Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Θέλουν να «χορτάσουν» το θηρίο που λέγεται Τουρκία για «εκτόνωση της κρίσης»!

Δημοσιεύτηκε

στις

Φωνάζουν εκείνοι, οι οποίοι αποδέχθηκαν διά του σχεδίου Ανάν τη διατήρηση των εγγυήσεων και την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων, πως οι Τούρκοι έκαναν πίσω στο Κραν Μοντανά, αλλά δεν δέχθηκε την… υποχώρηση ο Πρόεδρος. Είναι, βέβαια, οι ίδιοι που φώναζαν και προέβαιναν σε παρασκηνιακές παρεμβάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση το 2015 για να «συγκρατήσει» τον Κοτζιά, που ήθελε κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων. 

Στο Κραν Μοντάνα ο Πρόεδρος δεν κρίνεται για αυτό το θέμα, αλλά για τις υποχωρήσεις, που έκανε στις εσωτερικές πτυχές (θετική ψήφο, εκ περιτροπής προεδρία). Κρίνεται γιατί χωρίς προϋποθέσεις έσυρε την ελληνική πλευρά σε δυο Πενταμερείς Διασκέψεις, που όχι μόνο απέτυχαν αλλά έχουν δημιουργήσει προηγούμενο υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συζητείτο η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό και το κράτος, είναι απών. Θυσιάστηκε στο βωμό των «δυο κοινοτήτων», των «δυο πλευρών» και στις φοβίες των διαχειριστών να μην χρεωθούν το αδιέξοδο.

Η Τουρκία διαχρονικά εφαρμόζει την επεκτατική της πολιτική και αμφισβητούσε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας. Τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα επιλέγει την αναβάθμιση των προκλήσεων και τη βαθμηδόν υλοποίηση της επεκτατικής της πολιτικής. Αυτή η κλιμάκωση στοχεύει στην ανατροπή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εμπλοκή πρωταγωνιστικά της Τουρκίας στο πεδίο αυτό. Το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει ρόλο και λόγο στα ενεργειακά και ηγεμονία του στην περιοχή.  
Για την αντιμετώπιση αυτής της επιθετικής πολιτικής υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις. Όσοι σε Ελλάδα και Κύπρο με τη στάση τους εκφράζουν, εν πολλοίς, τον τουρκικό εθνικισμό, θεωρούν πως η «εκτόνωση της κρίσης» μπορεί  να γίνει όταν «χορτάσει» το θηρίο. Είναι αυτοί που επιμένουν σε ένα αφήγημα, το οποίο στηρίζεται στη λογική πως για να απαλλαγούμε από την επιθετικότητα αυτή θα πρέπει να δοθεί αέριο στην Τουρκία, να μεταφέρεται με αγωγό μέσα από την κατοχική δύναμη στην Ευρώπη. Πρέπει, κατά το ίδιο αφήγημα, να μην τα «θέλουν όλα οι Ελληνοκύπριοι», οι οποίοι «προκαλούν». Ποια όλα θέλουν; Τα δικά τους. Και γιατί να έχει μερίδιο η Τουρκία; 
Στη δημόσια σφαίρα παρακολουθούμε ένα αφήγημα  απενοχοποίησης της κατοχικής Τουρκίας. Αυτό «δικαιολογεί» -κατά τη θεώρηση αυτή- και την εκχώρηση δικαιωμάτων και κυριαρχίας.
Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω με τα δώρα, γιατί τα θέλει όλα. Η πολιτική των ψευδαισθήσεων, που αναπαράγουν οι διαχρονικά συμμετέχοντες στα επιδοτούμενα σεμινάρια των πρεσβειών, προβάλει την άποψη πως θα σταματήσει η προέλαση της Τουρκίας εάν αρχίσουν οι συνομιλίες. Υποστηρίζουν πως με αυτόν τον τρόπο θα αποτραπεί η τουρκοκοποίηση των κατεχομένων(!) ενώ αυτά που αποδέχονται οδηγούν σε πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου.
Οι εκφραστές του τουρκικού εθνικισμού, των τουρκικών επιδιώξεων σε Ελλάδα και Κύπρο, δέχονται τα πάντα, για να… αγοράσουν ειρήνη και εκτόνωση της κρίσης. Κατηγορούν την ελληνική πλευρά ότι «τούμπαρε» την Πενταμερή του Κραν Μοντάνα, αλλά οι ίδιοι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τα πάντα. Και εγγυήσεις, στρατό, εκ περιτροπής προεδρία, βέτο, ελλειμματική δημοκρατία, περιορισμό δικαιωμάτων. 
Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Χρειάζεται η διαμόρφωση πολιτικής αποτροπής σε όλα τα πεδία. Κι αυτό μπορεί να γίνει εάν το κόστος για την Τουρκία θα είναι μεγαλύτερο εάν συνεχίζει την επεκτατική πολιτική της (π.χ. τελωνειακή ένωση, αμυντικές συνεργασίες). Χρειάζεται μια πολιτική πραγματικής συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους (και όχι των επαναπροσεγγιστικών συνάξεων επιβράβευσης των κατοχικών δεδομένων) μέσα από την οποία να απεξαρτηθούν από την Τουρκία και θα κοιτάξουν σε κοινό μέλλον, σε κανονικό, δημοκρατικό κράτος. 
Φιλελεύθερος
Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή