Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Λιβύη… η δύσκολη εξίσωση

Δημοσιεύτηκε

στις

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον της Λιβύης, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στη δύνη του εμφυλίου πολέμου

Δεν κατέληξε πουθενά η περιβόητη σύνοδος του Βερολίνου για τη Λιβύη, ενώ μικρές είναι και οι προσδοκίες για τις διαδικασίες που αναμένεται να ακολουθηθούν από αύριο στη Γενεύη, μεταξύ αντιπροσωπιών των αντιμαχόμενων πλευρών, με στόχο την κατάπαυση πυρός και την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Το αποτέλεσμα λοιπόν θέτει υπό πραγματική διακύβευση το μέλλον της Συρίας, το οποίο μοιάζει πιο αβέβαιο από ποτέ, μαζί και οι συνέπειες που επιφέρει όποιο σενάριο κι αν υλοποιηθεί και το οποίο μπορεί να λειτουργήσει είτε υπέρ είτε εναντίον της κυριαρχίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και, αναλόγως, της Κυπριακής.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν κοροϊδεύοντάς μας επιδεικτικά, όλες οι συμμετέχουσες, αλλά και απούσες από το Βερολίνο, κυβερνήσεις, έκριναν ως επιτυχή τη διάσκεψη.

Ωστόσο, όσοι δεν έχουν κοντή μνήμη γνωρίζουν καλά πως η διάσκεψη κατέληξε ουσιαστικά στις ίδιες αποφάσεις που είχε λάβει τον Φεβρουάριο του 2011 το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αποφάσεις που αποδεδειγμένα από το 2013 παραβίασαν συγκεκριμένες χώρες, χωρίς συνέπειες. Πρόκειται για την Τουρκία, τον Βόρειο Λίβανο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πόσες αποδείξεις ήθελαν;

Τον Απρίλιο του 2013, όπως φαίνεται και από σχετικό έγγραφο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η διακίνηση όπλων στη Λιβύη αυξάνεται ανησυχητικά, ενισχύοντας οπλοστάσια όχι μόνο ανταρτών, αλλά και εξτρεμιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται και σε άλλα σημεία του Αραβικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής. Ομάδα ειδικών είχε παρουσιάσει στοιχεία για την ανάμειξη της Τουρκίας και του Βόρειου Λιβάνου. Κανένα μέτρο δεν λήφθηκε, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ακολούθησαν άλλες δύο εκθέσεις δύο χρόνια αργότερα, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου 2018 επιδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας έκθεση 376 σελίδων των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σχετικά με την παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, ότι «ορισμένες φορές το έκαναν ολοφάνερα, χωρίς προσπάθεια να το αποκρύψουν». Ειδικά ο κατάλογος για την Τουρκία είναι εξαντλητικός και τεκμηριωμένος.

Σύμφωνα με την έκθεση, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστήριζαν τακτικά τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, ενώ η Τουρκία υποστήριξε την αντίπαλη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης.

Σημειώνεται δε εμφαντικά ότι η Τουρκία προχώρησε σε επαναποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είχαν καταρριφθεί, παράνομη μεταφορά οπλισμού, πυρομαχικών και οχημάτων προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και αναφέρονται χαρακτηριστικά αερομεταφορές με ουκρανικά μεταγωγικά αεροσκάφη από τουρκικά αεροδρόμια. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις επίσης γίνεται αναφορά για μεταφορά οπλισμού και στρατιωτικών οχημάτων από την Τουρκία προς την Τρίπολη με φορτηγά πλοία, ενώ άλλο περιστατικό παραβίασης αφορά στη μεταφορά με κοντέινερ 20.000 Ekol-Voltran P29, πιστολιών τουρκικής κατασκευής, προς την πόλη Μιζράτα, η οποία ελέγχεται ουσιαστικά από την κυβέρνηση της Τρίπολης. Σε άλλη περίπτωση γίνεται λόγος για αποστολή αντιαεροπορικών πυραύλων.

Μια συμφωνία για τη Λιβύη, χωρίς τη Λιβύη

Ουσιαστικά το μόνο που πραγματικά επιχείρησε να «κλειδώσει» η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη είναι η εξασφάλιση εγγυήσεων απ’ όλα τα τρίτα κράτη, για το μέλλον της χώρας και μάλιστα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, Χαφτάρ και Σάρατζ, ενημερώθηκαν εκ των υστέρων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως κατάπαυση πυρός δεν έχει υπογραφεί, ενώ σιγή των όπλων δεν υπήρξε πραγματικά ποτέ. Με λίγα και απλά λόγια, πρώτα κατοχυρώθηκε ο ρόλος των ισχυρών και ακολούθως θα επιχειρήσουν να επιβάλουν το συμφέρον τους στους άμεσα ενδιαφερόμενους, Χαφτάρ και Σάρατζ, και κατ’ επέκτασιν στον πολύπαθο λαό της Λιβύης. Ως εκ τούτου εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα, πως πέρα από το εμπάργκο όπλων που έτσι κι αλλιώς παραβιάζεται εις γνώσιν όλων εδώ και 7 χρόνια, η απόφαση περί μη εμπλοκής ξένων δυνάμεων στη Λιβύη είναι υποκριτική, αφού οι ίδιες οι πολιτικές ηγεσίες αυτών των δυνάμεων αποφασίζουν, προτείνουν και διασφαλίζουν την υλοποίηση των αποφάσεών τους. Σε όλα αυτά δεν πρέπει να παραγνωριστεί και το γεγονός πως ασαφής παραμένει ο μηχανισμός που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ισχύ κατάπαυσης πυρός, όταν αυτή επιτευχθεί. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό, αν και με ασάφεια επίσης, είναι πως σε αυτόν τον μηχανισμό θα μπορούν να συμμετέχουν και χώρες που αποκλείστηκαν από τη διάσκεψη του Βερολίνου, όπως, ίσως, η Ελλάδα.

Παραμένει ο φόβος μιας νέας Συρίας

Παρά τη μεγάλη κινητικότητα που υπήρξε γύρω από τη λιβυκή κρίση τις τελευταίες εβδομάδες, ο κίνδυνος της μετατροπής της Λιβύης σε μια νέα Συρία -υπό την έννοια της διάστασης της κλιμάκωσης- δεν έχει απομακρυνθεί.

Η άφιξη των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ στα περίχωρα της Τρίπολης, όπως και το ενδεχόμενο επίθεσής του στη Μισράτα, σημεία από τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αποχωρήσει, έχουν σημάνει συναγερμό για τις ξένες δυνάμεις.

Μπορεί οι πραγματικοί σύμμαχοι του τουρκικής καταγωγής Σάρατζ να είναι λίγοι, ωστόσο ενδεχόμενο επιτυχούς εισβολής Χαφτάρ στην Τρίπολη θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση τη χώρα, ενώ θα αύξανε επικίνδυνα τους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών προς την ΕΕ.

Περί πετρελαίου

Ο οικονομικός πόλεμος έχει ήδη ξεσπάσει και προκαλεί έντονη ανησυχία η απόφαση του στρατάρχη να κλείσει έναν αγωγό πετρελαίου δημιουργώντας προβλήματα στη ροή παραγωγής της Λιβύης, της οποίας τα οικονομικά σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από αυτές τις ροές. Άλλωστε οι περισσότερες εγκαταστάσεις της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης έχουν έδρα την Τρίπολη, βρίσκονται όμως σε περιοχές ελεγχόμενες από τις δυνάμεις Χαφτάρ. Στην πραγματικότητα ο πετρελαϊκός τομέας της Λιβύης χρησιμοποιήθηκε ως «πιόνι» στην πολιτική κρίση της χώρας από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Η πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης, που τον Μάρτιο ανέρχονταν σε 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, διαρκώς διακόπτεται, καθώς οι διάφορες φράξιες πολεμούν η μια την άλλη για να αποκτήσουν οικονομικό πλεονέκτημα και ισχύ. Αυτός ο πετρελαϊκός έλεγχος είναι και η κύρια αιτία εμπλοκής των ξένων δυνάμεων στη Λιβύη.

Δεδομένων των συνθηκών, λοιπόν, ήταν προφανές ότι τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την ΕΕ έμπαινε το θέμα να αναλάβουν πρωτοβουλία που να εγγυάται την ειρήνευση. Και καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν μια τόσο μεγάλη εμπλοκή, το βάρος έπεσε περισσότερο στη Γερμανία.

Η Τουρκία και το Κατάρ επιδιώκουν να διατηρήσουν παρουσία και στη μεταπολεμική Λιβύη, απέναντι στην προσπάθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και έμμεσα της Αιγύπτου. Αντίστοιχα, Ρωσία, ΕΕ και Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν τη δική τους εδραίωση επιρροής.

Για τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη και με τα δεδομένα που υπάρχουν το πραγματικά δύσκολο βήμα είναι το επόμενο, το οποίο αφορά στην κατάπαυση του πυρός και επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας.

της Μαρίνας Χατζηκώστα

πηγή: https://simerini.sigmalive.com/article/2020/1/26/libue-e-duskole-exisose/?fbclid=IwAR0Ys3awfsErzEMeec6faOAQeRMv-tYd5ix7sAZOukGlHurkzxRGc-p2vr4

Λάζαρος Καμπουρίδης

Έτσι λειτουργεί ο μηχανισμός προπαγάνδας της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

TAYFUN: Τον Οκτώβριο του 2022, τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς TAYFUN είναι έτοιμος για παράδοση στις ΤΕΔ κάνοντας μάλιστα και επίδειξη με σχετικό “ελλειμματικό” βίντεο εκτόξευσης στη Μαύρη Θάλασσα.

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Ακολούθησαν οι απειλές από Ερντογάν ότι ο TAYFUN μπορεί να πλήξει και την Αθήνα.

Στις 29 Μαϊου 2023, ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας κατασκευής πυραύλων Roketsan, Μ. Ικιντζί, δήλωσε ότι ο TAYFUN έχει τεθεί στη γραμμή παραγωγής.

Σήμερα, ο Τούρκος ειδικός σε θέματα Άμυνας Τ. Ογούζ δήλωσε ότι, ο TAYFUN πέρασε με επιτυχία τα τεστ βολής και ΘΑ εισαχθεί στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με λίγα λόγια, αυτός μας είπε ότι, ο TAYFUN εδώ και μία διετία υπόκειται σε τεστ δοκιμών και δεν είναι ακόμα επιχειρησιακά έτοιμος.

Δηλαδή, πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Τον Οκτώβριο του 2022, είχα παρουσιάσει σχετική ανάλυση και τόνιζα ότι ο TAYFUN δεν είναι έτοιμος αλλά οι «παπαγάλοι» που μας μεταφέρουν καθημερινά ειδήσεις από την Τουρκία ισχυριζόταν το αντίθετο καθώς επαναλάμβαναν τους ψεύτικος ισχυρισμούς των Τούρκων περί επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυραύλου.

Βλέπετε τότε η υβριδική πίεση της Τουρκίας έπρεπε να περάσει στο μυαλό του κάθε Έλληνα με σκοπό την τρομοκράτησή του για να πειστούμε ότι, η τουρκική πολεμική μηχανή είναι πανίσχυρη, ότι δεν έχει καμία τύχη η Ελληνική Άμυνα ώστε να θεωρηθεί μονόδρομος η διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Επιτέλους, να μπει ένα φίλτρο στις προπαγανδιστικές ειδήσεις που φτάνουν καθημερινά από την Τουρκία και στοχεύουν στην ψυχολογία του Έλληνα πολίτη.

Πρέπει να ιδρυθεί μία Διεύθυνση αντίστοιχη με την τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας για την διαχείριση της επικοινωνίας, δηλαδή των μηνυμάτων επιρροής που φτάνουν στην Ελλάδα αλλά και την κεντρική διαχείριση των μηνυμάτων που θα πρέπει να δημοσιεύονται από τα ελληνικά ΜΜΕ επί εθνικών θεμάτων για το Εθνικό μας Συμφέρον.

Σημείωση Geopolitico: Τα λόγια του Ερντογάν για τους Tayfun

Οι συγκεκριμένες απειλές του Ερντογάν εξαπολύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022. Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας «τρομάζει» την Αθήνα και υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα», ανέφερε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Σαμψούντα.

«Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε εξοπλισμό από την Αμερική και να τον τοποθετήσετε στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα παραμείνει θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.

Λίγες εβδομάδες πριν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Haber, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η εκτόξευση του πυραύλου Tayfun προκάλεσε «πανικό» στους Έλληνες καθώς και ότι «θα αυξηθεί η εμβέλειά του σε περισσότερο από 561 χιλιόμετρα».

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Κι εμείς απαντάμε με τα έργα μας. Αντί να παράγουμε λόγια, παράγουμε έργα. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις», είχε αναφέρει.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει πως «τώρα έχουμε και τους Tayfun μας. Και αυτά γίνονται πλέον (προειδοποιητικά) σημάδια σε κάποια μέρη. Και τα παρακολουθούν με ευχαρίστηση (σ.σ. ειρωνεία). Και τώρα προσπαθούμε να τα πάμε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο αυτά».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Επικίνδυνο το αμερικανικό κενό

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

 

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Για να διορθώσει μια «γκάφα» που είχε κάνει νωρίτερα, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα πάντως, αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν, ενώ είχε ταχθεί κατά μιας επιδρομής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, είπε ότι «συζητάμε» την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Μια δήλωση που έκανε ο Μπάιντεν την ώρα που έμπαινε στο προεδρικό ελικόπτερο και από τον θόρυβο της έλικας ίσως να μην άκουσε καλά την ερώτηση των δημοσιογράφων. Ουδείς λοιπόν ήταν σίγουρος αν το εννοούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «συζητά» με το Ισραήλ το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο ιρανικό πετρέλαιο ή αν του «ξέφυγε». Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φραστική «γκάφα» του Μπάιντεν.

«Κατάφερε» όμως να πανικοβάλει την αγορά πετρελαίου και οι τιμές του μαύρου χρυσού έφτασαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Βυθίζοντας στην απόγνωση την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις κεντρικές τράπεζες που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Χτυπήστε πρώτα τα πυρηνικά και ανησυχήστε για τα υπόλοιπα αργότερα», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα. « Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε, είναι τα πυρηνικά όπλα» του Ιράν συνέχισε ο Τραμπ.

Οσο για το Ισραήλ; Οι ένοπλες δυνάμεις του εκμεταλλεύονται το κενό και την αβεβαιότητα που υπάρχει στις ΗΠΑ ενα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, για να εξαπολύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν γίνει μια ταινία δράσης και αγωνίας στην οποία η ίντριγκα για το αποτέλεσμα παραμένει εντελώς ζωντανή, μετά από πολλές απροσδόκητες ανατροπές σεναρίου. Τουλάχιστον, μέχρι να υπάρξει ο επόμενος πρόεδρος στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο για την Ουάσιγκτον να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θέτοντας τουλάχιστον, όρια στις ισραηλινές ενέργειες.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να ανοίξουν όλα τα μέτωπα, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί οι Αμερικανοί είναι απασχολημένοι με τις εκλογές και δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση. Άλλωστε αυτό που φαίνεται τελικά, είναι ότι ο Μπάιντεν εκλιπαρεί τον Νετανιάχου να συγκρατηθεί.

Το Ισραήλ πιστεύει πώς έχει την ευκαιρία να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ και να αλλάξει τη γεωπολιτική δομή της περιοχής, αποδυναμώνοντας την Τεχεράνη. Ο Νετανιάχου ποντάρει άλλωστε στην εκλογή του Τραμπ για να έχει λευκή επιταγή στην εφαρμογή των σχεδίων του για την αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται μόνο για μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου θα υπογράφει πανηγυρικά με Άραβες και Ισραηλινούς ηγέτες κάποια ειρηνευτική συμφωνία ,όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Ο Τραμπ θέλει να επαναφέρει την ιδέα της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» που σχεδιάστηκε από τον Τζόρτζ Μπους και τα «νεοσυντηρητικά» γεράκια του και τελικά συνετρίβη στις ερήμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.Μόνο που τώρα θα είναι το Ισραήλ που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά», αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ ενδιαφερόταν μόνο για το αποτέλεσμα: μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου μπορούσε να την υπογράψει πανηγυρικά με Άραβες και Παλαιστίνιους ηγέτες, όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Και μετά, το Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο για το οποίο είχε τις υπηρεσίες ενός γκρίζου ακροδεξιού Νορβηγού βουλευτή…

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή