Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Αθήνα – Σκόπια: Φέρνει αντιδράσεις ο ανασχηματισμός της Επιτροπής για τα σχολικά βιβλία

Δημοσιεύτηκε

στις

Τίμος Φακαλής
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όσα μέλη της Επιτροπής έγινε πρόταση παραμονής ζητήθηκε να απαντήσουν μέχρι και την Παρασκευή 8 Μαϊου.

Σε αλλαγές των μελών της άμισθης επιτροπής για τα σχολικά εγχειρίδια της Βόρειας Μακεδονίας προσανατολίζεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δυόμιση χρόνια μετά τη σύστασή της. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού (υπηρετεί στην Ε’ Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικών, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων), ο οποίος διαδέχτηκε τον πρώην υφυπ. Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη στην προεδρία της Επιτροπής, ήταν σε επικοινωνία με μέλη της, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις τους για το αν θέλουν να συνεχίσουν το έργο τους ενόψει αλλαγών που ετοιμάζει το Υπ.Εξ. στην σύνθεσή της.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου δεδομένο θεωρείται ότι θα αναζητηθεί ένα νέο πολιτικό πρόσωπο στην θέση του Μάρκου Μπόλαρη, το οποίο θα ηγηθεί της Επιτροπής το επόμενο διάστημα. Αλλαγές-χωρίς να είναι ακόμη γνωστό το εύρος τους-αναμένονται και στα υπόλοιπα πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όσα μέλη της Επιτροπής έγινε πρόταση παραμονής ζητήθηκε να απαντήσουν μέχρι και την Παρασκευή (8.5).  

Πρόσωπο κλειδί στην συγκρότηση της νέας επιτροπής αποτελεί η στάση του Σπυρίδωνα Σφέτα, ο οποίος παρακολουθεί το θέμα του Μακεδονικού ζητήματος επί 30 χρόνια. Ο κ. Σφέτας είναι  Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της επιτροπής, που ανέπτυξε το ιστορικό υπόβαθρο της «σλαβομακεδονικής ταυτότητας» και τη «σλαβομακεδονικής γλώσσας» από τον 19ο αιώνα μέχρι  σήμερα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr το ελληνικό Υπ.Εξ. δεν επικοινώνησε μέχρι την Παρασκευή με τον καθηγητή του ΑΠΘ, γεγονός που προεξοφλεί την απομάκρυνσή του.  Πιθανή καρατόμησή του αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, δεδομένου ότι σήκωσε το προηγούμενο διάστημα το μεγαλύτερο βάρος της ελληνικής προσπάθειας για να προχωρήσουν οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία της γειτονικής χώρας. 

Εκτός από τον Σπρίδωνα Σφέτα η σημερινή επιτροπή- η οποία συγκροτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 για να εξετάσει  ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, σύμφωνα με το Άρθρο 8 (παράγραφος 5) της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελείται από τον Νικόλαο Ζάικο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τον Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και τον Αθανάσιο Λούπα, Υποψήφιο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σ΄ αυτήν συμμετείχε και η Αθηνά Σκουλαρίκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία παραιτήθηκε και η θέση της χηρεύει. Με τη σημερινή της σύνθεση συνεδρίασε τέσσερις φορές με την αντίστοιχη επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας. Μία φορά στη Θεσσαλονίκη (2 Νοεμβρίου 2018), μία φορά στα Σκόπια (22-23 3 Μαρτίου 2019), μια φορά στην Αθήνα (12-13.2019 4Αθήνα) ενώ η τελευταία φορά ήταν στην Οχρίδα (17-18 Μαΐου 2019).

Στις 27 Μαρτίου 2019 υπεγράφη, τελικώς, η συμφωνία για τα νέα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας, με πλήρη απάλειψη κάθε αλυτρωτικού όρου και των όποιων διαστρεβλώσεων της ιστορίας.  Ωστόσο, οι συντακτικές επιτροπές για τη συγγραφή των νέων σχολικών βιβλίων δεν συγκροτήθηκαν τον Νοέμβριο του 2019, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω ελληνικής ολιγωρίας. 

Τι πέτυχε η Ελληνική Επιτροπή 

Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών οι γείτονες αποδέχονται επισήμως, στο εκπαιδευτικό τους σύστημα πως η αρχαία Μακεδονία είναι μόνο ελληνική. Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα μαζί με το ονοματολογικό ήταν η διαστρέβλωση στην ιστορική καταγραφή της αρχαίας Μακεδονίας ένα ζήτημα στο οποίο έδωσε τέλος η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τα βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία δεν άλλαξαν ακόμη, διότι οι συντακτικές επιτροπές δεν συγκροτήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα η Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδος – Βόρειας Μακεδονίας έχει να συνεδριάσει πάνω από ένα χρόνο εξαιτίας τόσο της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα και της αλλαγής κυβερνητικών συσχετισμών όσο και της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.   Η Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, είχε συναντηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στις 2 Νοεμβρίου 2018.

Πηγή: Έθνος

Σημείωση: Η ιστοσελίδα, στα κείμενα των συντακτών της υιοθετεί τον όρο Σκόπια ή πΓΔΜ. 

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή