Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Γιατί το μεταναστευτικό όπλο της Άγκυρας έχασε την αξία του

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Kadri Gursel

Το κυβερνητικό γραφείο στην επαρχία των δυτικών συνόρων της Τουρκίας, Αδριανούπολη, ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου πως 147.132 μετανάστες διέσχισαν την επικράτεια της ΕΕ από την τουρκική επαρχία στις 28 Φεβρουαρίου, όταν η Άγκυρα ανακοίνωσε πως δεν θα σταματάει πλέον τους πρόσφυγες στον δρόμο τους προς την ΕΕ. Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να είχε εκλυφθεί ως ρουτίνα από την τουρκική κυβέρνηση, παρ’αυτά τότε ξεκίνησε η ”επιχείρηση” της Τουρκίας εναντίον των Ευρωπαϊκών συνόρων μέσω Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε στις 29 Φεβρουαρίου πως η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη, λέγοντας ”Είχαμε πει πριν μήνες πως θα αναγκαζόμασταν να ανοίξουμε τις πύλες αν η κατάσταση συνεχιζόταν έτσι. Δεν μας πίστεψαν. Και τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τις πύλες” τονίζοντας με αποφασιστικότητα πρόσθεσε ”θα κρατήσουμε τις πύλες ανοιχτές την ερχόμενη περίοδο για μακροχρόνια διάστημα”.

Το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου, ετοιμάστηκαν λεωφορεία από άγνωστους Τούρκους διοργανωτές, τα οποία άρχισαν να μεταφέρουν χιλιάδες μετανάστες από την Κωνσταντινούπολη στα Ελληνικά σύνορα. Ζωντανά μεταδόθηκαν τηλεοπτικές σκηνές, όπου ορδές προσφύγων μετέβαιναν στα πούλμαν πλησίον της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κωνσταντινουπόλεως στο κέντρο της πόλης.

Στην περιοχή των τουρκικών συνόρων, οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν μέτρα για να διευκολύνουν την μετάβαση των μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ Ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας αναγκάστηκαν να συγκρουστούν με τις ορδές προσφύγων. Οι διενέξεις πρόσωπο με πρόσωπο συνεχίστηκαν για μέρες.

Γιατί η δήλωση της 17 Μαρτίου του Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία 147.000 πρόσφυγες είχαν διασχίσει τα σύνορα, ισοδυναμεί με αναγνώριση πως η επιχείρηση εισβολής έχει de facto τερματιστεί; Για να απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτημα πρέπει να επιστρέψει πίσω στην 1η Μαρτίου και να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η πολιτική Ερντογάν.

Την 1η Μαρτίου, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έγραψε στο twitter ”Ο αριθμός των μεταναστών που έχουν φύγει από την χώρα μας μέσω Αδριανούπολη έχει φτάσει στους 100.577”. Ήταν ο πρώτος σε σειρά από καθημερινά tweets, στα οποία ο Σογίλου ανέφερε στους αξιωματούχους του πόσοι μετανάστες είχαν ”φύγει” από την Τουρκία. Το γεγονός ότι ο Σογιλού ήταν σε θέση να παρέχει ακριβείς αριθμούς μεταναστών σε καθημερινή βάση, ισοδυναμούσε με έμμεση αναγνώριση ότι η αποστολή των μεταναστών στα Ελληνικά σύνορα, γινόταν εν γνώση του τουρκικού κράτους.

Το τελευταίο tweet του υπουργού σχετικά με το μεταναστευτικό ανέφερε πως οι μετανάστες ανέρχονται σε 142.175 στις 6 Μαρτίου. Με βάση την καταμέτρηση της 17ης Μαρτίου που έγινε στο γραφείο του κυβερνήτη στην επαρχία Αδριανούπολη, περίπου 5.000 άνθρωποι πέρασαν εντός Ελλάδας από τις 6 μέχρι της 11 Μαρτίου. Η σχετικά μικρή διαφορά δείχνει πως η φερόμενη εισροή μεταναστών στην Ελλάδα έχει μειωθεί αισθητά ή έχει σχεδόν σταματήσει.

Από την αρχή η ελληνική κυβέρνηση αμφισβήτησε την καταμέτρηση των ”μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα” της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας τους αριθμούς ”εντελώς ψευδείς και παραπλανητικούς”. Την 1η Μαρτίου, λίγες ώρες πριν ο Σογιλού ορίσει τον αριθμό σε 100.577, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επέκρινε την Άγκυρα κατηγορώντας την για ”ψευδή διαρροή ειδήσεων”. Σε δήλωση στο twitter, το Υπουργείο ανέφερε πως 10.000 άνθρωποι είχαν εμποδιστεί να εισέλθουν εντός Ελληνικών συνόρων, δηλώνοντας πως η καταγωγή των μεταναστών που εμποδίστηκαν δεν ήταν Συριακή.

Κρίνοντας από τα γεγονότα στην περιοχή, φαίνεται πως η Τουρκία είχε προετοιμάσει καιρό αυτήν την επιχείρηση για την αποστολή προσφύγων στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, με ήδη υπάρχοντα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Η μετακίνηση μεταναστών δεν θα μπορούσε να έχει φτάσει σε τέτοιες διαστάσεις εξαρχής, εκτός και να δεν υπήρχε οργανωμένη και συντονισμένοι επικοινωνία μεταξύ μεταναστών και Τούρκων αξιωματούχων. Η σκληρή στάση που υιοθέτησε η ελληνική πλευρά δηλώνει πως υπήρχαν ελληνικά σχέδια για σκληρή απάντηση σε ενδεχόμενο μεταναστευτικής εισβολής.

Η Ελλάδα δεν πιάστηκε απροετοίμαστη καθώς ο Ερντογάν είχε δηλώσει επανειλημμένως πως θα ”ανοίξει τις πύλες”. Σε ομιλία στις 24 Οκτωβρίου για παράδειγμα είπε ”Αγχώνονται κάθε φορά που δηλώνω πως θα ανοίξω τις πύλες. Μην ανησυχείτε -οι πύλες θα ανοίξουν όταν έρθει η ώρα. Ας δούμε αν θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες όπως εμείς. Η Ευρωπαίοι έχουν λεφτά και δύναμη. Διαμαρτύρονται όταν περνούν 100 μετανάστες στα εδάφη τους, ενώ εμείς έχουμε 4 εκατομμύρια εδώ”.

Ποιός ήταν όμως ο βασικός παράγοντας που έκανε την 28η Φεβρουαρίου την σωστή στιγμή για να ανοίξει ο Ερντογάν τα σύνορα; Ήταν κάποια νέα απαγόρευση της ΕΕ στην Τουρκία; Όχι, το σημαντικό γεγονός δεν είχε να κάνει με τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας. Ο Ερντογάν αποφάσισε να ”ανοίξει τις πύλες” αμέσως μετά τον θάνατο 36 Τούρκων στρατιωτών στις 27 Φεβρουαρίου, μετά από αεροπορική επίθεση της Ρωσίας έναντι των Τουρκικών στρατευμάτων στην Ιντλίμπ. Ως εκ τούτου η έναρξη της επιχείρησης των προσφύγων από την Άγκυρα είχε ως στόχο την ανακούφιση του κόσμου από τον φόρο αίματος του Ιντλίμπ, την χειρότερη επίθεση που εδέχθη ο τουρκικός στρατός από τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο. Επιμέρους στόχος της Τουρκίας ήταν να εκτονωθεί η δημόσια δυσαρέσκεια για τα γεγονότα στην Συρία.

Η δημόσια δυσαρέσκεια ήταν ήδη σε άνοδο για τα 3,5 εκατομμύρια Σύριων που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, γεγονός που αναζωπύρωσε συνεχόμενες εντάσεις μεταξύ προσφυγικών πληθυσμών. Η κρίση είχε συνέπειες και στις δημοτικές εκλογές όπου το κόμμα ΑΚΡ ηττήθηκε.

Αντιμέτωπη με την απώλεια της Ιντλίμπ, η Άγκυρα ήθελε να παρηγορήσει τους Τούρκους πολίτες ξεφορτώνοντας τους Σύριους πρόσφυγες. Ως εκ τούτου, ο ημερήσιως μετρητής του Σογιλού είχε ως στόχο να δείξει και να εντυπωσιάσει το τουρκικό κοινό δείχνοντάς του την έξοδο των Συρίων από την χώρα.

Το 2015, 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι περισσότεροι από αυτούς Σύριοι είχαν εισέλθει στην Ευρώπη, έπειτα από ένα επεισόδιο ”ανοιχτών συνόρων”. Ωστόσο κανένας Τούρκος αξιωματούχος δεν παρείχε καθημερινές ενημερώσεις σχετικά με το πόσοι πρόσφυγες είχαν περάσει στην επικράτεια της ΕΕ, καθώς η ροή εκείνη την εποχή στόχευε πραγματικά στην ΕΕ και όχι στο Τουρκικό κοινό.

Σε αντίθεση με την μεταναστευτική ροή του 2015, η Άγκυρα έσωσε την Βουλγαρία, την δεύτερη χώρα της ΕΕ με την οποία συνορεύει, οδηγώντας τους πρόσφυγες μόνο στα σύνορα με την Ελλάδα. Η ευνοϊκή μεταχείριση της Βουλγαρίας θα μπορούσε να οφείλεται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της στην Άγκυρα στις 2 Μαρτίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως η Βουλγαρία είναι η βασική οδός χερσαίων μεταφορών από την ΕΕ στην Τουρκία. Με άλλα λόγια η Βουλγαρία είχε τα δικά της ατού εναντίον της Τουρκίας. 

Η επιχείρηση της ΄Άγκυρας για τους πρόσφυγες ήταν τόσο συγχρονισμένη με τα γεγονότα στην Ιντλίμπ, που η ημερομηνία του tweet του Σογιλού για τον αριθμό μεταναστών που διασχίζουν την Ελλάδα -6 Μαρτίου δεν θα μπορούσε να είναι τυχαία.  Την προηγούμενη μέρα Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ. Η επακόλουθη αποκλιμάκωση αντικατοπτρίστηκε από την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας. Σε περαιτέρω κίνηση για την εκτόνωση των εντάσεων, η τουρκική ακτοφυλακή στις 7 Μαρτίου δήλωσε πως δεν θα επιστρέψει πλέον σε πρόσφυγες να ταξιδεύουν στα ελληνικά νησιά, επικαλούμενη οδηγίες του Ερντογάν.

Η προσφυγική κρίση που πυροδότησε η Άγκυρα στις 28 Φεβρουαρίου προοριζόταν ως μέσο διπλής χρήσης. Ο πρώτος και πρωταρχικός σκοπός της ήταν να καταστείλει την ατζέντα της Ιντλίμπ και να μετριάσει την ”Συριακή προσφυγική κρίση” στην αντίληψη του κοινού. Εκμεταλλευόμενη την κατάσταση, η Άγκυρα επιδίωξε επίσης να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, όπως αποδεικνύεται από τα λόγια του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ενημέρωσης του προσφυγικού συμφώνου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, το οποίο υπεγράφη το 2016 αλλά δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως.

 Οι μετανάστες οι οποίοι εισήλθαν στην Ελλάδα το 2015 ήταν επί το πλείστον Σύριοι, τι άλλαξε όμως σε 8 χρόνια που οι Σύριοι ήταν απρόθυμοι να αφήσουν τα εδάφη τους; Η απάντηση είναι πως οι Σύριοι που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία έχουν φτιάξει μία ζωή ορθά δομημένη για τον εαυτό τους. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των Σύρων στην Τουρκία έχει σταθεροποιηθεί στα 3,5 εκατομμύρια από το 2017. Έτσι όταν έρχεται η ώρα να αποφασίσουν μόνοι τους αν θα φύγουν ή αν θα μείνουν, προτιμούν να μείνουν εντός Τουρκίας και να μην αντιμετωπίσουν νέες περιπέτειες εντός Ευρώπης. Όπως φαίνεται, μπροστά σε μία ανεπιθύμητη Ευρώπη, τα Ελληνικά σύνορα δεν φαίνεται να διατρέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω μεταναστευτικής κλιμάκωσης.

Η προσφυγική κρίση που προκάλεσε η Άγκυρα στα ελληνικά σύνορα έχει ρίξει φως σε δύο σημαντικές πραγματικότητες. Πρώτον, οι Σύριοι είναι απίθανο να φύγουν από την Τουρκία οικειοθελώς, εκτός και αν η Δύση τους υποσχεθεί μία καλύτερη ζωή. Συνεπώς, οι απειλές απελευθέρωσης εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων στην ΕΕ φαίνεται να μην έχουν τα αποτελέσματα του 2015.

Δεύτερον, μία άγρυπνη Ελλάδα επέβαλε αυστηρά μέτρα στα σύνορα, εμποδίζοντας την Άγκυρα να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το προσφυγικό όπλο. Επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει ξανά το προσφυγικό όπλο, η Άγκυρα στην πραγματικότητα έδειξε σε όλους τους πρόσφυγες εντός των εδαφών της, πως ο δρόμος για την ΕΕ είναι πλέον κλειστός.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.almonitor.com

 

 

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή