Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Παραμένει η πίεση στον Έβρο – Χωρίς λευκό καπνό η τετραμερής

Δημοσιεύτηκε

στις

Νίκος Μελέτης

Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα στο μεταναστευτικό και χωρίς δέσμευση της Τουρκίας ότι θα εγκαταλείψει την τακτική άσκησης πίεσης στα ελληνικά σύνορα με όχημα τους μετανάστες και πρόσφυγες  φαίνεται ότι έγινε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Γερμανίας, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας με τον Ταγιπ Ερντογάν, η οποία εκ των πραγμάτων επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην κρίση του κορονοϊού. 

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις και ανακοινώσεις στην τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε μια ώρα, φαίνεται ότι δεν υπήρξε προσέγγιση σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ,ούτε βεβαίως και στις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς για ξεπάγωνα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης.  

Εκ των πραγμάτων και καθώς η υπόθεση του κορονοϊού  επισκιάζει τα πάντα ,  θα είναι  εξαιρετικά δύσκολο μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 26ης  Μαρτίου να έχει διαμορφωθεί  κοινός τόπος ώστε να υπάρξει νέα Συμφωνία ή τουλάχιστον αναθεώρηση της Δήλωσης του 2016 για την από κοινού αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από την Ε.Ε. και την Τουρκία. 

 Και αυτό θα συνεχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς η Τουρκία θα συνεχίσει να πιέζει την Ευρώπη, ελπίζοντας ότι έτσι θα κάμψει τις αντιστάσεις που υπάρχουν όχι μόνο στο Παρίσι αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες  για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της.  

Το γραφείο του Γάλλου Προέδρου πάντως  σε ανακοίνωση του επισημαίνει  ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων  για την  κατάσταση στην Ιντλίμπ  και την ανάγκη ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους  αμάχους ,αλλά για το μεταναστευτικό και τις σχέσεις  με ΝΑΤΟ και Ε.Ε.. «ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τον Ερντογάν  προκειμένου   να επιτευχθούν πιο ξεκάθαρες και ειρηνικές σχέσεις». 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ  σε δηλώσεις της , θέλησε να  «χαϊδέψει» και πάλι τον Ερντογάν ανακοινώνοντας ότι θα προσφέρει  125 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια  στην Συρία, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να χάσουμε από το βλέμμα μας την Τελωνειακή Ενωση με την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι «Ευρωπαίοι και η Τουρκία συμφώνησαν να μείνουν πιστοί στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016, αλλά και την πρόθεση των Ευρωπαίων να δώσουν νέα χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία».   

Απέφυγε όμως η κ.Μέρκελ να τοποθετηθεί στις εξελίξεις στο προσφυγικό  παραπέμποντας στις συνομιλίες που θα έχουν ο Μ.Τσαβούσογλου με τον Ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικών της Ε.Ε.  κ. Μπορέλ. 

Και μάλιστα η κ. Μέρκελ αποκάλυψε ότι στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ε.Ε.  για τον κορονοϊό ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, αλλά όπως τόνισε η Καγκελάριος «δεν πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα αυτό, καθώς δεν υπήρχε η …ανάλογη προετοιμασία». 

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις  των κ. Ερντογαν και Τσαβουσογλου, είναι  προφανές ότι η Τουρκία επιχείρησε στην συζήτηση να προβάλει την δική της ατζέντα και το «μεγάλο πακέτο» όπου το μεταναστευτικό  μπαίνει στο τραπέζι ,μαζί με την πρόσθετη ενίσχυση που ζητά από την Ε.Ε. , την απαίτηση για ευρωπαϊκή στήριξη στις πολιτικές της στην Συρία  ,αλλά και για την εξασφάλιση ανταλλαγμάτων που έχουν σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις . 

«Είχαμε την ευκαιρία για εκτενή αξιολόγηση  πολλών θεμάτων από τον αγώνα εναντίον του κορονοϊού και την ανθρωπιστική κατάσταση  στην Ιντλίμπ, μέχρι την λύση της κρίσης στην Συρία , το ζήτημα των αιτούντων άσυλο  και τις σχέσεις Τουρκίας -Ε.Ε.» ήταν η ανάρτηση του κ. Ερντογάν μετά την τηλεδιάσκεψη προσθέτοντας ότι «σε αυτή την δύσκολη  διαδικασία που περνάμε σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο  ,θα λειτουργήσουμε  πιο ενεργά μηχανισμούς διπλωματίας και συνεργασίας και θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειες μας για την επίλυση των προβλημάτων το συντομότερο δυνατό» 

Μάλιστα η τουρκική Προεδρία σε μια ακόμη εκδήλωση που χαρακτηρίζεται από την συνήθη αλαζονεία της, έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφία όπου στο  υπερμεγέθες τραπέζι συσκέψεων του κ. Ερντογάν  είχε καθίσει σε απόσταση από τον ίδιο  όλη η ηγεσία της Τουρκίας: οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών κ. Αλμπαϊράκ, Τσαβούσογλου , Ακάρ, Σοϊλού ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακαν Φιντάν, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Ι.Καλιν και ο διευθυντής ενημέρωσης της προεδρίας Φ.Αλτουν. 

Το στίγμα των επομένων κινήσεων πάντως θα δοθεί όταν υπάρξει τοποθέτηση της Καγκελαρίας  για την τηλεδιάσκεψη και την συζήτηση που έγινε μεταξύ των ηγετών και εφόσον υπάρξει νεα συνάντηση μεταξύ του Μ.Τσαβούσογλου και του Χ.Μπορέλ  ώστε να ενεργοποιηθεί αυτό το κανάλι επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης ,που είχε αποφασισθεί στην τελευταία επίσκεψη του Τ.Ερντογάν στις Βρυξέλλες. 

Πηγή: Λίμπεραλ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή