τουρκία, και σε λιγότερα μίλια όπου βρίσκονταν απέναντι οι τουρκικές ακτές, για να έχουν πρόσβαση στα διεθνή ύδατα οι Τούρκοι»! Πρόκειται περί υπερκομματικής προδοσίας. Λες και είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να συναποφασίσει με τους Τούρκους και να πάρουμε την άδειά τους για τα δικαιώματά μας, και μάλιστα να τα περιορίσουμε επειδή αυτοί το απαιτούν! Η ξεφτίλα των πολιτικών μας, και με παραδοχή των ιδίων, δεν έχει τελικά όριο.

Μπακογιάννη: «Κακώς δήλωσε ο καθηγητής κ. Κασιμάτης πως η χώρα μας δεν είναι ανεξάρτητη. Δεν παραδώσαμε ανεξαρτησία με κανένα μνημόνιο. Η Ελλάδα είναι απολύτως κυρίαρχη».

Το ανωτέρω προκαλεί κλαυσίγελο σε κάθε νοήμων άνθρωπο, ενώ αρκεί να περιοριστούμε στη δήλωση του αδελφού της και πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε στον Αμερικανό Πρόεδρο πως «η Ελλάδα είναι ένας προβλέψιμος σύμμαχος». Τα της οικονομίας, μνημονίου, επιτροπείας και δεσμεύσεων δεν αξίζουν καν ανάλυση.

Μπακογιάννη: «Όσον αφορά τον κ. Ακιντζί, είναι πολύ δύσκολο να είσαι Τουρκοκύπριος πολιτικός και να κάνεις αυτές τις δηλώσεις».

Και εδώ έρχεται η στυγνή αλλά ύπουλη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους από το στόμα πρώην ελληνίδας ΥΠΕΞ. Σε ποιο κράτος είναι «πολιτικός» ο Ακιντζί; Αυτό ξέχασε να μας εξηγήσει η κ. Μπακογιάννη. Ντροπή. Ο ΟΗΕ έχει καταδικάσει το ψευδοκράτος και όποιον το νομιμοποιεί, και τολμούν κα το πράττουν οι αφελληνισμένοι πολιτικοί μας. Όχι μόνο αυτό, αλλά να μην ξεχνάμε πως ο Ακιντζί, αυτός ο Τουρκοκύπριος τον οποίο εξυμνεί η Μπακογιάννη, συμμετείχε στον απεχθή και παράνομο Αττίλα του ’74, φονεύοντας Έλληνες αδελφούς μας. Ο ίδιος «πολιτικός» σύμφωνα με τη φρικιαστική δήλωση της Μπακογιάννη, χαρακτήρισε τον Αττίλα  «ειρηνευτική επιχείρηση» και «σωτήρια επέμβαση». Συνηγορώντας, ο Παπανδρέου πρόσθεσε πως «είναι θαρραλέα η στάση του Ακιντζί». Αυτοί είναι οι κατάπτυστοι πολιτικοί μας.

Έπειτα, δεν αξίζει να αναλυθεί η πρόταση Μπακογιάννη για επίλυση του Κυπριακού, μιας και πλέον έχει καταστεί σαφές, πως όσοι προτείνουν λύση και συζήτηση με τον εισβολέα και τις κατοχικές του δυνάμεις, εξυπηρετούν αποκλειστικά τη τουρκική προπαγάνδα και θέση.

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Κατρούγκαλος μέσω βίντεο, ο οποίος μας διάβασε την επίσημη και διαχρονική θέση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ υπέρ της προσφυγής στη Χάγη (για την οποία ποτέ κανείς δεν μας ρώτησε), για να μας θυμίσει πως είναι όλοι στο κόλπο, και είναι όλοι τους συνένοχοι. Όπως άλλωστε μας είχε αποδείξει και η αντίστοιχη σελίδα του ΥΠΕΞ υπέρ της προδοσίας της Μακεδονίας και της παραχώρησης του ονόματός της (και όχι μόνο). Τελικά οι θέσεις του ΥΠΕΞ, και έτσι όπως αυτές εκφράζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του, είναι θέσεις εθνικής προδοσίας και ωμής μειοδοσίας.

Στη σύντομη εισήγησή του ο Κατρούγκαλος επανέλαβε το φαιδρό και ύπουλο επιχείρημα της δήθεν διεθνούς απομόνωσης της Τουρκίας, το οποίο φιλοδοξεί να αποκοιμίσει και να ξεγελάσει τους πολίτες της Ελλάδας. Τέλος, ο πρώην (αναπληρωτής) ΥΠΕΞ, φρόντισε να εξυμνήσει την υποστήριξη των Η.Π.Α., κάτι που εκφράζει, απόλυτα όπως φαίνεται, την υποταγμένη ανθελληνική αριστερά.

ΡΟΖΑΚΗΣ

Τελευταίος ομιλητής ο κ. Ροζάκης ο οποίος αποκάλεσε «ιερά τέρατα της Ελληνικής διπλωματίας» τους προλαλήσαντες. Μάλλον ξέρει κάτι παραπάνω από εμάς.

Ο ανεκδιήγητος Ροζάκης υποστήριξε πως η Ελλάδα διατηρεί μαξιμαλιστικές θέσεις στα Ελληνοτουρκικά! Δίχως να αρκεστεί στο να κατηγορήσει την ίδια του τη χώρα, ο πρώην υφυπουργός Eξωτερικών μας ανέλυσε τα «τρία μεγάλα μας αμαρτήματα» όπως τα αποκάλεσε!

Ροζάκης: «Τα τρία μας αμαρτήματα, είναι πως πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε τα εξής: 1) ΑΟΖ μέχρι την Κύπρο – πράγμα αδύνατο, 2) 12 ν.μ. παντού και 3) μεγαλύτερο FIR από την αιγιαλίτιδά μας».

Θα αρκεστούμε σε μια απλή απάντηση στην ανωτέρω φιλοτουρκική προσέγγιση, αντιπαραθέτοντας τις αυτονόητες εθνικές μας θέσεις, και βάσει διεθνούς δικαίου: 1) Το Καστελόριζο και η Στρογγυλή μας εξασφαλίζουν ΑΟΖ μέχρι την Κύπρο, αρκεί να την οριοθετήσουμε με την Κυπριακή δημοκρατία. 2) Η επέκταση στα 12 ν.μ. παντού και καθολικά είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας. 3) Η εθνική μας θέση είναι 12 ναυτικά μίλια σε αέρα και θάλασσα. Το FIR είναι τελείως άσχετο ζήτημα, μιας και αφορά μόνο τον έλεγχο και το συντονισμό των πτήσεων. Το FIR μπορεί να είναι υπερκείμενο και διεθνών υδάτων δίχως κανένα πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση οι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, ορίζονται από τον διεθνή οργανισμό (ICAO) και απλά εφαρμόζονται από τις χώρες στις περιοχές ευθύνης τους.

Ροζάκης: «Να ξεχάσουμε τον νόμο 4000/11 του 2011 για οριοθέτηση ΑΟΖ, ο οποίος ήταν στα όρια του νόμιμου».

Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, ο εν λόγω νόμος, και συγκεκριμένα το άρθρο 157, είναι αυτός που οδήγησε στους διεθνούς διαγωνισμούς για το ποια εταιρεία θα κάνει τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Ας τον ξεχάσουμε, και γενικότερα ας μην προκαλούμε…

Ροζάκης: «Να λύσουμε ένα καρκίνωμα εκκρεμότητας το οποίο μας βασανίζει επί 50 χρόνια. Μια πολυετής εκκρεμότητα η οποία μας ταλαιπωρεί».

Κανονικά πρέπει να ευχαριστούμε τον κ. Ροζάκη για τον παραλληλισμό του, διότι μας θυμίζει επακριβώς το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησαν οι προδότες του ΣΥΡΙΖΑ κατά την «επίλυση» του Σκοπιανού το οποίο επίσης μας «ταλαιπωρούσε για δεκαετίες». Οδηγούμεθα λοιπόν σε μία καθαρή προδοσία και στο Αιγαίο.

Την εικόνα της οικτρής αυτής εκδήλωσης συμπλήρωσαν τα ελληνοαγγλικά των ομιλητών και κατά τα άλλα ταγών του Ελληνισμού, με την κ. Μπακογιάννη να δηλώνει πως «η οριοθέτηση είναι ένα ανοιχτό “option”», και τον κ. Ροζάκη να λέει, απευθυνόμενος στον κ. Τσούκαλη, πως «είναι “misconception” έτσι όπως θέσατε το ερώτημα»…

Μέλημα των ομιλητών, ήταν να μην παρανομήσει η Ελλάδα, και να μην οριοθετήσουμε το παραμικρό μονομερώς, λες και υπάρχει κανείς στο δημόσιο λόγο που να υποστήριξε κάτι τέτοιο. Οι ανησυχίες τους φαίνονται τόσο ελληνικές όσο και το λεξιλόγιό τους.

ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

Τέλος, ο συντονιστής – καθοδηγητής της εκδήλωσης κ. Τσούκαλης μίλησε για ένα πνεύμα δήθεν ομόνοιας με τους υπερκομματικούς ολετήρες που προσκάλεσε στην εκδήλωση. Η ομόνοια βρίσκεται όντως στο πολιτικό σύστημα, το οποίο ομονοεί για την καταστροφή μας. Αξέχαστη θα μείνει η υποβολιμαία ερώτησή του για οριοθέτηση «υφαλοκρηπίδας». Ο Τσούκαλης, πιστός στο ανθελληνικό πνεύμα του απεχθούς ΕΛΙΑΜΕΠ, απέφυγε να μιλήσει για ΑΟΖ, διότι κάτι τέτοιο θα προσέδιδε κυριαρχικά δικαιώματα και στα νησιά μας. Κάτι το οποίο η υφαλοκρηπίδα δεν εξασφαλίζει. Ταυτίστηκε δηλαδή με την Τουρκική θέση.

Αξίζει μόνο να υπενθυμίσουμε πως η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει ξεπεραστεί από το 1982 και αντικατασταθεί με την ΑΟΖ η οποία την υπερκαλύπτει, δίνοντας επιπλέον κυριαρχικά δικαιώματα και στα υπερκείμενα ύδατα (π.χ. δικαιώματα αλιείας). Οι μόνοι που έχουν απομείνει να την υποστηρίζουν είναι οι Τούρκοι επιτελείς, οι Έλληνες πολιτικοί, και τα ανθελληνικά γεροντοπαλίκαρα του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Όσοι λοιπόν επιχείρησαν σήμερα να μας διδάξουν διεθνείς σχέσεις από το βήμα του ΕΛΙΑΜΕΠ, εκπροσωπούν τις εγχώριες δυνάμεις κατά του έθνους.

Νομίζω, εν τέλει, ότι αρκεί να δούμε ποιοι υποστηρίζουν την προσφυγή στη Χάγη, για να καταλάβουμε πόσο ανθελληνική και καταστροφική είναι η εν λόγω πρόταση.

Και επειδή η χειρότερη όλων, η κ. Μπακογιάννη, υποστήριξε πως δεν έχουμε άλλο όπλο από την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο, και πως η αποδοχή της είναι μονόδρομος διότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορετική πρόταση στο δημόσιο λόγο, δείτε και ακούστε τις χειροπιαστές, κυρίαρχες και ελεύθερες εναλλακτικές υπέρ της πατρίδας μας:

https://www.youtube.com/watch?v=8cddeGvqlo4

https://www.youtube.com/watch?v=tO_xtsXG91c&

Eυρώπη

Future Warfare: Πολεμικό Ναυτικό και επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Χωριανόπουλος Άγγελος από Future Warfare

Ο Yπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, θα ανακοινώσει την έναρξη της επιχείρησης Prosperity Guardian για την αντιμετώπιση των απειλών των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό συμπίπτει με την αναχαίτιση από αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύουν οι Χούθι από την Υεμένη διακόπτωντας το παγκόσμιο εμπόριο. Πηγές της ιστοσελίδας από το Πολεμικό Ναυτικό αναφέρουν πως σχετικό αίτημα έχει σταλεί και σε ανώτατα πολιτικά γραφεία της κυβέρνησης χωρίς να έχει περάσει μέχρι στιγμής προς την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Το USS Carney κατέρριψε 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ το HMS Diamond κατέστρεψε ένα με πύραυλο Sea Viper (ASTER-15), σηματοδοτώντας την πρώτη καταστροφή εναέριου στόχου του Βασιλικού Ναυτικού από τον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου. Η δράση αυτή έλαβε χώρα κοντά στο στενό Bab al-Mandab κατά τη διάρκεια ενός κύματος επίθεσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών διάρκειας 45 λεπτών.

Οι Βρετανοί ανέφεραν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευαν ένα εμπορικό πλοίο, γεγονός που ώθησε το USS Carney να εμπλακεί σε επιχειρήσεις καταστολής τους. Λεπτομέρειες σχετικά με τον οπλισμό που χρησιμοποίησε το Carney δεν αποκαλύφθηκαν για να αποτραπεί στους Χούθι να αξιολογήσουν τα αμερικανικά αποθέματα πυρομαχικών.

Η CENTCOM επιβεβαίωσε την επιτυχή αναχαίτιση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους χωρίς να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί. Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Sare’e, ισχυρίστηκε ότι το drone επιτέθηκε στο Ισραήλ, αλλά δεν ανέφερε τα υπόλοιπα πλοία. Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν διακόψει τις διελεύσεις στην περιοχή. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν θα ανακοινώσει την επιχείρηση Prosperity Guardian, η οποία επικεντρώνεται στη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps τόνισε την απειλή για το διεθνές εμπόριο από τις πρόσφατες παράνομες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Βασιλικό Ναυτικό διαβεβαιώνει τη δέσμευσή του για τη διασφάλιση της ελευθερίας της υπερατλαντικής ναυσιπλοΐας. Τα περιστατικά αυτά σηματοδοτούν την πρώτη αντιμετώπιση εναέριας απειλής από πολεμικό πλοίο του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1991, με το USS Carney να συμμετέχει επίσης σε παρόμοιες αμυντικές ενέργειες πρόσφατα.

Ο λόγος συγγραφής της ανάλυσης είναι να καταδείξει στο μέγιστο πως στο χαοτικά μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα εμφανίζονται ευκαιρίες εύρεσης ρόλου στην προστασία του παγκόσμιου εμπορίου από ασύμμετρες απειλές. Η Ελληνική Κυβέρνηση καλό θα ήταν να αντιληφθεί πως αν θελήσει να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στο Διεθνές Σύστημα, θα ήταν αναγκαίο να επιλέξει μια δομή ενιαίας αεροναυτικής ισχύος η οποία θα μπορούσε να προβάλλει ισχύ και σε επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να κινηθεί αναλόγως στην επιλογή Κορβέτων και της γενικότερης ανανέωσης του Στόλου. Η έννοια περί ανάπτυξης Ναυτικού Ανοιχτής Θαλασσης έχει μερικώς μεταβληθεί αλλά παραμένει επίκαιρη. Ο Στόλος δεν μπορεί να αποτελείται μονάχα από 3 (ή 4) φρεγάτες, 5 κορβέτες και εκσυγχρονισμένες μονάδες επιφανείας. Χρειάζονται πλώρες, όπλα και δίκτυα ISR.

Διαβάστε την συνέχεια 

Συνέχεια ανάγνωσης

AI

Το Ισραήλ ενσωματώνει αθόρυβα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε θανατηφόρες στρατιωτικές επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να επιλέγουν στόχους για αεροπορικές επιδρομές και να οργανώνουν υλικοτεχνική υποστήριξη εν καιρώ πολέμου, καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται στα κατεχόμενα εδάφη και με τον επίδοξο αντίπαλο Ιράν.

Αν και ο στρατός δεν σχολίασε τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αξιωματούχοι λένε ότι αξιοποιεί τώρα ένα σύστημα συστάσεων τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να επιλέξει στόχους για αεροπορικές επιδρομές.

Οι επόμενες επιδρομές μπορούν στη συνέχεια να επεξεργαστούν γρήγορα με ένα άλλο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Fire Factory, το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα σχετικά με εγκεκριμένους από τον στρατό στόχους για τον υπολογισμό των φορτίων πυρομαχικών, την ιεράρχηση και την ανάθεση χιλιάδων στόχων σε αεροσκάφη και drones, καθώς και προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα.

Ενώ και τα δύο συστήματα επιβλέπονται από ανθρώπινους χειριστές που ελέγχουν και εγκρίνουν μεμονωμένους στόχους και σχέδια αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισραηλινού Στρατού (IDF), η τεχνολογία εξακολουθεί να μην υπόκειται σε κανέναν διεθνή ή κρατικό κανονισμό.

Οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι οι προηγμένοι αλγόριθμοι μπορεί να ξεπεράσουν τις ανθρώπινες δυνατότητες και θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον στρατό να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες, ενώ οι επικριτές προειδοποιούν για τις δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες της στήριξης σε όλο και πιο αυτόνομα συστήματα.

«Αν υπάρχει λάθος στον υπολογισμό της τεχνητής νοημοσύνης και αν η τεχνητή νοημοσύνη δεν εξηγείται, τότε ποιον κατηγορούμε για το λάθος;» είπε ο Ταλ Μίμραν, λέκτορας διεθνούς δικαίου στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και πρώην νομικός σύμβουλος του στρατού.

Οι λεπτομέρειες της επιχειρησιακής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης από τον στρατό παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απόρρητες, ωστόσο δηλώσεις στρατιωτικών αξιωματούχων υποδηλώνουν ότι ο IDF έχει αποκτήσει εμπειρία στο πεδίο της μάχης με τα αμφιλεγόμενα συστήματα.

Το 2021, ο Ισραηλινός Στρατός περιέγραψε τη σύγκρουση 11 ημερών στη Γάζα ως τον πρώτο «πόλεμο της τεχνητής νοημοσύνης» στον κόσμο, επικαλούμενος τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό σημείων εκτόξευσης πυραύλων και την ανάπτυξη σμήνων drones. Το Ισραήλ πραγματοποιεί επίσης επιδρομές στη Συρία και τον Λίβανο, με στόχο, όπως λέει, αποστολές όπλων σε πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ.

Τους τελευταίους μήνες, το Ισραήλ εκδίδει σχεδόν καθημερινές προειδοποιήσεις προς το Ιράν για τον εμπλουτισμό του ουρανίου, δεσμευόμενο ότι δεν θα επιτρέψει στη χώρα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε καμία περίπτωση.

Σε περίπτωση που οι δυο τους ξεκινήσουν στρατιωτική σύγκρουση, ο Ισραηλινός Στρατός αναμένει ότι οι Ιρανοί πληρεξούσιοι στη Γάζα, τη Συρία και τον Λίβανο θα αντεπιτεθούν, θέτοντας το έδαφος για την πρώτη σοβαρή πολυμέτωπη σύγκρουση για το Ισραήλ από τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

Τα εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως το Fire Factory, είναι προσαρμοσμένα για ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με αξιωματούχους του IDF.

Ο IDF χρησιμοποιεί εδώ και καιρό την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει αυτά τα συστήματα σε διάφορες μονάδες, καθώς επιδιώκει να τοποθετηθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στον αυτόνομο οπλισμό.

Μερικά από αυτά τα συστήματα κατασκευάστηκαν από ισραηλινούς αμυντικούς εργολάβους. Άλλα, όπως οι κάμερες ελέγχου συνόρων StarTrack, οι οποίες εκπαιδεύονται σε πλάνα χιλιάδων ωρών για την αναγνώριση ανθρώπων και αντικειμένων, αναπτύχθηκαν από τον στρατό.

Η ενασχόληση με αυτήν την πληθώρα πληροφοριών είναι ο σκοπός του Κέντρου Επιστήμης Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης, που διευθύνεται από τη μονάδα 8200 του στρατού.

Ο μυστικός χαρακτήρας του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται τέτοια εργαλεία έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένου του ότι το χάσμα μεταξύ ημιαυτόνομων συστημάτων και πλήρως αυτοματοποιημένων μηχανημάτων θανάτωσης θα μπορούσε να μειωθεί εν μία νυκτί.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι μηχανές θα είχαν την εξουσία να εντοπίζουν και να χτυπούν στόχους, με τους ανθρώπους να απομακρύνονται εξ ολοκλήρου από τις θέσεις λήψης αποφάσεων.

Το Ισραήλ λέει ότι δεν σκοπεύει να αφαιρέσει την ανθρώπινη εποπτεία τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Bloomberg

Συνέχεια ανάγνωσης

Ανατολική Μεσόγειος

Stratfor: Πώς θέλει να υλοποιήσει ο Ερντογάν το όραμα της «μεγάλης Τουρκίας»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η (τελευταία;) θητεία αναμένεται να αφιερωθεί στην προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Γιατί η συγκυρία τον βοηθά, πώς επηρεάζονται Κύπρος και Ελλάδα. Ο ρόλος της Συρίας. Ο κίνδυνος του λάθους.

Πέντε χρόνια είναι πολύς χρόνος για έναν πολιτικό ηγέτη. Αλλά για ένα έθνος-κράτος όπως η Τουρκία, όπου η πρόοδος μετριέται με όρους δεκαετιών, είναι μόλις μία στιγμή. Μετά την επανεκλογή του στις 28 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμετράται με τον στόχο να καταστήσει την επόμενη (και πιθανώς τελευταία) θητεία του —η οποία λήγει το 2028— ένα καθοριστικό κεφάλαιο στην εν εξελίξει μετατροπή της Τουρκίας σε μια ανεξάρτητη μεγάλη δύναμη.

Τα επόμενα πέντε χρόνια είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα προχωρήσει κατά καιρούς σε στρατιωτικές επεμβάσεις, όπως ακριβώς έκανε από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2002. Αν ενδιαφέρεται να αφήσει κληρονομιά διαρκείας, δεν αποκλείεται να μπει στον πειρασμό να ακολουθήσει βήματα χωρών όπως το Ισραήλ, η Ινδία και η Ρωσία, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί -λιγότερο ή περισσότερο- ότι επέκτειναν δια της βίας την επιρροή και την ισχύ τους, παραβιάζοντας το μεταπολεμικό αξίωμα της εδαφικής ακεραιότητας και μη αλλαγής συνόρων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα επεκτατισμού. Αλλά οι ενέργειες του Ισραήλ και της Ινδίας στα παλαιστινιακά εδάφη και στο Κασμίρ αντίστοιχα προσφέρουν μια ιδέα για την ποικιλία των τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να δράσει η Τουρκία. Ο Ερντογάν θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προβεί σε επιθετικές ενέργειες στη θάλασσα για να επεκτείνει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, να εγκαταστήσει δημοκρατίες μαριονέτες στη μεθόριο με τη Συρία ή ακόμη και να προσπαθήσει μια μονομερή προσάρτηση στην Κύπρο. Όμως, όλες αυτές οι ενέργειες θα απαιτούσαν προσεκτικό χρονοδιάγραμμα, ώστε να μη γυρίσουν μπούμερανγκ υπονομεύοντας τη φιλοδοξία του Ερντογάν να τον θυμούνται ως τον πρόεδρο που οδήγησε την Τουρκία στην πορεία να ξαναγίνει μεγάλη δύναμη.

Η οπτική Ερντογάν για τη μεγάλη Τουρκία

Όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Ερντογάν, το 2002, η Τουρκία ζούσε ακόμα στη σκιά των εταίρων της στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα των ΗΠΑ. Όμως ο Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) άρχισαν γρήγορα να διεκδικούν την ανεξαρτησία της χώρας από τη συμμαχία.

Σε μια πρώτη κίνηση το 2003, το τουρκικό κοινοβούλιο μπλόκαρε την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ από αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία. Η κίνηση γέννησε δυσπιστία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας — και η μνησικακία εδραιώθηκε με τα χρόνια, καθώς η Τουρκία άρχισε να χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της δύναμη και το πολιτικό της κεφάλαιο για να αναδιαμορφώσει τη διεθνή φήμη της, από κοσμικό κράτος με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ σε πρωτοϊσλαμιστικό, πρόθυμο να επέμβει σε συγκρούσεις κοντά ή και πιο μακριά, ανεξάρτητα από τη διεθνή κυρίαρχη γνώμη. Η Τουρκία δεν εγκατέλειψε το ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ εγκατέλειψε την Τουρκία. Αλλά ο Ερντογάν είχε αποφασίσει πως η Τουρκία πρέπει να κοιτάξει τα δικά της συμφέροντα, μερικές φορές επιθετικά, κάτι που δεν έκανε το ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία όταν σήμαινε η αρχή του τέλους για το μεταψυχροπολεμικό μονοπολικό momentum της αμερικανικής κυριαρχίας. Ακόμη και τότε, ο Ερντογάν δεν έβλεπε τον κόσμο με όρους «τέλους της ιστορίας», κατά Φράνσις Φουκουγιάμα, και επικράτησης του φιλελεύθερου δημοκρατικού καπιταλισμού, αλλά ως εφαλτήριο για ιστορικές δυνάμεις και ιδεολογίες προκειμένου προοπτικά να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους, ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα καταστολής από τους παγκόσμιους πολέμους και τις ιδεολογικές διαμάχες του 20ού αιώνα. Η Τουρκία θα έμοιαζε γεωπολιτικά περισσότερο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία: μια μεγάλη δύναμη που, αν χρειαζόταν, θα επιδίωκε μονομερώς και επιθετικά το εθνικό συμφέρον της.

Δεν φαίνεται ότι η επόμενη θητεία Ερντογάν θα αλλάξει αυτή την προσέγγιση. Η Τουρκία δεν θέλει να είναι μέρος της Ανατολής ή της Δύσης, ή αναγκαστικά μέρος του ισλαμικού κόσμου (εκτός αν είναι ηγέτιδα δύναμη). Θέλει να είναι η Turkiye, βάσει της επίσημης αλλαγής ονομασίας του 2021. Όπως το βλέπει ο Ερντογάν, η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη από μόνη της, με ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, το Ισλάμ, τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα, την Κεντρική Ασία, ακόμη και μέχρι την Αφρική. Και πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια θα καθορίζει τις πολιτικές του όλο και περισσότερο με στάτους μεγάλης δύναμης, ακόμη και οδηγώντας σε προσαρτήσεις εδαφών.

Ο Ερντογάν στην εποχή των προσαρτήσεων

Ιστορικά, πρωταρχικό χαρακτηριστικό των μεγάλων δυνάμεων είναι ο εδαφικός επεκτατισμός. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, ούτε χτίστηκε με ειρηνικές εκλογές. Ωστόσο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο επεκτατισμός έγινε ταμπού (σε μεγάλο βαθμό αντικαταστάθηκε με ιδεολογικό επεκτατισμό, μέσω θεσμών όπως το Σύμφωνο της Βαρσοβίας). Οι υπερδυνάμεις ανησυχούσαν ότι κράτη που θα προσπαθούσαν να κατακτήσουν το ένα το άλλο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σ’ έναν καταστροφικό Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλλά σήμερα αυτό το ταμπού έχει αποδυναμωθεί. Το Ισραήλ, η Ινδία και η Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχουν προσαρτήσει εδάφη, επίσημα ή ανεπίσημα, με διάφορους βαθμούς επιτυχίας ή αποτυχίας, χωρίς να πυροδοτηθεί πυρηνικό ολοκαύτωμα ή διηπειρωτικές εχθροπραξίες. Και το έκαναν για να αναδιαμορφώσουν τα κοντινά τους εξωτερικά περιβάλλοντα και να εκπληρώσουν ιδεολογικές επιταγές. Για παράδειγμα, ο στρατηγικός φόβος της Ρωσίας για στρατιωτική περικύκλωσή της από τη Δύση επικαλύπτεται με τη ρωσοκεντρική κοσμοθεωρία που αρνείται την ουκρανική εθνικότητα.

για τη συνέχεια Euro2Day

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή