Ακολουθήστε μας

Αφρική

Το Μαρόκο ανακαλεί τον Πρέσβη του στην Άγκυρα – Ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών

Δημοσιεύτηκε

στις

Της Safaa Kasraoui

Rabat- Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση του Μαρόκου έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας στην Άγκυρα, Ali Lazrak, για διαβούλευση σχετικά με το ρήγμα των σχέσεων μεταξύ Ραμπάτ και Άγκυρας.

To Μαρόκο ανακάλεσε τον Lazrak νωρίτερα αυτόν τον μήνα εξαιτίας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πιο συγκεκριμένα για την απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει στρατεύματα στην Λιβύη, σύμφωνα με πηγές του Maghreb Intelligence.

Μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων, το Μαρόκο εξέδωσε ανακοίνωση για να καταδικάσει την στρατιωτική επέμβαση, αναφέροντας πως τέτοιες κινήσεις επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η τουρκική πρεσβεία στο Μαρόκο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την είδηση του Marocco World News.

Όσον αφορά τις σχέσεις Ραμπάτ-Άγκυρας, αναφορές για φερόμενη ρήξη εμφανίσθησαν όταν ένας Τουρκικός κολοσσός ΜΜΕ, ονόματι ΤRT, παρουσίασε πέρυσι ένα ντοκιμαντέρ υπέρ της Polisario.

Η κίνηση αυτή ήταν μία ασυνήθιστη ενέργεια για τα Media, η οποία έκανε λόγο για ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις, ειδικά μετά την κίνηση του Μαρόκου να αμφισβητήσει την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Τουρκία.

Η Haidar ανέφερε πως προσπάθησε να ασκήσει πίεση στην διεθνή κοινότητα για να πείσει το Μαρόκο να εγκαταλείψει τα ”προσαρτημένα” εδάφη των νοτίων επαρχιών του. Μάλιστα ισχυρίστηκε πως είναι κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας του Μαρόκου στην περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε αμφιβολίες για την θέση της Τουρκία σχετικά με την διένεξη αυτή, στην οποία είχε αναφερθεί ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Mevlut Cavusoglu κατά την επίσκεψή του στην Ραμπάτ τον Δεκέμβριο του 2019.

Χαρακτήρισε την παρουσίαση του βίντεο της TRT παρανοϊκή, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν υποστηρίζει καμία ”αποσχιστική ομάδα ή ατζέντα”.

Ταυτόχρονα οι οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία επιδεινώθηκαν.

Ο Υπουργός Εμπορίου του Μαρόκου, Μουλάι Χαφίντ Ελαλαμί κάλεσε την κυβέρνησή του να αποχωρήσει από την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Τουρκία, αναφέροντας πως δεν υπάρχει αμοιβαίο όφελος.

Ο Ελαλαμί ανέφερε πως το Μαρόκο χάνει 2 δις δολάρια ετησίως λόγω της οικονομικής συμφωνίας με την Τουρκία.

Το εμπορικό έλλειμμα του Μαρόκο με την Τουρκία τετραπλασιάστηκε από το 2006, την χρονιά κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ συμφωνία. Το έλλειμμα αυξήθηκε  από 4,4 δις του 2006 σε 16 δις το 2018.

Εφόσον οι Μαροκινοί καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα τουρκικά προϊόντα, ενώ αντιθέτως οι Τούρκοι δεν προτιμούν τα Μαροκινά, η κατάργηση της συμφωνία θα έχει σημαντικότερο αντίκτυπο στους κατοίκους του Μαρόκο απ’ ότι στους Τούρκους καταναλωτές και ταυτόχρονα μεγαλύτερο αντίκτυπο στους Τούρκους πωλητές και όχι στους Μαροκινούς.

Οι επενδύσεις της Τουρκίας στο Μαρόκο αυξάνονται ραγδαία μέσω κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που εισέρχονται στην Μαροκινή αγορά. Το Μαρόκο ανέφερε πως θα προσθέσει νέο δασμό 27% στα τουρκικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, αγνοώντας την συμφωνία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Ελαλαμί υποδέχτηκε μία υψηλόβαθμη Τουρκική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου Ruhsar Peckan. Η συνάντηση έληξε με μία συμφωνία μεταξύ και των δύο μελών, τα οποία κανόνισαν να ξανασυναντηθούν μετά από 15 μέρες, με απώτερο σκοπό είτε να διαφυλάξουν την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, είτε να την διαλύσουν.

Χθες η κυβέρνηση του Μαρόκο δήλωσε πως έλαβε αίτημα από την Τουρκία για παράταση της περιόδου των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αναθεώρηση της οικονομικής συνθήκης (ΣΕΣ).

Η προθεσμία που είχε καθοριστεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση έληξε στις 30 Ιανουαρίου. Η Τουρκία ανέφερε ότι χρειάζεται άλλη μια εβδομάδα για να συναντηθεί ξανά με την εμπορική αντιπροσωπεία του Μαρόκο για να συζητήσει για την Συμφωνία.

Το Μαρόκο ζήτησε επίσης να βρεθούν πολιτικές λύσεις για την Λιβύη, σε αντίθεση με τις εμφανείς ενέργειες τις Άγκυρας. Για το Μαρόκο η συμφωνία του Skhirat του 2015 που υπεγράφη στο Μαρόκο αποτελεί την μόνη βάση επίλυσης της κρίσης στην Λιβύη, παρ’ όλα αυτά το Ραμπάτ κατέληξε να αποκλειστεί από την διάσκεψη του Βερολίνου.

Το Μαρόκο εξέδωσε άλλη μια δήλωση αυτόν τον μήνα εκφράζοντας την απογοήτευση και την έκπληξή του για τον αποκλεισμό του από το συνέδριο.

”Το Ραμπάτ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην σύναψη της Συμφωνίας του Skhirat, η οποία αποτελεί το μοναδικό μέχρι και σήμερα πολιτικό πλαίσιο -αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Σσφαλείας το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από όλα τα κόμματα της Λιβύης- για την επίλυση της κρίσης σε αυτήν την αδερφική χώρα του Μαγκρέμπ.” ανέφερε η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών στις 19 Ιανουαρίου.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: https://www.moroccoworldnews.com

 

 

 

 

Αφρική

Συμφωνία Τουρκίας και Νίγηρα για ενίσχυση της ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τουρκία και ο Νίγηρας συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της εξόρυξης, των πληροφοριών και της άμυνας, αφότου το δυτικοαφρικανικό κράτος ζήτησε από το δυτικό στρατιωτικό προσωπικό να αποχωρήσει και διέκοψε τα συμβόλαια εξόρυξης πολλών δυτικών χωρών, αναφέρει το Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Yasar Guler, τον υπουργό Ενέργειας Alparslan Bayraktar και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, Ibrahim Kalin, επισκέφθηκαν την Τετάρτη την πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι.

Εκτός από τους ομολόγους τους, η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον ηγέτη του Νίγηρα, τον στρατηγό Abdourahmane Tiani, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αφότου το στρατιωτικό συμβούλιο του οποίου ηγείται ανέτρεψε τον πρόεδρο Mohamed Bazoum και άλλαξε την πολιτική της χώρας.

Η χούντα έδιωξε τα γαλλικά στρατεύματα και διέταξε τις ΗΠΑ να αποσύρουν το στρατιωτικό προσωπικό τους από τη χώρα. Επίσης, διέκοψε τα σύμφωνα ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη των Τούρκων υπουργών στη Νιαμέι πραγματοποιείται δύο μήνες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Νίγηρα, Ali Mahaman Lamine Zeine, με τον Τούρκο πρόεδρο, Tayyip Erdogan, στην Άγκυρα.

Την Τετάρτη, Τούρκοι και Νίγηρες αξιωματούχοι συζήτησαν την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των αμυντικών πληροφοριών, δήλωσε ο Φιντάν στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες τους.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Γκιουλέρ συζήτησε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Νίγηρα στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν δήλωση βούλησης να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις τουρκικές εταιρείες να αναβαθμίσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Νίγηρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας.

Ο Νίγηρας διαθέτει τα υψηλότερης ποιότητας μεταλλεύματα ουρανίου στην Αφρική και είναι επίσης ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο.

Όμως η Άγκυρα δεν επιδιώκει να αγοράσει ουράνιο από τον Νίγηρα για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της που κατασκευάζει η ρωσική Rosatom στο Akkuyu στην Τουρκία, δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή.

 

 

 

Πηγή: https://www.middleeastmonitor.com/20240718-turkiye-niger-agree-to-enhance-energy-defence-cooperation/

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Αμυντική… απεξάρτηση από Ρωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 5 Μαρτίου 2024

Προσπαθήσαμε να αγοράσουμε όπλα από τη Ρωσία από το 2021, υπογράψαμε συμβόλαια, αναπτύξαμε με τη Ρωσία μια ιδέα συνολικής μεταρρύθμισης του στρατού για να εφαρμόσουμε από κοινού αυτές τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αντ’ αυτού, τον Μάιο και τον Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στην Αρμενία, η Ρωσία δεν μας προμήθευσε τα απαραίτητα αγορασμένα όπλα και αρχίσαμε να αναζητούμε νέους εταίρους. Αυτό δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Αρμέν Γκριγκοριάν σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, δηλώνοντας ότι η απαίτηση για διαφοροποίηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας είναι αντικειμενική.

“Το 2020, όλη η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία της Αρμενίας ήταν με τη Ρωσία. Από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουμε συνάψει συμβάσεις αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με διάφορες χώρες, αλλά το μερίδιο της Ρωσίας μεταξύ αυτών είναι λιγότερο από 10%. Ταυτόχρονα, συχνά αναφέρεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σχετική έλλειψη παραγγελιών, αλλά οι συμβάσεις αυτές υπογράφηκαν στις αρχές του 2021, βάσει των οποίων δεν παραδόθηκαν όπλα για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά και μετά από αυτό. Αυτή ήταν η επιλογή της Ρωσίας, εμείς ήρθαμε αντιμέτωποι με τα γεγονότα και αναγκαστήκαμε να διαφοροποιήσουμε τους εταίρους και να αναζητήσουμε νέους. Μεταξύ αυτών των εταίρων είναι η Ινδία, πρόσφατα η Γαλλία, διάφορες χώρες της ΕΕ, αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με πολλές άλλες χώρες”, δήλωσε ο Γκριγκοριάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Το γιουρούσι θα γίνει άτακτη φυγή! | ZOOM (24-1-2023)

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σάββας Καλεντερίδης: Το γιουρούσι θα γίνει άτακτη φυγή! Τέτοια μηνύματα να στέλνουμε προς τα έξω

 

Τα θέματα της εκπομπής

1. Τα μέτωπα στην Ουκρανία | 01:46
2. Η Ρωσία προασπίζει την επικράτειά της | 06:27
3. Αποστολή Leopard στην Ουκρανία | 11:06
4. Βαρύ έργο Δένδια στην Αφρική | 19:39
5. Η Welt ανακάλυψε το εκκρεμές της Τουρκίας | 27:08
6. Κάψιμο κορανιού και στην Ολλανδία | 33:20
7. “Ξύπνησε” ο Στόλτεμπεργκ και ζητά από την Τουρκία να άρει το βέτο για τη Σουηδία | 39:19
8. Ασκήσεις Νότιας Αφρικής με Κίνα-Ρωσία | 44:39
9. Επίθεση Λαβρόφ κατά της Ελλάδας | 49:07
10. Τί συζήτησε ο Τσαβούσογλου για F-35 στην Ουάσινγκτον; | 51:55

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή