Ακολουθήστε μας

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Ο Ίκαρος του 20ου αιώνα

Δημοσιεύτηκε

στις

O Γιούρι είχε την ομορφιά του καλού παιδιού που κάθε μητέρα ρώσικου ή ελληνικού χωριού θα ήθελε να της φέρει η κόρη της στο σπίτι, χωρίς υποχρεωτικά να τον θέλει η ίδια η κόρη της, παρουσιαστικό που σου ανεβάζει την εμπιστοσύνη και σου κατεβάζει τη λίμπιντο. Με ύψος 1.57, δεν είσαι περιζήτητο γαμπρουδάκι, πόσο μάλλον στη Σοβιετική Ένωση, περιτριγυρισμένος από ευσταλείς Σλάβους. Στα νυφοπάζαρα και στις χοροεσπερίδες, θα πρέπει να ξεροσταλιάζεις στα αζήτητα προτού κάποιο κορίτσι, από συμπόνια ή εξίσου χάλια με σένα, σου απευθύνει τον λόγο.
Ωστόσο, στα τέλη του 1959, όταν υποβάλλει αίτηση για να γίνει δεκτός στο πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης κοσμοναυτών, ο θάλαμος διακυβέρνησης του διαστημικού σκάφους είναι μικροσκοπικός και ένας πολύ κοντός είναι ο πλέον κατάλληλος. Δεν ήταν ο μόνος κοντός, στην τελική διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης, θα φθάσει τελικά στο νήμα μαζί με τον Γκέρμαν Τίτοφ και αυτός κοντός. Ποιος από τους δύο θα πάρει το εισιτήριο για το διάστημα? οι πολιτικοί κομισάριοι στο Κρεμλίνο ανακάλυψαν ότι ο Γιούρι Γκαγκάριν πλεονεκτούσε σε κάτι έναντι του Τίτοφ: ήταν γιος ξυλουργού, ο Τίτοφ ήταν γιος δασκάλου. Ανάμεσα στον προλετάριο και στον μικροαστό, το σκήπτρο δικαιωματικά ανήκει στον προλετάριο, στην κομμουνιστική κοινωνία, οι έσχατοι έσονται πρώτοι
Για το 27χρονο χωριατόπαιδο που επάνδρωνε το Βοστόκ-1 για την πρώτη πτήση στο διάστημα είχαν ετοιμαστεί τρία δελτία Τύπου από τους Σοβιετικούς ένα για την περίπτωση επιτυχίας και δύο για την περίπτωση αποτυχίας (το πιο πιθανό), το πρώτο από το δεύτερο δελτίο αποτυχίας θα διέφερε ανάλογα με το πόσο μαρτυρικός θα ήταν ο θάνατος του, ανάλογο θα ήταν και το μέγεθος του φωτοστέφανου. Έσπασε κιόλας ένα ρεκόρ: πήρε προαγωγή όσο ήταν ακόμα στο Διάστημα, οι Σοβιετικοί τον προήγαγαν στον βαθμό του ταγματάρχη! Ο Γιούρι την έβγαλε καθαρή, μετά 67 λεπτά σε τροχιά γύρω από τη γη, το προσωπικό ελέγχου έδωσε εντολή στο Βοστόκ-1 να ξεκινήσει την επανείσοδο του στην ατμόσφαιρα, όμως η αποκόλληση της κάψουλας απέτυχε με τον κίνδυνο ο κοσμοναύτης να καεί ζωντανός. Κι εδώ συμβαίνει το αδιανόητο. Η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά την τριβή του σκάφους με την ατμόσφαιρα τελικά λιώνει τους συνδέσμους με την κάψουλα του Γκαγκάριν και τον απελευθερώνει. Κινδυνεύει ωστόσο ακόμη να κονιορτοποιηθεί μαζί με την εκτός ελέγχου κάψουλα πάνω στο έδαφος. Όμως θα καταφέρει ν’ αποδεσμευτεί από το κάθισμα και να ανοίξει το αλεξίπτωτο του στα 13.000 πόδια, προσγειώνεται 800 χιλ. νότια της Μόσχας, στην μέση του πουθενά, ενώ έξι ζευγάρια μάτια είναι καρφωμένα επάνω του, μια αγρότισσα, η κόρη της και η αγελάδα τους, το πρώτο τιμητικό άγημα του (απ΄το βιβλίο του Πέτρου Τατσόπουλου).
Το επίτευγμα του ανάλογο ή και σπουδαιότερο της πρώτης πτήσης των αδελφών Ράιτ. Έκτοτε ο «διαστημάνθρωπος» περιοδεύει ανά τον κόσμο ως ζωντανό μνημείο, «ήρωας του σοβιετικού λαού», διαρκής υπόμνηση – σύμφωνα με τον Νικίτα Χρουστσόφ, «της νίκης της ΕΣΣΔ στον αγώνα για την πρόοδο», καθόλου άσχημα για τον γιο ενός ξυλουργού. Στην Δύση ψάχνουν να βρουν συγγένεια με τον Πρίγκηπα Γκαγκάριν ενώ από την έριδα για την υψηλή καταγωγή του κοσμοναύτη δεν μπορούν ν’ απουσιάσουν και οι Ελληναράδες, Αθηναϊκή εφημερίδα υποστηρίζει ότι είναι… ξάδελφος μας « ρωμηός βέρος, παιδί της Πλάκας, οι πρόγονοι του ήταν Γκάγκαροι, ονομασία που έδιναν επί Τουρκοκρατίας στους Αθηναίους της ανωτέρας κοινωνικής τάξεως, μερικοί έφυγαν εις την Ρωσίαν, με τον καιρό ξέχασαν την καταγωγή τους, αλλά τους έμεινε το όνομα: Γκαγκάριν».
Ο «βέρος ρωμηός» λοιπόν, σαν σήμερα, 12 Φεβρουαρίου 1962, 10 μήνες μετά την ιστορική πτήση που άλλαξε την ιστορία του κόσμου πατάει το πόδι του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού! Μέσα στο πανδαιμόνιο, ο Χρήστος Οικονόμου είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που καταφέρνει να ανέβει στο αεροπλάνο, φορώντας σκούρο μπλε σακάκι με χρυσά κουμπιά τον περνούν για εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών και καταφέρνει να του αποσπάσει μια πρώτη δήλωση. Μια Κάντιλακ διακοσμημένη με κόκκινα γαρύφαλλα σαν σε γάμο, τον περιμένει για να τον μεταφέρει στην Αθήνα. Το πλήθος πυκνώνει όσο η αυτοκινητοπομπή ανεβαίνει την Συγγρού. Στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, κοσμοσυρροή , Αθηναίοι κυκλώνουν το αυτοκίνητο θέλοντας να τον σηκώσουν στα χέρια τους ενώ τον ραίνουν με εκατοντάδες γαρύφαλλα, για να διανύσει η πομπή απόσταση 150 μέτρων, απαιτούνται 20 λεπτά!. Στις 4.15 κατεβαίνει στην Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Σταδίου, δεξιώνεται στην Ακαδημία Αθηνών από την Σύγκλητο.
Εν μέσω ψυχρού πολέμου, σε μια περίοδο όξυνσης του αντικομμουνισμού στη Δύση, η επίσκεψη του στην Αθήνα πονοκέφαλος για την κυβέρνηση Καραμανλή, ο Γκαγκάριν ήταν προσκεκλημένος του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου και της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και όχι της επίσημης κυβέρνησης. Παρά την προσέλευση μελών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης – Αβέρωφ, Παπανδρέου, Βενιζέλος, Μαρκεζίνης, Πασαλίδης κ.α – στη δεξίωση της Σοβιετικής πρεσβείας, ο Γκαγκάριν δεν έγινε δεκτός από το Παλάτι, που θέλησε έτσι να υποβαθμίσει την σημασία της επίσκεψης, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής τον υπεδέχθη στο πολιτικό του γραφείο και όχι στο επίσημο πρωθυπουργικό γραφείο (φωτο 2).
Στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, διαδηλωτές προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν την αυτοκινοτοπομπή φωνάζοντας «Γκαγκάριν, σώσε μας!» στα ρωσικά. Ό,τι και να εννοούσε το πλήθος, η αστυνομία έδειξε άγριες διαθέσεις, ξεσπούν άγριες συμπλοκές. Ένας 28χρονος συνομήλικος του Γκαγκάριν που λέει ότι είναι δικηγόρος είδε στη γωνία της Πλατείας Συντάγματος με την οδό Φιλελλήνων, αστυνομικούς να επιτίθενται σε έναν φωτογράφο και να τον γρονθοκοπούν, αποφάσισε να επέμβει. Οι αστυνομικοί άφησαν τον φωτογράφο και άρχισαν να χτυπούν τον δικηγόρο που σε λίγο βρέθηκε δαρμένος και κρατούμενος στο τμήμα. Για κακή τύχη των αστυνομικών, το θύμα δεν ήταν ένας ανώνυμος αριστερός, αλλά ο επιφανής γόνος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, γιος του τ. Υπουργού Εσωτερικών Παυσανία Λυκουρέζου, ορμητικός και θερμόαιμος, πρόσφατα είχε επιστρέψει από τη Χαϊδελβέργη με φρέσκες ιδέες. Ο Αλέξανδρος κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων, το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, με πύρινα σχόλια και άρθρα γνώμης στον Τύπο. Η αφρόκρεμα της πανεπιστημιακής κοινότητας στάθηκε στο πλευρό του Λυκουρέζου, ο αστυνομικός διευθυντής Αντ. Κατσώλης καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών και έχομε την πρώτη καταδίκη αστυνομικού διευθυντή για βιαιοπραγία εναντίον πολίτη στην Ελλάδα!
Το μπρα ντε φερ δηλώσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ΗΠΑ και ΕΣΣΔ είχε κορυφωθεί μόλις ένα χρόνο πριν, με αφορμή την Κρίση στην Κούβα, μια μόνο δρασκελιά πριν από την πυρηνική άβυσσο. Στους πιθανούς στόχους των πυρηνικών κεφαλών ο Χρουστσόφ δεν διστάζει να συμπεριλάβει και την Ακρόπολη. Από τη στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί αποθήκες αμερικανικών πυρηνικών εξοπλισμών στο έδαφος της, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να βομβαρδίσει τον Ιερό Βράχο. Η εξωφρενική δήλωση είναι ακόμη νωπή όταν ο Γιούρι αποφασίζει να επισκεφθεί την επομένη μέρα την Ακρόπολη. Γνωρίζει πως υπάρχουν φόβοι που πρέπει οπωσδήποτε να διασκεδάσει.
«Σέβομαι και θαυμάζω τον αρχαίον ελληνικόν πολιτισμόν. Σέβομαι τα μνημεία σας και πιστεύω ότι η ειρήνη και η λογική θα θριαμβεύση στην ανθρωπότητα και τα αρχαία μνημεία θα μείνουν ακέραια». Ακολουθεί ο αναστεναγμός ενός ολόκληρου έθνους, ο Ρώσος εθνικός ήρωας επιβεβαιώνει ότι η απειλή του Χρουστσόφ για βομβαρδισμό της Ακρόπολης δεν ήταν παρά ένας απερίσκεπτος αστεϊσμός. Και μόνο για αυτή τη δήλωση κέρδισε τη συμπάθεια όλων «Το παιδικό του πρόσωπο, το «χαμόγελο Γκαγκάριν» κάνει ακόμα και τους πιο φανατικούς αντικομμουνιστάς να τον χειροκροτούν» γράφει η εφημερίδα Αθηναϊκή.
Στον Δήμο Αθηναίων του απονέμεται το χρυσό μετάλλιο της πόλης και ο τίτλος του επίτιμου δημότη. Η πλατεία Κοτζιά γεμάτη κόσμο, ο κοσμοναύτης βγαίνει στο μπαλκόνι για να χαιρετήσει το πλήθος, ρεπόρτερ γράφει «Είδα νεαρούς σπουδαστάς να σκύβουν να του φιλούν ευλαβικά το χέρι. Γρηούλες να τον αποκαλούν ‘γυιόκα’ τους, κοπέλλες να τον φωνάζουν ‘αγαπημένο’ και τέλος μια μητέρα ενός αγοριού του φωνάζει . ‘Γιούρι μου, γιατί σ’ έστειλαν τόσο ψηλά; Γιατί σε τυράννησαν αγόρι μου; Να μην ξαναπάς…» Η μέρα τελειώνει με δεξίωση στη Μεγάλη Βρετανία με 3.000 άτομα!. « ….. Πλήθος ανθρώπων σπρώχνονται και τσαλαπατιούνται. Ουδείς, όμως, βλέπει τον Γκαγκάριν (πολύ κοντός το είπαμε). Ωρύονται οι λοιποί: ‘Να ιδούμε κ’ εμείς!’‘Ν’ ανέβη σε μια καρέκλα!’. Εδώ ανέβηκε ως το Διάστημα, ας ανέβη τώρα και σε μια καρέκλα για να τον δούμε’. Ο Γιούρι, όμως, δεν ανεβαίνει, κ’ ελάχιστοι τον βλέπουν εν μέσω φρικαλέας κλωτσοπατινάδας».
Την τρίτη και τελευταία μέρα της επίσκεψης συνέντευξη τύπου στην Σοβιετική πρεσβεία και μετά με τον πρεσβευτή και ελάχιστους καλεσμένους μεταβαίνουν στη ταβέρνα του Κανάκη στο Λιόπεσι, έφαγε κοκορέτσι, έκανε «παπάρες» στο λάδι της σαλάτας, ήπιε άφθονη ρετσίνα, χόρεψε μέχρι και… Καλαματιανό μαζί με ντόπιους και αστυνομικά όργανα (φωτο 3, στα σχόλια). Στις 4.45 μμ αναχωρεί από το Ελληνικό!
Μετά από μόλις 6 χρόνια, την ώρα που δοκίμαζε μαχητικό αεροσκάφος, ο Κολόμβος του Διαστήματος, ο Σύγχρονος Ίκαρος, σκοτώνεται ακαριαία όταν αυτό συνετρίβη στο έδαφος, το γλυκό του πρόσωπο παραμορφώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε αναγνωρίστηκε μονάχα από μια κρεατοελιά που είχε στον λαιμό, ήταν μόλις 34 ετών.
Ένας άνθρωπος με ύψος μόλις 1. 57 που έβλεπε σε όλη του την ζωή τον κόσμο από χαμηλά κατάφερε να αντικρίσει όλους μας και ολόκληρο τον πλανήτη από πολύ ψηλά, πιο ψηλά δεν γίνεται!
«Θα καλούσα τους ανθρώπους να πετάξουν στο διάστημα και να δουν πόσο όμορφη είναι η γη μας…κοιτάξτε με ειλικρίνεια ο ένας τον άλλον στα μάτια, σφίξτε τα χέρια και ζήστε με αγάπη και ειρήνη. Ο τόπος φτάνει για όλους εδώ στη γη, τα αγαθά της φτάνουν για όλους. Όποιος νιώθει ότι δεν τον χωράει η γη…. αν μπορεί….ας πάει στο διάστημα!» λέει φεύγοντας από την Αθήνα, πάντα με το γλυκό του χαμόγελο, το «χαμόγελο Γκαγκάριν»

Επος 40 - Μάχη οχυρών - Μάχη της Κρήτης - Αντίσταση - Κατοχή - Εμφύλιος

D-Day: Η αρχή του τέλους για τους Ναζί «ξεκίνησε» από τις γαλλικές ακτές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο όρος D-Day είναι γνωστός και άρρηκτα συνδεδεμένος με μια από τις πιο ιστορικές ημέρες του 20ου αιώνα, αυτή της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ, σαν σήμερα στις 5 Ιουνίου του 1944.

Η απόβαση στη Νορμανδία ανέτρεψε τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων των Συμμάχων ενάντια στην γερμανική πολεμική μηχανή, που για πολλούς θεωρείται ως η «αρχή του τέλους» για τους Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ποιο το υπόβαθρο πριν την απόβαση

Οι διαφωνίες των Συμμάχων για το αν θα έπρεπε να ασκηθεί πίεση από Νότο προς Βορρά ή να γίνει απόβαση μέσω Μάγχης, προκειμένου να ηττηθεί η Γερμανία, λύθηκαν στη Διάσκεψη της Τεχεράνης (28 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 1943). Ο Στάλιν, υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ, επέμενε ότι η εισβολή στη Γαλλία ήταν ο μόνος τρόπος να ηττηθεί η Γερμανία.

Τον Ιανουάριο του 1944 άρχισε να προετοιμάζεται η επιχείρηση «Επικυρίαρχος» (Operation Overlord). O αμερικανός στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ορίστηκε ανώτατος διοικητής, με βρετανούς διοικητές στο στρατό ξηράς, στο ναυτικό και την αεροπορία.Σύμφωνα με το σχέδιο, η επίθεση θα γινόταν σ’ ένα στενό μέτωπο στη Νορμανδία, στις βόρειες ακτές της Γαλλίας, από πέντε σώματα στρατού.

Για την πραγματοποίησή της, ο Αϊζενχάουερ έπρεπε να συγκροτήσει τον μεγαλύτερο στην ιστορία στόλο που επιχείρησε ποτέ απόβαση.

Τα προβλήματα για τον σχεδιασμό της D-Day

Σε περίπτωση επιτυχίας, η απόβαση θα αποτελούσε την απαρχή προέλασης μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων προς Ανατολάς μέσω της Γαλλίας, κατευθείαν στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας.

Το βασικότερο μέλημα για τους σχεδιαστές της επιχείρησης ήταν να μη μάθουν οι Γερμανοί το σημείο της απόβασης. Έτσι, οι δυνάμεις τους θα ήταν αναγκασμένες να αναπτυχθούν σε ολόκληρη την ακτογραμμή.

Είχε καταρτιστεί εξάλλου σχέδιο παραπλάνησης, η επιχείρηση «Σωματοφύλακας» (Operation Bodygard), που κατόρθωσε πέραν πάσης προσδοκίας να πείσει τον Χίτλερ ότι κύριος στόχος ήταν η περιοχή του Καλέ, αρκετά βορειότερα της Νορμανδίας. Παρότι στη Γαλλία υπήρχαν 58 γερμανικές μεραρχίες, μόνο οι 14 βρίσκονταν στις ακτές της Νορμανδίας.Μεγάλη σημασία είχε και η αξιοποίηση της αεροπορικής υπεροχής των Συμμάχων, ώστε να εξουδετερωθεί η εχθρική πολεμική αεροπορία και να απομονωθεί το συγκοινωνιακό δίκτυο της Βόρειας Γαλλίας.

Ενώ τα σχέδια τής απόβασης καταρτίζονταν από Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιωτικούς στην Αγγλία, ο Γερμανός στρατάρχης Έρβιν Ρόμελ – γνωστός ως «αλεπού της ερήμου», από την προηγούμενη θητεία του στο αφρικανικό μέτωπο- επιφορτισμένος με την αναχαίτιση της αναμενόμενης απόβασης, ενίσχυσε τη γερμανική αμυντική οχύρωση κατά μήκος της ακτής της Γαλλίας με υποβρύχια εμπόδια, δεξαμενές καυσίμων, ανθεκτικές στους βομβαρδισμούς, καθώς και με ναρκοπέδια.Το βασικό του πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να περιφρουρεί 3.000 μίλια δυτικοευρωπαϊκής ακτής, από την Ολλανδία έως τα ιταλικά σύνορα.

Η D-Day γίνεται πραγματικότητα

Η απόβαση στη βόρεια Γαλλία από την Αγγλία προγραμματίστηκε τελικά για τις 5 Ιουνίου 1944, αλλά αναβλήθηκε για ένα εικοσιτετράωρο, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στο στενό της Μάγχης.

Συγκροτήθηκε ένας τεράστιος στόλος, με επικεφαλής τον άγγλο ναύαρχο Μπέρτραμ Ράμσεϊ, ο οποίος περιλάμβανε 1.200 πολεμικά πλοία, 10.000 αεροπλάνα, 4.126 αποβατικά σκάφη, 804 μεταγωγικά πλοία και εκατοντάδες τεθωρακισμένα άρματα αμφίβιων και άλλων αποστολών. 156.000 άνδρες (73.000 Αμερικανοί και 83.000 Βρετανο-Καναδοί) θα αποβιβάζονταν στη Νορμανδία, από τους οποίους 132.000 θα μεταφέρονταν με πλοία μέσω Μάγχης και 23.500 με αεροπλάνα.Τις χερσαίες δυνάμεις διοικούσε ο άγγλος στρατηγός Μπέρναρντ Μοντγκόμερι, που είχε απέναντί του ένα παλαιό γνώριμό του από τις επιχειρήσεις στην Αφρική, τον γερμανό στρατάρχη Έρβιν Ρόμελ.

Η απόβαση με την κωδική ονομασία «Ποσειδών» (Operation Neptune) άρχισε πριν από την αυγή της 6ης Ιουνίου (D-Day) σε πέντε ακτές κατά μήκος της Νορμανδίας, οι οποίες έφεραν τις κωδικές ονομασίες Utah (Γιούτα), Omaha (Όμαχα), Gold (Χρυσός), Juno (Ήρα) και Sword (Σπαθί).

Οι παραλίες που είχαν επιλεγεί για την απόβαση εκτείνονταν από τον ποταμόκολπο του Ορν ως το νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου Κοταντέν.

Οι Σύμμαχοι στις ακτές της Νορμανδίας

Την παραμονή της επιχείρησης βρετανικές μονάδες καταδρομέων είχαν πέσει πίσω από της γραμμές του εχθρού, καταλαμβάνοντας γέφυρες – κλειδιά και αχρηστεύοντας τις επικοινωνίες των Γερμανών.

Οι τέσσερις ακτές καταλήφθηκαν εύκολα και γρήγορα από τις συμμαχικές δυνάμεις, ενώ στην πέμπτη, την «Όμαχα», αντιμετώπισαν σκληρή γερμανική αντίσταση.Με το σούρουπο μεγάλα προγεφυρώματα είχαν ήδη δημιουργηθεί και στις πέντε περιοχές της απόβασης και η τελική επιχείρηση για τη συντριβή τής Γερμανίας είχε αρχίσει.

Για την επιτυχία της απόβασης, καθοριστική ήταν η αεροπορική υπεροχή των Συμμάχων. Τα αεροπλάνα τους κατέστρεψαν τις περισσότερες γέφυρες του Σηκουάνα στ’ ανατολικά και του Λίγηρα στα νότια, εμποδίζοντας έτσι τους Γερμανούς να ενισχύσουν έγκαιρα τις προκεχωρημένες μονάδες τους στα προγεφυρώματα των ακτών της Νορμανδίας.

Το σχέδιο των Συμμάχων μετά τη D-Day

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, οι Βρετανοί θα καταλάμβαναν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Καν την πρώτη ημέρα της απόβασης.

Παρότι εξουδετέρωσαν γρήγορα τη γερμανική άμυνα, εν τούτοις έπρεπε να περιμένουν έως τις 9 Ιουλίου για να εισέλθουν νικηφόρα στην πόλη, εξαιτίας της εμφάνισης μιας μεραρχίας Πάντσερ, που καθήλωσαν τις δυνάμεις τους, αλλά και των διαφωνιών μεταξύ Αϊζενχάουερ και Μοντγκόμερι για θέματα τακτικής.

Στον τομέα τους, οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν σοβαρή αντίσταση στη χερσόνησο Κοταντέν, αλλά τελικά κατέλαβαν το ζωτικής σημασίας λιμάνι του Χερβούργου στις 26 Ιουνίου.Οι συνεχείς συγκρούσεις έφθειραν τα γερμανικά στρατεύματα και στις 25 Ιουλίου ο στρατηγός Ομάρ Μπράντλεϊ διέσπασε το δυτικό μέτωπο και μέσα σε λίγες μέρες εξάλειψε κάθε αντίσταση στην πορεία του προς τον Σηκουάνα.

Αντεπίθεση των γερμανικών τεθωρακισμένων στο Μορτέν αποκρούστηκε (7-13 Αυγούστου). Στα τέλη Αυγούστου οι Σύμμαχοι διέσχισαν τον Σηκουάνα και τον Σεπτέμβριο βρίσκονταν μπροστά στα γερμανικά σύνορα.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: San Simera            OnAlert

.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Απόβαση στη Νορμανδία: Τι συνέβη στις 6 Ιουνίου 1944;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μπορεί να συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία, όσοι όμως την έζησαν διατηρούν τις μνήμες τους ζωντανές.

Η 80η επέτειος της απόβασης των συμμάχων στη γαλλική Νορμανδία εορτάζεται με μεγάλες τιμές και με την παρουσία αρχηγών κρατών, με προεξάρχοντες τους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας, αλλά και την βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας.

Τι ακριβώς συνέβη, όμως, στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944;

Η προετοιμασία της απόβασης

Την περίοδο εκείνη, η πλάστιγγα του πολέμου μεταξύ των ενωμένων εθνών, υπό την γενική καθοδήγηση της Μεγάλης Βρετανίας, της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ και του φασιστικού Άξονα Γερμανίας – Ιαπωνίας (η Ιταλία είχε συνθηκολογήσει) είχε αρχίσει να γέρνει εις βάρος του δεύτερου, ειδικά στην Ευρώπη.

Οι Σοβιετικοί προέλαυναν στο ανατολικό μέτωπο, στο νότο Βρετανοί και Αμερικάνοι είχαν αποβιβαστεί στην Ιταλία και καταλάμβαναν εδάφη προς το Βορρά. Ο πιο «γρήγορος» δρόμος προς την καρδιά της Γερμανίας ήταν εκείνος μέσω της κατεχόμενης από τους ναζί Γαλλίας.

Όμως, η απόβαση στη Γαλλία ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα που απαιτούσε προσεκτικό και λεπτομερή σχεδιασμό, καθώς η οχύρωση της βόρειας Γαλλίας από τους Γερμανούς ήταν άρτια.

Μήνες πριν την απόβαση στη Νορμανδία, οι συμμαχικές δυνάμεις εκτελούσαν πτήσεις στην περιοχή για να την καταγράψουν και να σχεδιάσουν την επιχείρηση.

Ακόμα και το BBC επιστρατεύτηκε, απευθύνοντας δημόσιο κάλεσμα στους ανθρώπους για να στείλουν φωτογραφίες και κάρτποσταλ των ευρωπαϊκών ακτών από τη Νορβηγία μέχρι τα Πυρηναία.

Μυστικές ομάδες ερευνούσαν τις ακτές ώστε να βρουν τις σωστές τοποθεσίες και πήραν μέχρι και δείγματα άμμου για να επιβεβαιώσουν ότι οι παραλίες μπορούσαν να αντέξουν των βάρος των συμμαχικών στρατιωτικών οχημάτων.

Μετεωρολόγοι, μαθηματικοί και επιστήμονες κάθε ειδικότητας επιστρατεύτηκαν για να οριστεί η ημερομηνία της επιχείρησης.

Το διάστημα 5 – 7 Ιουνίου κρίθηκε το καταλληλότερο για την απόβαση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Βρετανού μαθηματικού Άρθουρ Τόμας, καθώς τότε η παλίρροια ήταν στο χαμηλότερο σημείο της και θα φαίνονταν τα κρυμμένα εμπόδια.

για τη συνέχεια Euronews

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Μακεδονικός Ἀγώνας καί ἐπέτειος θανάτου τοῦ Παύλου Μελᾶ – Λόγος στή μνήμη του

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

 

Του Κώστα Καραΐσκου
Η μεγάλη Ελληνική
Επανάσταση, που είχε τεράστιο αντίκτυπο
και σημασία παγκοσμίως, άρχισε το 1821
και πρακτικά τελείωσε έναν αιώνα μετά,
το 1922 με την Μικρασιατική Καταστροφή.
Συχνά όταν αναφερόμαστε στην απελευθέρωση
των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό,
μένουμε στο 1830, στην ίδρυση δηλαδή του
νεοελληνικού κράτους, υπό την κηδεμονία
των ξένων δυνάμεων.

Όμως τι γινόταν με τα
εκατομμύρια των Ελλήνων που έμειναν
έξω από εκείνο το φτωχό κρατίδιο, τι
γινόταν στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη
Θράκη, στην Ιωνία, στον Πόντο, στην Κύπρο,
στην Κρήτη, στα άλλα νησιά; Ο Μακεδονικός
Αγώνας ήταν η ένδοξη εκείνη σελίδα της
ιστορίας μας, όπου ο ελληνισμός κάτω
από την οθωμανική κρατική κυριαρχία
αντιμετώπισε τον βουλγαρικό επεκτατισμό,
κατάφερε να επικρατήσει και να ετοιμάσει
την ώρα της απελευθέρωσης από τον
ελληνικό Στρατό. Στην αρχή αγωνίστηκαν
οι ντόπιοι Έλληνες, μόνοι τους για
χρόνια, κυρίως με τη στήριξη της Εκκλησίας
και απλών ανθρώπων που πάλεψαν ηρωικά,
ενώ από ένα σημείο και πέρα άρχισαν να
φτάνουν εθελοντές από την Ελλάδα και
να παίρνει ένοπλη μορφή η αντίσταση
κατά των Βούλγαρων κομιτατζήδων.

Η βουλγαρική προσπάθεια
κατά της Μακεδονίας ξεκίνησε με την
απόσχιση της Εκκλησίας τους, τη λεγόμενη
Εξαρχία, το 1870. Άρχισε ένας πόλεμος
προπαγάνδας, πιέσεων αλλά και ωμής βίας,
προκειμένου να γράφονται οι κάτοικοι
της οθωμανικής ακόμη Μακεδονίας σε
βουλγάρικα σχολεία και να καλούν
Βούλγαρους ιερείς. Αντιστάθηκαν σ΄ αυτό
όχι μόνο οι ελληνόφωνοι ή οι βλαχόφωνοι
κάτοικοι της Μακεδονίας αλλά και πολλοί
σλαβόφωνοι, οι λεγόμενοι «γραικομάνοι»
που έμεναν πιστοί στο Πατριαρχείο της
Κωνσταντινούπολης. Έτσι αυτό που
παρουσιαζόταν ως αντίθεση θρησκευτικής
μορφής ήταν στην πραγματικότητα εθνικής:
όποιος πήγαινε με τους Εξαρχικούς
γινόταν Βούλγαρος, ενώ Πατριαρχικοί
ήταν οι Έλληνες. Δάσκαλοι και κληρικοί
ηγήθηκαν της αντίστασης τις πρώτες
δεκαετίες, περιορίζοντας την βουλγαρική
προπαγάνδα και τρομοκρατία που ήρθε να
προστεθεί στην καταπίεση των Οθωμανών.
Κορυφαία μορφή του αγώνα αναδείχθηκε
ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός
Καραβαγγέλης, που κυκλοφορούσε – κι
ενίοτε λειτουργούσε – με την πιστόλα
κάτω από το ράσο ή πάνω στην Αγία Τράπεζα.
Κάποια στιγμή οι
Βούλγαροι διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν
να επιβληθούν δίχως όπλα. Το 1893 ιδρύθηκε
από τον Γκότσε Ντέλτσεφ και άλλους
Βούλγαρους στη Θεσσαλονίκη η Εσωτερική
Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση
(VMRΟ), υποτίθεται για την απελευθέρωση
των χριστιανικών πληθυσμών της Μακεδονίας
από τους Οθωμανούς οι οποίοι κατέρρεαν.
Στο εσωτερικό της οργάνωσης αναπτύχθηκαν
δύο τάσεις: οι ενωτικοί ήθελαν άμεση
ένωση με τη Βουλγαρία, ενώ οι αυτονομιστές
μιλούσαν για «μακεδονικό» κράτος, πάντα
ενάντια στο ελληνικό στοιχείο της
περιοχής. Μετά το 1895 αγρίεψαν οι
συγκρούσεις και αναδείχθηκαν ηρωικές
μακεδονικές μορφές σαν τον καπετάν
Κώττα Χρήστου, τον καπετάν Λούκα, τον
καπετάν Ζέρβα, τον Χρήστο Αργυράκο, τον
Ηλία Κούνδουρο…
Το 1903 γίνεται στο
Μοναστήρι (Μπίτολα) η λεγόμενη εξέγερση
του Ίλιντεν, με σκοπό να φανεί στην
Ευρώπη ότι οι Βούλγαροι ξεσηκώνονται
κατά των Τούρκων για την απελευθέρωση
της Μακεδονίας. Όμως σε 10 μέρες οι Τούρκοι
καταπνίγουν την εξέγερση και ξεσπούν
κυρίως σε βάρος των Ελληνόβλαχων κατοίκων
της περιοχής που χτυπήθηκαν άγρια και
από τους Βούλγαρους. Λίγες μέρες μετά
έσβησε και η ταυτόχρονη εξέγερση των
Βουλγάρων στην Στράντζα της Αδριανούπολης.
Η επίσημη Ελλάδα μέχρι
τότε μόνο παρακολουθούσε, παρότι οι
Έλληνες πατριώτες ζητούσαν επέμβαση
υπέρ των μαχόμενων Μακεδόνων και οι
εθελοντές μαχητές πλήθαιναν. Το 1904 πήγε
μυστικά στη Μακεδονία, ως ζωέμπορος
υποτίθεται, ο αξιωματικός του ελληνικού
Στρατού και μέλος της ανώτερης κοινωνικής
τάξης, Παύλος Μελάς. Ο θάνατός του στη
Στάτιστα, στις 13 Οκτωβρίου 1904, τον
ανέδειξε ως ήρωα και κινητοποίησε όλες
τις εθνικές δυνάμεις, ντόπιες και μη.
Ήταν το αίμα που πότισε το δέντρο της
μακεδονικής ελευθερίας. Ακολούθησαν
6.000 εθελοντές που πολέμησαν μέχρι το
1908 στη Μακεδονία, οι μισοί από τους
οποίους ήταν Κρητικοί – υπήρξαν επίσης
πολλοί Μανιάτες αλλά και από άλλα μέρη
της χώρας. Και οι δύο Γενικοί Αρχηγοί
του Μακεδονικού Αγώνα, μετά τον Παύλο
Μελά, ήταν Κρητικοί, ο Γεώργιος Κατεχάκης
από το Ηράκλειο και ο Σφακιανός Γεώργιος
Τσόντος. Αξίζει να θυμίσουμε εδώ ότι
ακόμα η Κρήτη δεν ήταν καν μέρος του
ελληνικού κράτους! Η μάχη στη βαλτολίμνη
των Γιαννιτσών ήταν το διάσημο σκηνικό
πολέμου των αντίπαλων ανταρτικών ομάδων,
όπως το περιέγραψε η Πηνελόπη Δέλτα στα
«Μυστικά του Βάλτου». Αυτές οι αντάρτικες
ομάδες έλαβαν μέρος στους πολέμους που
ακολούθησαν, τόσο στο ελληνικό στρατόπεδο
όσο και οι αντίπαλες στο βουλγαρικό.
Κορυφαίας σημασίας
ήταν η δράση Ελλήνων διπλωματών, όπως
του Ίωνα Δραγούμη που ως διπλωμάτης στο
Μοναστήρι οργάνωσε την Μακεδονική
Άμυνα, με επιτροπές σε πόλεις και χωριά
της Δυτικής Μακεδονίας, ή του Πρόξενου
της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, Λάμπρου
Κορομηλά, ο οποίος συντόνιζε τις
αντάρτικες ελληνικές ομάδες. Από τους
κληρικούς, εκτός του Γερμανού Καραβαγγέλη,
ξεχώρισε ο μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος
Καλαφάτης, που μαρτύρησε το 1922 στη
Σμύρνη, ο εθνομάρτυρας Αιμιλιανός,
μητροπολίτης Γρεβενών που θανατώθηκε
βασανιστικά το 1910 κ.ά. Οι εκπαιδευτικοί
σαν τις δολοφονημένες νεαρές δασκάλες
Αικατερίνη Χατζηγεωργίου και Βελίκα
Τράικου κράτησαν όρθιο το ελληνικό
φρόνημα σε 1.000 περίπου σχολεία για 70.000
μαθητές.
Το 1908 η επανάσταση των
Νεοτούρκων έδωσε αμνηστεία στους
εμπόλεμους και υποσχέθηκε ισονομία και
ισοπολιτεία για όλους, όμως σύντομα
αποκαλύφθηκε η απάτη. Έπρεπε να
μεσολαβήσουν δύο βαλκανικοί πόλεμοι
και ένας παγκόσμιος για να απαλλαχθεί
η Μακεδονία και από την τουρκική κυριαρχία
και από την βουλγαρική επιβουλή, μάλιστα
αυτή η τελευταία εκδηλώθηκε και πάλι
κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την
βουλγαρική Κατοχή της Ανατολικής
Μακεδονίας και Θράκης. Το 1944 λοιπόν
εξέλιπε ο κίνδυνος για τη Μακεδονία από
την πλευρά των «ενωτικών» Βουλγάρων. Η
απειλή των «αυτονομιστών», παρότι πολύ
ασθενέστερη, έμελλε να επιβιώσει στα
πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο με
κέντρο τα Σκόπια και να αναβιώσει το
1991 με την ανεξαρτητοποίηση της λεγόμενης
«Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ώς τις
μέρες μας.
Κλείνουμε με το γνωστό
«τιμούμε τη μνήμη των ηρώων που θυσιάστηκαν
για την ελευθερία» κτλ.
Τι σημαίνει όμως αυτό;
Ξέρουμε για ποιους μιλάμε, τι συνέβη
και γιατί; Ή τα θεωρούμε όλα παρελθόν
χωρίς νόημα στη σημερινή εποχή; Όποιος
νόμιζε κάτι τέτοιο, μόλις πέρυσι στις
Πρέσπες αποδείχθηκε ότι είναι πέρα για
πέρα λάθος. Το παρελθόν καθορίζει ό,τι
ζούμε σήμερα και το ξαναβρίσκουμε
διαρκώς μπροστά μας. Τιμούμε λοιπόν τον
Μακεδονικό Αγώνα όταν έχουμε την γνώση
και την αρετή που διδάσκει το ελληνικό
σχολείο, αυτό που στήριξε την κρίσιμη
ώρα την μία και μοναδική ελληνική
Μακεδονία!
ΠΗΓΗ: antibaro.gr

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή