Ακολουθήστε μας

Σάββας Ιακωβίδης

Γιατί η Τουρκία ενδέχεται να προκαλέσει θερμό επεισόδιο;

Δημοσιεύτηκε

στις

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβεβαιώσει ξανά, αν χρειαζόταν, ότι η Τουρκία δεν διστάζει να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται κάθε προσφερόμενη ευκαιρία για να προωθεί τα επεκτατικά και κατακτητικά σχέδιά της σε βάρος της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά από δεκαετίες τουρκοφοβίας και τρεμαλέας αντιμετώπισης της Τουρκίας, ίσως οι ηγεσίες στην Αθήνα και στην Λευκωσία να έχουν αντιληφθεί, επιτέλους, το φοβερό και ολέθριο τίμημα που ο Ελληνισμός είναι πιθανόν να πληρώσει και πάλι εξαιτίας της διαχρονικά αδιέξοδης πολιτικής κατευνασμού και εξημέρωσης  του τουρκικού θηρίου.

Ατελέσφορος μαραθώνιος

Οι αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο από την Τουρκία άρχισαν επί χούντας, από τη δεκαετία του ‘70. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η ήττα της Ελλάδος ως εγγυήτριας και Μητέρας Πατρίδας, ανέτρεψε τα πολιτικο-στρατιωτικά δεδομένα.

  • Αθήνα και Λευκωσία επιδίδονται έκτοτε σε έναν ατελέσφορο μαραθώνιο διπλωματικών και πολιτικών προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, διά συνεχών προσχωρήσεων στις τουρκικές απαιτήσεις. Με την φρούδα ελπίδα ότι θα πείσουν την Τουρκία να συναινέσει σε λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Ιστορικά αμαθείς και με πλήρη άγνοια της τουρκικής στοχοθεσίας, μέχρι σήμερα, Ελλάδα και Κύπρος επιμένουν στηρίζονται μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, σε ψηφίσματα και φραστικές δηλώσεις υποστήριξης από τρίτους. Δεν θέλησαν να κατανοήσουν ότι το Διεθνές είναι, δυστυχώς, το Δίκαιο του Ισχυρού. Και ότι στις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις λειτουργούν μόνο τα συμφέροντα.

Σοβαρά κράτη, τα οποία μελετούν, αναλύουν, σχεδιάζουν και προβλέπουν για το μέλλον, προασπίζονται τα συμφέροντά τους όχι μόνο διά της διπλωματικής και πολιτικής οδού αλλά και με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Διότι εμφανώς έχουν μελετήσει και υιοθετήσει τις υποδείξεις του Θουκυδίδη και του Σουν Τζου.

  • Ελλάδα και Κύπρος καθήλωσαν τα εξοπλιστικά τους προγράμματα για χρόνια, μείωσαν την θητεία, εξέθρεψαν τον εθνομηδενισμό και με ασύγγνωστη επιπολαιότητα απέτυχαν να αντιληφθούν ότι στην απέναντι όχθη του Αιγαίου χτίζονταν πυρετωδώς οι νέες τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για την υλοποίηση των επεκτατικών σχεδιασμών της Άγκυρας.

Μια παρήγορη εξέλιξη, αλλά ελλιπής, είναι η σύμπηξη διμερών, τριμερών και τετραμερών συνεργασιών με γειτονικές και άλλες φίλες χώρες. Απομένει και επιβάλλεται η σύμπηξη, κατεπειγόντως, και στρατιωτικών συμμαχιών.

Τουρκική πολεμική βιομηχανία

Πριν από λίγους μήνες, ο Τούρκος Πρόεδρος προέβη σε μια ωμή ομολογία, η οποία είναι επιβεβαιωτική της τουρκικής πολιτικής. Είπε ότι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τρίτες χώρες και δη συμμαχικές, δεν παραχώρησαν οπλισμό στην Τουρκία. Εξαιτίας τούτου, πρόσθεσε, η χώρα αποφάσισε να παράγει τα δικά της όπλα και πυρομαχικά.

Μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία, το 2003, αυξήθηκαν δραστικά τα ναυπηγεία (σήμερα ξεπερνούν τα 40!) και αναπτύχθηκε η πολεμική βιομηχανία. Έτσι, σε διάστημα 17 χρόνων, η Τουρκία πέτυχε να καλύπτει το 90% των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της σε εξοπλισμούς από την εγχώρια πολεμική βιομηχανία.

  • Κατασκευάζει πολεμικά πλοία, αεροπλάνα, πυραύλους, άρματα, πυροβόλα και, επ΄ εσχάτων, αναδεικνύεται και σε κατασκευαστή drones. Εντός του έτους θα αποκτήσει και το πρώτο αεροπλανοφόρο, το «Ανατολού» ενώ σχεδιάζει και δεύτερο, το «Θράκη».

Μετά την τουρκική εισβολή, στις 4/5/2019, και κατοχή μεγάλου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία πρόβαλε δυναμικά και επιθετικά την ναυτική ισχύ της στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο. Εδώ και ένα χρόνο πολιορκεί την Κύπρο, τρυπά για έκτη φορά την ΑΟΖ της και μάλιστα σε θαλασσοτεμάχια που αδειοδοτήθηκαν σε ξένες εταιρείες-κολοσσούς και ετοιμάζεται για ένα νέο γύρο υβριδικών ή και πολεμικών προκλήσεων εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Παταγώδης ήττα

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η Τουρκία αναβάθμισε ξανά και επιθετικά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε όλο το Αιγαίο, ακόμα και στον Έβρο. Αρκετές φορές, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν για πρώτη φορά πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Στις αρχές του χρόνου και ειδικά πριν από το Πάσχα, το ισλαμοφασιστικό καθεστώς Ερντογάν επιχείρησε να εξαποστείλει στην Ελλάδα χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Πρώτα για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για περισσότερα χρήματα. Και, δεύτερον, για να γονατίσει την Ελλάδα διά των παράνομων, κατευθυνόμενων και οργανωμένων μεταναστευτικών ροών.

  • Η «επιχείρηση Έβρος» υπήρξε μία παταγώδης αποτυχία και ήττα για την Τουρκία επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έγκαιρα και αποφασιστικά, με τη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του ελληνικού λαού, αντέδρασε αποτελεσματικά κατά της τουρκικής επιθετικότητας.

Όμως, ο Ερντογάν δεν ορρωδεί, ακόμα και σήμερα που η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

>Γιατί, λοιπόν, η Τουρκία, επιμένει να προκαλεί;

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ειδικά μετά την κρίση στα Ίμια (1996), ισχύει μία τουρκοφοβική πολιτική τεχνοτροπία, η οποία εστιάζεται σε δύο πυλώνες.

Α) Δεν θα δώσουμε αφορμή στην Τουρκία για να μας σύρει σε ένα θερμό επεισόδιο που ενδέχεται να μετεξελιχθεί σε σύρραξη. Η Αθήνα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και, τώρα, του κορωνοϊού, δεν αντέχει σε πολεμικές περιπέτειες. Η Τουρκία το γνωρίζει, όπως γνωρίζει και τον

Β) πυλώνα της ελληνικής πολιτικής. Ότι, δηλ. Αθήνα και Λευκωσία στηρίζονται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και σε Διεθνείς Οργανισμούς ως μέσα δήθεν ανακοπής της τουρκικής επιθετικότητας. Και οι δύο πρωτεύουσες ψαλμωδούν το γνωστό τροπάρι ότι δεν επιθυμούν «στρατιωτικοποίηση» των όποιων διαφορών τους με τη χώρα του Αττίλα.

  • Αλλ’ η Τουρκία εδώ και ένα χρόνο έχει στρατιωτικοποιήσει στο έπακρο τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, επικαλούμενη το… Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας για να προσδώσει μια κατ’ επίφαση νομιμοποίηση στις έκδηλες παρανομίες της.

>Μέχρι πού η Τουρκία θα οδηγήσει την κρίση με την Ελλάδα και την Κύπρο;

Ο πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται την πανδημία για να επιβάλει νέα τετελεσμένα σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας ώστε να παρουσιαστεί από θέσεως ισχύος όταν με επιτηδειότητα αθώας περιστεράς θα απαιτεί… συνομιλίες για επίλυση των δήθεν διαφορών. Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι επειδή, με βάση όλα τα δεδομένα, ο Ερντογάν αναμένεται να προβεί στις πιο κάτω επιθετικές ενέργειες:

=Πρώτο, θα εξαπολύσει νέο κύμα παράνομων μεταναστών, πρώτα στον Έβρο. Την περ. Κυριακή (24.5.2020), σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο της Αττάλειας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, εξήγγειλε ότι, μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού θα υπάρξει νέο κύμα μεταναστών προς την Ελλάδα.

  • «Λόγω της πανδημίας η ροή των μεταναστών επιβραδύνθηκε, αλλά θα θελήσουν να φύγουν και να ξαναπάνε εκεί. Και δεν το λέω ως απειλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος ΥπΕξ ισχυρίστηκε ότι το προσφυγικό είναι θέμα κοινό με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίωσε ξανά απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας προς Τούρκους πολίτες, επικαιροποίηση της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης και συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. 

Φράχτης 80 χιλομέτρων

Είναι περισσότερο από σαφές ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει σύντομα νέα επίθεση στον Έβρο, διά μίας νέας μαζικής εισβολής παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα. Ήδη, όμως, η Αθήνα έχει κατασκευάσει ισχυρό φράκτη 40 χλμ στα σύνορα με την Τουρκία, ο οποίος θα επεκταθεί στα 80 χλμ.

Αυτό ενόχλησε έντονα την Άγκυρα επειδή ματαιώνει τα σχέδιά της για νέα εισβολή παράνομων μεταναστών. Έτσι, επιχειρήθηκε αμφισβήτηση της ροής του Έβρου, προσπάθεια κατάληψης νησίδας μερικών στρεμμάτων και πρόκληση έντασης.

=Δεύτερο, την ίδια μέρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδος. Μιλώντας σε εκδήλωση πάνω σε φρεγάτα, έκανε λόγο για «παρενοχλήσεις στο Αιγαίο» (δηλ. από την Ελλάδα), τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή πρόκληση», και ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί «να τις εξηγήσει». 

  • Ταυτόχρονα, επανέλαβε την γνωστή τουρκική θέση πως «στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου το οποίο αγνοεί την Τουρκία. Θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά και τα δικαιώματά μας και αυτό δεν συνιστά απειλή».

Δημιουργία τετελεσμένων

Αν ληφθεί υπόψη η νέα κλιμάκωση τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, η διεκδίκηση σχεδόν όλης της Κρήτης (!) και άλλων  18 ελληνικών νησιών και βραχονησίδων, ως τουρκικών, είναι εξίσου σαφές ότι η Τουρκία θα εντείνει την κρίση διά του μεταναστευτικού σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων. Με τη βελτίωση του καιρού, πρέπει να αναμένονται μαζικές παράνομες μεταναστευτικές ροές προς ελληνικά νησιά.

=Τρίτο, όπως ο εκλεκτός συνάδελφος, Κώστας Βενιζέλος, αποκάλυψε (στον «Φιλελεύθερο», 24.5.2020), «η Άγκυρα προχωρεί σε νέα επιδρομική ενέργεια, αυτήν τη φορά νοτίως της Κρήτης, αρχίζοντας βαθμηδόν την υλοποίηση του λεγόμενου Μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης. Η Τουρκία θα στείλει το ερευνητικό σκάφος ‘Φατίχ’, για σεισμικές έρευνες εντός Ιουλίου στην περιοχή, εφαρμόζοντας από τη μια το λεγόμενο Μνημόνιο και δοκιμάζοντας, από την άλλη, τα αντανακλαστικά της Αθήνας».

  • Είναι πρόδηλο ότι η Άγκυρα θα αξιοποιήσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για να παραβιάσει και αμφισβητήσει την ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα για να διαπιστώσει τα όρια των ελληνικών αντιδράσεων.

Η Τουρκία είναι ήδη σημαντικός δρων στον λιβυκό εμφύλιο. Θα χρησιμοποιήσει το λιβυκό χαρτί όχι μόνο ενεργειακά αλλά και πολιτικά για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Θα καταφύγει, όπως και η Κύπρος, σε καταγγελίες και εκκλήσεις συμπαράστασης;

Ούτε μία πυραυλάκατο!

=Τέταρτο, ο Ερντογάν θεωρεί την Κύπρο ως τον αδύναμο, ελεγχόμενο και σχεδόν κατακτημένο κρίκο:

Α) διότι ήδη κατέκτησε σημαντικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ χωρίς να ρίξει ούτε μία ντουφεκιά. Και συνεχίζει να την τρυπά χωρίς συνέπειες από κανέναν.

Β) διότι η Αθήνα, ως εγγυήτρια, πέρα από φραστικές αντιδράσεις, δεν έστειλε ούτε μία πυραυλάκατο, έστω, για να σημειώσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και να στείλει κάποιο μήνυμα στην Τουρκία.

Γ) διότι γνωρίζει ότι δεν έχει καμία αξία και σημασία η διακήρυξη της Λευκωσίας, διά των γνωστών δηλώσεων Χριστοδουλίδη, ότι η Κύπρος είναι πολιτικά και νομικά θωρακισμένη.

  • Δ) διότι κανείς από τους ξένους δρώντες – ΕΕ, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, ΟΗΕ – δεν πρόκειται να αντιδράσουν έμπρακτα κατά της Τουρκίας.

Ε) διότι οι πετρελαϊκές εταιρείες, πάνω στις οποίες κτίστηκε ολόκληρη επίσημη μυθοπλασία όπως και τα κράτη, στα οποία ανήκουν, δεν πρόκειται να εμπλακούν σε αντιπαράθεση με την Τουρκία για χάρη της Κύπρου. Η Ιταλία, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία είναι απτά παραδείγματα.

Μετέωρο ενεργειακό πρόγραμμα

ΣΤ) διότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου είναι μετέωρο, παραπέμπεται στον χρόνο και, προπάντων, στο  έλεος της Τουρκίας από πλευράς ασφάλειας, αφού οι πανέξυπνοι κυβερνώντες και τα πολιτικά κόμματα δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για την στρατιωτική πτυχή. Δηλ. να πράξουν ό,τι έγκαιρα έπραξε το Ισραήλ, διά της δημιουργίας ισχυρής αεροναυτικής δύναμης προστασίας των εξεδρών και των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.

Ανάλυση των δεδομένων όπως αυτά σημειώνονται στον Έβρο, στο Αιγαίο, στον λιβυκό εμφύλιο και στην Αν. Μεσόγειο, τα παιγνίδια συμφερόντων, η δραματική ανατροπή σχέσεων, η σημασία και ο ρόλος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και, ειδικά, η επιβολή της ως υπολογίσιμου πλέον δρώντα στις διενέξεις, καλλιεργούν ξανά ένα πρόσφορο κλίμα στην τουρκική επιθετικότητα.

Τουρκικά τετελεσμένα

Ήδη και άλλοι αναλυτές, Έλληνες και ξένοι, δεν αποκλείουν η τουρκική επιθετικότητα να οδηγήσει σε πρόκληση περιορισμένης έντασης θερμού επεισοδίου ώστε η Ελλάδα και η Κύπρος να συρθούν κυριολεκτικά σε συνομιλίες αλλά υπό το βάρος και την απειλή νέων τουρκικών τετελεσμένων.

Η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας πρέπει να ηχήσει ως βροντερή καμπάνα στην Αθήνα και στην Λευκωσία ώστε, επιτέλους, πρώτον, να εγκαταλείψουν την ολέθρια τουρκοφοβική πολιτική του κατευνασμού και εξημέρωσης του τουρκικού θηρίου. Και, δεύτερον, να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις τα συμφέροντα και τα δίκαια του Ελληνισμού θα διασφαλιστούν έναντι της τουρκικής ή και άλλης επιβουλής.   

SigmaLive

Συνέχεια ανάγνωσης

Κουρδιστάν (Κουρδικό Ζήτημα, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν)

Κουρδικό κράτος στην Τουρκία: Ιδού η απάντηση στην αξίωσή της για λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε

στις

Γιατί δεν εφαρμόζει την πολιτική δύο κρατών η Τουρκία και στο Κουρδικό;

Η Τουρκία απαιτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Γιατί δεν την εφαρμόζει και στην επικράτειά της; Να ιδρυθούν ένα τουρκικό και ένα κουρδικό κράτος. Ουδείς Έλληνας ηγέτης έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα στους Τούρκους, από ψοφοδεϊσμό και τουρκοφοβία. Για να μη χαλάσει το… κλίμα και να μη διαταραχθούν τα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το Μόναχο, η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, δεν έχουν διδάξει τίποτε απολύτως στην ηγεσία του Ελληνισμού…

Οι τουρκικοί στόχοι εναντίον της Κύπρου είναι κρυστάλλινοι. Από τη δεκαετία του 1950 η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ωμά ότι τελικός σκοπός της πολιτικής της είναι η πλήρης κατάληψη και έλεγχος της νήσου. Οι δύο εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1956), η έκθεση της ΜΙΤ για επανάκτηση της Κύπρου και το «Στρατηγικό Βάθος» του Νταβούτογλου κωδικοποιούν, με εφιαλτική ενάργεια, την αρπακτική στοχοθεσία της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Οι Τούρκοι, ανεξαρτήτως ηγετών και ιδεολογιών, διατηρούν αταλάντευτα την ίδια, διαχρονικά, πολιτική στοχοθεσία για την τουρκοποίηση-ισλαμοποίηση του κυπριακού Ελληνισμού. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι καθαρά γεωπολιτικό και στρατηγικό – όχι οι Τ/κύπριοι – επειδή θεωρεί το νησί ως πολύτιμη στρατιωτική βάση άσκησης πολιτικής περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης.

Η ηγεσία της Κύπρου και της Ελλάδος – επειδή η Τουρκία θεωρεί και τις δύο ως ενιαίο εχθρικό χώρο – θα έπρεπε μετά την κολοβή, υδροκέφαλη ανεξαρτησία να συναποφασίσουν και να προσδιορίσουν μια μακράς πνοής στρατηγική αντιμετώπισης και ανακοπής της επιθετικής πολιτικής της Άγκυρας, δι’ όλων των μέσων. Αντ’ αυτού, πλεονάζουν οι φλυαρίες, οι πολιτικές φιλοδοξίες και ασυναρτησίες, το «άλλα αποφασίζομεν και άλλα πράττετε», οι εκατέρωθεν υπονομεύσεις, αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις, παχυλή και εγκληματική άγνοια του Τούρκου, της ιστορίας, της νοοτροπίας και της πολιτικής του. Το πραξικόπημα της χούντας άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην τουρκική εισβολή, που άρχισε να προετοιμάζεται αμέσως μετά τον Νοέμβριο του 1967, με την αποχώρηση από την Κύπρο της πανίσχυρης ελληνικής μεραρχίας. Οι εγκληματικές ευθύνες του Μακαρίου, του ΑΚΕΛ και άλλων είναι ασήκωτες.

Τον Νοέμβριο του 1983, ο Τ/κ ηγέτης Ντενκτάς, κατ’ εντολήν της Άγκυρας, ανακηρύσσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που οι ρίζες της ανευρίσκονται στο 1963 (14/9/1963, έγγραφο Ντενκτάς-Κουτσιούκ, που προειδοποιούσε τον Μακάριο με ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ», αν προχωρούσε στην τροποποίηση του Συντάγματος). Πριν από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, ο Ντενκτάς, καθ’ υποκίνηση των Εγγλέζων, ζητά διζωνική ομοσπονδία (12/8/1974), την οποία η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε πρώτα διά της ομιλίας Κληρίδη στην γκαλερί «Αργώ» (6/11/1974) και στη συνέχεια στη σύσκεψη των Αθηνών (30/11-1/12/1974), υπό τον Καραμανλή και τον Μακάριο. Μετά το δημοψήφισμα του 2004 και τις συνομιλίες στο Crans Montana, η αγγλοτουρκοδιζωνική ομοσπονδία εξεμέτρησε το ζην. Οι Τούρκοι την απέρριψαν οριστικά και τα τελευταία τρία χρόνια απαιτούν αμετακίνητα λύση δύο κρατών και αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος.

Την εποχή του σχεδίου Ανάν είχα γράψει μιαν ανάλυση γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται τη διζωνική και στη δική της επικράτεια, διά της δημιουργίας δύο ζωνών, μίας τουρκικής και μίας κουρδικής, αφού οι Κούρδοι είναι η μεγαλύτερη εθνική ομάδα στη χώρα με υπολογιζόμενο πληθυσμό πέραν των 25 εκ. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει σθεναρά λύση δύο κρατών και εμμένει γελοιωδώς στην τουρκοδιζωνική, που οδηγεί σε δύο συνιστώντα κρατίδια, διά της κατάλυσης – και όχι της μετεξέλιξης – της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει και την θεωρεί ως «εκλιπούσα», διά του γνωστού εξ 105 σελίδων εγγράφου των Νταβούτογλου-Τσαβούσογλου (23/6/2014).

Μέχρι σήμερα, κανένας ηγέτης ή πολιτικός της Κύπρου δεν αντέδρασε στην τουρκική αξίωση, αντιστρέφοντάς την: Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται τη δημιουργία δύο κρατών στην επικράτειά της, ενός τουρκικού και ενός κουρδικού; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά αυτόχρημα ρεαλιστικό. Στην Κύπρο η τ/κ μειονότητα είναι το 18% του πληθυσμού, η ελληνική πλειοψηφία είναι 82%. Ανόητοι και ευήκοοι ξένων, ηγέτες μας, σύρθηκαν στις τουρκικές αξιώσεις και δέχθηκαν εκ περιτροπής προεδρία, κατήργησαν την παγκόσμια αρχή ένας άνθρωπος, μία ψήφος και αναγνώρισαν στον Τούρκο εισβολέα και κλέφτη, δικαίωμα στις περιουσίες μας, εκτός πολλών άλλων ολέθριων υποχωρήσεων. Ο Πρόεδρος και η πολιτική ηγεσία γιατί δεν αντιστρέφουν τις τουρκικές αξιώσεις;

Όσα πολλά η Τουρκία απαιτεί να ισχύσουν για την τ/κ μειονότητα, γιατί δεν τα παραχωρεί και στους Κούρδους; Πριν από λίγο καιρό (3/5/2024) δημοσιεύτηκε (στο australianoutlook) μια ανάλυση από τον Δρα Loqman Radpey, με τίτλο: «Η προοπτική μιας λύσης δύο κρατών για το Κουρδιστάν». Οι Κούρδοι κατοικούν στα σύνορα με τη Ρωσία, Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία. Από το 1980 το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα διεξάγει απελευθερωτικό αγώνα κατά της τουρκικής θηριωδίας-κατοχής. Εκατοντάδες κουρδικά χωριά εκθεμελιώθηκαν από τον τουρκικό στρατό. Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι και Τούρκοι σκοτώθηκαν. Στο τουρκικό Κουρδιστάν διεξάγεται εθνοκάθαρση και γενοκτονία.

Ο ξένος αναλυτής υποστηρίζει πως η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορα των πιο πάνω χωρών θα αποκαθιστούσε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή της Ευρασίας, θα καταπολεμούσε την τρομοκρατία, τη μετακίνηση και μετανάστευση πληθυσμών και θα τερμάτιζε αχρείαστες συγκρούσεις. Τέτοια προοπτική δεν συμφέρει στην Τουρκία επειδή εκμεταλλεύεται την παρουσία Κούρδων μαχητών στη ΒΔ Συρία και στο Βόρειο Ιράκ για να επεκτείνει την κατάκτηση συριακών και ιρακινών εδαφών και να δικαιολογεί συχνές εισβολές του τουρκικού στρατού. Έχει εκτοπίσει τους γηγενείς Κούρδους και, κατά το θλιβερό πρότυπο των κατεχομένων μας, εποικίζει αυτές τις περιοχές με Τουρκομάνους, Σύριους και άλλους υποταχτικούς της. Σε άλλη ανάλυσή του στο «The Middle East Forum Observer» (19/7/2024), ο ίδιος αναλυτής υποβάλλει στους Κούρδους να αντλήσουν μαθήματα από την τουρκική κατοχή της Κύπρου.

Μετά την δήθεν ειρηνική (!) εισβολή στη Συρία (Αύγουστος 2016 και Οκτώβριος 2019), η Τουρκία, κατά το πρότυπο των κατεχομένων μας, εγκαθίδρυσε δομές, υπηρεσίες και σύμβολα στις καταληφθείσες κουρδικές περιοχές με εκκαθάριση του αυτόχθονος πληθυσμού. Οι Τούρκοι δεν είναι αφελείς. Πρώτον, γνωρίζουν και δεν ξεχνούν ότι είναι εισβολείς-κατακτητές στην σημερινή Τουρκία. Δεύτερον, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία διασαλπίζει καθημερινά ότι θα υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων την εδαφική ακεραιότητα ενός τόπου που δεν τους ανήκει. Τρίτον, δεν θα αποδεχτούν ποτέ τον εδαφικό διαμελισμό της χώρας και τη δημιουργία δύο κρατών, ενός τουρκικού και ενός κουρδικού. Δεν αντέχουν αυτόν τον εφιάλτη.

Η Τουρκία απαιτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Γιατί δεν την εφαρμόζει και στην επικράτειά της; Να ιδρυθούν ένα τουρκικό και ένα κουρδικό κράτος. Ουδείς Έλληνας ηγέτης έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα στους Τούρκους, από ψοφοδεϊσμό και τουρκοφοβία. Για να μη χαλάσει το… κλίμα και να μη διαταραχθούν τα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το Μόναχο, η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, δεν έχουν διδάξει τίποτε απολύτως στην ηγεσία του Ελληνισμού…

Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

Ο Στυλιανός, η Έλενα, η Ζαχαρούλα, ο Φίλιππος, η Άντρη, η Ραφαέλλα, η Μαρία… παιδιά μιας κατώτερης κοινωνίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η κυπριακή κοινωνία έχει εξευτελίσει την ευθύνη και εξοβελίσει την υποχρέωση, το καθήκον, τον σεβασμό, την αγάπη προς την πατρίδα. Έχει θεοποιήσει την αναξιοκρατία, το βόλεμα, το ρουσφέτι και την αχρηστοκρατία. Ποιοι είναι οι σκοποί της; Το χρήμα, η κλεψιά, η διαφθορά, η ιδιοτέλεια, η απατεωνιά, ο μηδενισμός των πάντων, που σημαίνει απουσία θεμελιώδους σκοπού, στόχου, αγώνα, αντίστασης για να σωθεί ο τόπος

Του Σάββα Ιακωβίδη

Η Άντρη ήταν ένα φαινομενικά πρόσχαρο κορίτσι. Επειδή η γυναίκα μου κάποτε εργαζόταν ως λειτουργός σε Στέγες Παιδιών, συχνά φιλοξενούσαμε την Άντρη για να ξεχνά την κακοποίηση, την απόρριψη, την εκμηδένιση που είχε περάσει. Για να νιώσει θαλπωρή, αγάπη, φροντίδα, ηρεμία και εκείνη τη χαμένη αίσθηση της οικογένειας. Μας πείραζε με αστεία αλλά στα μάτια της έβλεπες συνέχεια μιαν απέραντη, βαθύτατη θλίψη και συντριβή. Κάποτε η Άντρη ενηλικιώθηκε και απλώς… αφέθηκε στην κοινωνία. Μια μέρα πήγε με φίλη της στην Αγία Νάπα και το βράδυ επέστρεψαν μέχρι τον κόμβο της Ριζοελιάς με ωτοστόπ. Και ενώ περίμεναν να βρουν μιαν άλλη ευκαιρία για να επιστρέψουν στη Λευκωσία, συνέβη το μοιραίο: Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και πέθανε… Έτσι τραγικά, αφόρητα, έληξε η σύντομη, βασανισμένη, κακοποιημένη ζωή της.

Η Άντρη μας ήταν ένα βάναυσα κακοποιημένο κορίτσι. Πολύ ενωρίς οδηγήθηκε σε Στέγη του Γραφείου Κοινωνικής Ευημερίας, όπως δεκάδες άλλα παιδιά από διαλυμένες οικογένειες με ναρκομανείς, αλκοολικούς, βίαιους «γονείς» ή γονείς από διαφορετικές εθνικότητες, «γονείς» με μειωμένη ή ανύπαρκτη αντίληψη των ευθυνών τους έναντι των παιδιών. Αυτά τα παιδιά υφίστανται τα πάνδεινα μέσα σε άθλιες, βάναυσες, συχνά βάρβαρες συνθήκες, με βία, καταπίεση, κακοποίηση, σωματική, ψυχική ή και σεξουαλική. Χειρότερα: Βιώνουν την απόρριψη, την απαξίωση, τον εξευτελισμό, την κατερείπωση του ψυχισμού και τη λεηλασία της προσωπικότητάς τους. Ως εάν να μην υπάρχουν! Θυμηθείτε: Τον 14χρονο Στυλιανό, που αυτοκτόνησε ενώ είχε όνειρα. Την Έλενα, τη Ζαχαρούλα, τον Φίλιππο, την Ραφαέλλα, τη Μαρία… Πόσες προσδοκίες, πόσες ελπίδες, συνετρίβησαν, διαλύθηκαν και πέθαναν, πριν καν ανθίσουν…

Αυτά τα παιδιά, και πολλά άλλα, είναι όλα παιδιά όχι μόνο ενός «κατώτερου Θεού», όπως συνηθίζεται να λέγεται ως βολική σεισάχθεια ευθυνών, αλλά κυριολεκτικά είναι «ποριψιμιά» μιας άθλιας, ανθρωποφάγου, υποκριτικής αλλά πραγματικά κατώτερης των περιστάσεων, κυπριακής κοινωνίας και ειδικά του κράτους. Ο Φίλιππος ήταν ένα άγρια κακοποιημένο παιδί από τη «μητέρα» του, από τα γεννοφάσκια του. Όπως και η αδελφή του Ραφαέλλα. Πέθαναν και οι δύο μέσα σε μια μίζερη, εχθρική γι’ αυτούς, «ζωή», που δεν τους ταίριαζε. Δεν είχαν μερτικό στον ήλιο. Δεν είχαν ποτέ αυτό που κάθε παιδί δικαιούται: Αγάπη. Ο Στυλιανός αυτοκτόνησε… Είχε όνειρα! Η Έλενα αυτοκτόνησε. Πολλά άλλα παιδιά έπεσαν πιο κάτω από του κακού τη σκάλα. ΓΙΑΤΙ; Αυτό το «γιατί» όπως και πολλά άλλα «γιατί» πρέπει να κατατρύχουν ως Ερινύες μια κανιβαλική κοινωνία και περισσότερο το Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας και το κράτος. Γιατί θυμηθήκαμε τα πιο πάνω;

Τις τελευταίες ημέρες η κυπριακή κοινωνία συγκλονίστηκε, δήθεν, από μια ληστεία που διαπράχθηκε από πέντε ανήλικους, δύο κορίτσια και τρία αγόρια. Με την περίεργη εμπλοκή 64χρονου, που φέρεται να γνώριζε (άγνωστον πώς) τις ανήλικες. Η Αστυνομία έκανε έρευνες, συνέλαβε τις δύο ανήλικες για ληστεία και τους έβαλε χειροπέδες. Οι συνήθεις τιμητές κούνησαν απαξιωτικά και χλευαστικά το κεφάλι με εμετικά σχόλια και επέπεσαν ως ύαινες πάνω στα κορίτσια. Από κοντά τα Μέσα, τηλεοπτικά και κοινωνικής δικτύωσης, να αποφαίνονται με ύφος Ταλλεϋράνδων για τα «εγκλήματα» των ανηλίκων και να διερωτώνται φαρισαϊκά «πώς καταντήσαμε έτσι;». Δεν διερωτώνται, όμως, γιατί η κυπριακή κοινωνία «κατήντησε έτσι». Γιατί ανήλικοι καταφεύγουν σε ληστεία. Τίθενται τρία ζητήματα.

Ø Πρώτον, οι ευθύνες της κοινωνίας, που απορεί υποκριτικά «για το κατάντημα» της νεολαίας. Για πολλοστή φορά, καμώνεται να ξεχνά πως αυτά και άλλα παιδιά, που τα βαφτίζουν παραβατικά, ακραία, κοινωνικό βδέλυγμα, που σπάνε και καταστρέφουν, που φοράνε κουκούλες, είναι η εικόνα της! Γιατί την αποστρέφεται; Γιατί ενοχλείται; Είναι το είδωλό της, που δεν θέλει να κοιτάζει στον καθρέφτη της παχυλής αδιαφορίας, της κατάρρευσης των αξιών, της παρανομίας, που εκτρέφει με πολιτικές, σκάνδαλα και συμπεριφορές της.

Η κυπριακή κοινωνία έχει εξευτελίσει την ευθύνη και εξοβελίσει την υποχρέωση, το καθήκον, τον σεβασμό, την αγάπη προς την πατρίδα. Έχει θεοποιήσει την αναξιοκρατία, το βόλεμα, το ρουσφέτι και την αχρηστοκρατία. Ποιοι είναι οι σκοποί της; Το χρήμα, η κλεψιά, η διαφθορά, η ιδιοτέλεια, η απατεωνιά, ο μηδενισμός των πάντων, που σημαίνει απουσία θεμελιώδους σκοπού, στόχου, αγώνα, αντίστασης για να σωθεί ο τόπος. Με ευκολία, όμως, επιπίπτει σε 15χρονες «λησταρχίνες».

Ø Δεύτερον, η συμπεριφορά της Αστυνομίας. Οχυρωμένη πίσω από την επιβολή του Νόμου, επέτρεψε άθελά της να διασυρθούν οι ανήλικες. Θεωρώ ότι οι ανακοινώσεις που έγιναν, έπρεπε να ήταν λιτές, προσεκτικές, με ακραία προσοχή να προστατευθούν οι ανήλικες από την ανθρωποφαγία μιας ανερμάτιστης κοινωνίας. Πολύ ορθά, η εκλεκτή συνάδελφος, Μικαέλλα Λοΐζου (Ρεπόρτερ, 24/8/2024), επισήμανε:

«Η Αστυνομία επέλεξε να αφήσει να διαρρεύσει αυτή η υπόθεση στα ΜΜΕ αντί να την χειριστεί με την απαιτούμενη διακριτικότητα, εκθέτοντας παιδιά που, ξεκάθαρα, αντιμετωπίζουν ήδη πολλά προβλήματα, για να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Η Αστυνομία που ‘‘ξεχνά’’ να αναφέρει εμπρησμούς, βομβιστικές επιθέσεις και άλλα αδικήματα όπου εμπλέκονται ενήλικοι, όπως την περασμένη εβδομάδα που ‘‘ξέχασε’’ να αναφέρει εμπρησμό στο ΣΥΦΙ ΑΕΚ, πρωί-πρωί είχε έγνοια να διοχετεύσει στα ΜΜΕ πληροφορίες για εγκληματική ενέργεια, στην οποία εμπλέκονταν ανήλικα πρόσωπα».

Ø Τρίτον, οι ασήκωτες ευθύνες του Γραφείου Κοινωνικής Ευημερίας και η θλιβερή κατάσταση στις δομές υποδοχής, φιλοξενίας και παρακολούθησης παιδιών από προβληματικές οικογένειες. Είναι γνωστό ότι για χρόνια ήταν υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα οι κοινωνικοί λειτουργοί να ανταποκρίνονται σε πολλές δεκάδες δύσκολες και περίπλοκες υποθέσεις. Όμως, είμαστε στο 2024. Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ας ξεκινήσει από το πρώτιστο: Να διοριστεί, επιτέλους, διευθυντής. Η Υφυπουργός ας κάνει αιφνίδια έφοδο σε μιαν από τις δομές φιλοξενίας και, χωρίς την παρουσία λειτουργών τους, να μιλήσει με τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί. Θα καταλάβει πολλά, θα συντρομάξει για άλλα και θα εκραγεί για περισσότερα.

Η συνάδελφος Μικαέλλα Λοΐζου συνοψίζει πολύ παραστατικά την κατάσταση με αυτά τα παιδιά, που πολλοί τα στιγματίζουν ως «αλήτες»: «Όταν εμπλέκονται ανήλικα πρόσωπα σε σοβαρά εγκλήματα, όπως οι ληστείες, δεν είναι επιτυχία για κανέναν. Δεν είναι επιτυχία για το κράτος, για το εκπαιδευτικό σύστημα, για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, για την Αστυνομία. Δεν είναι επιτυχία για τους γονείς και τους κηδεμόνες. Είναι μια συντριπτική και συνολική αποτυχία της κοινωνίας και της Πολιτείας». Είναι η πιστοποίηση της κατάρρευσης της πάλαι ποτέ δεμένης, με αρχές και αξίες, κυπριακής οικογένειας.

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Σάββας Ιακωβίδης

Τι οφείλει να ρωτήσει τον Τούρκο πράκτορα, Φιντάν, στις Βρυξέλλες ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Κόμπος;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Κύπριος ΥπΕξ οφείλει να καταγγείλει έντονα και την υποκριτική πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και της Τουρκίας. Να ερωτήσει τους ομολόγους του αν υπάρχουν καλές και κακές εισβολές. Αν ανέχονται ένα ευρωπαϊκό κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, να παραμένει υπό κατοχή. Αλλά τι λέγομεν… Ο Κ. Κόμπος δεν πρόκειται να ερωτήσει τα πιο πάνω, για να μη χαλάσει το… κλίμα ανύπαρκτων συνομιλιών. Τα καλόπαιδα δεν προκαλούν, δεν ερωτούν, δεν ενοχλούν, κατευνάζουν και εναβρύνονται εξευτελιζόμενα…

Στην κορύφωση των συνομιλιών στη Λωζάννη, ο Βενιζέλος ρώτησε τους επιτελείς του για την ενδεδειγμένη ελληνική πολιτική έναντι της αρπακτικότητας της Τουρκίας. Από τον τότε ειδικό σύμβουλό του, Άγγελο Ιωαννίδη, παλαιό Κωνσταντινουπολίτη, πήρε την εξής τολμηρή αλλά θυμόσοφο εισήγηση, που εκφράζει επακριβώς και διαχρονικά την πεμπτουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων: «Το πρόβλημα των σχέσεών μας προς την Τουρκίαν είναι πρόβλημα ανδρισμού. Αν τους δείξωμεν τον ανδρισμόν μας, μας δείχνουν τα οπίσθιά των. Αν τους δείξωμεν τα οπίσθιά μας, μας δείχνουν τον ανδρισμόν των» (Αντί της λέξης «ανδρισμός», ο Ιωαννίδης χρησιμοποίησε άλλη, κυριολεκτικότερη). Η Αθήνα και η Λευκωσία επιμένουν να μη μελετούν τον Τούρκο. Νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με τον Δούκα του Νόρφολκ και όχι με Μογγόλους ληστές και κατακτητές.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, παρά τις σπουδές του και στην Ιστορία, επιμένει να εμφανίζεται ανιστόρητος και αδαής περί την Τουρκία, την πολιτική στοχοθεσία της έναντι της νήσου και των εφιαλτικών κινδύνων που επικρέμανται για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ακολουθώντας την ολέθρια πολιτική του προκατόχου του, εμμένει στην καταστροφική πρακτική του κατευνασμού του τουρκικού θηρίου. Χωρίς να διδαχθεί απολύτως τίποτε από την τουρκική στρεψοδικία και θρασύτητα, επιμένει να δίνει διαπιστευτήρια καλού παιδιού στους ξένους και, φυσικά, στον Αττίλα. Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν έχει καταλάβει ότι, στις διακρατικές και διεθνείς σχέσεις, κανένας δεν σέβεται εκείνον που δεν σέβεται τον εαυτό του αλλά τον εξευτελίζει, τον ποδοπατάει και τον υποτάσσει.

Έτσι η Τουρκία ενεργεί έναντι της Κύπρου. Γνωρίζει την ηγεσία μας όπως τον «παρά τον κάλπικο». Και την εκβιάζει ανάλογα, επειδή είναι σίγουρη ότι ξανά και ξανά θα υποκύπτει στις τουρκικές αξιώσεις. Τελευταίο θλιβερό παράδειγμα καλοπαιδισμού, κατευνασμού και τουρκολιγουρισμού, η συναίνεση της Λευκωσίας για τη συμμετοχή του Τούρκου ΥπΕξ, αρχιπράκτορα Χακάν Φιντάν, στην άτυπη σύνοδο των ΥπΕξ της ΕΕ, στις 29 Αυγούστου, στις Βρυξέλλες. Γιατί η Λευκωσία άναψε το πράσινο φως; Ιδού η γελοία εξήγηση που δόθηκε από τον Κυβ. Εκπρόσωπο, Κ. Λετυμπιώτη (16/8/2024): Η απόφαση της Λευκωσίας «αποτελεί στρατηγική κίνηση, υψηλής πολιτικής αξίας»! Μιλώντας στο ΡΙΚ, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια ενέργεια καλής θέλησης και πραγματικής βούλησης, η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό».

Απορεί κάθε νοήμων Έλληνας της Κύπρου: Για 50 χρόνια η ελληνική πλευρά δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εκφράζει ποικιλοτρόπως την καλή θέλησή της, να προβαίνει σε συνεχείς παραχωρήσεις και υποχωρήσεις, σε σημείο που ξεπέρασε τις τουρκικές αξιώσεις. Η Τουρκία ανταποκρίθηκε στον ελληνικό καλοπαιδισμό; Όχι! Εκτίμησε τον ελληνικό κατευνασμό; Όχι! Προέβη σε κίνηση καλής θέλησης; Ποτέ! Έδωσε, έστω, ένα δείγμα υποχώρησης από τις θέσεις της; Κανένα! Γιατί, λοιπόν, ο Ν. Χριστοδουλίδης συναινεί στην παρουσία του ΥπΕξ της κατοχικής Τουρκίας στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ χωρίς προϋποθέσεις και ανταλλάγματα; Έτσι έμαθε τη διπλωματία; Τόσα χρόνια ως Υπουργός Εξωτερικών, ενάμιση χρόνο στην Προεδρία, σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις, αλλά, εμφανώς και δυστυχώς, δεν έμαθε τίποτε. Από την άλλη, εμφανίζεται ανακόλουθος και αλλοπρόσαλλος.

Η ΕΕ – και η Κυπριακή Δημοκρατία – σκίζουν υποκριτικά τα ιμάτιά τους, επειδή ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Όρμπαν, και προεδρεύων της ΕΕ, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Πούτιν, με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίγκ και συμμετείχε σε σύνοδο τουρκοφώνων κρατών, στην παρουσία του ψευδοκράτους. Καλώς η ΕΕ και η Λευκωσία καταδίκασαν τη συμπεριφορά του Ούγγρου ηγέτη. Αλλά… δεν είναι η Λευκωσία που καταγγέλλει συχνά την άθλια, φαρισαϊκή πολιτική τής ΕΕ των δύο μέτρων και των δύο σταθμών έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της τουρκικής στην Κύπρο; Πώς, αίφνης, ο Ν. Χριστοδουλίδης ξεχνά αυτά και συναινεί στη συμμετοχή του Φιντάν στη σύνοδο των ΥπΕξ; Α, λέγει, είναι «στρατηγική κίνηση υψηλής πολιτικής αξίας». Και κάγχασαν μέχρι λιποθυμίας όλα τα προβατοειδή και κατσικοειδή της Κύπρου. Κι από κοντά, ακούστηκαν ηχηρά τα χάχανα του σουλτάνου: «Μπρε, αυτοί είναι ντιπ για ντιπ μπουνταλάδες»!

Όμως, ας δεχθούμε ότι η συναίνεση της Λευκωσίας είναι… «στρατηγική κίνηση». Ο Κύπριος ΥπΕξ θα βρεθεί στην ίδια αίθουσα με τον Φιντάν. Τι θα του πει; Τι θα τον ρωτήσει; Είμαστε βέβαιοι ότι με… βρετανική ευγένεια θα του υποβάλει ότι θέλουμε συνομιλίες «από εκεί όπου μείναμε στο Crans Montana» και ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι «πανέτοιμος, ακόμα και σήμερα», να ξεκινήσει συνομιλίες. Αν θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των ΥπΕξ της ΕΕ, ο Τούρκος ΥπΕξ θα κοιτάξει παγερά τον Κύπριο ΥπΕξ και, εις επήκοον των άλλων 26 εταίρων μας, θα απαιτήσει ωμά λύση δύο κρατών και αναγνώριση του ψευδοκράτους. Τι θα απαντήσει ο Κ. Κόμπος; Θα επιμείνει στην τουρκοδιζωνική που, ήδη, από ετών οι Τούρκοι την έχουν απορρίψει επειδή δεν εξυπηρετεί πλέον τους στόχους τους; Ή θα μηρυκάσει τα ψηφίσματα και τις αρχές της ΕΕ, που η Τουρκία ποδοπατεί ατιμώρητα;

Αν ο Φιντάν, τελικά, εμφανιστεί στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος ΥπΕξ οφείλει να τον ερωτήσει: Πότε η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως η ΕΕ αξίωσε με την Αντιδήλωσή της στις 21/9/2005; Πότε θα εφαρμόσει τις πρόνοιες του Πρωτοκόλλου 10, που απαιτεί από την κατοχική χώρα να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της σε κυπριακά αεροπλάνα και πλοία; Πότε θα αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους; Πότε θα σταματήσει την τουρκοποίηση-ισλαμοποίηση των κατεχομένων; Πότε θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, στην οποία θέλει να ενταχθεί; Γιατί αρνείται να συναινέσει σε βιώσιμη και λειτουργική, ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό; Γιατί δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα για την Αμμόχωστο;

Ο Κύπριος ΥπΕξ οφείλει να καταγγείλει έντονα και την υποκριτική πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και της Τουρκίας. Να ερωτήσει τους ομολόγους του αν υπάρχουν καλές και κακές εισβολές, αν οι θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ εφαρμόζονται επιλεκτικά. Αν ανέχονται ένα ευρωπαϊκό κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, να παραμένει υπό κατοχή. Και γιατί δεν επιβάλλουν κυρώσεις στον Τούρκο εισβολέα, όπως ακριβώς στον Ρώσο. Αλλά τι λέγομεν… Ο Κ. Κόμπος δεν πρόκειται να ερωτήσει τα πιο πάνω, για να μη χαλάσει το… κλίμα ανύπαρκτων συνομιλιών. Τα καλόπαιδα δεν προκαλούν, δεν ερωτούν, δεν ενοχλούν, κατευνάζουν και εναβρύνονται εξευτελιζόμενα…

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή