Ακολουθήστε μας

Υγεία

Χ. Κίσινγκερ: Ο κορωνοϊός θα αλλάξει την παγκόσμια τάξη για πάντα

Δημοσιεύτηκε

στις

Αν οι ηγέτες αποτύχουν να διαχειριστούν την κρίση κοιτώντας το μέλλον, μπορεί να βάλουν φωτιά στον πλανήτη, γράφει ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Οι τρεις άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η υπερδύναμη. Ο κίνδυνος επιστροφής στον… ιδρυτικό μύθο μιας σύγχρονης κυβέρνησης και η ανάγκη για νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

«Η σουρεαλιστική ατμόσφαιρα από την πανδημία μου φέρνει στο μυαλό το πώς αισθάνθηκα το 1944, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως μέλος της 84ης Μεραρχίας Πεζικού» γράφει ο Χένρι Κίσινγκερ σε άρθρο του στην Wall Street Journal.

Σημειώνει, όμως, ότι τότε η αμερικανική αντοχή σφυρηλατήθηκε από έναν ανώτερο εθνικό σκοπό. Τώρα, σε μια διχασμένη χώρα, μια αποτελεσματική και διορατική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεπεραστούν εμπόδια πρωτοφανούς μεγέθους και παγκόσμιας διάστασης. Η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών είναι κρίσιμη για την κοινωνική αλληλεγγύη, για τις σχέσεις των κοινωνιών μεταξύ τους και για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, τονίζει.

«Τα έθνη έχουν συνοχή και ανθούν με την πεποίθηση ότι οι θεσμοί τους μπορούν να προβλέψουν μια καταστροφή, να συγκρατήσουν το αντίκτυπο και να αποκαταστήσουν την σταθερότητα. Όταν τελειώσει η πανδημία της Covid-19, οι θεσμοί πολλών κρατών θα θεωρηθούν αποτυχημένοι. Το αν αυτή η θέση είναι αντικειμενική δεν έχει σημασία. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος μετά τον κορωνοϊό. Με το να διαφωνούμε τώρα για το παρελθόν απλά γίνεται δυσκολότερο να κάνουμε αυτό που πρέπει», γράφει.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών περιγράφει τις δυσκολίες, τις ελλείψεις σε υγειονομικό εξοπλισμό και το ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θεραπεία, αλλά εκτιμά ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κάνει «συμπαγή» δουλειά για να αποτρέψει μια άμεση καταστροφή. Το απόλυτο τεστ, ωστόσο, θα είναι το εάν μπορεί να ανασταλεί η εξάπλωση του ιού και εν συνεχεία να πετύχει τον περιορισμό του, σε κλίμακα που θα επιτρέψει στους αμερικανούς να έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους.

Η προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης, προσθέτει, όσο τεράστια και απαραίτητη είναι, δεν πρέπει να παραγκωνίσει το άμεσο καθήκον να λανσαριστεί μια παράλληλη διαδικασία για τη μετάβαση στην μετά-κορονοϊό τάξη πραγμάτων.

«Οι ηγέτες αντιμετωπίζουν την κρίση κατά βάση σε εθνικό επίπεδο, οι διαβρωτικές όμως συνέπειες της πανδημίας στις κοινωνίες δεν γνωρίζουν σύνορα. Ενώ η επίθεση στην ανθρώπινη υγεία θα είναι -εύχομαι- προσωρινή, η πολιτική και οικονομική αναταραχή που ξέσπασε μπορεί να διαρκέσει ολόκληρες γενιές. Καμία χώρα, ούτε καν οι ΗΠΑ, δεν μπορούν με απόλυτα εθνικές προσπάθειες να ξεπεράσουν τον ιό. Η αντιμετώπιση των αναγκαιοτήτων της στιγμής πρέπει να συνδυαστεί με ένα παγκόσμιο συλλογικό όραμα και πρόγραμμα. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δυο μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το χειρότερο και στα δυο», γράφει.

Αντλώντας μαθήματα από την ανάπτυξη του Σχεδίου Μάρσαλ και του «Manhattan Project», οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν μια μεγάλη προσπάθεια σε τρεις τομείς, γράφει. Πρώτον, να στηρίξουν την παγκόσμια αντοχή στην ασθένεια. «Πρέπει να αναπτύξουμε νέες τεχνικές και τεχνολογίες για τον έλεγχο των κρουσμάτων και εμβόλια για μεγάλους πληθυσμούς. Πόλεις, πολιτείες και περιοχές πρέπει συνεχώς να προετοιμάζονται για να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους μέσω συσσώρευσης αποθεμάτων, συνεργασίας στον σχεδιασμό και έρευνας στα απώτερα όρια της επιστήμης».

Για τη συνέχεια Euro2Day

Πακιστάν

Παγκόσμια ανησυχία! Ανθεκτικός στα φάρμακα τύφος εξαπλώνεται στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Πακιστάν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ της ιατρικής επιστήμης και της εξελισσόμενης βακτηριακής ανθεκτικότητας.

Ο τυφοειδής πυρετός, που προκαλείται από το βακτήριο «Salmonella enterica» ορότυπος Typhi, είναι μια υδατογενής ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή νερού. 

Τα τελευταία χρόνια, το Πακιστάν αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για τη δημόσια υγεία: την εξάπλωση του ανθεκτικού σε φάρμακα τύφου. 

Αυτό έχει κλιμακωθεί από ένα μεμονωμένο ζήτημα σε μια εθνική κρίση, ιδιαίτερα λόγω της εμφάνισης στελεχών που είναι εκτεταμένα ανθεκτικά στα φάρμακα (XDR). 

Καθώς η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί αυτήν την ανησυχητική κατάσταση, το Πακιστάν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μάχης μεταξύ της ιατρικής επιστήμης και της εξελισσόμενης βακτηριακής ανθεκτικότητας.

Ο τυφοειδής πυρετός, που προκαλείται από το βακτήριο «Salmonella enterica» ορότυπος Typhi, είναι μια υδατογενής ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή νερού. 

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν παρατεταμένο πυρετό, κοιλιακό άλγος και γαστρεντερικά προβλήματα. 

Ενώ ο τύφος ήταν ιστορικά θεραπεύσιμος με αντιβιοτικά, η κατάσταση στο Πακιστάν έχει επιδεινωθεί λόγω της αύξησης των ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών.

Το 2016, περιπτώσεις τύφου XDR εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Hyderabad στη νοτιοανατολική επαρχία Sindh. 

Το στέλεχος XDR είναι ανθεκτικό σε πέντε κατηγορίες αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων πρώτης γραμμής που χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως η αμπικιλλίνη και η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη, καθώς και τα αντιβιοτικά μεταγενέστερης γενιάς, όπως οι φθοριοκινολόνες και οι κεφαλοσπορίνες. 

Αυτό αφήνει τους γιατρούς με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, όπως η αζιθρομυκίνη ή οι καρβαπενέμες, οι οποίες όχι μόνο είναι πιο ακριβές αλλά και πιο δύσκολες στην πρόσβαση, ιδιαίτερα για πληθυσμούς χαμηλού εισοδήματος.

Από την αρχική ανίχνευση, το ξέσπασμα του τύφου XDR εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα, με τη Σιντ να παραμένει η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο. 

Η μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, το Καράτσι, έχει αναφέρει χιλιάδες κρούσματα, γεγονός που την καθιστά το επίκεντρο της επιδημίας. 

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πάνω από 11.000 περιπτώσεις τύφου XDR έχουν τεκμηριωθεί στο Πακιστάν, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος λόγω της ανεπαρκούς αναφοράς και της περιορισμένης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στις αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με έκθεση του The Guardian, η χώρα της Νότιας Ασίας έχει εμβολιάσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια παιδιά κατά του τύφου από το 2019, αλλά αυτές οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν κυρίως στο νότο της χώρας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ανθεκτικός στα φάρμακα τύφος. 

Υπάρχουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια παιδιά στο Πακιστάν και η μόλυνση έχει εξαπλωθεί βόρεια, σύμφωνα με την έκθεση του Guardian.

Το ξέσπασμα έχει σημάνει συναγερμό διεθνώς, με αναφορές για ανθεκτικά στα φάρμακα κρούσματα τύφου σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από το Πακιστάν σε άλλες χώρες, και αυτό έχει μετατρέψει αυτό που κάποτε ήταν τοπικό ζήτημα σε παγκόσμια ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με ένα άρθρο της κορυφαίας αγγλικής εφημερίδας του Πακιστάν The Dawn, το Πακιστάν έχει το χειρότερο ποσοστό τύφου στη Νότια Ασία, με το εκτεταμένο στέλεχος XDR του «υπερμικροβίου» όπως ο συνδυασμός κακής υγιεινής, μολυσμένου νερού και αδιάκριτης χορήγησης αντιβιοτικών από ιατρούς. έχει μετατρέψει την ασθένεια σε τρομερή απειλή για την υγεία για εκατομμύρια Πακιστανούς, ιδιαίτερα τα παιδιά. 

Η αύξηση των κρουσμάτων τύφου XDR αποτελεί «ιδιαίτερα οξεία πρόκληση για την αδύναμη υποδομή υγείας του Πακιστάν», πρόσθεσε το άρθρο.

Υπάρχουν αρκετοί βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ταχεία εξάπλωση του τύφου XDR στο Πακιστάν.

Υπερχρήση και κατάχρηση αντιβιοτικών:  Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αντοχής στα αντιβιοτικά είναι η κατάχρηση και η κακή χρήση αντιβιοτικών. 

Στη χώρα, τα αντιβιοτικά είναι ευρέως διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, με αποτέλεσμα την υπερβολική και συχνά ακατάλληλη χρήση τους. 

Αυτό επέτρεψε σε βακτήρια όπως η «Salmonella Typhi» να εξελιχθούν και να αντισταθούν στις θεραπείες που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Κακή αποχέτευση και παροχή νερού:  Ο τύφος συνήθως μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και τροφίμων και η ανεπαρκής υποδομή ύδρευσης και αποχέτευσης του Πακιστάν έχει διευκολύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων. 

Σε αστικές φτωχογειτονιές και αγροτικές περιοχές, όπου η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι σπάνια, η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα.

Έλλειψη ευαισθητοποίησης του κοινού:  Υπάρχει γενική έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με την αντοχή στα αντιβιοτικά και τις σωστές πρακτικές υγιεινής μεταξύ του κοινού. 

Πολλοί άνθρωποι, αγνοώντας τους κινδύνους, αυτοθεραπεύονται με αντιβιοτικά, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αντίσταση.

Πυκνότητα πληθυσμού και αστικοποίηση:  Η υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα σε πόλεις όπως το Καράτσι, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή υποδομή υγειονομικής περίθαλψης, έχει επιδεινώσει την εξάπλωση της νόσου. 

Οι μεταναστευτικές μετακινήσεις μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών παίζουν επίσης ρόλο στη μετάδοση ανθεκτικών στελεχών.

Το ανθρώπινο κόστος του τύφου XDR είναι τεράστιο. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη νόσο και η παρατεταμένη ασθένειά τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της διάτρησης του εντέρου και του θανάτου, εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. 

Η εξάρτηση από τα αντιβιοτικά τελευταίας επιλογής έχει επίσης αυξήσει το κόστος της θεραπείας, επιβαρύνοντας οικονομικά τόσο τις οικογένειες όσο και το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Επιπλέον, οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας τύφου XDR είναι σημαντικές. 

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Πακιστάν είναι ήδη αραιό και η αύξηση των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων καταπονεί περαιτέρω τους ιατρικούς πόρους. 

Τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές, βλέπουν αυξημένο φόρτο ασθενών, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και την ανάγκη για ακριβότερα φάρμακα—όλα αυτά εκτρέπουν τους πόρους από άλλες προτεραιότητες υγειονομικής περίθαλψης.

Το έθνος της Νότιας Ασίας, ωστόσο, έχει λάβει πολλά βήματα για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή του ανθεκτικού στα φάρμακα τύφου, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. 

Η άνοδος του τύφου XDR στο Πακιστάν είναι μια έντονη υπενθύμιση της παγκόσμιας πρόκλησης που θέτει η αντοχή στα αντιβιοτικά. 

Καθώς οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις συνεχίζουν να εξαπλώνονται, απειλούν να αντιστρέψουν την ιατρική πρόοδο δεκαετιών. 

Η εμπειρία του Πακιστάν με τον τύφο XDR χρησιμεύει ως «μελέτη περίπτωσης» στην επείγουσα ανάγκη για συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής (AMR).

Διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο Πακιστάν. Γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι η αντιμετώπιση του ανθεκτικού στα φάρμακα τύφου σε μια χώρα είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας υγείας, καθώς οι μολυσματικές ασθένειες δεν σέβονται τα εθνικά σύνορα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Υγεία

Τα νερά της Αρκτικής μπορεί να «κρύβουν» την επόμενη γενιά αντιβιοτικών

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Eρευνητές ανακάλυψαν δύο άγνωστες ενώσεις με ισχυρή αντιική ή αντιβακτηριακή δράση.
Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Φαντάρο πτυχιούχο Ιατρικής διόρισαν το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Υγείας για την υγειονομική κάλυψη του Καστελόρριζου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πτυχιούχος Ιατρικής, στο χρονικό διάστημα της εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης του θα καλύψει κενή ιατρική θέσης στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και το Υπουργείο Υγείας, υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την τοποθέτηση Οπλίτη θητείας, πτυχιούχου Ιατρικής, για την υγειονομική κάλυψη κενής ιατρικής θέσης στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης.

Το χρονικό διάστημα της εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης του ανωτέρω Οπλίτη θητείας, αναγνωρίζεται ως χρόνος εκπλήρωσης και της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου, ενώ, από την ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων στην εν λόγω θέση, δικαιούται, πλέον της προβλεπόμενης αμοιβής από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις οριζόμενες από το Υπουργείο Υγείας μηνιαίες αποδοχές των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου και την αποζημίωση για τις πραγματοποιθείσες εφημερίες, το οποίο και τις καταβάλλει από τις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό του πιστώσεις.

O Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε:

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποδεικνύει έμπρακτα ότι βρίσκεται δίπλα στους ακρίτες μας, όπου και όποτε παραστεί ανάγκη, προασπίζοντας την ευημερία των πολιτών και την ισότιμη πρόσβασή τους στο ύψιστο αγαθό της υγειονομικής περίθαλψης.»

ΠΗΓΗ: Ροδιακή

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή