Ακολουθήστε μας

Εξοπλισμοί

Τι σημαίνει η προσθήκη των πυραύλων Mistral στο κυπριακό οπλοστάσιο; αλλάζουν κάποια δεδομένα, κι αν ναι, ποια;

Δημοσιεύτηκε

στις

H πρόσφατη mega Αγορά πυραύλων από την Κυπριακή Δημοκρατία, προφανώς και χάλασε το “αφήγημα” κάποιων που επιμένουν πως η Κύπρος έχει αφεθεί στην “τύχη” της. Πύραυλοι Exocet MM40 Block3c και Mistral (προφανώς Mistral 3) θα ενισχύσουν το οπλοστάσιό της. Και μάλιστα, η δαπάνη για τους ΜΜ40 θα πάει σχεδόν αυτούσια σε νέες μονάδες πυρός και περισσότερους πυραύλους, που σημαίνει πως αν το αποφασίσει, η Εθνική Φρουρά μπορεί να στείλει κάθε ωκεανογραφικό μαζί με την συνοδεία του, στον πάτο.

 

Φυσικά πρόβλημα αποτελεί η αντιαεροπορική άμυνα. Η Τουρκική Αεροπορία μπορεί να εντοπίσει και να εξαλείψει κάθε πιθανό στόχο, καθώς η Κύπρος στερείται αεροπορίας και ισχυρής αντιαεροπορικής άμυνας. Οι S-300 δεν έφτασαν ποτέ στο νησί, έφτασαν όμως πύραυλοι TOR-M1 αλλά και BUK.

Τώρα, η απόφαση αγοράς Mistral ακούγεται “περίεργη”, ειδικά αν δοθούν και τα 150 περίπου εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τους. Είναι δηλαδή αρκετά μεγάλο το ποσό, ειδικά αν σκεφτούμε πως το σύστημα ήδη υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά.

 

Προφανώς η ΕΦ έχει αποφασίσει να βασιστεί πάνω στον προηγμένο φορητό αντιεροπορικό πύραυλο. Προφανώς θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό όπλο εναντίον μαχητικών, επιθετικών ελικοπτέρων, UAV αλλά και UCAV.

Ακόμη κι αν η Τουρκική Αεροπορία καταφέρει να “αδρανοποιήσει” την απειλή των TOR-M1 και των BUK, οι Mistral μπορούν να δώσουν λύσεις και να προστατεύσουν σημαντικές υποδομές και ευκίνητες μονάδες όπως οι επάκτιοι Exocet MM40.

Το Mistral MANPADS είναι ένα εξαιρετικά φορητό και εύχρηστο το σύστημα VSHORAD. Ο εκτοξευτής με Mistral είναι τοποθετημένος σε τρίποδο και μπορεί να τοπθετηθεί στο έδαφος,  σε όχημα ή σε σκάφος. Έχει ένα αποδεδειγμένο ποσοστό επιτυχίας 96% και υψηλότερη αξιοπιστία σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο βλήμα.

Ο πύραυλος είναι ανθεκτικός σε αντίμετρα (θερμοβολίδες) και άλλα “δολώματα”, ενώ μπορεί να εγκλωβίζει το στόχο του ακόμη κι αν αυτός πετά πολύ χαμηλά, ή έχει μικρή υπέρυθρη υπογραφή. Η μεγάλη κεφαλή βάρους των 3 kg του πυραύλου συνδυάζεται με ένα πυροσωλήνα εγγύτητας λέιζερ και μπορεί να εμπλέξει ακόμη και έξυπνα όπλα.

Χαρακτηριστικά
• Βάρος: 19.7kg
• Μήκος: 1,86 μ
• Διάμετρος: 90mm
• Μέγιστη ακτίνα αναχαίτισης: 7.5χλμ
• Ελάχιστη ακτίνα αναχαίτισης: 500m

Η Κύπρος, εκτός από 18 “μονούς” εκτοξευτές, έχει αγοράσει και “διπλούς”, φερόμενους επί οχημάτων. Προφανώς θα συνεχίσει αυτή την τακτικά, και θα συνδυάσει τους νέους πυραύλους αλλά και τους προηγούμενης αγοράς, με το Σύστημα Ελέγχου Πυρός LICORNE.

Το τελευταίο είναι ένα σύστημα Command and Control (C2) που κατασκευάζει η MBDA. Η δουλειά του LICORNE, που ουσιαστικά πρόκειται για μια πολύ ελαφριά λύση C2, είναι να συντονίζει συστήματα VSHORAD όπως τα Mistral. Αυτό το εξαιρετικό C2 προέρχεται από την τρέχουσα οικογένεια συστημάτων της MBDA, τα I-MCP και PCP, χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία λογισμικού, την αρχιτεκτονική και τις διεπαφές ανθρώπου-μηχανής (Human Machine Interface, HMI).

Το LICORNE έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ένα πρώτο επίπεδο συντονισμού για τα VSHORADS που αναπτύσσονται από δυνάμεις ταχείας αντίδρασης ή αμφίβιες ή αερομεταφερόμενες λειτουργίες.

 

Το σημαντικό όμως είναι πως για να παρέχει λειτουργίες επιτήρησης, ανίχνευσης και ταυτοποίησης στόχων, με υψηλό επίπεδο συνδεσιμότητας, το LICORNE έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται με παθητικούς υπέρυθρους αισθητήρες παρακολούθησης 360 °, κάποιο ελαφρύ ραντάρ ή και κάποιο ESM ή ακουστικούς αισθητήρες, και παρέχει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες fusion δεδομένων πραγματικού χρόνου.

Έτσι η φονικότητα των Mistral πολλαπλασιάζεται, και οι Mistral μπορούν να δέχονται δεδομένα από πλήθος αισθητήρων. Το LICORΝΕ θα τους δίνει δεδομένα που θα προέρχονται από άλλα σημεία, και έτσι η ΕΦ θα μπορεί να κάνει ακόμη και ενέδρες σε τουρκικά ενάερια μέσα. Μετά οι φορείς των Mistral, αφού κάνουν εκτόξευση, μπορούν να μετακινούνται κατά το δοκούν, σε μια λογική shoot and scoot αλλά για Α/Α συστήματα.

 

Θεωρητικά η τουρκική αεροπορία θα μπορεί να κυνηγήσει τα συστήματα Exocet αλλά και άλλα βαρέα όπλα της ΕΦ. Αλλά για να το κάνει, ή θα πρέπει να πετάξει πάνω από τα ελεύθερα εδάφη, ή να κάνει χρήση UAV.

Η δουλειά των Mistral, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν πια τα BUK/TOR-M1 θα είναι να κάνουν αδύνατη την στοχοποίηση. Σε περίπτωση που τα καταφέρει, και εκτοξεύσει stand-off όπλα, όπως κάποιο SOM, τότε οι Mistral είναι από τα λίγα MANPADS που μπορούν να τους προσβάλουν.

 

Φυσικά δεν εννοούμε πως οι Mistral είναι το Ιερό Δισκοπότηρο της Αεράμυνας της Κύπρου. Δίνουν όμως λύσεις, που δεν είχαν μέχρι τώρα η ΕΦ και η ΕΛΔΥΚ. Άποψή μας είναι πως η Κύπρος δικαιούται να παραλάβει επιτέλους τους S-300 που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Κρήτη, ή ακόμη καλύτερα, να αγοράσει μερικές πυροβολαρχίες Patriot. Μέχρι τότε, o συνδυασμός Mistral/TOR-M1/BUK θα κάνου τη ζωή των κατακτητών πολύ δύσκολη.

 

Άγγελος Χωριανόπουλος

Future Warfare: Πρώτη πτήση του Τουρκικού ΑΝΚΑ-3 ετοιμάζεται στα τέλη του έτους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Turkish Aerospace Industries (TAI) ετοιμάζεται για την πρώτη πτήση του τελευταίου της Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους μάχης Anka-3, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Με μια σχεδιαστική φιλοσοφία που κληρονομεί από την καταγωγή του ANKA, το Anka-3 εξελίσσεται ως ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης (UCAV) που διαθέτει αρκετά χαμηλό ηλεκτρομαγνητικό αποτύπωμα σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο σχεδιασμός του δεν περιλαμβάνει συμβατική ουρά στο οπίσθιο μέρος με σκοπό να μειώσει το πιθανό ηλεκτρομαγνητικό και οπτικό αποτύπωμα. Η ικανότητα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους να κινητοποιείται γρήγορα και να διατηρεί μεγάλους χρόνους πτήσης σε μεγάλα ύψη υπογραμμίζει τη στρατηγική χρησιμότητά του σε πολλαπλά προφίλ αποστολών.

Να σημειωθεί πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία προετοιμάζει τα αεροσκάφη ANKA-3 και KAAN για τις πρώτες τους πτήσεις στα τέλη του Δεκεμβρίου. Το ANKA-3, το οποίο θα λειτουργεί συνεργατικά με το μαχητικό KAAN, χαρακτηρίζεται από χαμηλή ορατότητα, υψηλή ταχύτητα και αυξημένο ωφέλιμο φορτίο χάρης τα υλικά RAM που χρησιμοποιεί.

Το ANKA-3, μετά από δομικές και υποσυστημικές βελτιώσεις, θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση πριν από το τέλος του έτους. Τα πρωτότυπα ANKA-3 και KAAN θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους πτήσεις (χωρίς την επιχειρησιακή/επίσημη βαφή), όπως ακριβώς και τα HÜRJET.

Συνέχεια ανάγνωσης

AI

FutureWarfare: Απόβαση λαθρομεταναστών στο Πόρτο Ράφτη – Lamda Automata & αποκεντρωμένα αυτόνομα δίκτυα επιτήρησης θαλάσσιων συνόρων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Xωριανόπουλος Άγγελος από FutureWarfare 

Την Παρασκευή, αξιωματικοί του Λιμενικού συνέλαβαν δύο διακινητές στην Κέα, οι οποίοι είχαν προηγουμένως αποβιβάσει περίπου 60 μετανάστες σε παραλία στο Πόρτο Ράφτη. Οι μετανάστες φέρεται να διέφυγαν στην περιοχή για να αποφύγουν την πιθανή σύλληψη. Οι αρχές, χρησιμοποιώντας έξι πλοία και ένα ελικόπτερο, εντόπισαν και σταμάτησαν το ταχύπλοο σκάφος που χρησιμοποίησαν οι διακινητές, οδηγώντας στη σύλληψή τους. Η ασυμμετρία της επιτυχημένης αποβατικής ενέργειας έναντι των δομών άμυνας του Ελληνικού Κράτους είναι προφανής.

Αποκεντρωμένα δίκτυα επιτήρησης θαλάσσιων συνόρων μέσω της Ελληνικής AI Start-Up Lamda Automata

Η εταιρεία Lambda Automata έχει προχωρήσει προς την ανάπτυξη του ‘Outpost’, ένος επαναστατικού αυτόνομου δικτύου από μη επανδρωμένα παρατηρητήρια ιχνηλάτησης και παρακολούθησης γεωγραφικών εκτάσεων. Το ‘Outpost’ είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί με ιδιαίτερα χαμηλό οικονομικό και ενεργειακό κόστος, να εγκαθίσταται εύκολα σε απομονωμένες τοποθεσίες χωρίς να επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον ή την τοπική βιοποικιλότητα και να μετακινείται/κατασκευάζεται σε λίγα λεπτά. Η συσκευή, η οποία ενσωματώνει αυτόνομες δυνατότητες επικοινωνίας (και χρήση ηλιακής ενέργειας), μπορεί να ανιχνεύσει και να αναγνωρίσει πληθώρα απειλών, από σκάφη έως πυρκαγιές, αναπτύσσοντας μια δυναμική 3D απεικόνισης της περιοχής επιτήρησης.

Μέσω ενισχυμένης χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, είναι εφικτή η αυτόματη συλλογή και μεταφορά, ηχητικών, οπτικών και τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από τις γεωγραφικές εκτάσεις τις οποίες επιτηρεί. Ως Κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου μπορούν να λειτουργήσουν το Λιμενικό Σώμα, το Πολεμικό Ναυτικό ή ο Στρατός. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει και μέσω δορυφορικής σύνδεσης.

Στρατηγικής φύσεως πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός πως χρησιμοποιεί παθητικά συστήματα γεωεντοπισμού απειλών και γεω-σήμανσης (δηλαδή απόδοση γεωγραφικών συντεταγμένων σε πληροφορίες εικόνας) χωρίς τη χρήση ενεργών αισθητήρων όπως ραντάρ ή αποστασιόμετρα λέιζερ. Η επεξεργασία όλων των δεδομένων γίνεται μέσω data fusion.

Λειτουργεί υπό αυτόματη στόχευση της κάμερας σε μια συγκεκριμένη θέση σε έναν χάρτη εφόσον θεωρήσει ο εκάστοτε πύργος ελέγχου ότι εντόπισε μία απειλή. Ταπεινή γνώμη του γράφοντος είναι πως μπορεί να γίνει εφικτή και η ανάθεση αποστολών στον στόλο αισθητήρων από απομακρυσμένα Κέντρα Ελέγχου, οι οποίες αποστολές θα εκτελούνται αυτόνομα για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι ευρέσεως της απειλής. Οι αποστολές μπορούν να έχουν την κωδικοποιημένη μορφή: “σαρώστε αυτή την περιοχή στο χάρτη για επίγεια αντικείμενα”, ή “παρακολουθήστε αυτή την περιοχή στη θάλασσα για κινούμενα αντικείμενα επιφανείας”.

Είναι άξιο αναφοράς πως η κορυφαία παγκοσμίως AI Start up, η αμερικανική Anduril, ξεκίνησε την παρουσία της στον χώρο της άμυνας μέσω κατασκευής αντίστοιχων δικτύων αυτόνομων αποκεντρομένων αισθητήρων, με σκοπό την επιτήρηση των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό. Σήμερα η αμερικανική εταιρεία με ένα παρόμοιο προϊόν μέσω χρήσης ΑΙ, κυριαρχεί στην αμερικανική αγορά. Είναι μοναδική ευκαιρία για την χώρα να αντιληφθεί τις τρομακτικές διαστάσεις συνεργατικής χρήσης ΑΙ με αυτόνομους πύργους επιτήρησης για ολοκληρωτικό έλεγχο όλου του Αιγαίου.

Lambda Automata

Η Lambda (λ) Automata (www.lambda-automata.eu) είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας και βρίσκεται σε δυναμική ανάπτυξη, εργαζόμενη στη δημιουργία αυτόνομων συστημάτων. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η Lambda Automata στοχεύει να μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη και οι σύμμαχοι προστατεύουν και διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών τους.

“Ξεκινήσαμε ένα χρόνο πριν με όραμα να κάνουμε τη δυνατότητα έξυπνης επιτήρησης μεγάλων απομακρυσμένων εκτάσεων πραγματικότητα. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να έχουμε: (1) δημιουργήσει μία ομάδα που συνδυάζει πρώην εργαζόμενους σε εταιρείες της Σίλικον Βάλει, με ειδικούς σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. (2) σχεδιάσει, δημιουργήσει και δοκιμάσει το πρώτο μας πιλοτικό προϊόν, τους αυτόνομους πύργους επιτήρησης, Outpost, και (3) ξεκινήσει πιλοτικές δοκιμές του συστήματος μας, σε πραγματικές συνθήκες. Τους επόμενους μήνες θα μεγαλώσουμε την γκάμα των αισθητήρων που μπορούν να προστεθούν στην πλατφόρμα μας”.

“Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία, όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις στην υπολογιστική όραση και την τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν την ταχύτητα και τον τρόπο που οι μηχανές αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο. Πιστεύουμε ότι η χρήση αυτών των τεχνολογιών για την τεχνολογική υπεροχή των ικανοτήτων της Ελλάδας, της Ευρώπης και των συμμάχων τους, στην άμυνα και την πολιτική προστασία, είναι μία δύσκολη αλλά απαραίτητη προσπάθεια. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμβάλλουμε σε αυτό το εγχείρημα”, δήλωσε ο Δημήτριος Κώττας, συνιδρυτής & CEO της Lambda Automata.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημόσια Διοίκηση

Game of Drones: Χαμένες προσπάθειες στη χώρα της ομφαλοσκόπησης

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αν υπήρχε, ή αναπτυσσόταν αργότερα, μια εθνική στρατηγική, θα είχαμε κάτι αντίστοιχο του Bayraktar TB2 δεκαετίες νωρίτερα από τους γείτονες. Τι έγινε τελικά;

Ακούμε ότι ο κ. Δένδιας κατέγραψε σε επιστολές τις δηλώσεις εκφοβισμού σύσσωμης της τουρκικής ηγεσίας και τις έστειλε παντού στη Γη. Καλώς, μπράβο. Οι παλιοί όμως έλεγαν ότι «αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς, μην περιμένεις να σε ξύσει κανένας άλλος». Και, ως γνωστόν, αν σε τρώει άγρια η πλάτη σου και δεν βρίσκεις ούτε κάποια γωνία ούτε κάποιον κορμό δένδρου για να ξυστείς, δεν θέλεις όμως και να φας ξύλο, σύμφωνα με ένα άλλο γνωμικό, μπορεί να φτάσεις ακόμη και σε παράκρουση. Και στο τέλος να φας και το ξύλο.

Σε προηγούμενο άρθρο περί εθνικής άμυνας σχολίαζα τη συστημική ένδεια της χώρας μας σε επίπεδο στρατηγικής και θεσμικής προσέγγισης σχετικά με την αμυντική μας βιομηχανία, αυτή που θα βοηθούσε να «ξύσουμε λίγο την πλάτη μας» προτού φάμε το ξύλο.

Ας ασχοληθούμε τώρα με πιο συγκεκριμένα θέματα, που αναδεικνύουν τις τραγικές συνέπειες αυτής της ένδειας, αρχίζοντας από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ). Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το Κέντρο Ερευνών Τεχνολογίας Αεροπορίας σχεδίασε το αναγνωριστικό ΜΕΑ «Πήγασος». Τα πρώτα δύο πρωτότυπα κατασκευάστηκαν στην ΕΑΒ, στη συνέχεια το ΚΕΤΑ βελτίωσε τον σχεδιασμό τους και τελικά κατασκευάστηκε ένα σμήνος κάπου 18 αεροσκαφών από ιδιωτικές εταιρείες (επειδή αν έμενε η ΕΑΒ μοναχή θα τα σκάρωνε ακόμα σιγά-σιγά, με το προσωπικό και τους πόρους που μπορούσε να διαθέσει).

Βέβαια, γιατί να ασχοληθούμε εμείς, αφού οι Τούρκοι διαπρέπουν στο Game of Drones με το γνωστό από τη Συρία, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Ουκρανία Bayraktar TB2, που ήδη έχει παραγγελθεί από τουλάχιστον 16 χώρες, το δικινητήριο Bayraktar Akinci, το κατακόρυφης απογείωσης Bayraktar UAV VTOL, το Bayraktar Μini και το υπό ανάπτυξη υπερηχητικό Bayraktar Kizilelma, καθώς και με το ναυτικό ΤΑΙ ΑΝΚΑ, το επίσης δικινητήριο TAI Aksungur, το αναγνωριστικό VESTEL Karayel και τέλος το STM Kargu, ένα ΜΕΑ αυτοκτονίας, που επιχειρεί κατά σμήνη με λογισμικό αυτόματης αναγνώρισης στόχων, ώστε να μην επηρεάζεται από παρεμβολές;

Για τη συνέχεια  AthensVoice

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή