Ακολουθήστε μας

Κύπρος

Προκαλούν οι Τούρκοι στην Αμμόχωστο-Στις Βρυξέλλες το θέμα από τον Αναστασιάδη

Δημοσιεύτηκε

στις

Νέα τετελεσμένα επιθυμεί να δημιουργήσει η Άγκυρα στην Αμμόχωστο προκειμένου να ενισχύσει την θέση της στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Γαλλία και Βρετανία στήριξαν τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ το θέμα αναμένεται να θέσει στους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Το πρόσφατο συνέδριο για τα Βαρώσια που πραγματοποιήθηκε εντός της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου εντάσσεται στην πολύχρονη προσπάθεια της Τουρκίας να αναγνωριστούν τα Βαρώσια ως έδαφος των τουρκοκυπρίων, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί. Στο συνέδριο συμμετείχαν μάλιστα και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι αλλά και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν αναφέρουν ότι τα Βαρώσια πρέπει να μείνουν κλειστά.

Το θέμα αναμένεται να θέσει σε διμερείς επαφές με την ηγεσία της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία της μετάβασής του για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις 20 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διευθετήσει διμερείς επαφές κατά την επικείμενη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσει το θέμα της Αμμοχώστου και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Επίσης, θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες της κυβέρνησης για την Αμμόχωστο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «oι διπλωματικές ενέργειες και επαφές συνεχίζονται και θα συνεχίζονται. Επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ στα άλλα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Κυβέρνηση και έχουν ήδη αποφασιστεί, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά. Να είστε βέβαιοι ότι θα τα ανακοινώσουμε όταν θα πρέπει».

Σε άλλη ερώτηση ο εκπρόσωπος είπε ότι «πάντοτε κινούμαστε μέσα σε πλαίσια πολιτικά, διπλωματικά και νομικά. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά, και θα προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες στα πλαίσια που έχω αναφέρει».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που ακολούθησαν τις τουρκικές εξαγγελίες για την Αμμόχωστο, το καλοκαίρι του 2019, τόσο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο και σε επίπεδο ΓΓ του ΟΗΕ και Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση δεν έμεινε αδρανής».

«Θετικά αποτελέσματα για ‘Spitfire’»

Τις προηγούμενες ημέρες η Λευκωσία προέβη σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), καθώς συνεργεία καθαριότητα του Δήμου Λευκωσίας παρενοχλήθηκαν από τουρκικό κατοχικό στρατό στο κτήριο Spitfire, στον χώρο της Πύλης Πάφου.

Κληθείς εξάλλου να πει κατά πόσο υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα σε σχέση με τις ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε στον χώρο του ‘Spitfire’, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «ναι, κάποια θετικά αποτελέσματα υπάρχουν.

«Δεν έχει τελειώσει το θέμα πλήρως, αλλά πιστεύουμε σε θετική κατάληξη σύντομα» κατέληξε.

Στήριξη από Βρετανία-Γαλλία

Τη στήριξη του Λονδίνου στα σχετικά με την Αμμόχωστο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθυμίζει εκπρόσωπος της Βρετανική Ύπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία, λέγοντας παράλληλα ότι μια συνολική λύση θα αποτελούσε την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση αυτών των θεμάτων.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις και εξαγγελίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «στηρίζουμε πλήρως όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένων των Ψηφισμάτων 550 και 789. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πεπεισμένο ότι μια συνολική επίλυση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση αυτών των θεμάτων».

Από την πλευρά της η Γαλλία αναμένει από τις πλευρές και τα εμπλεκόμενα μέρη να συμμορφωθούν πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ Εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

Σε ερώτηση για τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις και εξαγγελίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, η πρεσβεία της Γαλλίας στην Κύπρο υπενθυμίζει το περιεχόμενο της δήλωσης του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.

«Στις 9 Οκτωβρίου 2019 τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Το ψήφισμα 2506 (2020) επίσης επανέλαβε την θέση του ΣΑ για το καθεστώς των Βαρωσίων» ανέφερε Εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε «αναμένουμε από τα μέρη και τις σχετικές εμπλεκόμενες πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να εμπλακούν σε συζητήσεις που αποσκοπούν στην επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Πηγή: skai.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν! Αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα στην τελευταία πέμπτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται ότι η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».

Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και η κατάσταση στο πεδίο όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων των οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, σε Βόρειο Ιράκ και Συρία αντίστοιχα, όπως και η αντιμετώπιση των μελών του δικτύου FETO, των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η ‘Αγκυρα κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016..

Συγκεκριμένα, εκτός από την αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σημειώνεται:

«1- Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των κάθε είδους απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK, PYD/YPG, FETO και Ισλαμικό Κράτος, καθώς και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.

»2- Τονίστηκε ότι οι δραστηριότητες για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων που φωλιάζουν στο συριακό έδαφος θα συνεχιστούν αδιάλειπτα και ότι δεν θα γίνουν ανεκτά οποιαδήποτε σχέδια ή τετελεσμένες προσπάθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια. Θα αυξηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της περιοχής μας και του συριακού λαού.

»3- Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το γειτονικό μας Ιράκ στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως των PKK/KCK και PYD/YPG, που αποτελούν κοινή απειλή για τις χώρες μας, και υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία του αδελφού ιρακινού λαού.

»4- Πέραν των αποφασιστικών προσπαθειών της Τουρκίας να σταματήσει η γενοκτονία που υφίσταται εδώ και ένα χρόνο ο παλαιστινιακός λαός μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση μια διαρκής κατάπαυση του πυρός και ειρήνη στην Παλαιστίνη, οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αυξανόμενες.

»Προκειμένου να αποτραπούν οι επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο την εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πέρα από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καλούνται οι οι δρώντες που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό.

»Απέναντι στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία, ως έθνος και κράτος στο σύνολό της, θα σταθεί στο πλευρό του αδελφού λαού του Λιβάνου και της κυβέρνησής του.

»Η κήρυξη “ανεπιθύμητου προσώπου” του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το Ισραήλ και η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα καταδικάζεται ως το τελευταίο παράδειγμα της παρανομίας του Ισραήλ».

 

Τουρκία – Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: «Δεν θα επιτρέψουμε την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών μας για ειρήνη σε Μεσόγειο και Αιγαίο»

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή