Ακολουθήστε μας

Κωνσταντίνος Γρίβας

Πώς η ΑΟΖ μετατρέπεται σε “γαλάζιο έδαφος” – Η περικύκλωση των ελληνικών νησιών

Δημοσιεύτηκε

στις

Μια από τις πιο παραγνωρισμένες παθογένειες του ελληνικού συστήματος εξωτερικής πολιτικής είναι ο επαρχιωτισμός του. Το ότι δηλαδή λειτουργεί μέσα στο στενό πλαίσιο της γεωπολιτικής “γειτονιάς”, αδιαφορώντας για το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως, το διεθνές σύστημα είναι ένα και ενιαίο και ό,τι συμβαίνει σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου ασκεί επιδράσεις στο σύνολο.

Γράφει ο Κώστας Γρίβας

Έτσι, ο κοσμογονικός ανταγωνισμός, που βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια εν εξελίξει αναφορικά με τον έλεγχο των εγγύς ευρασιατικών υδάτων έχει περάσει απαρατήρητος από τη δημόσια συζήτηση στη χώρα μας. Όμως, ο ανταγωνισμός αυτός θέτει νέα δεδομένα και στο Δίκαιο της Θάλασσας, που με τη σειρά τους έχουν τεράστιες δυνητικές επιδράσεις στο ελληνοτουρκικό σύστημα.

Η αρχή αυτού του ανταγωνισμού ξεκίνησε από τις αξιώσεις της Κίνας στη Νότιο Σινική Θάλασσα. Για να το πούμε με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια, η Κίνα αντιλαμβάνεται ολόκληρη τη Νότιο Σινική Θάλασσα ως χώρο εθνικής κυριαρχίας, ως προέκταση του εδάφους της προς τη θάλασσα. Σε μια από τις πιο πρόσφατες, από τις πολυπληθείς μελέτες που εκδίδονται στις ΗΠΑ αναφορικά με τον ανταγωνισμό τους με την Κίνα, υπό τον τίτλο China’s vision of victory, του Jonathan D. T. Ward, το δεύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στο “Γαλάζιο Εθνικό Έδαφος” (Blue National Soil) της Κίνας, δηλαδή τη Νότιο Σινική Θάλασσα.

Το κινεζικό “γαλάζιο έδαφος”

Ο συσχετισμός με τη “Γαλάζια Πατρίδα” της Τουρκίας είναι εμφανής. Και ας μην βιαστεί κανείς να πει ότι αυτή είναι μια κινεζική ιδιαιτερότητα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τη Ρωσία στον Αρκτικό. Συγκεκριμένα, η διαφαινόμενη τήξη των αρκτικών πάγων στερεί από τη Ρωσία το “Μεγάλο Παγωμένο Τείχος”, που εξασφάλιζε την από Βορρά προστασία της. Έτσι, για τους Ρώσους η απόλυτη κυριαρχία στον Αρκτικό είναι μονόδρομος.

Με άλλα λόγια, είναι απλά αδιανόητο για τη Ρωσία να βρίσκονται αμερικανικά αντιτορπιλικά στα 13 ναυτικά μίλια έξω από τις σιβηριανές ακτές. Έτσι, λοιπόν, και ο Αρκτικός αντιμετωπίζεται από τη Ρωσία σαν “Γαλάζια Πατρίδα”. Δηλαδή, ως χώρος πλήρους εθνικής κυριαρχίας, πολύ περισσότερο από ό,τι προβλέπει το γράμμα του ισχύοντος Δικαίου της Θάλασσας για τα χωρικά ύδατα και δραματικά περισσότερο από ό,τι προβλέπει για την ΑΟΖ.

Παρόμοιες απόψεις φαίνεται να έχει και η Βραζιλία και η Ινδία και φυσικά και οι ΗΠΑ. Οι τελευταίες, διαχρονικά, αντιμετωπίζουν μια τεράστια θαλάσσια έκταση, εύρους τουλάχιστον χιλίων χιλιομέτρων ένθεν και ένθεν των ακτών τους στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, ως χώρο όπου μπορούν να πράξουν ό,τι απαιτείται για να εξασφαλίζουν την ασφάλεια τους, αδιαφορώντας για τους περιορισμούς του διεθνούς δικαίου.

Με άλλα λόγια, έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία που τείνει να μετατρέψει την ΑΟΖ, ιδιαίτερα δε στις κλειστές θάλασσες, σε χώρο σχεδόν πλήρους εθνικής κυριαρχίας, περίπου ισότιμο με τη στεριά. Αυτή η άτυπη αναβάθμιση της ΑΟΖ φαίνεται και από το πώς η διεθνής κοινότητα είχε αντιμετωπίσει τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων πριν από μερικά χρόνια. Τα διεθνή ΜΜΕ (των ελληνικών συμπεριλαμβανομένων) είχαν καυτηριάσει το γεγονός ότι οι πύραυλοι αυτοί είχαν καταλήξει στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας. Δηλαδή, αντιμετώπισαν την ΑΟΖ, όχι ως χώρο αποκλειστικής άσκησης οικονομικών δικαιωμάτων, αλλά ως χώρο σχεδόν εθνικής κυριαρχίας.

Θύλακοι σε ξένο “θαλάσσιο έδαφος”

Αυτή η νέα διεθνοπολιτική πραγματικότητα είναι αναπόφευκτο ότι θα επηρεάσει και το ελληνοτουρκικό σύστημα. Για την ακρίβεια ήδη το επηρεάζει. Η ορολογία της “Γαλάζιας Πατρίδας”, που χρησιμοποιεί η Τουρκία είναι επιδεικτικά ξεκάθαρη για το πώς αντιλαμβάνεται η Άγκυρα το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναλυτικότερα, η άτυπη μετατροπή της ΑΟΖ σε χώρο εθνικής κυριαρχίας αυτομάτως τοποθετεί την Τουρκία και την Ελλάδα σε μια γεωπολιτική δυσαρμονία, πρωτοφανή στην ιστορία των δύο χωρών.

Με βάση τη δυναμική του “γαλάζιου εθνικού εδάφους” που διαμορφώνεται διεθνώς, αν η Τουρκία επιτύχει να μην έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τα ελληνικά νησιά, ή επιβάλει στην Ελλάδα να μην ασκεί σε αυτά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τότε προκύπτει σοβαρό πρόβλημα εθνικής κυριαρχίας. Κι αυτό, λόγω των γεωπολιτικών ζυμώσεων που βρίσκονται σήμερα εν εξελίξει διεθνώς και τείνουν να μετατρέψουν –ατύπως πλην αποφασιστικώς– την ΑΟΖ σε χώρο περίπου εθνικής κυριαρχίας.

Τα ελληνικά νησιά (συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης) μετατρέπονται στην καλύτερη περίπτωση σε χώρο ασαφούς κυριαρχίας. Κατά κάποιον τρόπο “ιμιοποιούνται”. Επομένως, όλο το Αιγαίο μεταβάλλεται σε μια “υπεργκρίζα ζώνη” και στη χειρότερη ενσωματώνεται μέσα σε τουρκικό “θαλάσσιο έδαφος”. Στην τελευταία περίπτωση, ακόμη και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, πολλά ελληνικά νησιά θα γίνουν κάτι σαν το Λεσότο στη Νότιο Αφρική. Δηλαδή θα είναι θύλακοι μέσα στον χώρο εθνικής κυριαρχίας του αντιπάλου.

Η νέα διεθνής πραγματικότητα

Στην πράξη, από τη στιγμή που τα νησιά δεν θα έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, θα θεωρούνται προεκτάσεις του “περιβάλλοντος κράτους”, δηλαδή της Τουρκίας, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την εθνική κυριαρχία επί του εδάφους αυτών. Με άλλα λόγια, η νέα διεθνής πραγματικότητα στις κλειστές θάλασσες του πλανήτη τείνει να ενοποιήσει τη στεριά με τη θάλασσα σε μια ενιαία και αδιαίρετη ενότητα, με αποτέλεσμα αν χαθεί ή να “γκριζάρει” το θαλάσσιο κομμάτι αυτής της ενότητας, να χάνεται, ή έστω να “γκριζάρεται” και το χερσαίο.

Δυστυχώς, αυτή η νέα δυνητική διεθνής γεωπολιτική πραγματικότητα έχει περάσει απαρατήρητη(;) από τις ελληνικές ελίτ με αποτέλεσμα στο ελληνικό σύστημα εξουσίας απειλούν να κυριαρχήσουν τραγικές αντιλήψεις. Αντιλήψεις που προωθούν την άποψη ότι οφείλουμε να αντιληφθούμε «την αλήθεια των άλλων», δηλαδή της Τουρκίας και να συμβιβαστούμε!

Επιπροσθέτως, η πολιτική της μη άσκησης των θαλάσσιων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, χάριν υποτίθεται μετριοπάθειας, όπως είναι η μη ανακήρυξη ΑΟΖ και η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, καθίσταται πλέον εγκληματικά επικίνδυνη. Από τη στιγμή που οι εγγύς θάλασσες τείνουν να μετατραπούν σε προέκταση της στεριάς, αν δεν τις αντιμετωπίζεις ως τέτοιες, τότε ατύπως περνάς το μήνυμα ότι ούτε οι στεριές είναι δικές σου. Και αν δεν είναι δικές σου είναι κάποιου άλλου. Τόσο απλά.

ΠΗΓΗ: slpress.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Αντιρωσισμός! Η ανάλυση ενός παγκόσμιου φαινομένου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παρέμβαση του Κωνσταντίνου Γρίβα στην εκπομπή “Ο Εξαρχείων” στα Παραπολιτικά FM.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Απαράδεκτο φαινόμενο!!!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Λάζαρος Καμπουρίδης: Ιστορική η περίοδος με αρνητικό πρόσημο για μας και προβληματική. Αυτή η νηφαλιότητα ή η φιλοδοξία ή η στόχευση της κυβέρνησης, ότι ο Ερντογάν του είπε πως αρχές του 2025 θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το Αιγαίο. Αυτό με προβληματίζει πάρα πολύ. Το θέμα δεν είναι… μαθηματικό. Ο Ερντογάν στον ΟΗΕ μίλησε για τα πάντα. Για τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την ανάγκη συνεργασίας ενέργειας και περιβάλλοντος το οποίο δείχνει θαλάσσια πάρκα, τα οποία σταμάτησαν από πλευράς μετά τις τουρκικές απειλές, για την Κύπρο για την οποία ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους. Εμείς επαναλάβαμε να λέμε, ότι δεν τίθενται θέματα κυριαρχίας. Πως είναι δυνατόν να πάμε στη Χάγη, όταν η Τουρκία θέτει θέμα ελληνικών νησιών. Πως θα γίνουν συζητήσεις, όταν η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας; Η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνει. Είμαστε σε μία προβληματική περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα του αποκλεισμού των βραχονησίδων από ΑΟΖ.

Τι δείχνουν οι αναφορές του Ερντογάν στην ομιλία του στην ΓΣ του ΟΗΕ για Ελλάδα και Κύπρο;

Τι επιδιώκει η Άγκυρα;

Με ποιες προϋποθέσεις θα πάμε στη Χάγη;

Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας στην προβληματική περίοδο που εισέρχονται οι συζητήσεις με την Τουρκία;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Κωνσταντίνος Γρίβας σε σεμινάριο του ΚΕΔΙΣΑ‬ Τι θα γινόταν αν η Ελλάδα υπερασπιζόταν την Κύπρο δια των όπλων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ομιλία σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 με θέμα: “Οι προκλήσεις για την επίλυση του Κυπριακού 50 χρόνια μετά τον Αττίλα”.

Κωνσταντίνος Γρίβας: Τί θα γινόταν, εάν η Ελλάδα είχε απειθαρχήσει και είχε κάνει το αυτονόητο και είχε υπερασπίσει την Κύπρο δια των όπλων. Η Τουρκία συνεχίζει την επίθεσή της κατά του Ελληνισμού. Η εισβολή στην Κύπρο αποτελεί ένα κομμάτι, μια συνέχεια που φτάνει μέχρι σήμερα να γίνεται υβριδικός πόλεμος και προσπάθεια γεωπολιτικής επιχωμάτωσης του Αιγαίου, να μειώσει την κυριαρχία της Ελλάδας και να εξαφανίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε την πορεία της ιστορίας μια συνέχεια μιας ντερμινιστικής πορείας. Είναι σημαντικό να δούμε μια εναλλακτική κατάσταση για να βγάλουμε συμπεράσματα και για το μέλλον. Η μελέτη εναλλακτικών πραγματικοτήτων αποτελεί και κομμάτι του Κλαούζεβιτς.

Ιδιόρρυθμο μείγμα προδοσίας και εθνικιστικής εμμονής η αντιμετώπιση της Χούντας για αυτό που θα συνέβαινε στο νησί. Υπήρξε παράλυση από ελληνικής πλευράς. Η δικτατορία είχε πέσει. Η στρατιωτική ηγεσία αδράνησε με κωμικοτραγικό τρόπο. Δεν είχαν καμία διάθεση να πολεμήσουν. Το ίδιο υπήρξε και από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις, κάτι που ήταν αδιανόητο. Γιατί; Επειδή η Ελλάδα είχε μεγάλη στρατιωτική υπεροχή, την οποία σήμερα πολύ δύσκολα θα πετυχαίναμε. Και στη στεριά και στη θάλασσα και στον αέρα υπήρχε σαφές ποιοτικό και ποσοτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Δεν το εκμεταλλεύτηκαν οι ηγεσίες της Ελλάδας.

Μια ελληνική κυβέρνηση που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε γεωπολιτική παγίδα, σε μια κρίση με πόλεμο και απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων, η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να το πουλήσει ως πιέσεις των ΗΠΑ ή να εμπλακεί σε έναν πόλεμο με όλα τα στοιχεία εις βάρος της με συνέπεια να δεχόταν μια συντριπτική ήττα. Η αντίληψη ότι δεν μας άφηναν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που ακούμε μέχρι σήμερα, ότι αν απειθαρχήσουμε, πηγάζει από εν γενεί ραγιαδισμό που ενδημεί στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας και προέρχεται από ανάγνωση παρανοϊκή ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό μέγεθος.

Η πραγματικότητα είναι, ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θέλουν μια σύγκρουση μέσα στο ΝΑΤΟ, γιατί τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της συμμαχίας. Αυτό είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και δεν οδήγησε σε διάλυση του ΝΑΤΟ. Το πρώτο παράδειγμα ήταν όταν το 1956 η Γαλλία με την Αγγλία με τη συμμετοχή του Ισραήλ επιτίθεται στην Άιγυπτο του Νάσερ. Αποτέλεσμα ήταν η Γαλλία και η Αγγλία να αντιμετωπίζουν την πυρηνική απειλή της Σοβιετικής Ένωσης. Τότε το ΝΑΤΟ είχε αδρανοποιηθεί για ένα διάστημα. Υπάρχουν όμως και άλλα παραδείγματα. Δεν είναι δραματικό να θέσει εν κινδύνω τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Η Κύπρος εκείτο μακράν, αλλά η Τουρκία όμως όχι. Θα μπορούσε η Ελλάδα να χτυπήσει την Τουρκία στο έδαφός της και να αναγκαζόταν σε υποχώρηση. Και έτσι η Ελλάδα θα γινόταν το αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ. Το Αιγαίο θα ήταν Γαλάζια Λίμνη και η Κύπρος ελεύθερη. Όλα αυτά δεν έγιναν…

Θα μας δοθεί η ιστορική ευκαιρία να επανακτήσουμε την Κύπρο! Τότε πρέπει να ανταποκριθούμε. Και δεν είναι ακατόρθωτο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή