Ακολουθήστε μας

Αφρική

H τουρκική παραστρατιωτική οργάνωση SADAT εκπαιδεύει Αφρικανικά στρατεύματα στηριζόμενη σε αμυντικές συμφωνίες

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες με Αφρικανικές χώρες, με σκοπό να εκπαιδεύσει τα στρατεύματά τους, ανέφερε ο Στρατηγός εν αποστρατεία Adnan Tanrıverdi, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής στρατιωτικός βοηθός του Recep Tayyip Erdoğan, καταδεικνύοντας πως η  περιβόητη Τουρκική παραστρατιωτική οργάνωση ”SADAT” αναζητάει ευκαιρίες για να συνάψει στρατιωτικές συμφωνίες στην περιοχή της Αφρικής.

Ο Tanrıverdi διοικεί την παραστρατιωτική οργάνωση SADAT, η οποία σύμφωνα με πολλούς αποτελεί de facto παραστρατιωτική δύναμη πιστή στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Συνεχίζει να συμβουλεύει την κυβέρνηση Erdogan για στρατιωτικά θέματα παρ’ότι τον Ιανουάριο του 2020 ο Tanriverdi παραιτήθηκε από την επίσημη θέση του ως Σύμβουλος.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από τον Tanriverdi τον Μάιο του 2014, αποκάλυψε πως ένας από τους κύριους λόγους αμυντικής συνεργασίας της Τουρκίας με τις Αφρικανικές χώρες ήταν η παροχή ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις δυνάμεις ασφαλείας τους. Σύμφωνα με τον Tanriverdi (ο οποίος αποτελεί σημαντικό πρόσωπο του κύκλου του Erdogan), η Τουρκία θα πρέπει να μοιραστεί τις στρατιωτικές της ικανότητες με τις χώρες που απολαμβάνουν στενούς οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Τουρκική Κυβέρνηση. Από το 2013 η SADAT διεξάγει στρατιωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αφρική.

”Η Τουρκία έχει στενές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με περισσότερες από 35 χώρες της Σαχάρας και της Υποσαχάριας Αφρικής. Διεξάγει (η Τουρκία) στρατιωτικά προγράμματα και επιχειρήσεις με ορισμένες εξ αυτών σύμφωνα με τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και εκπαίδευσης που έχει συνάψει.” δήλωσε ο Tanriverdi, προσθέτοντας ότι ”Σχεδόν όλα τα νεαρά Αφρικανικά κράτη χρειάζονται ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης για υψηλόβαθμους αξιωματικούς στις εσωτερικές (αστυνομικές) και εξωτερικές (στρατιωτικές) δυνάμεις ασφαλείας τους. Η Τουρκία παρέχει τις δυνατότητές της στις περισσότερες από αυτές τις χώρες δωρεάν, στο πλαίσιο πακέτων βοηθείας”.

Εκτός από τις συμφωνίες στρατιωτικής εκπαίδευσης και αμυντικής συνεργασίας της Τουρκίας με τις Αφρικανικές χώρες, τα άρθρα των συμφωνιών ορίζουν τις προϋποθέσεις για κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα και διευκολύνουν ορισμένες τεχνικές επισκέψεις σε ερευνητικά κέντρα, καθώς και ανταλλαγές προσωπικού μεταξύ στρατιωτικών ιδρυμάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα το Άρθρο 4 της συμφωνίας μεταξύ Τσαντ-Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, επιτρέπει επισκέψεις τεχνικών και ανταλλαγές προσωπικού μεταξύ θεσμικών οργάνων και επιχειρήσεων. Ομοίως κινούνται οι συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ουγκάντας, Σουδάν, Ακτής Ελεφαντοστού και άλλων αφρικανικών χωρών. Οι συμφωνίες αυτές διευκόλυναν τις επισκέψεις τεχνικών αλλά και τις ανταλλαγές προσωπικού μεταξύ ιδρυμάτων και εταιρειών.

Tanrıverdi (second from the right) visited Libya in 2013.

Η Nordic Monitor προηγουμένως ανέφερε πως ο πρόεδρος Erdoğan ανέφερε το μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης (MoU) το οποίο περιείχε και συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης η οποία ίσχυε από το 2012. Το μνημόνιο λειτούργησε ως πρόσχημα για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη. Εμφανιζόμενος στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RT στις 9 Δεκεμβρίου 2019, ο Εrdogan αναφέρθηκε στο μνημόνιο αυτό σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την άφιξη τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη. 

Η Τουρκία υπέγραψε επίσης συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας τον Νοέμβρη του 2019 με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης, της οποίας ηγείται ο Fayez al-Sarraj και είναι επισήμως αναγνωρισμένη από το ΟΗΕ. Η συμφωνία επέτρεπε την μεταφορά τεχνογνωσίας, συμβούλων, υλικής υποστήριξης, παροχής στρατιωτικής εκπαίδευσης αλλά και την δημιουργία Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που θα καλύπτει τις αστυνομικές και στρατιωτικές ανάγκες της Λιβύης. Τα σημερινά στρατεύματα της Τουρκίας στηρίζονται στις προαναφερθείσες συμφωνίες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της SADAT, η εταιρεία άρχισε να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας στην Λιβύη το 2013. Ο Tanriverdi, ιδρυτής της SADAT, επισκέφθηκε την Λιβύη τον Μάιο του 2013 προκειμένου να ”καθορίσει τις ανάγκες των νέων Λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων και να αναζητήσει τις δυνατότητες παροχής συμβούλων, εκπαιδευτικού υλικού και υπηρεσιών πολέμου για την Λιβύη”. Στην συνέχεια η SADAT επινόησε ένα πρόγραμμα με τίτλο ”Σχεδιασμός Αθλητικών Εγκαταστάσεων για Στρατιωτική Εκπαίδευση”, για τον στρατό της Λιβύης.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Τρίπολη, ο Tanriverdi δέχθηκε επίσης τον τότε Τούρκο πρέσβη στην Τρίπολη, Ali Kemal Aydın, ο οποίος αυτήν την στιγμή είναι απεσταλμένος της Τουρκίας στο Βερολίνο.

Then-Turkish Ambassador in Tripoli Ali Kemal Aydın met with Tanrıverdi in his office in May 2013.

Ο Tanriverdi ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του  2019 πως η SADAT, η οποία χρηματοδοτείται πλήρως και υποστηρίζεται από την Τουρκική κυβέρνηση, εργάζεται για το άνοιγμα του δρόμου του πολυαναμενόμενου mahdi (προφητεία, εξαργύρωση του Ισλάμ), γεγοτνός το οποίο περιμένει όλος ο Μουσουλμανικός κόσμος.

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας ρώτησε την κυβέρνηση  για τον ρόλο που παίζει η SADAT στην εκπαίδευση του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και το Ιράκ, αλλά και για την συνεργασία της με τους μαχητές της al-Qaeda και της Jabhat al-Nusrah (al-Nusrah Front), καθώς φαίνεται να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των προαναφερθέντων τρομοκρατικών οργανώσεων και της ΜΙΤ. Επιπλέον η SADAT κατηγορήθηκε για εκπαίδευση τζιχαντιστών που εστάλησαν από την Τουρκία στην Λιβύη.

Μετάφραση: Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.nordicmonitor.com

 

Αφρική

Συμφωνία Τουρκίας και Νίγηρα για ενίσχυση της ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τουρκία και ο Νίγηρας συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της εξόρυξης, των πληροφοριών και της άμυνας, αφότου το δυτικοαφρικανικό κράτος ζήτησε από το δυτικό στρατιωτικό προσωπικό να αποχωρήσει και διέκοψε τα συμβόλαια εξόρυξης πολλών δυτικών χωρών, αναφέρει το Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Yasar Guler, τον υπουργό Ενέργειας Alparslan Bayraktar και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, Ibrahim Kalin, επισκέφθηκαν την Τετάρτη την πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι.

Εκτός από τους ομολόγους τους, η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον ηγέτη του Νίγηρα, τον στρατηγό Abdourahmane Tiani, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αφότου το στρατιωτικό συμβούλιο του οποίου ηγείται ανέτρεψε τον πρόεδρο Mohamed Bazoum και άλλαξε την πολιτική της χώρας.

Η χούντα έδιωξε τα γαλλικά στρατεύματα και διέταξε τις ΗΠΑ να αποσύρουν το στρατιωτικό προσωπικό τους από τη χώρα. Επίσης, διέκοψε τα σύμφωνα ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη των Τούρκων υπουργών στη Νιαμέι πραγματοποιείται δύο μήνες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Νίγηρα, Ali Mahaman Lamine Zeine, με τον Τούρκο πρόεδρο, Tayyip Erdogan, στην Άγκυρα.

Την Τετάρτη, Τούρκοι και Νίγηρες αξιωματούχοι συζήτησαν την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των αμυντικών πληροφοριών, δήλωσε ο Φιντάν στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες τους.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Γκιουλέρ συζήτησε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Νίγηρα στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν δήλωση βούλησης να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις τουρκικές εταιρείες να αναβαθμίσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Νίγηρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας.

Ο Νίγηρας διαθέτει τα υψηλότερης ποιότητας μεταλλεύματα ουρανίου στην Αφρική και είναι επίσης ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο.

Όμως η Άγκυρα δεν επιδιώκει να αγοράσει ουράνιο από τον Νίγηρα για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της που κατασκευάζει η ρωσική Rosatom στο Akkuyu στην Τουρκία, δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή.

 

 

 

Πηγή: https://www.middleeastmonitor.com/20240718-turkiye-niger-agree-to-enhance-energy-defence-cooperation/

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Αμυντική… απεξάρτηση από Ρωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 5 Μαρτίου 2024

Προσπαθήσαμε να αγοράσουμε όπλα από τη Ρωσία από το 2021, υπογράψαμε συμβόλαια, αναπτύξαμε με τη Ρωσία μια ιδέα συνολικής μεταρρύθμισης του στρατού για να εφαρμόσουμε από κοινού αυτές τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αντ’ αυτού, τον Μάιο και τον Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στην Αρμενία, η Ρωσία δεν μας προμήθευσε τα απαραίτητα αγορασμένα όπλα και αρχίσαμε να αναζητούμε νέους εταίρους. Αυτό δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Αρμέν Γκριγκοριάν σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, δηλώνοντας ότι η απαίτηση για διαφοροποίηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας είναι αντικειμενική.

“Το 2020, όλη η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία της Αρμενίας ήταν με τη Ρωσία. Από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουμε συνάψει συμβάσεις αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με διάφορες χώρες, αλλά το μερίδιο της Ρωσίας μεταξύ αυτών είναι λιγότερο από 10%. Ταυτόχρονα, συχνά αναφέρεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σχετική έλλειψη παραγγελιών, αλλά οι συμβάσεις αυτές υπογράφηκαν στις αρχές του 2021, βάσει των οποίων δεν παραδόθηκαν όπλα για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά και μετά από αυτό. Αυτή ήταν η επιλογή της Ρωσίας, εμείς ήρθαμε αντιμέτωποι με τα γεγονότα και αναγκαστήκαμε να διαφοροποιήσουμε τους εταίρους και να αναζητήσουμε νέους. Μεταξύ αυτών των εταίρων είναι η Ινδία, πρόσφατα η Γαλλία, διάφορες χώρες της ΕΕ, αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με πολλές άλλες χώρες”, δήλωσε ο Γκριγκοριάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Το γιουρούσι θα γίνει άτακτη φυγή! | ZOOM (24-1-2023)

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σάββας Καλεντερίδης: Το γιουρούσι θα γίνει άτακτη φυγή! Τέτοια μηνύματα να στέλνουμε προς τα έξω

 

Τα θέματα της εκπομπής

1. Τα μέτωπα στην Ουκρανία | 01:46
2. Η Ρωσία προασπίζει την επικράτειά της | 06:27
3. Αποστολή Leopard στην Ουκρανία | 11:06
4. Βαρύ έργο Δένδια στην Αφρική | 19:39
5. Η Welt ανακάλυψε το εκκρεμές της Τουρκίας | 27:08
6. Κάψιμο κορανιού και στην Ολλανδία | 33:20
7. “Ξύπνησε” ο Στόλτεμπεργκ και ζητά από την Τουρκία να άρει το βέτο για τη Σουηδία | 39:19
8. Ασκήσεις Νότιας Αφρικής με Κίνα-Ρωσία | 44:39
9. Επίθεση Λαβρόφ κατά της Ελλάδας | 49:07
10. Τί συζήτησε ο Τσαβούσογλου για F-35 στην Ουάσινγκτον; | 51:55

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή