Ακολουθήστε μας

Εξοπλισμοί

Μωσαϊκές εξοπλιστικές δομές εναντίον της Κίνας

Δημοσιεύτηκε

στις

Μικρότερα και φθηνότερα βλήματα

“Η κεντρική ιδέα είναι να δομήσουμε γρήγορα, φονικά και μακρινού βεληνεκούς βλήματα”, αναφέρει το άρθρο. “Αντί να κατασκευάζουμε ένα ακριβό, εξαιρετικό πυροβόλο όπλο βελτιστοποιημένο για έναν συγκεκριμένο στόχο, συνδέουμε τα μικρά μη επανδρωμένα συστήματα με τις υπάρχουσες δυνατότητες σε δημιουργικούς και συνεχώς εξελισσόμενους συνδυασμούς που εκμεταλλεύονται τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του πεδίου μάχης και τα αναδυόμενα τρωτά σημεία. Με απλά λόγια, δημιουργούμε μια ομάδα ανθρώπου-μηχανής που συνδυάζει ευέλικτα μη επανδρωμένα συστήματα με στρατηγική διαίσθηση και ενότητα, με έναν ρυθμό που ο αντίπαλος δεν μπορεί να ταυτιστεί.

Αυτή η ταχύτητα θέτει ουσιαστικά τον αντίπαλο ανίκανο να απαντήσει εγκαίρως-παγώνοντάς τον, σαν μαχητή που αντιμετωπίζει μια άγνωστη επίθεση. Σε στρατιωτικούς όρους, μπαίνει μέσα στον κρίσιμο βρόχο OODA. (Παρατηρήστε, Προσανατολίστε, Αποφασίστε, Πράξτε).

Η DARPA δεν είναι ο μόνος αμυντικός οργανισμός που αναζητά περισσότερα, μικρότερα, μη επανδρωμένα συστήματα για να αντιμετωπίσει τον ανανεωμένο «ανταγωνισμό μεγάλης δύναμης» με τη Ρωσία και την Κίνα, όπως διατυπώθηκε στη στρατηγική εθνικής άμυνας της διοίκησης Trump του 2018.

Το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει μια νέα στρατηγική που ονομάζεται διανεμημένη επιχείρηση, που σημαίνει απομάκρυνση από την εξάρτηση από μερικά μεγάλα πλοία. Αντ ‘αυτού, τα όπλα και οι αισθητήρες θα διασκορπίζονται σε πολλές άλλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων πλοίων, χωρίς κανένα σημείο αποτυχίας.

Το Ναυτικό Σώμα προτείνει επίσης τη χρήση μικρότερων σκαφών για να επιτρέψουν στους πεζοναύτες να διεξάγουν απόβαση στα νησιά του Ειρηνικού, όπου μπορούν να τοποθετήσουν τις πυραυλικές εγκαταστάσεις με ασφάλεια, προστατευόμενες από τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους της Κίνας.

Καταστροφή συστημάτων

Το μωσαϊκό της DARPA προχωράει ένα βήμα πιο πέρα ​​από τις κατανεμημένες λειτουργίες του ναυτικού και τις έννοιες των πολυτομεακών λειτουργιών του στρατού. Αντί να προσπαθεί απλώς να παρακάμψει το πρόβλημα του εχθρικού πλήγματος, αποκλείει τη Στρατηγική Καταστροφής των συστημάτων από τους αντιπάλους.

Η Στρατηγική Καταστροφής αναφέρεται στη στόχευση των συστημάτων στα οποία στηρίζεται η στρατιωτική ικανότητα, αναφέρει ο Robert Bunker του Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών του Αμερικανικού Στρατιωτικού Πολέμου.

“Η γερμανική πρακτική του πολέμου” blitzkrieg-maneuver “στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο-στόχευε ουσιαστικά στο σύστημα εντολής και ελέγχου της αντιτιθέμενης δύναμης που παραλύει την εχθρική πολεμική μηχανή καθώς και την ικανότητα αντίδρασης στο πεδίο της μάχης”, δήλωσε ο Bunker στο The Epoch Times.

“Οι Κινέζοι θέλουν να αποκτήσουν την ίδια δυνατότητα μέσω της κυριαρχίας στον τομέα των πληροφοριών, των προσβολών ακρίβειας και των πολυχωρικών επιχειρήσεων – κάτι που μοιάζει και με παλαιότερες σκέψεις των ΗΠΑ που σχετίζονται με αυτή την στρατηγική”.

Με το μωσαϊκό, “η πρόθεση είναι να θέσουμε μια επανάσταση στις στρατιωτικές υποθέσεις, έτσι ώστε οι αμερικανικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε μια επιχειρησιακή ικανότητα μάχης απέναντι στην Κίνα”, λέει ο Bunker.

“Φυσικά, η Κίνα τώρα επιδιώκει επίσης να κάνει το ίδιο πράγμα. Καθώς η οικονομική τους δύναμη (ΑΕΠ και βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας) αυξάνεται, γίνονται πολύ πιο σοβαροί ανταγωνιστές.’’

Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ως βοηθοί

 Ακριβώς όπως ο πλατφορμοκεντρικός πόλεμος προσπαθεί να προσβάλει την Αχίλλειο πτέρνα του αντιπάλου, το μωσαϊκό μοντέλο επιδιώκει να δυσκολέψει τον εντοπισμό της πλατφόρμας.

«Η Αχίλλειος πτέρνα μπορεί να διαφέρει-μεταλλάσσεται από σενάριο σε σενάριο», δήλωσε.  Στο σημείο αυτό παίζει επίσης  ρόλο η αυτονομία ρόλου των αυτόνομων, αυτοθεράπεφτων δικτύων ».

Θεωρητικά, το μωσαϊκό είναι μια στρατηγική πολέμου που θα μπορούσε να λειτουργήσει σε περιορισμένο βαθμό με την προσαρμογή του υπάρχοντος εξοπλισμού.

“Ζούμε στον πραγματικό κόσμο και ένας από τους κανόνες αυτής της επιχείρησης είναι ότι κανείς δεν μπορεί να ξεκινήσει με ένα ουδέτερο φύλο”, λέει ο Schramm. Δήλωσε ότι το μωσαϊκό “θα λειτουργήσει σίγουρα με υπάρχουσες και θα επεκταθεί με νέες πλατφόρμες και τεχνολογίες μάχης.’’

Υπάρχουν δύο σκέλη στο μωσαϊκό, εξηγεί ο Schramm, ο οποίος εργάζεται πάνω στον μωσαϊκό πόλεμο στο Κέντρο Στρατηγικών και Δημοσιονομικών Αξιολογήσεων. Μια πτυχή είναι η υιοθέτηση πλατφορμών που μπορούν εύκολα να διαμορφώσουν τα τούβλα Lego, της ιδέας του μωσαϊκού. Το άλλο είναι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να βοηθήσει τους κυβερνήτες να κατευθύνουν τις διαδικασίες μέσω της τεράστιας σειράς στρατηγικών επιλογών που τίθενται τώρα διαθέσιμες.

“Στον τρόπο διεξαγωγής των πολεμικών αναμετρήσεών μας καθώς και στην ανάλυσή μας για αυτούς, έχουμε χρησιμοποιήσει  ένα μικρό μέρος του προϋπολογισμού και το επανατοποθετούμε στην αγορά μωσαϊκού υλικού, το οποίο είναι ως επί το πλείστον είναι μικρότερο, αυτονομημένο και εύκολα αναπληρώσημο.”

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να επιλέξουν ποια ψηφιδωτά κομμάτια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν.

“Η λογική του μωσαϊκού είναι ότι συνδυάζετε τα δεδομένα μάχης σε ένα περιβάλλον που μπορεί να μην είχε προηγουμένως συνδυαστεί στην εκπαίδευση ή στις επιχειρήσεις σας”, δήλωσε ο Schramm.

Μέρος του wargame ήταν να δούμε πώς οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, τον οποίο ονομάζουν “team-man teaming”.

“Επιτρέψαμε στους συμμετέχοντες να μας πουν πόση ποιοτική διαφορά είχε ένα μη επανδρωμένο με ένα επανδρωμένο μοντέλο μάχης. 

Σύμφωνα με τον Schramm, οι περιορισμοί της τεχνητής νοημοσύνης δεν αποτελούν πρόκληση.

«Είμαι σθεναρά της άποψης ότι η ομαδική συνεργασία ανθρώπων-μηχανών και η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, είναι πρόβλημα πολιτικής και ανθρώπινου δυναμικού. Δεν πρόκειται για τεχνολογικό πρόβλημα. Η τεχνολογία είτε υπάρχει ήδη είτε υπάρχει σε μια πορεία προς ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον. “

Υψηλή Στρατηγική της Κίνας

Αλλά η Κίνα δεν βασίζεται μόνο στην καταστροφή των συστημάτων ή στις τελευταίες εξοπλιστικές τεχνολογίες. Η υψηλή στρατηγική της Κίνας επικεντρώνεται άμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ο Bunker. “Το Κ.Κ.Κ. θέλει να δημιουργήσει ένα παράλληλο παγκόσμιο σύστημα ως πρόκληση για το φιλελεύθερο δημοκρατικό που υπήρχε από τα τέλη της δεκαετίας του 1940”. “Η μεγάλη στρατηγική της Κίνας ήταν να επικεντρωθεί αρχικά στην οικονομική ανάπτυξη με τις στρατιωτικές δυνάμεις να έχουν δευτερεύουσα σημασία”.

Γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί συμβατικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), αντιθέτως, ασχολήθηκε με μια εκστρατεία στρατηγικών διαστημάτων, λέει ο Bunker.

“Όλα αυτά συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο μέσα στη γκρίζα ζώνη του πολέμου. Ένα πρωταρχικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής είναι η κατάσχεση και η δημιουργία νησιών σε όλη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η δημιουργία Ινστιτούτων Κομφουκιανισμού για σκοπούς προπαγάνδας ». Ένα άλλο παράδειγμα είναι η στρατηγική  απομόνωσης της Ταϊβάν σε διεθνές επίπεδο “σε μια προσπάθεια να μετατραπεί σε κράτος παρία”, δήλωσε ο Bunker. “Η πρόθεση είναι να γίνει αντιληπτή ως κάτι περισσότερο από μια παράνομη αποσχισθείσα επαρχία από την ηπειρωτική χώρα”.

“Επιταχύνει πολλά από τα μεγάλα στρατηγικά χρονοδιαγράμματα του Κ.Κ.Κ. έως ότου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δουν σαφώς τι σημαίνει τώρα ο πραγματικός κίνδυνος μιας ανερχόμενης Κίνας”.

μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: https://www.theepochtimes.com/

Άγγελος Χωριανόπουλος

Future Warfare: Πρώτη πτήση του Τουρκικού ΑΝΚΑ-3 ετοιμάζεται στα τέλη του έτους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Turkish Aerospace Industries (TAI) ετοιμάζεται για την πρώτη πτήση του τελευταίου της Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους μάχης Anka-3, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Με μια σχεδιαστική φιλοσοφία που κληρονομεί από την καταγωγή του ANKA, το Anka-3 εξελίσσεται ως ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης (UCAV) που διαθέτει αρκετά χαμηλό ηλεκτρομαγνητικό αποτύπωμα σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο σχεδιασμός του δεν περιλαμβάνει συμβατική ουρά στο οπίσθιο μέρος με σκοπό να μειώσει το πιθανό ηλεκτρομαγνητικό και οπτικό αποτύπωμα. Η ικανότητα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους να κινητοποιείται γρήγορα και να διατηρεί μεγάλους χρόνους πτήσης σε μεγάλα ύψη υπογραμμίζει τη στρατηγική χρησιμότητά του σε πολλαπλά προφίλ αποστολών.

Να σημειωθεί πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία προετοιμάζει τα αεροσκάφη ANKA-3 και KAAN για τις πρώτες τους πτήσεις στα τέλη του Δεκεμβρίου. Το ANKA-3, το οποίο θα λειτουργεί συνεργατικά με το μαχητικό KAAN, χαρακτηρίζεται από χαμηλή ορατότητα, υψηλή ταχύτητα και αυξημένο ωφέλιμο φορτίο χάρης τα υλικά RAM που χρησιμοποιεί.

Το ANKA-3, μετά από δομικές και υποσυστημικές βελτιώσεις, θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση πριν από το τέλος του έτους. Τα πρωτότυπα ANKA-3 και KAAN θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους πτήσεις (χωρίς την επιχειρησιακή/επίσημη βαφή), όπως ακριβώς και τα HÜRJET.

Συνέχεια ανάγνωσης

AI

FutureWarfare: Απόβαση λαθρομεταναστών στο Πόρτο Ράφτη – Lamda Automata & αποκεντρωμένα αυτόνομα δίκτυα επιτήρησης θαλάσσιων συνόρων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Xωριανόπουλος Άγγελος από FutureWarfare 

Την Παρασκευή, αξιωματικοί του Λιμενικού συνέλαβαν δύο διακινητές στην Κέα, οι οποίοι είχαν προηγουμένως αποβιβάσει περίπου 60 μετανάστες σε παραλία στο Πόρτο Ράφτη. Οι μετανάστες φέρεται να διέφυγαν στην περιοχή για να αποφύγουν την πιθανή σύλληψη. Οι αρχές, χρησιμοποιώντας έξι πλοία και ένα ελικόπτερο, εντόπισαν και σταμάτησαν το ταχύπλοο σκάφος που χρησιμοποίησαν οι διακινητές, οδηγώντας στη σύλληψή τους. Η ασυμμετρία της επιτυχημένης αποβατικής ενέργειας έναντι των δομών άμυνας του Ελληνικού Κράτους είναι προφανής.

Αποκεντρωμένα δίκτυα επιτήρησης θαλάσσιων συνόρων μέσω της Ελληνικής AI Start-Up Lamda Automata

Η εταιρεία Lambda Automata έχει προχωρήσει προς την ανάπτυξη του ‘Outpost’, ένος επαναστατικού αυτόνομου δικτύου από μη επανδρωμένα παρατηρητήρια ιχνηλάτησης και παρακολούθησης γεωγραφικών εκτάσεων. Το ‘Outpost’ είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί με ιδιαίτερα χαμηλό οικονομικό και ενεργειακό κόστος, να εγκαθίσταται εύκολα σε απομονωμένες τοποθεσίες χωρίς να επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον ή την τοπική βιοποικιλότητα και να μετακινείται/κατασκευάζεται σε λίγα λεπτά. Η συσκευή, η οποία ενσωματώνει αυτόνομες δυνατότητες επικοινωνίας (και χρήση ηλιακής ενέργειας), μπορεί να ανιχνεύσει και να αναγνωρίσει πληθώρα απειλών, από σκάφη έως πυρκαγιές, αναπτύσσοντας μια δυναμική 3D απεικόνισης της περιοχής επιτήρησης.

Μέσω ενισχυμένης χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, είναι εφικτή η αυτόματη συλλογή και μεταφορά, ηχητικών, οπτικών και τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από τις γεωγραφικές εκτάσεις τις οποίες επιτηρεί. Ως Κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου μπορούν να λειτουργήσουν το Λιμενικό Σώμα, το Πολεμικό Ναυτικό ή ο Στρατός. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει και μέσω δορυφορικής σύνδεσης.

Στρατηγικής φύσεως πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός πως χρησιμοποιεί παθητικά συστήματα γεωεντοπισμού απειλών και γεω-σήμανσης (δηλαδή απόδοση γεωγραφικών συντεταγμένων σε πληροφορίες εικόνας) χωρίς τη χρήση ενεργών αισθητήρων όπως ραντάρ ή αποστασιόμετρα λέιζερ. Η επεξεργασία όλων των δεδομένων γίνεται μέσω data fusion.

Λειτουργεί υπό αυτόματη στόχευση της κάμερας σε μια συγκεκριμένη θέση σε έναν χάρτη εφόσον θεωρήσει ο εκάστοτε πύργος ελέγχου ότι εντόπισε μία απειλή. Ταπεινή γνώμη του γράφοντος είναι πως μπορεί να γίνει εφικτή και η ανάθεση αποστολών στον στόλο αισθητήρων από απομακρυσμένα Κέντρα Ελέγχου, οι οποίες αποστολές θα εκτελούνται αυτόνομα για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι ευρέσεως της απειλής. Οι αποστολές μπορούν να έχουν την κωδικοποιημένη μορφή: “σαρώστε αυτή την περιοχή στο χάρτη για επίγεια αντικείμενα”, ή “παρακολουθήστε αυτή την περιοχή στη θάλασσα για κινούμενα αντικείμενα επιφανείας”.

Είναι άξιο αναφοράς πως η κορυφαία παγκοσμίως AI Start up, η αμερικανική Anduril, ξεκίνησε την παρουσία της στον χώρο της άμυνας μέσω κατασκευής αντίστοιχων δικτύων αυτόνομων αποκεντρομένων αισθητήρων, με σκοπό την επιτήρηση των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό. Σήμερα η αμερικανική εταιρεία με ένα παρόμοιο προϊόν μέσω χρήσης ΑΙ, κυριαρχεί στην αμερικανική αγορά. Είναι μοναδική ευκαιρία για την χώρα να αντιληφθεί τις τρομακτικές διαστάσεις συνεργατικής χρήσης ΑΙ με αυτόνομους πύργους επιτήρησης για ολοκληρωτικό έλεγχο όλου του Αιγαίου.

Lambda Automata

Η Lambda (λ) Automata (www.lambda-automata.eu) είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας και βρίσκεται σε δυναμική ανάπτυξη, εργαζόμενη στη δημιουργία αυτόνομων συστημάτων. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η Lambda Automata στοχεύει να μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη και οι σύμμαχοι προστατεύουν και διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών τους.

“Ξεκινήσαμε ένα χρόνο πριν με όραμα να κάνουμε τη δυνατότητα έξυπνης επιτήρησης μεγάλων απομακρυσμένων εκτάσεων πραγματικότητα. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να έχουμε: (1) δημιουργήσει μία ομάδα που συνδυάζει πρώην εργαζόμενους σε εταιρείες της Σίλικον Βάλει, με ειδικούς σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. (2) σχεδιάσει, δημιουργήσει και δοκιμάσει το πρώτο μας πιλοτικό προϊόν, τους αυτόνομους πύργους επιτήρησης, Outpost, και (3) ξεκινήσει πιλοτικές δοκιμές του συστήματος μας, σε πραγματικές συνθήκες. Τους επόμενους μήνες θα μεγαλώσουμε την γκάμα των αισθητήρων που μπορούν να προστεθούν στην πλατφόρμα μας”.

“Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία, όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις στην υπολογιστική όραση και την τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν την ταχύτητα και τον τρόπο που οι μηχανές αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο. Πιστεύουμε ότι η χρήση αυτών των τεχνολογιών για την τεχνολογική υπεροχή των ικανοτήτων της Ελλάδας, της Ευρώπης και των συμμάχων τους, στην άμυνα και την πολιτική προστασία, είναι μία δύσκολη αλλά απαραίτητη προσπάθεια. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμβάλλουμε σε αυτό το εγχείρημα”, δήλωσε ο Δημήτριος Κώττας, συνιδρυτής & CEO της Lambda Automata.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημόσια Διοίκηση

Game of Drones: Χαμένες προσπάθειες στη χώρα της ομφαλοσκόπησης

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αν υπήρχε, ή αναπτυσσόταν αργότερα, μια εθνική στρατηγική, θα είχαμε κάτι αντίστοιχο του Bayraktar TB2 δεκαετίες νωρίτερα από τους γείτονες. Τι έγινε τελικά;

Ακούμε ότι ο κ. Δένδιας κατέγραψε σε επιστολές τις δηλώσεις εκφοβισμού σύσσωμης της τουρκικής ηγεσίας και τις έστειλε παντού στη Γη. Καλώς, μπράβο. Οι παλιοί όμως έλεγαν ότι «αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς, μην περιμένεις να σε ξύσει κανένας άλλος». Και, ως γνωστόν, αν σε τρώει άγρια η πλάτη σου και δεν βρίσκεις ούτε κάποια γωνία ούτε κάποιον κορμό δένδρου για να ξυστείς, δεν θέλεις όμως και να φας ξύλο, σύμφωνα με ένα άλλο γνωμικό, μπορεί να φτάσεις ακόμη και σε παράκρουση. Και στο τέλος να φας και το ξύλο.

Σε προηγούμενο άρθρο περί εθνικής άμυνας σχολίαζα τη συστημική ένδεια της χώρας μας σε επίπεδο στρατηγικής και θεσμικής προσέγγισης σχετικά με την αμυντική μας βιομηχανία, αυτή που θα βοηθούσε να «ξύσουμε λίγο την πλάτη μας» προτού φάμε το ξύλο.

Ας ασχοληθούμε τώρα με πιο συγκεκριμένα θέματα, που αναδεικνύουν τις τραγικές συνέπειες αυτής της ένδειας, αρχίζοντας από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ). Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το Κέντρο Ερευνών Τεχνολογίας Αεροπορίας σχεδίασε το αναγνωριστικό ΜΕΑ «Πήγασος». Τα πρώτα δύο πρωτότυπα κατασκευάστηκαν στην ΕΑΒ, στη συνέχεια το ΚΕΤΑ βελτίωσε τον σχεδιασμό τους και τελικά κατασκευάστηκε ένα σμήνος κάπου 18 αεροσκαφών από ιδιωτικές εταιρείες (επειδή αν έμενε η ΕΑΒ μοναχή θα τα σκάρωνε ακόμα σιγά-σιγά, με το προσωπικό και τους πόρους που μπορούσε να διαθέσει).

Βέβαια, γιατί να ασχοληθούμε εμείς, αφού οι Τούρκοι διαπρέπουν στο Game of Drones με το γνωστό από τη Συρία, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Ουκρανία Bayraktar TB2, που ήδη έχει παραγγελθεί από τουλάχιστον 16 χώρες, το δικινητήριο Bayraktar Akinci, το κατακόρυφης απογείωσης Bayraktar UAV VTOL, το Bayraktar Μini και το υπό ανάπτυξη υπερηχητικό Bayraktar Kizilelma, καθώς και με το ναυτικό ΤΑΙ ΑΝΚΑ, το επίσης δικινητήριο TAI Aksungur, το αναγνωριστικό VESTEL Karayel και τέλος το STM Kargu, ένα ΜΕΑ αυτοκτονίας, που επιχειρεί κατά σμήνη με λογισμικό αυτόματης αναγνώρισης στόχων, ώστε να μην επηρεάζεται από παρεμβολές;

Για τη συνέχεια  AthensVoice

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή